Latest Post! Check it out!

Come and get your SPLIT

Hi Assalamualaikum. It's been awhile since the last update, aite. Sorry for that.  Ain cuma nak inform, sesiapa yang nak dapatk...

Saturday, April 26, 2014

Dendam Cinta 15

Dyla terbangun dari tidur bila azan berkumandang. Senang betul duduk rumah dekat dengan masjid. Dyla memisat matanya. Tertidur di atas sofa rupanya. Dyla bingkas bangkit dari baringnya. Rambut diikat atas.
'Another day gonna be a painful day.' bisik Dyla sendiri.
Kakinya melangkah naik ke bilik. Pintu bilik masih terkatup. Perlahan-lahan Dyla buka daun pintu. Kepala dijengah ke dalam. Bilik sudah terang-benderang. Tapi batang hidup Alfan langsung tak kelihatan.
Dyla masuk ke dalam bilik perlahan-lahan. Tidak mahu derap kakinya didengari Alfan. Baju dan tuala dicapai.
"Dah macam pencuri masuk bilik, kenapa?" tegur Alfan dari belakang yang baru selesai mandi. Kepala Dyla pantas berpusing.
"Er. Bila awak keluar bilik air?" Dyla kerling pintu bilik air dengan tubuh Alfan. 'Aku tak dengar pun pintu bilik air terbuka.'
"Aku mandi kat bawah. Kenapa?" Alfan capai baju kemejanya.
"Kenapa tak mandi guna bilik air ni aje?"
"Suka hati aku lah. Ni rumah aku." Alfan belek muka pada cermin.
'Ni kalau aku menjawab, sampai tahun depan pun tak habis. Bila pula aku nak mandi?' Dyla terus memboloskan diri ke dalam bilik air.

DYLA mencari-cari bukunya. 'Mana aku letak? Mana aku letak?' Dyla menggeledah almari buku milik Alfan.
"Kau cari apa?" Alfan sergah dari pintu bilik. Terkejut Dyla dibuatnya.
"Buku."
"Buku apa?"
"Bukan awak tahu pun." Dyla meneruskan pencarian.
"Buku, beg semua dah ada dalam kereta. Cepat turun." arah Alfan. Terpinga-pinga Dyla dibuatnya. Tapi dia dah takde masa nak layankan ego. Kalau lambat masuk kelas, kejap lagi ada aje yang kena bahan. Lagi sekarang dah pegang status 'Puan'.
Siap menyarung stokin, Dyla turun.
"Kereta aku." Alfan ambil kasutnya dan terus masuk ke dalam perut kereta. Dyla garu kepala. 'Semalam dah sakitkan hati aku, sekarang nak buat baik hantar aku pergi kelas pula?'
"Saya boleh bawa kereta saya sendiri. Kan awak juga kata, hal masing-masing?" Dyla sarung kasut. Pintu kereta tempat duduk penumpang dibuka. Beg dan bukunya diambil.
"Itu dalam rumah. Ini luar rumah. Masuk cepat." Alfan masih dingin.
"Saya ada kereta saya." Dyla hempas pintu kereta. Alfan diam. Baru Dyla nak buka pintu keretanya sendiri, Hairul tiba dengan motornya. Helmet segera dicabut dari kepala.
"Puan." Hairul menghampiri Dyla.
"Kenapa?" Dyla terkebil-kebil.
"Tuan Alfan bagi arahan kat saya untuk hantar kereta Puan pergi betulkan kemek depan tu." terang Hairul.
Dyla diam sejenak dan berfikir. "Takpe. Saya boleh buat kemudian. Saya ada kelas ni. Maaf menyusahkan awak." Dyla cuba masuk ke dalam kereta, tapi dihalang Hairul.
"Maaf Puan. Ini arahan dari tuan." Hairul menarik lengan Dyla supaya duduk jauh dari kereta. Terus Hairul masuk ke dalam perut kereta dan menutup pintu. Kunci kereta sudah tercucuk di rumahnya.
Dyla garu kening. Dia menoleh melihat Alfan yang masih kaku menunggunya di dalam Mini Cooper. Nak tak nak, kaki terpaksa dihayun.
Bunyi pintu kereta dibuka dan ditutup membuatkan Alfan terus buka mata. 'Lama betul nak tunggu minah ni masuk kereta.' bebelnya sendirian.
"Pakai seatbelt." pesan Alfan. Dyla menurut perintah walaupun dalam jiwanya memberontak.

'BALIK KELAS pukul berapa?" soal Alfan. Entah apa yang dirasakan Dyla ketika itu, ianya semua berkecamuk. Waktu kat hotel haritu, Alfan berjaya buat dia ketawa. Tapi semalam.. Lelaki itu menyakiti hatinya. Pagi ini pula, baik nak tolong baiki kereta. Lelaki ni nak apa sebenarnya?
"Saya rasa, kalau awak boleh selidik pasal saya keseluruhan, tak mustahil jadual kelas saya pun awak boleh selidik." sindir Dyla sebelum keluar dari perut kereta.
Alfan ukir senyum segaris.
'Auch! Pedas.'

