Latest Post! Check it out!

DTM 13

Plastik sampah besar itu diletakkan di tempat duduk belakang. Tali pinggang keledar ditarik. Alan turut sama menarik tali pinggang kele...

Thursday, July 17, 2014

Cinta Kontrak Ramadhan I


Sulung - Danish
Kembar :
-Dani
-Darwish
-Adriana
-Adlisya
Bongsu - Dzulkarnain

"Esok nak puasa dah. Malam ni semua niat puasa tau." Airysha mengingatkan. Ada 4 orang putera, 2 orang puteri dalam rumah. Peningnya tak terkata. Boleh botak kepala.
"Kena puasa ke mummy?" tanya si kembar, Dani. Yang paling manja. Bagaikan dialah yang bongsu. Sedangkan kembar. Orang lain tak la manja macam dia.
"Kenalah. Kita kan orang Islam." jawab Danial sang suami.
"Tapi tahun lepas, Dani tak puasa takpe pun." Dani muncung mulut. 
"Itu tahun lepas. Ini tahun baru. Dani belajar puasa." Airysha cuba menerangkan.
"Mummy. Satu hari tak makan kot. Nanti lapar." Darwish mencelah.
"Itu sebabnya kita bersahur. Takdelah lapar sangat."
"Sahur tu tengah malam la mummy. Macam mana Ad dengan Sya nak bangun? Letihlah mummy." Adlisya bagi alasan. Adriana mengangguk-angguk.
Airysha dan Danial berpandangan. Ingat senang nak ajar budak?
"Abang puasa okay aje. Sihat aje." celah Danish yang pandang rendah pada adik-adiknya.
"Abang dah besar. Kita orang kecil lagi." Darwish bela kembar.
"Abang pun mummy dengan daddy ajar waktu umur macam kau orang." 
"Letihlah!" Dani protes.
"Mummy nak ajar kau orang berpuasa supaya nanti bila dah besar, kau orang tak tinggal puasa. Tapi kalau kau orang tak nak mula puasa tahun ni, takpelah. Nampaknya abang Danish ajelah yang dapat collect seringgit setiap hari." Airysha guna taktik.
"Seringgit?" empat kembar berpandangan sesama sendiri. 
"Kalau kau orang puasa penuh sehari, mummy dengan daddy kasi seringgit seorang. Nanti nak raya, dapatlah 30 ringgit sebab kita puasa sebulan bersamaan tiga puluh hari. Tambah dengan duit raya lagi. Banyak, kan?" 
Kechink! Kechink! Mata kembar bertukar bentuk. Ringgit Malaysia. Bersinar.
"Tapi ingat, kalau tak puasa atau curi makan, daddy tak kasi. Okay?" pesan Danial.
"Kita kena puasa esok lah ni?" Adriana pandang kembar. Mereka mulanya berfikir sejenak. 
"Kalau kita kumpul duit sama-sama, nanti kita boleh beli Xbox." Idea terpacul dari Dani.
"Kita orang mana main xbox-xbox ni." Adlisya kerut dahi. Menyampahlah dengan budak lelaki ni. Game aje tahu.
"Ada game barbie." Darwish jungkit-jungkit kening. 
Adlisya dan Adriana berpandangan sesama sendiri.
"Jom puasa!" jerit dua kembar perempuan. 

