Latest Post! Check it out!

TRN : Chapter 2 - The Beginning

“Dia nak buat apa dengan baju tu?” Bee turut sama tidak paus hati dengan tindakan Han membawa pulang baju badut lusuh itu ke Malaysi...

Monday, October 31, 2011

Be My Wife

assalamualaikum readers !! okay loncat! loncat! cepat loncat! ahax. #wayar putus pulak. maaf. ahaha.

oh, nak bagitahu. be my wife tidak lagi akan dipos. #maaf. nak kena siapkan manuskrip. kalau ada rezeki, keluarlah buku :).

novel lain. erk erm lalala .~ ngee. :D . perlukan masa yang BANYAAKKK sangat untuk sambung. sebab dah lama tinggal cerita tu sampai nama hero pun dah lupa. ahax. maaf ye.

ohoh .. bakal disambung punye lahh .. pinky promise . lalala~ :D ahax .

oh lagik satu. mintakk maaf la yeahh .. bertukar2 nama blog. haritu blog sibuk dok update. tapi tiba-tiba kena hack . #dangg! maaf yew ! ^_^

Sunday, October 30, 2011

BMW 20

Hannah mengemas pakaiannya. Sudah tiba masanya. Dia akan berangkat pergi ke Canada esok. Elman hanya memerhatikan tindakan Hannah. Jantungnya berdegup kencang setiap kali helaian baju Hannah masuk ke dalam beg baju. Namun dia tetap dengan pendiriannya. Dua bulan berakhir begitu sahaja. Selama dua bulan juga hubungan mereka menjadi dingin. Sungguh! Hannah tak tahan untuk tinggal di dalam rumah itu lagi.

“Hannah.” Panggil Elman lembut. Hannah menoleh melihat Elman yang duduk di hadapan meja belajarnya.

“Kenapa?” soal Hannah dingin.

“Just two and a half year. Right?”

“Ye la kot.”

“Kot?”

“Hmm.” Jawab Hannah pendek.

“Hannah..”

“Abang Elman.. enough. Two and a half year.” Lembut suara Hannah. Elman menarik nafas dalam.

“Semua dah sedia ke?” Elman menukar subjek.

“Dah. Just tinggal sikit-sikit barang yang lain.”

“Passport?”

“Check.”

“Hannah, take care.” Pesan Elman.

“I will.”

“Hannah, still takde rasa pening-pening or muntah-muntah ke?” soal Elman. Point asalnya, dia inginkan Hannah mengandung! Supaya nanti dia ada sebab untuk menghalang pemergian Hannah.

“Takde. Abang jangan harap sangat. Kita dah bincang pun dengan family kita pasal hal Hannah nak pergi abroad kan? Then, don’t try to stop me.”

“I’m not trying to stop you. But if there’s any news, tell me.”

“Hmm.” Hannah meneruskan kerjanya mengemas beg.

“Continue packing your things. Abang nak turun bawah jap.” Elman bangun dari katil. Hatinya sakit sebenarnya. Dia masih belum rela melepaskan Hannah untuk pergi. Dia sendiri yang termakan dengan janjinya. Tourture me, but don’t fall for me. Bodohnya kau Elman sebab setuju dengan kata-kata Hannah.

Hati kau, siapa yang nak tanggung? Kau jugak! Elman, tak boleh ke kau rendahkan ego kau? Just for one day for God sake! One day is enough! Just admit it! You’re in love with her. You’re in love with her since kindergarten! Why have to deny it? Hanya kerana Aiman, kau bina tembok dalam hati kau untuk Hannah. You know yourself better than anyone else. Satu hari je, tu pun dah lebih dari cukup.

Elman berperang dengan hatinya sendiri. Dia mengambil segelas air sejuk. Diteguknya dengan rakus sekali. Gelas itu diletakkan di atas kabinet dapur dengan kasar. Just give yourself a chance, Elman. Just one chance.

HANNAH dihantar oleh keluarga kandungnya dan keluarga mertuanya ke lapangan terbang. Amalina turut serta. Elman langsung tidak datang untuk menemuinya buat kali terakhir. Hannah masih menanti kelibat Elman di lapangan terbang.

“Elman mana?” soal Datin Hanani.

“Dia ada banyak kerja kot.” Jawab Hannah lemah. Passport dipegang kuat.