IKRAM ambil tempat di sebelah Dyla. Gadis itu baru mahu keluarkan buku nota. Ikram juga senyap. Entah kenapa dia rasa macam nak mengusik Dyla, apa sahaja yang dikeluarkan Dyla dari begnya, dia belek.
"Apa kau nak ni, Ikram?" Dyla keluarkan kotak pensil.
Kotak pensil itu pula yang menjadi sasaran Ikram.
"Macam mana life lepas kahwin? Best tak?" zip kotak pensil ditarik ke bawah.
"Kenapa? Kau nak kahwin juga ke?" usik Dyla.
"Hmm.. Rasanya." entah apa yang dia cari di dalam kotan pensil Dyla pun dia sendiri tak tahu.
"Dah ada calon?" soal Dyla.
"Ada. Tapi aku tak tahu lah kalau dia nak kahwin dengan aku ke tak." sengih Ikram. Thumbdrive dikeluarkan dari kotak pensil.
"Banyaknya thumbdrive kau." tiga thumbdrive sudah berada di atas meja. Dyla yang sedang membuka aplikasi Facebook di dalam telefon hanya senyum.
"Dua aje."
"Dua apa? Ni ada tiga."
Cepat kepala Dyla terangkat. 'Tiga?' Dyla belek thumbdrivenya. Dia kunci mulut. 'Ini Alfan punya.' Sudah berapa lama thumbdrive itu tidak dipulangkan kepada tuannya. Alfan pula tidak pernah meminta.
'Nantilah bagi kat dia.'
"Assalamualaikum." Puan Hafnah masuk ke dalam bilik kuliah. Terus bilik kuliah jadi sepi dari hingar macam di pasar sebentar tadi. Masing-masing menjawab salam pensyarah itu. Buku diletakkan di atas meja.
"First of all, Nur Haidyla?" Puan Hafnah mencari-cari batang hidung Dyla. Terkebil-kebil dia dibuatnya bila namanya dipanggil. Semua mata terarah kepadanya. Dia berdiri.
"Tahniah on your wedding day. Maaflah saya tak dapat datang." ramah pensyarah itu. Dyla senyum.
"Takpe." Dyla duduk kembali.
"So, before kita mula kelas ni.. Kita ingat balik pasal chapter sebelum ni."
Dyla telan air liur. 'Aku tak baca apa pun!'
Soalan yang dikemukan tidak ada seorang pun yang angkat tangan untuk jawab sehingga memaksa pensyarah itu mencari mangsa.
"Puan baru kita? Boleh tolong terangkan?" nama Dyla sekali lagi dipanggil. Terpinga-pinga dia. 'Aku nak recall pun, tak boleh. Memang tak ingat langsung!'
Dyla menunduk. Tak dapat jawab.
"Mungkin awak sibuk dengan majlis kahwin awak, honeymoon and all that. Tapi ingat kelas, your final is around the corner. Jangan ambil mudah. Eventhough awak ada lagi satu semester left, tapi semester ni don't screw up." Macam ada satu batu lima tan hempap kepala. Pipi Dyla merah menahan malu.
"Dyla, married life and single life are two different things. I know you have a lot of commitment, tapi you have to know how to manage between two things which is komitmen belajar dan komitmen di rumah." sambung Puan Hafnah. Lagilah tambah malu!
Dyla hanya mengangguk.

MALU pagi tadi masih tak hilang. Dyla keluar dari bilik kuliah ketiga dengan menunduk. Kata-kata pensyarah tadi menusuk ke dalam jiwa. "Ah, bukan aku seorang yang tak boleh jawab, aku rasa ramai lagi yang tak boleh jawab. Bukannya semua jenis kaki belajar 24 jam." bebel Dyla seorang diri.
"Apa yang dibebelkan tu?" Shah berjalan menyaingi Dyla dari sisi.
"Ahhh!" jerit Dyla. Terkejut. Tiba-tiba orang tegur kat sebelah pula. Dibuatnya Puan Hafnah dengar apa yang dia kata, tak tahu dia nak letak muka kat mana.
"Kenapa?" Shah ketawa.
"Terkejut orang lah!" buku di tangan terus didebik ke lengan Shah.
"Ei! Sakitlah. Buku tu dah la tebal." Shah menyeringai sakit.
"Sorry-sorry." Dyla ketawa kecil.
"Dah habis kelas?" tanya Shah sambil menggosok-gosok lengannya.
"Dah."
"Nak balik terus ke, makan dulu?" Dyla jadi pelik. Selama tiga tahun dia di universiti ini, tidak pernah sekalipun Shah tanya sebegitu. 'Kenapa aku dah jadi bini orang, baru kau nak tanya, Shah?'
"Hm.. Baliklah. Ada mulut yang nak ke suap kat rumah." jawab Dyla.
"Oh. A'ah kan." Shah sengih.
"Hati-hati balik nanti." pesan Shah. Dyla mengangguk. Shah pergi dahulu ke motornya. Bayang lelaki tu dipandang dengan ekor mata.
Dyla teruskan langkah untuk menunggu Alfan di perhentian bas. Tapi kelibat kereta Alfan sudah boleh dilihat dari pintu pagar lagi.
"Sembang apa dengan Shah?" soalan Alfan membuatkan Dyla tersentap. 'Dia tahu aku bercakap dengan Shah?'
"Dia tegur aje."
"Bukan dia ajak makan?"
Mata Dyla besar. "Dia tak cakap pun dia ajak makan. Dia cuma tanya nak balik terus atau makan dulu. Itu aje."
"Tu bukan maknanya dia ajak makan?"
Dyla memalingkan tubuhnya menghadap Alfan.
"Awak stalk saya, eh?"
"Mana ada." Alfan pakai cermin mata hitam.
Melihatkan perlakuan Alfan, Dyla sudah boleh agak. "Awak stalk saya!"
"Mana ada!" Alfan tetap tidak mahu mengaku.
"Dah tu macam mana awak boleh dengar apa yang dia cakap?"
"Aku terdengar, okay." Isyarat ke kanan diberikan sebelum kereta mula bergerak menyusuri jalan raya.
"Kiranya awak stalk saya lah! Kenapa tak tegur saya waktu saya dengan Shah aje? Bukan ke awak memang pakar menerjah orang?"
"Buat apa aku nak sibukkan hal kau."
"Tapi kenapa awak ada depan bilik kuliah saya?" Dyla pandang ke depan semula.
Alfan diam.
"Nak pergi makan?" Alfan tukar topik. Dyla jeling. 'Stalk orang lah tu.'