"Nawaitu sauma shahri ramadhana hazihissanati kulillahi taala." Berlima membaca niat puasa bersama-sama. 
"Ain tak puasa ke mummy?" Adriana tanya.
"Kan mummy dah cakap banyak kali. Jangan panggil Ain. Panggil Dzul (Zul)." keras sedikit suara Airysha.
"Betullah mummy. Dzul-kar-na-in. A-in. Ain." Adriana bela diri.
"Tapi Ain tu nama perempuan, Ad." tegur Airysha.
"Tapi memang nama adik. Kenapa mummy bagi nama adik pelik. D-zul. Bunyi Zul. Tapi ada D. D-zul. Pelik la mummy. Lepastu ada nama Ain. Kenapa mummy tak kasi nama senang-senang macam kita orang aje?" panjang celoteh Adriana. Airysha hela nafas. Dia pandang Danial, minta bantuan.
"Setiap nama ada makna. Tak kisahlah nama macam mana. Asalkan maksudnya baik-baik." Danial tukang jawab. Adriana muncung sedepa.
"Daddy nak pergi terawikh kejap lagi. Abang nak ikut tak?" tanya Danial kepada Danish.
"Nak." Danish angguk.
"Daddy, nak ikut juga!" kedua kembar lelaki kerut dahi. Muka tak puas hati tak diajak.
"Boleh. Tapi dalam masjid, kalau Dani dengan Darwish tak pandai solat lagi, jangan main. Jangan kacau orang. Jangan berlari-lari. Tau." pesan Danial.
"Okay!" setuju.
"Mummy tak pergi?" soal Adlisya.
"Mummy tak pergi hari ni." 
"Tapi kita orang nak pergi." muka Adlisya monyok.
"Esok kita pergi. Okay?" pujuk Airysha.