“Tak sepatutnya dia buat macam ni. Even banyak kerja pun, kena la jumpa wife dia jugak.” Ujar Dato’ Faris pula. Ayah Hannah hanya senyapkan diri. Tak tahu nak cakap apa.

Hannah juga terasa hati. Dia bangun pagi tadi pun, tak nampak kelibat Elman di mana-mana. Tak ucapkan selamat tinggal pun. Even bye-bye pun takde! Hannah merengus lemah.

“Pegang passport Hannah jap. Hannah nak pergi toilet.” Hannah meminta uminya untuk memegang passportnya.

“La! Ni dah masuk empat kali Hannah ulang-alik ke toilet ni.” kata Datin Faridah.

“I need to go the toilet again.” Hannah segera berlari masuk ke dalam bilik air.

“Nervous la tu.” Kata Dato’ Firdaus.

“Nak saya teman ke, wak?” soal Amalina.

“It’s okay. Saya boleh pergi sendiri.” Jawab Hannah tergesa-gesa.

HANNAH keluar dari bilik air dengan lemah. Tiba-tiba dia merasakan sedikit kesakitan di ulu hatinya. Ni mesti sebab terlalu nervous. Habis semua nak sakit. Dia melangkah lemah menuju kekeluarganya. Kelihatan susuk tubuh tegap seseorang yang amat dia kenali. Elman! Hannah berasa teruja. Sangat-sangat teruja!

“Abang.” Tegur Hannah lembut dari belakang. Elman memandang Hannah dengan tergesa-gesa. Lantas tangan Hannah ditarik dan dibawa pergi ke tempat yang agak jauh dari keluarga mereka.

“Hannah. I need to tell you something.” Ujar Elman termengah-mengah.

“Kenapa ni?”

“Hannah.. I... I...” tak sempat Elman menghabiskan kata-katanya, Hannah menekup mulut menahan rasa mual yang hampir membuatkan dia muntah di hadapan Elman. Elman terkejut.

Mata Hannah bulat memandang lantai. Lantas, pandangan itu beralih ke Elman. Jantungnya berdegup kencang. Pandangan yang jelas terkejut. Elman turut terkejut. Pandangan Elman jatuh ke perut Hannah.

“You.... you....” Elman tak menghabiskan kata-katanya. Hannah terkedu. Kakinya lemah! Tubuhnya tak dapat diimbang lagi. Kepalanya terus pening. Terus Hannah pengsan di tengah-tengah lapangan terbang itu. Hannah tak dapat dengar suara lain lagi. Dia hanya dapat mendengar suara Elman menjerit memanggil namanya.

Ahli keluarga yang lain berlari-lari anak mendapatkan Hannah yang berada di dalam pelukan Elman.

“CONGRATULATIONS. Awak akan jadi seorang ayah. Dah tujuh minggu.” Ucap doktor perempuan itu. Elman merenung Hannah yang masih terlantar di atas katil di klinik itu. Hannah merenung Elman.

Pandangan itu jatuh ke jam tangannya. Dia terlepas flight. Hannah terbaring semula. Fikiran yang celaru bertambah-tambah apabila dia disahkan mengandung. Masalah untuk dia sambung master nanti!

Seluruh ahli keluarga yang berada di situ tersenyum seronok. Amalina turut meloncat kegembiraan. Hannah hilang tumpuan. Dia berada di awangan sendirian. Elman pasti perasaannya ketika itu. Ya! Dia bangga! Dia suka! Dia sayang! Dia cintakan Hannah!

Elman terus memeluk tubuh Hannah yang masih terbaring kaku di atas katil klinik itu. Hannah tak membalas pelukan Elman. Tapi dia hanya merengus perlahan.

“Hannah! Abang akan jadi ayah!” jerit Elman gembira.

“Alhamdulillah Hannah! Dapat jugak kita merasa nak gendong cucu tahun depan, kan bang?” Datin Hanani tersenyum sambil meluahkan perasaan gembiranya kepada suaminya.

“Macam mana dengan study Hannah?” soal Hannah. Akhirnya! Terkeluar jugak kata-kata dari mulutnya yang sedari tadi terkunci.

Elman memandang Hannah yang nyata masih risau akan pengajiannya. Dalam hati, dia bersyukur dia tak perlu merendahkan egonya mengakui tentang perasaannya pada Hannah yang telah lama disimpan kemas. Berita ini cukup untuk menghalang Hannah daripada berada jauh daripadanya.