DYLA lihat sekeliling. Biasanya kalau nak makan pun pergi gerai biasa tepi jalan aje. Tapi kali ni, dia agak janggal dengan keadaan di dalam restoran. Bunyi lagu yang dimainkan juga menenangkan. Alfan memerhati dari belakang cermin mata hitamnya.
"Dalam ni takde matahari. Awak dah boleh tanggalkan cermin mata tu." tegur Dyla.
Alfan longgarkan tali leher dan menarik cermin matanya ke bawah.
"Nak makan apa?" menu ditarik rapat dengan matanya. Dyla perlahan-lahan membuka buku menu. Matanya berpinar melihat perkataan-perkataan itu. Bukannya dia tak tahu. Dia tahu. Dia faham. Tapi dia masih tak faham kenapa makanan seperti itu harganya perlu tinggi macam 100gm emas. Hiperbola sangat ke perumpamaan?
Dyla kemudian tutup menu. Kepala diangkat. Bibir mengukir senyuman.
"Dah tahu nak makan apa?" Alfan hanya pandang sekilas tanpa mendongak kepala. Hanya ekor mata yang menjalankan tugas untuk melihat si isteri.
"Dah." menu ditolak jauh. Sengihnya masih tak hilang. Alfan pelik sebentar. Tapi tidak dilayan perasaan itu.
Seorang pelayan datang membuka buku pesanan. Dengan bergaya dan langkah diatur, dia mula mencatat permintaan Alfan.
"Awak nak makan apa?" mata Alfan tenung Dyla. Senyuman gadis itu makin melebar. Kedua lengannya diletakkan di atas meja.
"Nasi putih satu. Telur bungkus satu. Kailan ikan masin dengan Tomyam daging." Dyla pandang pelayan lelaki itu tidak berkelip.
Lelaki itu kelihatan terpinga-pinga. Alfan ketap gigi.
"Abaikan pesanan dia. Bagi dia menu yang sama dengan saya." buku menu diserahkan.
"Minum cik?"
"Teh O' beng." jawab Dyla.
"Maaf, cik. Apa dia?"
"Teh O' beng." ulang Dyla dengan muka nakal.
"Teh O Ais." Alfan mengulang. Matanya tak lepas memandang Dyla. Dyla tahan gelak. Tapi bibirnya senyum nakal.
"Oh. Okay. Itu sahaja cik?"
"Ya itu aje." baru pandangan Alfan beralih arah kepada si pelayan. Setelah pelayan itu pergi, Alfan tenung semula kepada Dyla.
"Apa kau cuba buat?"
"Apa? Saya nak makan benda tu. Maaflah kalau off menu. Tapi tu selera saya."
"Tak boleh ke sebut teh o ais?"
"Saya selalu pergi kedai depan rumah, saya minta teh o'beng. Dah jadi kebiasaan." Dyla pandang tempat lain.
"Ini bukan kedai depan rumah kau."
"Maaf kalau awak rasa saya tak sesuai dengan tempat awak." Dyla pandang tempat lain.
"Bila bercakap, pandang aku."
"Mata saya bosan asyik tengok awak."
"Aku suami kau."
Dyla ketap bibir. Perlahan-lahan dia memandang Alfan.
"Nak kena ingatkan baru nak ikut kata?" sindir Alfan.
"Lain kali kalau nak bawa saya makan, jangan bawa dekat tempat mewah macam ni. Saya tak reti."
"Tak reti, boleh belajar."
"Saya tak nak."
"So salah kau yang tak nak belajar. Bukan aku."
"Kalau awak rasa nak dimalukan, bawalah selalu. Saya tak kisah."
"Apa? Kau rasa aku malu?"
"Bukan itu yang awak rasa ke?"
"Buat apa nak malu? Kau yang sepatutnya malu."
"Funny. Sebab saya tak rasa malu langsung." Dyla peluk tubuh dan bersandar. Menang.
Alfan senyum sinis.

SELESAI menjamah makanan, mereka pulang ke rumah. Badan yang letih minta direhatkan. Dyla panjat anak tangga satu-persatu. Alfan masuk ke dapur dan menuang segelas air masak dahulu baru dia turut sama naik ke bilik.
Dyla melemparkan beg ke atas katil. Kebiasaan yang dia sering lakukan ketika duduk di hostel dan rumah. Tak reti nak simpan elok-elok.
Tudung dicabut dan dibaling ke atas beg. Dia baring sebelah begnya secara menelentang.
"Beg dengan tudung tak boleh nak sangkut ke?" tegur Alfan. Dah bunyi macam bapa-bapa.
"Kenapa? Awak tak boleh tahan bilik bersepah ke?" Dyla melelapkan mata.
Alfan angkat tudung dan beg Dyla lantas memasukkan tudung itu ke dalam bakul baju kotor, manakala beg diletakkan ke dalam almari pakaian.
"Walaupun umur awak taklah tua sangat, tapi awak ni cerewet juga, kan?" Dyla mengiring badan dan menongkat kepala.
"Nah." gelas diberikan kepada Dyla. Terkebil-kebil gadis itu dibuatnya.
"Apa? Saya tak minta air pun." Dyla bangun dan duduk bersila. Gelas tetap diambil.
"Bibir kau kering. Minumlah sikit air. Aku tak suka tengok bibir tu luka-luka nanti."
'Dia prihatin?'
"Bukan sebab aku care. Tapi aku memang tak suka. Cuba jaga sikit badan tu." Alfan seakan dapat baca apa yang berada di dalam kepala Dyla.
'Aku tak suka air kosong.' Gelas ditenung. Alfan membuka butang baju satu persatu.
"Kenapa tak minum lagi?"
"Ni bibir saya. Kalau luka pun, saya yang rasa." jawab Dyla. Alfan merapati. Dyla menunduk. Malu bila tubuh Alfan hampir terdedah.
"Nak kena paksa baru nak minum?" pertanyaan Alfan berbaur ugutan. Gelas terus dirapatkan ke bibir. Nak tak nak, kena telan juga.
"Dari dulu tak pernah berubah. Air kosong memanglah tak ada rasa, tapi menyihatkan. Jangan asyik nak minum air manis hari-hari aje."
Bulat mata Dyla. 'Macam mana dia tahu?'
"Macam mana awak..." Dyla diam kejap. Alfan masih menunggu perkataan yang bakal keluar dari mulut Dyla.
"Aaaa.. Hairul. Kan? Sampai benda macam tu pun awak selidik? Awak ni kalau jadi FBI mesti kes selalu selesai cepat." dia teguk lagi air.
Alfan kembali ke almari dan capai tualanya. Tanpa menghiraukan Dyla yang memerhatinya dari tadi, dia terus masuk ke bilik air.