"DADDY ramainya orang." Dani kepit tangan Danial.
"Sebab terawikh kan berjemaah. Mestilah ramai."
"Jemaah tu apa Daddy?" tanya Darwish.
"Jemaah tu ramai-ramailah. Tu pun kau tak tahu ke?" Danish yang tolong jawab.
"Berlagak." Darwish mencebik. Tapi cakapnya itu rendah suaranya. Hanya Danish yang dengar.
"Tumbuk kang." ugut Danish. Darwish menjeling.
Ei, adik. Kecik besar kecik besar je aku tengok kau ni. Kalau daddy takde, dah lama kena habuan kau ni. Nasib baik aku abang yang baik lagi tinggi imannya. Hehehehe.
Setelah selesai mengambil wuduk, Danial mengambil saf baris ketiga dari hadapan. 
"Dani, Darwish dengan abang, duduk tepi dinding ni. Jangan pergi mana-mana." arah Danial. Mereka mengangguk.
Danish hanya mampu mengikut sebanyak empat rakaat sahaja. Manakala Dani dan Darwish bergelak ketawa di tempat duduk mereka. Dok main geletek-geletek. Suara mereka sedikit sebanyak mengganggu para jemaah. Usai rakaat ke empat, Danial beri tenungan garang kepada kembar.
"Kan daddy cakap, duduk senyap-senyap." intonasi Danial keras. Menakutkan kembar. Mereka pandang Danial dengan muka bersalah. 
"Lagi sekali Daddy dengar suara kamu, siap kamu." ugut Danial. Danish jeling adik-adiknya.
"Abang tengok adik." pesan Danial. Danish mengangguk.
Orang mula angkat takbir.
"Dani, jom pergi belakang." Bisik Darwish. 
"Jom." perlahan-lahan mereka bangun dan bergerak ke belakang.
"Nak pergi mana?" tanya Danish.
"Belakang." Jawab Dani.
"Duduk sini! Tak payah ngada-ngada pergi belakang." Danish tarik tangan Darwish.
"Abang!" rengek Darwish.
"Duduk!" tegas Danish. Suara mereka sekali lagi didengari Danial. 
Tanpa melawan, kedua kembar terpaksa ikutkan kata si sulung. Masing-masing mencebik. Dalam hati penuh rasa marah, rasa geram, rasa nak terajang pun ada. Tapi kena ingat, dia adik.
"LEPAS NI daddy bawa abang aje pergi terawikh. Dani dengan Darwish tak payah ikut. Degil sangat. Daddy kata duduk diam-diam, tak mahu dengar." Danial letak songkok di atas meja kaca. Airysha hanya pandang kedua kembar yang jalan menunduk di belakang bapanya.      
"Tapi dy, bosan! Semua orang sembahyang. Kita orang tak reti." Dani bela diri.
"Itu sebabnya bila daddy ajar solat, dengar elok-elok. Bukannya main-main. Masjid bukan tempat untuk awak main lari ke hulu ke hilir. Bukan tempat untuk awak buat bising." tegas Danial. Darwish telan air liur.
"Tapi Darwish nak ikut lagi." perlahan suaranya.
"Nak ikut, behave! Kena hormat orang yang tengah solat." bebelan Danial didengari. Dzulkarnain yang sedang menghisap botol susu hanya membulat mata memandang abang-abangnya yang sedang dimarahi.
"TAK KASAR ke cara abang tegur anak?" tanya Airysha lantas menarik selimut ke paras dada. Danial turut ambil tempat di sisi katil.
"Kalau tak tegur macam tu, nanti dibuatnya lagi."
"Tapi dia orang kan masih kecil." bela Airysha.
"Sebab kecillah kita kena ajar. Awak sendiri pernah merungut waktu first terawikh kita after kahwin. Budak-budak main lari-lari depan awak waktu awak solat. Apa yang awak cakap waktu tu? Mak ayah dia orang lepaskan aje anak-anak macam tu? Tak patut betul. Kalau nak ke masjid, jagalah anak elok-elok. Ini tidak, mak bapa buat pahala, tapi sebab anak, dah dapat seketul makian. That's what you've said, sayang." Danial reflek kata-kata Airysha. Airysha memuncung.
"Maybe belum masa untuk awak ajar dia orang ke masjid kot?" balas Airysha.
"Dah tu, bila nak ajar? Supposely dia orang dah pandai solat. Kita aje yang tak berkeras dengan anak-anak. Manjakan sangat. Sepatutnya yang kembar ni dah boleh kena rotan kalau tak solat." 
Airysha diam. Tak boleh nak bela lagi dah. Sayang anak bukan ditangan-tangankan. Tapi kalau degil, kaki pun boleh naik ni.