“Nak study apanya? Dah pregnant, takkan nak pergi jugak? Tak bahaya ke kat baby? Nanti kalau apa-apa jadik, siapa yang susah? Abang jugak. Nak sambung belajar, belajar kat sini je. After dah deliver, baru boleh study abroad.” Perintah Elman. Dalam hati, dia melonjak kegembiraan. Nampaknya, setahun lebih lagi Hannah akan berada di sisinya.

Tapi dia tahu, Hannah seorang yang bertanggungjawab. Takkan Hannah nak tinggalkan anaknya semata-mata kerana nak sambung belajar? Lagipun, mana ada ibu yang boleh berpisah lama dengan anaknya!

“Betul cakap Elman tu.” Sokong Dato’ Firdaus. Hannah menyepi. Dalam hati, hanya Allah yang tahu betapa memberontaknya dia!

“HANNAH, careful.” Elman memimpin Hannah untuk masuk ke dalam rumah. Hannah menepis tangan Elman yang memegang lengan dan pinggangnya.

“Hannah boleh jalan sendiri.” Hannah terus meninggalkan Elman yang terpinga-pinga di pintu masuk rumah mereka. Kini, hanya mereka berdua yang berada di dalam rumah tersebut.

Hannah meluru masuk ke dalam bilik air. Segera dia memuntahkan isi perutnya. Termengah-mengah dia hingga membuatkan dia terduduk di lantai bilik air. Hannah menelan air liur.

Hannah! You’re kidding me! Hannah bersandar di dinding yang dingin. What will happen next, Hannah?

“Hannah? Are you in?” Elman mengetuk pintu bilik air berulang kali.

“I am.” Jerit Hannah sedikit.

“Are you sick? Nak muntah ke?” tanya Elman.

“I’m fine! Just leave me alone for one second, please!” Hannah memejamkan matanya. Tiba-tiba dirinya jadi sensitif. Sehingga mudah sangat untuk mengalirkan air mata.

“Okay. If you need me...” Elman masih tidak berputus asa.

“I’m fine!! Just get out!” jerit Hannah. Amarahnya tidak tertahan. Dosanya ditanggung sendiri kerana meninggikan suara terhadap suaminya. Hannah melucutkan tudung labuhnya. Dia memegang dahinya yang terasa berdenyut-denyut.

“It’s going to be bad. Real-real bad.” Hannah mendengus. Hannah! Stay focus! Hannah berdialog sendirian.

Hannah keluar dari bilik air selepas setengah jam bermonolog sendirian di dalam bilik air. Dia duduk di birai katil. Dia memandang perutnya tak berperasaan. Lantas dia membaringkan dirinya di atas tilam empuk.

Kenapa waktu genting macam ni baru aku sedar yang aku dah pregnant? Seven weeks! Kenapa rasa mual ni tak datang waktu aku kat Canada?! Hannah hilang pertimbangan. Dia terus bangun dan menyelerakkan meja soleknya. Kaca yang percah berderang membuatkan Elman yang berada di dapur terkejut.

Kerjanya terbantut untuk menyiapkan makanan untuk Hannah. Lantas dia berlari naik ke bilik untuk melihat apa yang terjadi. Pintu bilik dikuak pantas. Kaca-kaca yang berderai di atas lantai diperhatikan dengan mata yang bulat.

Pandangan Elman beralih ke arah Hannah yang sedang duduk memeluk tubuh di sudut dinding. Tangan Hannah yang terkena kaca mengalirkan banyak darah.

“Hannah!” Elman terus meluru mendapatkan Hannah yang sedang menangis.

“Kenapa ni? You’re bleeding!” Elman segera mencari kain untuk membalut luka di tapak tangan Hannah.

Hannah menolak lemah tubuh Elman yang sedang membalut tapak tangannya.

“Go away.” Kata Hannah perlahan dan lemah.

“Just stay still.” Elman menahan barannya.

“I said go away!” jerit Hannah tepat di hadapan muka Elman. Hati Elman menggelegak. Lantas tangannya laju menampar pipi Hannah. Hannah terpaku. Terhenti air matanya. Wajah Elman merah padam.

“Kenapa dengan Hannah ni?!” Elman merenung Hannah yang masih tidak berkedip matanya memandang lantai.