DYLA hempas pen di atas meja. Entah berapa kali dia baca, dia tetap tidak ingat. Kenapa entah tak nak masuk dalam kepala? Adakah sebab dia berlaku kasar dengan Alfan, suami sendiri?
Dyla gigit pen dan pegang buku. Cermin mata masih dipakai. Kehausan memaksa dia untuk turun ke bawah mencari air. Dekahan suara Alfan membuatkan dia tertanya-tanya. Apa yang seronok sangat tu?
Mata Dyla mencuri-curi pandang ke arah ruang tamu. Alfan yang berkaca mata sedang menonton televisyen. Baru dia perasan.. Lelaki itu berkaca mata. Sebelum ni, dia tak pernah nampak lelaki itu memakai cermin mata selain cermin mana hitam dia tu.
Rambut lelaki tu tak terpacak macam siang hari yang selalu disapu gel. Dyla tenung lama lelaki itu. Tiba-tiba Alfan menukar pandangan. Mata lelaki itu tepat memandangnya yang berada di tangga.
"Kenapa?" soal Alfan. Dyla telan air liur.
"Er.. Nak ambil air." cepat-cepat Dyla masuk ke dapur.
"Minum air mineral! Arahan dari suami!" jerit Alfan dari ruang tamu. Dyla mencebik. Terpaksa juga dia ambil air mineral dan dituang ke dalam gelas.
Kaki melangkah keluar dari dapur menuju ke ruang tamu. Kalau nak belajar aje, boleh cramp otak!
Dyla ambil tempat di sisi Alfan yang sedang menonton Runningman. 'Comel juga lelaki yang layan Korea ni.'
"Apa kau buat? Bukan minggu depan ada exam ke?" soal Alfan.
"Penatlah nak belajar aje. Ada masa kena rehatkan kepala juga. Ni asyik baca aje, dari tadi satu apa pun tak masuk-masuk dalam kepala." Dyla bersandar dengan muka masam.
"Itu kalau belajar membabi buta, memang macam tu. Cuba fahamkan." bebel Alfan. Dyla merengus.
"Ayat macam apa aje. Twist sana sini. Susah sangat nak faham." Dyla beri alasan.
"Dekat atas tu, ada banyak kamus kat almari. Tak reti nak tengok?"
"Bukan kamus saya. Tu kamus awak."
"Nak belajar pun kena tahu hak milik siapa ke?"
"Mestilah. Nanti tak berkat."
"Kalau macam tu, tak reti nak minta izin?"
Dyla diam. Dahlah tension dengan belajar, dengar lelaki ni membebel lagi tension.
"Pinjam kamus." mendatar suara Dyla. Dia angkat punggung untuk ke bilik. 'Sambung study pun bagus daripada dengar lelaki ni membebel, menyoal tak henti.'
Lengan Dyla ditarik kasar hingga gadis itu terduduk semula.
"Tenangkan dulu minda tu. Kalau paksa juga, karang satu apa pun tak masuk." arahan Alfan diterima baik oleh Dyla.
Kejap-kejap mereka ketawa, kejap-kejap mereka ketawa. Sampai letih mulut, sakit perut.
"Dyla, semalam kita beli barang dapur, aku ada beli jajan. Ambil kejap." mata Alfan masih fokus.
"Kejaplah." Dyla turut sama fokus.
Tiba-tiba Alfan capai alat kawalan jauh dan tekan butang pegun (pause). Dyla terkejut.
"Ni rakaman ke?" bulat mata Dyla.
"Aku mana sempat nak tengok Runningman sepanjang masa dia bersiaran. Aku rakamlah."
Dyla mencebik.
"Tunggu kejap. Jangan play lagi!" amaran Dyla jelas.
"Suka hati akulah kalau nak play juga. Kau tu sepatutnya pergi belajar."
"Awak juga yang suruh tenangkan fikiran tadi. Awak yang tarik saya."
"Itu tadi. Lima belas minit cukuplah. Ni sampai nak habis kau tengok."
"Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan!" jeling Dyla. Disebabkan malas nak dengar apa yang akan dibalas Alfan, segera Dyla berlari ke dapur mendapatkan snek. Alfan mencebik.
"Nah!" Pringles Sour Cream & Onion diserahkan. Pantas tangan Alfan mencapai dan mengoyak penutup kertas. Dyla kembali ke tempatnya. Kaki dinaikkan ke atas dan dipeluk kedua-duanya.
"Nak?" Alfan hulur Pringles.
Dyla senyum. Tangan kanan diseluk ke dalam balang itu. Tidak semena-mena tangannya ditepuk kuat.
"Auuu!" kerut dahi Dyla dibuatnya.
"Tangan tak basuh lagi kan?"
'Habis? Tadi kau makan, tak cuci tangan pun. Main terkam aje macam singa lapar.'
"Tangan saya bersih, okay."
"Kau dah peluk kaki, kata bersih lagi? Pergi basuh."
"Awak pun bukan cuci tangan tadi."
"Tangan aku bersih."
"Bersih apanya? Awak sentuh remote tadi kan?"
"Barang-barang dalam rumah aku ni, semuanya bersih. Kaki kau aje yang kotor." selamba kata Alfan sedikit sebanyak melukakan hati Dyla.
'Kau nak kata aku kotorlah ni?'
"Sudahlah. Tak payah offer. Saya tak nak." Dyla kembali peluk kaki dan mendaratkan dagunya ke lutut.
Walaupun Alfan ketawa, Dyla mula rasa apa yang ditonton tidak lagi menggelikan hati.
"Saya naik dulu." Buku dan pen dicapai dari meja di depan mereka.
"Nak study dah? Runningman dah nak habis kot. Tak nak tengok bagi habis?" tiba-tiba pula Alfan baik hati.
"Takpelah. Boleh tengok esok."
Tanpa toleh ke belakang, Dyla naik ke bilik. 'Sakit pula hati Mak Jemah.'