"AIR!!!" Empat kembar berpusu masuk ke dalam rumah. Dani yang paling teruk menjerit minta air. Dia terus berlari ke dapur. Airysha sedikit terkejut melihat kelibat Dani yang terus buka peti ais dan menggonggong air sejuk dari dalam botol.
"Hey!" jerit Airysha terkejut dengan perlakuan anak kembarnya.
"Tak boleh mummy. Letih!" Dani teguk lagi air. Surrender. Bendera putih dah berkibar di atas kepala.
"Ni tak puasa lah ni?" Danial masuk ke dapur. Dani menggeleng. Badannya sudah duduk tersandar di peti sejuk.
"Nak jugak!" Adlisya jerit meminta sedikit air.
"Nak minum, minumlah. Tapi ingat, tak dapat seringgit tau. Sia-sia aje Dani puasa sekerat hari." Danial selamba keluar dari dapur menuju ke ruang tamu. Adlisya yang baru hendak meneguk air, terus terhenti perlakuannya. Botol air diserahkan kepada Dani.
"Sya nak beli anak patung. Nanti duit tak cukup." beritahu Adlisya. Airysha senyum kambing. Dani terpinga-pinga. Dia lupakan ganjaran itu! 
Meskipun pada mulanya mereka diajar untuk berpuasa supaya mendapatkan ganjaran, tapi Danial tahu, lambat laun mereka akan membesar dan belajar. Sehingga mereka faham, erti puasa yang sebenar. Kalau di dunia ganjarannya duit. Di sana, ganjarannya pahala. Mereka akan faham. Mendidik anak kecil yang belum tahu apa-apa bukan mudah. Perlukan pendekatan yang mereka faham dulu baru boleh ajar sikit demi sikit.
"PETANG NI daddy nak pergi bazaar. By 5, semua mesti dah siap. Faham?" arahan dari ketua keluarga. Kembar semuanya lesu. Kecuali Dani. Dah dikekahkannya ayam goreng di dapur. Maklumlah, budak tak puasa.
"Abang, tolong mummy kejap." panggil Airysha. 
Danial dan Danish berpandangan sesama sendiri. "Abang mana satu, mummy?" tanya Danish dari ruang tamu.
"Danishlah." Airysha merengus. Payah juga ada dua orang abang dalam rumah ni.
"BANYAKNYA makanan!" Dan buka mata besar-besar. Adriana pegang tangan Danial. Tapi kepalanya pusing ke kiri, ke kanan. Rambang mata.
"Dy, nak tu." Adriana tarik tangan Danial lantas menunjukkan beberapa potong kek di atas meja.
"Ad boleh pilih satu aje makanan tau." beritahu Danial.
"Kalau Ad beli yang ni, Ad tak boleh beli makanan lain. Okay?" tambah Danial. Muka Adriana berkerut. Tak puas hati.
"Kenapa pula? Kita kan dah puasa satu hari. Satu hari tak makan tau, dy. Ad lapar." 
"Ni untuk elakkan daripada membazir. Ad beli banyak-banyak, kalau tak habis, siapa nak makan? Nanti buang aje. Kesian makanan tu. Nanti dia rasa tak dihargai." cerita Danial.
"Ad janji Ad makan semua bagi habis." Adriana buat pinky swear.
"Kita beli satu dulu. Kalau habis, Ad rasa lapar lagi, esok kita datang beli lagi. Okay?" cadang Danial. Adriana muka cemberut. Aku dah lah tengah lapar tahap gorilla nak makan manusia ni, boleh main esok-esok punya deal pulak. Daddy! Geram ni, geram. Grr.
"Yelah.." suara malas anak dara tak cukup umur dah keluar. Danial hanya tersenyum.
"Dani nak tu mummy!" Dani nampak ayam golek. 
"Bukan Dani tak puasa ke?" perli Airysha.
"Tapi Dani nak tu." muka dah masam.
"Bazaar ni untuk orang yang berpuasa aje. Orang yang tak puasa tak boleh beli." bohong Airysha.
Dani toleh belakang. "Yeke daddy?" ingin kepastian. Danial angguk. Muka serius. 
Dani ketap bibir. "Nak ayam." muka hampir menangis.
"Hari ni aje mummy tolong belikan. Kalau Dani tak puasa lagi, tak boleh beli. Okay?" 
"Okay!" muka ceria cepat aje.
EMPAT KEMBAR menunggu di hadapan televisyen. Menunggu azan maghrib berkumandang. Begitu khusyuk mereka menanti. Dan apabila laungan azan kedengaran, riuh satu rumah menjerit keseronokan. Cepat-cepat mereka lari ke meja makan yang sudah terhidang.
"Adik mana mummy?" tanya Adriana.
"Adik tidur."
"Adik tak buka puasa ke?" soalan kedua.
"Adik kecil lagi. Mana reti puasa."
"Kita orang pun kecil juga. Tapi puasa aje." Darwish mencelah.