“Tak mungkin Hannah mengandung. Benda tu Cuma berlaku sekali! Sekali je!! Hannah kena juga habiskan study Hannah kat Kanada. Tolonglahh..” Hannah memandang Elman meraih simpati.

“Hannah seronok kalau abang duduk jauh dari Hannah, kan?” serkap Elman. Hannah memandang tepat ke anak mata Elman.

“Yes. I do!” tekan Hannah. Elman terpana. Dia tak nampak diri Hannah di dalam tubuh wanita yang berada di hadapannya kini.

“Okay. I’m leaving.” Elman bangun dari melutut di depan Hannah. Balutan di tangan Hannah tidak dapat diselesaikan.

“Hannah, abang harap Hannah happy dengan life Hannah.” Elman terus mencapai kunci keretanya. Dia meluru turun ke ruang tamu. Kakinya bergerak pantas untuk meninggalkan rumah itu.

Buat kali kedua, air matanya menitis lagi. Sebelum ini, air matanya hanya untuk Aiman. Tapi kini...

Hannah merenung pintu bilik yang terbuka luas. If you say you love me, I’ll never do this, Abang Elman. You said, you have to take responsible on your act. I don’t want to burden you with this baby. You’ve to find someone that you love. Don’t feel burdened. You’ve your own life out there. Trust me. Someone is waiting for you.

Hannah menangis lagi. Kaca yang berderai dipandangan sekilas. Tangan yang luka ditenung lama. Di membuka balutan separuh jalan yang dilakukan Elman di tangannya. Dia tka cintakan aku.

BMW 19

Hannah tergamam melihat dia berbantalkan lengan Elman. Tangannya diraba-raba ke dalam comforter. Bulat matanya apabila dia sedar tubuhnya tidak berbaju lagi. Jantung Hannah berdegup laju. Jam di kabinet kecil di sebelah katil dipandang. Tiga pagi! Elman masih memejamkan mata. Hannah mengutip bajunya di lantai. Nak salahkan Elman, tak boleh jugak. Dia sendiri yang rela. Bila diri dah hanyut dengan belaian, semua boleh jadik.

Hannah perlahan-lahan menyarung pakaiannya kembali. Matanya tak lepas memandang Elman. Takut lelaki itu akan terjaga. Dia terus masuk ke bilik air. Pintu bilik air dikatup perlahan.

Dia berdiri di hadapan sinki. Cermin yang lebar ditenung lama. Dia memerhatikan setiap inci wajahnya. Pandangan itu jatuh pula ke perutnya. Dia meletakkan tangannya di perutnya.

Sekarang kosong. Tapi mungkin rezeki aku, dua tiga bulan lagi akan terisi. Macam mana aku nak sambung belajar? Macam mana aku nak pergi luar negara? Hannah mengeluh perlahan.

Dia terduduk di lantai. Nak menangis? Tak patut! Dia sebagai isteri memang perlu laksanakan tugasnya sebagai seorang isteri. Dia tak nak jadik seorang isteri yang nusyuz! Tapi semalam tu, dia sendiri tak memaksa diri.

Hannah merenung lantai. Lama! Untuk seketika, pintu bilik air diketuk perlahan.

“Hannah, are you in?” soal Elman. Hannah terkejut.

“Ye.” Jerit Hannah sedikit.

“When are you going to finish? I need to use the toilet.” Elman menggesa.

“Kejap.” Hannah bangun dari lantai yang dingin. Dia memandang sekilas wajah kusamnya di cermin. Sesudah itu, dia terus membuka pintu bilik air.

Hannah memandang Elman yang hanya memakai boxer. Pipinya mula memerah. Elman tidak beriak. Dia terus merempuh masuk ke dalam bilik air dan menguncinya apabila Hannah keluar dari bilik air.

Hannah merenung pintu bilik air. Malu tu ada. Hairan pun ada jugak. Kenapa pulak pakcik ni cepat-cepat sangat nak masuk bilik air? Hannah tak ambil peduli. Dia kembali ke katil. Melihatkan keadaan katil yang bersepah, terasa darah menyerbu kepalanya.

Dia menarik selimut ke tepi dan membetulkan cadar yang tidak kemas. Selesai mengemas katil itu, dia kembali tidur. Dia cuba melelapkan matanya. Namun jantungnya kian berdebar apabila terasa bahang tubuh Elman di sisinya.