Monday, April 21, 2014

Dendam Cinta 14

Telefon Dyla berdering kuat hingga membingitkan telinga. Selesai solat Subuh tadi, Dyla terus baring semula. Mengantuknya tidak mahu hilang. Letih!
Dengan malas, Dyla mencapai telefon di kakinya. Rambut yang kusut-masai ditolak sedikit. Cukup-cukup untuk melihat skrin telefon bimbit. Bulat matanya bila melihat jam yang sepatutnya berdering pukul 7 pagi kini telah dianjakkan hingga ke pukul 8.30.
Kelas akan bermula pada pukul 9 pagi. Dyla telan air liur. Laju dia berlari ke bilik air. Ketiadaan Alfan di sebelah tidak dipedulikan. Baju kurung sudah siap disterika semalam. Sebelum masuk tidur. Tudung pun semua dah siap.
Selesai mandi, Dyla pakai baju dan terus sambar beg kelasnya. Alfan yang sedang membutangkan kolar baju terpinga-pinga melihat Dyla yang baru turun dari tingkat atas. Gadis itu tercungap-cungap masuk ke dapur.
"Nak makan apa? Nak minum apa?" jerit Dyla dari dalam dapur membuatkan Alfan turut sama ke dapur. Tubuhnya disandarkan ke dinding. Tangannya terus membutang lengan kemeja pula.
Cawan ditarik keluar dari kabinet. Piring semua tersedia. Dyla garu kepala. 'Nak siapkan breakfast sekarang, memang tak sempat.'
"Nak makan apa?" tanya Dyla sekali lagi. Sebenci-benci dia pada lelaki di hadapannya ini pun, dia tetap isteri. Tangan laju membancuh Nescafe panas.
"Aku nak makan apa, nak minum apa, that's not your concern. Aku boleh buat apa yang aku nak makan, nak minum. Kau uruskan makan minum kau sendiri. We might be husband and wife, tapi life dalam rumah ni, asing-asing." Alfan mendekati bar kabinet.
"Kiranya, life masing-masing lah?" tanya Dyla. Alfan jeling dan mendekati sinki untuk mencuci tangan.
Cawan yang sudah terisi air Nescafe turut sama dibawa ke sinki lantas dituang isi itu ke dalamnya. Alfan toleh cepat ke sebelah.
"Awak kata makan minum sendiri-sendiri kan? So apa pun yang saya masak, saya buat awak takkan makan kan? Alright then." Dyla terus keluar rumah. Alfan mencebik.
"Kelas habis pukul berapa?" jerit Alfan. Hanya dentuman pintu yang kedengaran. Alfan mengeluh.
'Aku nak buat baik pun tak boleh? Kau nak sangat hidup sendiri-sendiri, kan? Okay fine. Kita hidup sendiri-sendiri.' bebel Dyla.

SHAH hanya memerhati Dyla dengan inai merah dijari dari jauh. Rasa menyesal itu ada. Menjadi si pengecut dan membiarkan Dyla dirampas orang lain memang agak menyeksakan jiwanya.
Bibir Dyla tersenyum ketika berbual dengan teman sekuliah. Semenjak pernikahannya dengan Alfan, teman sekuliah menjadi baik dengannya. Entah agenda apa yang mereka fikirkan, Dyla juga tak tahu. Tapi lebih baik disukai dari dibenci. Macam waktu kat sekolah dulu. Sampai cikgu pun benci...
"Shah!" kejut Hadi dari belakang.
"Ha.. Kenapa?"
"Kau pandang siapa?"
"Siapa apa?"
"Yelah, kau tengok macam nak tembus tadi. Siapa?" Hadi mencari-cari kelibat yang mungkin menarik minat Shah. Payah nak tengok Shah ni macam ni.
"Takdelah. Aku tengok lecturer tadi."
"Kau kalau pandang ilmu, macam nak tembus kan? Tak faham aku dengan kau." Hadi mengeluarkan bukunya dari beg.
"Nak minta tolong kau terangkan yang ni." buku dibuka. Hadi menarik lengan Alfan supaya mengajarnya. Shah sempat kerling kelibat Dyla sebelum gadis itu berjalan ke bilik kuliahnya.