"Adik tu, berjalan pun tak berapa nak reti. Awak waktu kecil-kecil baya adik, mana ada puasa. Tahun ni yang baru belajar nak puasa."
"Dani nak ayam!" jerit Dani. Tak pedulikan topik yang sedang diperdebatkan.
"Ha kejap!" Danial melarang Dani dari mengambil ketulan ayam. 
"Baca doa makan dulu." beritahu Danial. 
Masing-masing menadah tangan dan doa kedengaran dibacakan Danial.
Setelah diaminkan, Dani cepat-cepat capai ayam goleknya.
"Dani boleh makan. Tapi tak boleh makan dengan kita orang. Dani kena makan jauh-jauh kat sana." Danial tunjuk ruang tamu. Muka Dani berubah seratus peratus.
"Kenapa pula?"
"Sebab meja ni untuk orang yang berpuasa aje. Orang yang kuat tahan nafsu makan aje yang boleh duduk kat meja ni. Dani dah kalah. Sebab Dani dah buka puasa awal tadi." Danial bersuara. 
"Tapi Dani nak makan kat sini." suaranya mengendur. Hampir menangis.
"Kalau esok Dani puasa, baru boleh makan dekat sini. Okay?" Airysha memujuk.
"Tapi Dani nak makan sini..." hiba. 
"Sebab tu daddy suruh tahan daripada makan. Ada habuannya. Tapi Dani tak nak tahan. See?" Danial bersuara lembut. 
"Nak makan kat sini...." air mata sudah bercucuran. Dani memandang Danial untuk minta simpati. Tapi Danial tidak berlembut untuk ini. Akhirnya Dani akur dan membawa pinggannya ke ruang tamu. Dia mengunyah perlahan kepak ayam. Hingus yang hampir keluar dari hidung disedut kembali beberapa kali.
"Kesian Dani." kata Adlisya.
"Kalau kau orang tak puasa, macam tu lah jadinya. Kena makan sorang-sorang."
Danish asyik menoleh melihat adiknya di ruang tamu yang sedang tersedu sedan mengunyah ayam. Lantas Danish angkat pinggan dan bawa ke ruang tamu.
Danial perhatikan gerak anak sulungnya. Pinggan putih itu diletakkan di sebelah Dani.
"Abang teman Dani makan." kata Danish. Dani lap air mata dengan belakang tangan.
"Tapi abang tak nak tengok Disney. Abang nak tengok Cartoon Network." Danish buat perjanjian. Dani mengangguk dengan tubir mata yang masih berair. Alat kawalan jauh bertukar tangan dan siaran pun bertukar.
"Dy, nak tengok TV juga!" Adlisya dan Adriana angkat pinggan ke ruang tamu. Kemudiannya di susuli dengan Darwish.
"Guess it's just you and me having iftar together." kata Danial. Airysha senyum tampak gigi.
"I'm proud of having Danish as abang. Sayang betul dia kat adik dia." 
"Awak tak tengok waktu dia marah adik-adik dia semalam kat masjid. Ada la juga ciri pemimpin. Someone that can be trusted to take care of Sya and Ad in the future."
Airysha senyum lagi.
"Kira kita dating dua la ni?" Airysha jeling Danial. 
"Yup." Danial ketawa. 
"Meh dekat sikit nak suap awak." Danial minta Airysha untuk duduk di sebelahnya. Tanpa bantahan, daripada duduk berhadapan, mereka duduk bersebelahan.
Suapan pertama masuk ke dalam mulut Airysha.
"I guess kita kena plan untuk next baby la." Danial bersuara tiba-tiba. Airysha hampir tersedak.
"Ini pun dah haru. Bising bukan main." Airysha menggeleng. Tidak setuju.
"Anak kan rezeki." 
Airysha beri panahan mata pada Danial. "Belum lagi. Belum. Belum." Airysha masih tidak bersetuju.
"Awak tak setuju pun, kalau nak pregnant, pregnant juga. Kan?" muka Danial dah macam ada rancangan jahat sampai tumbuh ekor, tumbuh tanduk kat kepala. Airysha kecilkan mata.
"Don't get near to me. Malam ni abang tidur dengan kembar." Airysha bangun untuk ambil tempat di hadapan Danial.
"Hey hey." Danial memegang lengan Airysha. 
"Dosa tau.." meleret suara Danial. Airysha pejam mata. Haih. Dia kemudiannya merengus. Gigi diketapkan. Dia tahu dia kalah.

Cinta kontrak Ramadhan ni sampai part III je. Stay tune. And sorry tak dapat nak update DC and PRMH lagi. masih belum dibukukan. tapi, disebabkan few kekangan, belum sempat nak sambung dorg . ehehe. maaf :D