Latest Post! Check it out!

DTM 13

Plastik sampah besar itu diletakkan di tempat duduk belakang. Tali pinggang keledar ditarik. Alan turut sama menarik tali pinggang kele...

Thursday, December 25, 2014

PT3

Assalamualaikum.

Recent issue yang paling banyak aku tengok kat google, fb, twitter sekarang is PT3. So i looked up to see what is it. kesian kan, baru nak keep up dengan cerita. so sad.

So, it's stated that PT3 is a failure to our children, adik-adik, kakak-kakak, abang-abang. Mansuhkan PMR, and start with PT3. hm.

So aku tanya seorang adik comel ni. How was it. Dia umpama hantar anak-anak kecik masuk universiti tau. belajar 4 bulan, seminggu study week yang takde past year sebab dorang ni the first generation yang amek PT3, lepas tu sit for exam. benda kalau kerja last minute, memang la haru. kalau start awal, rasanya it will be fine kot. KOT la kan. it's just sad sebab dorang budak. yang kena kejangkan otak, stress kan diri dengan all these kinda things. i feel you kiddo. well not at your age, tapi sekarang. but hey, i'm all grown up now and know well how to handle my stress.

Maybe ada reason kenapa kementerian buat macam tu macam ni. Dari kecik i've been told that UPSR, PMR and SPM is nothing. small the pieces kononnya. sebab result macam tu, A's tak menjamin apa-apa. well, im kinda disagree. kenapa?

Waktu UPSR, kalau result kau gempak, kau boleh masuk asrama yang hebat-hebat and of course cara pengajaran pun will be gebang gila kan? mcm MRSM, SBP. tengok kualiti student dia macam mana. budak sekolah harian pandang budak-budak ni hebat kot. mentality. i know. but hey, they're kids. their mind dont works like ours. So, it's been everyone dreams to enter that kinda school. Cara. yes. cara pembelajaran, pendidikan, surrounding, tak sama. So yes. UPSR counts. untuk kau dapat sekolah yang hebat. eleh jangan cakap lebih eh yang student2 uni ni. korg masuk uni pun memilih nak masuk IPTA je. =..= sanggup tunggu rayuan daripada IPTS kan? kan kan kan? instead of yuran, what else yang korang rasa IPTA is a good IPT? heh. see, you find the GOOD  one.

PMR. waktu ni, result aku cikai seh. haha. well, im an average girl. so result tak gempak, tak jugak teruk mana. bluergh. So, dapat result, dorang cakap benda ni rilek je. takde benda pun. tak jamin pekerjaan. hmm. kau tau tak, certain sekolah, kalau result kau tak capai certain gred, kau tak boleh amek aliran sekian sekian? and kau end up amek aliran yang kau lagi tak minat and and end up kau fail paper kau waktu SPM? hm. PMR leads to what course you'll be able to take untuk SPM. which is, after SPM, kau boleh sambung Diploma kau dari course yang kau pernah amek waktu SPM. tapi dah kalau waktu PMR, sains kau kureng-kureng, tak dapat smbung in aliran science eventhou kau tau kau boleh, PMR ni slack sebab kau main-main cinta monyet.. so kau end up burying your dreams. PMR takde makna eh kalau cemtu? yela, salah la jugak sebab main-main waktu PMR, tapi kata PMR is nothing? tk tentukan cita-cita. heh. nope for me. actually dari UPSR lagi adik-adik ni kena amek berat on their studies. cz these exams will lead you to who youll be.

PT3 ni, banyak budak fail maths and science and kementerian said it was a beginning. tapi permulaan yang baik. aku pun tak nak adik-adik aku jadik bahan ujikaji seh. permulaan yang baik, yes. tapi to those yang fail? is it permulaan yang baik? just like SPM, ada peperiksaan ulang tak silap for paper BM. paper july eh? tak ingat ah. why dont kementerian buat mcm tu. kesian seh budak2. they dont even get to be prepared.

tak boleh nak salahkan students jugak. jangan kata, ada yang boleh je straight A's, kenapa yang lain tak boleh? Allah kasi semua sama. tpi our mind dont work same as others. kalau semua sama, then semua boleh jadik Einstein. isnt? work hard? okay, letak seorang anak orang senang dalam satu kampung yang semua kau kena buat sendiri. makan masa tak untuk dia biasakan diri?
grading? luar ngra tinggi, sini rendah? nak buat cemtu, start dari dorg UPSR kalau nak buat. bagi biasa.

it's a sad beginning thou.

tapi hey. Allah knows what best for you guys. study still boleh sambung. so, do it with high spirit and take down those yang hebat-hebat waktu sekolah. kakaka. #evillaugh. waktu uni, kasi gempak. tak kisah la kos tu macam mana pun. asalkan ada kerja, and kerja yang baik, it's good enough cz interest can be developed.

Dulu kalau nak cerita, mak tanya, "adik dah besar nak jadi apa?" kalau perempuan, jawab "DOKTOR!" kalau laki jawab, "ENGINEER!" heh. kemahen kau punya doktor. end up degree in management and entreprenuership and im proud of it? kenapa? well, easy.

kau nak takkan jadik doktor kalau takde hospital. takkan ada hospital kalau takde arkitek. takkan ada arkitek kalau takde lecturer. takde lecturer kalau takde cikgu. takkan ada cikgu kalau takde anak-anak. takkan ada anak-anak kalau takde ibu bapa. and takkan ada ibu bapa kalau takde Allah.

berangkai isnt? so, everyone needs to do their job to fulfill others needed. so be whatever yang berguna dalam agama and nations and ofcourse to your parents. so this entry is for those yang rasa down dengan PT3.

you might have to change your plan sekarang, but you dont know where your new one will lead you to. it might be a success, tapi tak lari jugak dari failure. but hey, head straight, chin up. nothing's impossible. :D   *nari-nari*

masuk uni nanti, korang tau la cemana studynya. muehehe. sila masuk UBIS, cz we are awesome! kakak. -..- okay. study.