DYLA pulang dari kelas dengan keadaan letih. Pintu rumah dibuka. Sunyi. Alfan masih belum balik kerja. Jam tangan dilihat. Dah pukul 5 petang. 'Bos pun balik ikut office hour ke?' cebik Dyla.
Lapar.
Dyla letak beg silangnya di atas sofa ruang tamu. Lengan baju kurun disentengkan. Tudung dilucutkan. Dia masuk ke dapur. Nasi dimasak. Cukup-cukup hanya untuk dia.
"Let see.. Apa yang kita ada dalam peti sejuk ni." Dyla buka peti sejuk. Kosong. Buka atas, kosong juga. Terkebil-kebil Dyla dibuatnya. Tapi dia dikejutkan bunyi Whatsapp.
Alfan        : Hai newlywed!
Dyla         : =.=" hi.
Alfan        : Whatcha doin'?
Dyla         : Baru balik kelas dan nak masak. But there's nothing in the fridge.
Alfan        : Hahah. Pergilah beli.
Dyla         : Haih. Tired enough, nak kena keluar lagi. Huwaaaarghh.
Alfan        : Call your husband lah.
Dyla         : Dia busy maybe. Sekarang pun tak balik lagi.
Alfan        : He might be waiting for your call..
Dyla         : Awak ni macam psikik pula.
Alfan        : I'm a man. Remember?
Dyla         : Hmm. Takpelah. Orang tak nak susahkan dia. Orang nak keluar kejap beli barang dapur. Whatsapp later!
'Pagi-pagi lagi dah dia kasi warning makan sendiri-sendiri. Hidup dalam rumah ni life asing-asing. Inikan pula nak minta tolong dia? Heh.'
Dyla sarung tudung semula. Lengan baju kurung dijatuhkan kembali. Kunci kereta dicapai. Baru nak melangkah keluar, telefon berdering nyaring menandakan panggilan masuk.
"Hello?" sapa Dyla malas.
"Masak apa?" tanya Alfan egoistik.
"Angin." Dyla tutup pintu rumah dan menguncinya.
"Lupa nak bagitahu, aku baru pindah dalam rumah tu. So barang dalam dapur tu semua baru. Yang ada pun semua instant. Barang basah memang takde. Kau nak beli barang dapur ke?"
"Life dalam rumah asing0asing isn't it?" Dyla ulang kata-kata Alfan pagi tadi.
"Dalam rumah. Aku tak cakap luar rumah, life asing-asing. Kan? Jumpa dekat Tesco. I'll be there in a minute." talian terus dimatikan. Dyla tenung skrin.
"Aku nak makan apa, nak minum apa, that's not your concern. Aku boleh buat apa yang aku nak makan, nak minum. Kau uruskan makan minum kau sendiri. We might be husband and wife, tapi life dalam rumah ni, asing-asing."
"Ha'ah kan. Pagi tadi dia cakap life dalam rumah." Dyla analisis semula kata-kata Alfan. Dia jungkit bahu dan masuk ke dalam perut kereta.

TROLI ditarik Dyla. Dia menolak troli itu sambil mata mencari-cari barang keperluan. Kaki melangkah perlahan-lahan. Tiba-tiba ada satu bau mendekati. Dyla pantas menoleh. Alfan yang berkemeja dengan seluar slack berjalan selamba sambil sebelah tangan di dalam poket.
"Dah berapa lama berdiri belakang badan saya?" Dyla terkejut sedikit.
"Baru aje. Seems like awak dah kenal bau saya." Alfan menghimpit Dyla ke tepi. Tangan sebelah lagi turut sama menolak troli. Bahasa juga dielokkan. Takkan nak beraku-kau tengah-tengah supermarket ni?
Dyla membiarkan Alfan turut sama menolak. Mereka sama-sama berjalan mencari barang dapur.
"Rumah awak betul-betul kosong, kan?" Dyla mula berbicara.
"Dah nama pun baru pindah."
"Kalau iya pun, sediakanlah sikit."
"Awak tak join in pun waktu orang lain siap buat wedding. Tak sediakan apa pun. Siap boleh pergi camping lagi." ungkit Alfan. Dyla terdiam.
"Saya ada camping. Tak boleh nak tolong awak siapkan wedding." selamba Dyla memberi alasan. Memang sengaja dia mendaftar masuk untuk berkhemah. Semata-mata untuk lari dari komitmen menyiapkan persediaan perkahwinannya.
"So aku nak kena buat semua lah?" Alfan juga tenang.
"Nampaknya macam tu lah."
"Okay." Alfan tak peduli sangat.
"So, awak arrange aje semua. Saya follow aje. I'm just coming for being a bride." Dyla bukan nak besar kepala. Tapi dia tak boleh.. Dia masih berbelah bahagi.
Dyla banyak meluahkan rasa kepada Alfan si penyayang. Lelaki itu lebih tahu apa yang dia rasakan. Kadang-kadang Dyla berharap dia berkahwin dengan lelaki itu dibandingkan Alfan egoistik.
Dyla         : Alfan..
Alfan         : Yes.
Dyla         : Hari nak bernikah makin dekat.
Alfan         : Then?
Dyla         : I might not participate dalam kerja kahwin ni semua.
Alfan         : Kenapa?
            Dyla    : Orang masih confuse la.. Tak tahu if I'm doing the right thing.
Alfan         : Then? Nak siapa uruskan semua ni?
Dyla         : Entah.. Hmm.
Alfan         : Awak just nak lepaskan semua kat Alfan egoistik tu?
Dyla         : Maybe.
Alfan         : Tak rasa kejam?
Dyla         : Rasa. Tapi.. Tapi.. Orang just takut akan rosakkan lagi preparation. Mana nak tahu tiba-tiba tak boleh nak control emosi, termusnahkan hantaran bagai pula.
Alfan         : Haha. Tingginya imaginasi!
Dyla         : Haha. Mana nak tahu, kan?
Alfan         : Your mum kata apa?
Dyla         : Marah la juga. Cz kata nak join camping.
Alfan         : Join camping? Sanggupnya.
Dyla         : Haha.. Entah lah.. Takde hati.
Alfan         : As long as you keep your promises.
Dyla         : Janji apa?
            Alfan    : Get married.
Dyla         : Hahah. What now? Awak kat side egoistik?
Alfan         : Hahah. Dia kan twin orang. :P
Dyla         : Haha. Whatever.
Dyla tolak troli lebih laju. Alfan tertinggal di belakang. 'Baru nak rasa serba salah ke?' Alfan mempercepatkan langkah. Sambil itu, sempat dia membuka butang lengan baju dan menyentengkannya hingga ke paras siku.
"Susu pekat manis pun takde dalam rumah awak." bebel Dyla. Alfan tarik satu tin susu pekat manis F&N.
"Bawang pun takde. Mengharapkan beras aje." sambung Dyla.
"Bawang sebelah sana." Alfan kembali menolak troli hingga memaksa Dyla untuk melepaskan pegangan pada troli tersebut. Giliran Dyla ditinggal ke belakang.
Dyla cuba menyaingi langkah Alfan. Tapi lelaki itu memang sengaja mempercepatkan langkah hingga Dyla letih mengejar. Akhirnya dia berlari mendapatkan Alfan dan memeluk sebelah lengan lelaki itu.
Alfan terkedu.
"Boleh tak jangan jalan cepat sangat? Tahulah kaki tu panjang. Tapi janganlah langkah besar-besar sangat. Saya tak dapat nak catch up lah." rungut Dyla.
Alfan tidak membalas. Adalah lebih baik dia diam dan membiarkan Dyla memeluk lengannya.
Mereka berjalan di kawasan bahan basah di mana sayur dan buah-buahan ditempatkan. Dyla tarik apa sahaja yang dia rasa diperlukan hingga memenuhi troli.
"Awak nak makan untuk sepuluh orang ke?" perli Alfan.
"Takdelah nak kena keluar dia tiga kali." alasan Dyla.
"Sayur tu nanti layu."
"Daun bawang, daun ketumbar, daun sup boleh bubuh dalam air. Daun limau purut boleh keringkan, kemudian mesin jadi serbuk. Sayur-sayur lain kalau layu, rendam dalam air kemudian bubuh ais. Nanti dia okay balik. I mean, tak la layu sampai boleh kepal jadi bebola." terang Dyla.
'Budak ni mesti boleh masak.' fikir Alfan.
"Awak nak beli apa untuk diri awak?" tanya Dyla tiba-tiba.
"Ni, barang yang awak beli ni. Saya guna benda yang samalah."
"Awak reti masak ke?" Dyla bulat mata.
"I've been living alone dekat Ireland berapa tahun.. Kalau tak reti nak berdikari, memang tak makan lah." Alfan balas pandangan Dyla.
Dyla cebik.
"Lauk." Alfan tolak troli ke bahagian lauk pula. Dyla terpaksa ikut sama bila lengannya masih melingkar elok di lengannya Alfan.