Mata Hannah masih rapat tertutup. Tiba-tiba dia terasa pinggangnya dipeluk Elman. Hannah tidak berganjak.

“Sini sikit. Abang sejuk.” Elman merengek manja.

“Comforter ada.” balas Hannah.

“Hannah la comforter abang.” Elman memeluk tubuh Hannah kuat. Hannah hanya membiarkan. Tak mampu nak menolak. Apa guna menolak sedangkan dia sememangnya sudah menjadi hak Elman luar dan dalam?

Hannah terlena. Entah bila masa pulak posisi bertukar. Kini bukan Elman yang memeluk, Hannah pula yang memeluk lengan Elman. Dalam sedar, Elman tersenyum. Hannah, be my wife. Bukan adik.

HANI merenung syiling biliknya. Asap rokok yang disedut dilepaskan berperingkat. Kandungan yang hampir mencecah tiga ke empat bulan diusap perlahan. Akif masih di bilik air. Jam menunjukkan pukul lima pagi.

“Sayang.” Panggil Akif apabila melihatkan Hani yang termenung jauh di katil.

“Kenapa?” soal Hani.

“Your tummy’s getting bigger.”

“I know.”

“What’re you going to do?”

“I don’t know.” Hani sebenarnya sedang memikirkan dendamnya pada Hannah yang masih tak lupus. Dia tahu santau yang dihantar kepada Hannah kini telah hilang.

“I’m not ready for the baby.” Kata Akif.

“We’re not going to take care of this child. Don’t worry.”

“Sayang, kenapa awak tak masuk kelas baru-baru ni?” Akif menukar topik perbualan. Tapi memang dia pelik bila melihatkan Hani yang langsung tidak ke kelas semenjak cuti semester berakhir.

“I kena buang.” Hani menjawab malas.

“Why?”

“Pointer I drop teruk.”

“For now you jaga yourself dulu.”

“I am.”

“Hani.” Panggil Akif. Hani merenung Akif.

“What?”

“Stop smoking, can’t you?”

“Why? Sebelum ni you tak melarang pun!”

“Before this, you tak pregnant. Smoking will effect your baby!”

“And since when you care about this baby, hah?”

“I’m not just care about the baby. I care about you!”

“Nothing will happen! I just need a rest. This baby just give me a lot of troubles! Rasa nak cucuk-cucuk je!” Hani menepuk kasar perutnya.

“Hey! Jangan buat macam tu!” Akif melarang. Hani memandang Akif pelik.

“Kenapa pulak? You yang nak dia mati, kan?”

“But at least, have a pity on your baby.”

“Akif, you’ve changed a lot!”

“I’m not.”

“Yes you’re.”

“Hani, lets drop the subject.” Akif berbaring di sisi Hani. Tubuhnya yang tidak berbaju disentuh Hani.

“Apa yang you fikir sekarang ni?” soal Akif bila Hani melentokkan kepalanya di atas dadanya.

“I need to find a way untuk revenge.”

“Revenge? Kat siapa?” terkejut Akif mendengar statement Hani.

“Ada la. Later, I bagitau you.” Hani memejamkan matanya. Elman, aku belum puas. Hannah! I will never leave you in peace! Never!!

HANNAH menunaikan solat subuh secara berjemaah dengan Elman. Di saat Elman menghulurkan tangan supaya Hannah mengucup tangannya, Hannah terkesima. Malu! Tapi sebagai seorang isteri, dia menarik jugak tangan Elman lalu mengucupnya.

“Hari ni, abang balik for lunch.” Beritahu Elman. Hannah mengangguk. Tiba-tiba Hannah teringat sesuatu. Sebelum hari konvo, dia telahpun memohon untuk menyambung pengajiannya di luar negara. Alhamdulillah, dengan pointer yang bagus dia diterima untuk ditanggung JPA.

Tapi dia masih lagi tak mampu menyuarakan itu kepada Elman. Semalam pun dah penat bertekak. Tapi dia masih belum mampu untuk memberitahu tentang kelulusan JPA itu. Hanya tinggal dua bulan sebelum dia perlu berlepas ke Canada.

“Hannah prepare breakfast kejap.” Hannah menanggalkan telekung dan terus turun ke dapur. Bila terfikir akan hal semalam, mana mungkin dia akan meminta Elman untuk menceraikan dia. Tak mungkin sama sekali!