ALFAN membantu Dyla memasukkan barang dapur ke dalam bonet kereta isterinya itu. Kalau nak tolak troli sampai ke kereta dia, jauh kaki nak kena melangkah pula.
"Jumpa kat rumah." Sang suami menutup bonet kereta. Dyla mengangguk.
"Kereta tu bila nak betulkan?" tanya Alfan tiba-tiba. Memang semenjak perlanggaran mereka berdua beberapa bulan yang lepas, Dyla langsung tidak pernah membetulkan kemek itu. Bukan tak nak betulkan. 'Fulus' tidak ada.
"Nantilah. Bukan teruk sangat pun." Dyla masuk ke dalam perut kereta.

RAMBUT diikat tinggi. Perut dah berkeroncong sebab dari tengah hari masih belum makan. Dyla hanya sempat sarapan pagi melapik perut dengan roti Butterscotch yang dibeli di kafe kampus.
Bawang dikupas pantas. Nasi memang dah masak dari petang tadi.
Menu untuk malam ni, adalah masakan paling ringkas dan paling cepat. Dah terbiasa hidup bujang kerja nak makan benda cepat aje.
Ayam kunyit masak asam. Heh. Ini resepi nenek dari kampung tau.
Ayam sudah dipotong isinya dan sudah dicuci dengan gula sambil diselawat. Bawang besar diracik halus begitu juga dengan bawang putih dan cili padi. Halia diracik. Asam jawa digaul bersama air. Daun bawang dipotong panjang.
Minyak sudah panas, Dyla mula sesi menumis cili, bawang besar, bawang putih dan halia. Hanya selepas beberapa minit, dia masukkan ayam. Punya nak cepat. Perut dah berkeroncong irama rock kapak. Nasib masih belum masuk arena metal.
Selepas ayam mula masak, kelibat Alfan mula kelihatan. Tidak dapat disangkal Dyla, rambut lelaki itu memang cantik. Lembut sahaja jatuh di dahi. Berbeza sangat rambutnya bila dah siap. Terpacak macam apa aje. Dyla lebih suka tengok lelaki itu dengan rambutnya tidak disapu gel. Nampaklah juga comelnya.
Dyla sambung memasak. Serbuk kunyit dimasukkan. Begitu juga dengan serbuk cukup rasa. Mudah bekerja dengan serbuk cukup rasa. Kemudiannya, dia masukkan air asam. Cukuplah basah sikit. Jangan sampai tenggelam macam sup pula ayam tu.
Selepas mendidih, Dyla masukkan daun bawang dan tutup api. 'Ahhh! Laparnya!' Cepat-cepat Dyla masukkan lauk ke dalam mangkuk putih. Alfan di ruang tamu turut sama terhidu bau enak dari dapur. Tangannya masih laju mengelap rambut yang basah.
Dyla ke gerbang pintu dapur yang berhadapan dengan ruang tamu. "Saya makan dulu." beritahunya. Alfan tidak mengendahkan. Melihatkan Alfan tidak memberi respon, Dyla masuk semula ke dapur dan mula menjamah makan malamnya. Kalau dah lapar, kayu pun nampak macam kaki kambing panggang.
Selesai makan, Dyla membasuh semuanya. Baki lauknya dimasukkan ke dalam tupperware dan disimpan di dalam peti sejuk. Periuk nasi yang sudah kosong dicuci.
Dyla menuju ke sofa ruang tamu. Giliran Alfan masuk ke dalam dapur. Periuk nasi dibuka. Kosong. Gigi diketap. 'Bukan nak tolong masakkan sekali. Nasi aje pun.' gumam Alfan. Nak salahkan Dyla tak boleh juga. Dia sendiri yang bagi arahan untuk jalani hidup asing-asing.
Alfan keluarkan daging dari peti sejuk. Benda paling mudah dia buat, adalah dengan potong daging itu bersaiz steak. Tadi semasa di Tesco, dia sempat capai sos lada hitam.
Kuali leper ditarik keluar dari kabinet bawah. Daging itu ditabur garam dengan lada hitam. Apabila kuali panas, terus dia letakkan daging ke atas kuali leper. Bunyinya sahaja sudah membuatkan Dyla telan air liur. 'Western mudah!' Dyla curi pandang ke dapur.
Setengah jam kemudian, bau aroma daging mencucuk hidung Dyla. Bau itu semakin lama semakin hilang. Hilang masuk dalam perut Alfan.
Kelibat Alfan kelihatan. Tidak sampai beberapa saat, lelaki itu sudah duduk di sebelah Dyla dan turut sama menonton televisyen.
Keduanya menyepi. Telefon Dyla berdering nyaring.
"Hello?" sapanya.
"Hello. Dyla? Macam mana honeymoon kau? Best?" sibuk pula si Adilah menanyakan.
"Ha? Esoklah aku cerita." Dyla seakan membisik.
"Ceritalah sekarang!" desak Adilah.
"Esok eh.. Esok." Dyla cuba pujuk. Alfan bukannya takde telinga. Telinga kanan terpasang mendengar perbualan Dyla.
"Sayang." suara macho Alfan kedengaran. Gulp! Cukup untuk orang di hujung talian juga dengar.
"Kau dengan suami kau eh? Eheh. Sorry. Esok pastikan kau cerita tau! Bye gemuk!" talian terus dimatikan. Malu mungkin.
"Erm." Dyla perlahan-lahan menurunkan telefon dari cuping telinga.
"Marriage is about something private. Rahsia kita berdua. Bukan untuk dikongsi dengan orang lain." kata Alfan tiba-tiba. Dyla terkesima. 'Dia dengar?'
"Hm." balas Dyla.
"Apa rasa tinggalkan Shah?" entah kenapa malam ni, Alfan betul-betul serius.
Dyla senyap. Tak mahu jawab.
Menunggu lama Dyla masih juga tak buka mulut, Alfan mematikan siaran televisyen. Pandanganya beralih pada gadis di sebelahnya pula.
"Apa rasa?" soal Alfan lagi.
Dyla pandang ke tempat lain. Tidak mahu bertentang mata.
"Ada mulut boleh jawab soalan, kan?" Alfan mendesak.
"Saya tak nak bahaskan pasal ni. Semua tu dah lepas." Dyla bangun dari sofa. Lengannya sempat direntap Alfan.
"Duduk." arah lelaki itu. Dyla telan air liur. Bukan takut. Tapi sedang menahan geram.
"Benda ni dah lepas. Awak dah dapat apa yang awak nak. Cukup, kan?" Dyla beranikan diri menghadap mata lelaki itu.
"Apa rasa?" tanya Alfan sekali lagi. Dia serius.
"Saya cuba untuk terima yang saya ni isteri orang. Terima fakta yang saya ni isteri awak. Kenapa awak masih nak bahaskan benda yang dah lepas?"
"Aku nak tahu apa yang kau rasa lepas tinggalkan Shah."
Dyla tenung anak mata Alfan. 'Lelaki ni memang takkan puas hati kalau aku tak bagi tahu, kan?'
"Sakit. Rasa sakit." jawab Dyla. Air mata mula bertakung.
"Sakit macam mana?" Alfan menduga.
Dyla diam sejenak.
"Sakit sangat. Rasa macam saya takkan pernah dapat lelaki sebaik dia. Rasa macam saya takkan pernah bahagia. Rasa macam saya takkan pernah senyum. Terseksa. Setiap hari bangun pagi teringatkan saya isteri orang sedangkan hati saya pada orang lain. Rasa terkurung. Rasa macam digari." Air mata mula menitis. Kakinya mula lemah hingga dia terlutut sedangkan lengan masih berada di dalam genggaman Alfan.
"Rasa macam saya nak lari kat dia. Kuatkan diri mengaku cinta saya. Bagitahu dia yang saya cintakan dia. Sedang cintakan dia, dan akan sentiasa cintakan dia." kepala Dyla menunduk.
Alfan telan air liur. Pegangannya dilepaskan.
"Baru tahu sakitnya macam mana?" sinis.
Dyla mendongak kembali. "Kenapa? Kalau saya tahu sakitnya macam mana, dan saya bagitahu awak, awak akan lepaskan saya untuk pergi kat Shah?" duga Dyla.
"Tak. Aku nak kau hidup dengan rasa sakit tu setiap hari." Alfan bangun dari sofa dan naik ke bilik meninggalkan Dyla keseorangan menangis sendiri.
'Aku suami. Dan kau masih berani mengaku cinta pada lelaki lain, sedangkan kau isteri? Kenapa kau tak boleh bohong aku, cuma sekali.. Bohong demi aku.' Alfan tarik selimut.

3.39 PAGI. Alfan terjaga dari tidur. Dyla tiada di sebelah. Dia kemudiannya bangun dan menuruni anak tangga satu persatu.
Tubuh Dyla di atas sofa, terkulai layu. Entah berapa lama gadis ini menangis semalam, dia pun tak tahu.
Dyla tidur dengan kedua belah tangannya dirapatkan ke dada. Sejuk barangkali. Tapi apa yang dia boleh buat? Selimutkan gadis ini? Atau angkat dia ke bilik? Tak perlu seromantis itu. Kerana gadis itu berada di dalam rumahnya berpunca dari dendam. Tak perlu kot dilayan baik.

Alfan naik semula ke bilik. Sambung tidur.

Graduation night- Evelyn Hotel

Assalamualaikum. 

So, diploma dah habis. hoorey?
Appreciate every moment you're creating.
bila dah habis, rasa macam sayu sangat nak tinggalkan semua ni.
I remember how hard i cried after habis kertas transport.
Scared of losing friends.

5F+A.
Section 12.
Lecturers.
Memories.
And Bangi.
hahahah. 
Dah sem 6 baru reti nak appreciate each and every day. 

I'm missing you guys, 11.6.12


 
Desert.



 
Wan + Anep

 
Wan + Amalina


 
Anep-Wan-Amalina 

 
Amira - Amalina

 
Amalina

 
Liyana

 
Najwa

 
Anep


 
Anep + Amalina


 
- Anep - Amalina










































 
Cherish all precious moments
appreciate it.
Zaman diploma tak sama dengan degree.
Kata lecturer
aku tak tahu. belum alami. akan alami.
heh.
Sakit hati, menangis.
Seronok, gelak.
Tension, stress.
Every single emotions.