Hannah mencuci beberapa pinggan yang masih berada di sinki dari semalam. Tiba-tiba bulu romanya naik menegak. Seakan ada seseorang di belakang tubuhnya. Dia terus kalih ke belakang dengan pantas. Elman terkedu.

“Cepatnya you dapat detect abang kat belakang.” Elman tersenyum. Hannah naik malu. Dia meneruskan kerjanya tanpa mempedulikan Elman yang berada di belakangnya. Elman mengambil kesempatan.

Tubuh Hannah dipeluk dari belakang. Hannah kaget. Air liurnya ditelan. Mata Hannah bulat memandang sinki. Tangan Elman diletakkan di perut Hannah.

“Bila perut ni nak besar, eak?” Kata Elman lembut. Hannah diam.

“Rasa-rasa anak perempuan ke lelaki?” soal Elman. Hannah tetap membisu.

“I wish it was a boy. Boleh main bola sama-sama nanti.” Sambung Elman.

“Hmm. Tapi macam mana kalau perempuan, eak?” Elman memeluk Hannah erat.

“Nak namakan apa?” Elman masih asyik berangan. Hannah meleraikan pelukan Elman. Dia menoleh ke belakang untuk menghadap Elman.

“Lupakan angan-angan awak.” Hannah menyerahkan kain buruk yang ada di tangannya kepada Elman sebelum meninggalkan Elman. Fikirannya bercelaru!

“Hannah!” Elman mencapai lengan Hannah.

Hannah terpaksa menghentikan langkah kerana lengannya dipaut Elman.

“Marah ke?” soal Elman serius. Hilang terus mood cerianya.

“Tak.”

“I can see it on your face!” Elman menahan amarah.

“I’m not.” Hannah menyangkal.

“Yes you’re.”

“Whatever.”

“Hannah, semalam bukan salah abang sorang, tapi....”

“Stop it!” Hannah menghentikan kata-kata Elman. Dia merenung Elman lama. Nampaknya dia perlu khabarkan jua berita ini.

“Hannah akan bertolak ke Kanada dua bulan lagi. I hope, hal ni takkan ganggu Hannah nak kemas barang nanti.”

Ternganga Elman mendengar kata Hannah. Hannah menarik nafas. Lengannya ditarik perlahan dari pegangan Elman.

“Hannah dah dapat offer letter. Hannah lulus JPA. Even kalau Hannah tak lulus pun, Hannah boleh guna my own pocket money untuk pergi Canada. I just want you to know that.” Hannah serius. Elman membulatkan matanya.

“Tapi abang tak benarkan!”

“Benarkan atau tidak, Hannah dah buat keputusan dan Hannah dah bagitau abang. Hannah tau Hannah boleh jadik seorang isteri yang nusyuz kalau Hannah tetap pergi tanpa kebenaran abang. Hannah just mintak abang faham dengan impian Hannah. Abang ingat pesan Hannah waktu kita honeymoon? Torture me but don’t fall for me? Kalau sekarang abang cakap abang tak benarkan Hannah pergi sebab abang cintakan Hannah, Hannah akan stay. Tapi itu bermakna Hannah mampu merendahkan ego abang. Tu juga bermakna Hannah menang, dan abang kalah!” Hannah merenung tajam wajah Elman.

Elman sepi. Diam seribu bahasa. Dia cintakah? Sayangkah? Tak! Tak! Semua tu sebab simpati. Simpati semata-mata! Fikiran Elman bercelaru. Dia merenung lantai. Hannah masih menanti jawapannya.

Egonya masih menggunung!

“Tak. Abang tak cintakan Hannah. Even sikit pun dalam hati abang, abang tak pernah sukakan Hannah. I’m just being responsible on my act.” Jawab Elman perlahan. Hannah mengangguk tanda faham. Hatinya terluka.

“If that so. Then the answer is..” Hannah menunggu jawapan Elman.

“Yes. You may go.” Jawab Elman perlahan. Hannah mengangguk lagi. Dia terus menuju ke biliknya. Bilik air menjadi sasaran.

Kau bodoh sebab ikut instict kau Hannah! Dia sah-sah tak cintakan kau langsung!

Elman yang masih berada di dapur menumbuk kuat meja makan kayu yang kukuh di hadapannya. Air mata bertakung di tubir matanya. What’s wrong with me?!