Latest Post! Check it out!

DTM 13

Plastik sampah besar itu diletakkan di tempat duduk belakang. Tali pinggang keledar ditarik. Alan turut sama menarik tali pinggang kele...

Friday, November 1, 2013

Dendam Cinta

Kunci kereta dicampak ke atas meja. Malangnya tergelincir jatuh ke lantai dek kelajuan tahap maksima. Bibir merah menyala selepas terlepas dari ketapan kuat. Tudung dicabut lantas dibaling ke sofa.
"Balik balik terus mengamuk ni kenapa?" Adilah berkerut dahi melihat perubahan Dyla (disebut sebagai Daila) sejurus pulang dari kelas.
"Shit! Shit! Shit! Shit! Shit!!" luah Dyla. Adilah membulat mata. Dalam rumah ni, paling jarang sekali yang maki hamun adalah Dyla. Tapi kenapa hari ni?
"Kau kenapa Dyla?" 
Gigi diketap rapat. Keluhan keluar. Air mata cuba ditahan. "Takde apa." lantas kaki melangkah naik ke biliknya. Tubuh dihumban ke tilam. Mata dipejam rapat. Tidak mahu fikir. Tapi kejadian itu yang acap kali bermain dalam fikirannya. Tidak sampai beberapa saat, mata kembali terbuka.
'Gosh! What have I done?' bisiknya sendiri.
Tiga jam lepas...
"Dyla, kelas diawalkan. Lagi setengah jam kelas start. Kau kat mana?" panggilan dari Ikram membuatkan Dyla membuntang mata.
"Gila! Aku jauh ni. Kat Shah Alam. Nak gerak balik KL dalam masa setengah jam memang tak la. Kau tau ajelah KL jammed macam mana."
"Habis tu? Kau datang kelas ke tak?"
"Datanglah! Kenapa tiba-tiba nak awalkan?"
"Ada budak minta. Semua pakat nak balik awal."
"La! Tak fikir orang lain langsung! Kan aku dah bagitahu kelas tadi aku nak pergi Shah Alam kejap. Ada hal nak kena settlekan. Kenapa tiba-tiba minta awalkan pula?"
"Mana aku tahu."
"Kau tak boleh ke cakap dengan lecturer?" kedengaran risau suara Dyla.
"Takkan aku sorang nak lawan dengan whole kelas?"
Dyla merengus. Dia menggenggam stereng kereta dengan kuat. Tidak sedar yang kakinya menekan kuat padel minyak. Fikiran melayang ke tempat lain.
"Dyla, macam mana?"
"Aku on the way balik." putus Dyla.
"Sempat ke sampai?" 
"I call you bila aku nak sampai."
"Tapi sempat ke?" Ikram risau. Dyla ketap gigi.
"Aku kata kalau aku sampai, aku call lah!" Dahlah tension dengan jammed, orang dok push lagi. Memang jerit lah habuannya. Ikram terkedu.
"Tapi.."
"Ahhhh!" jeritan Dyla kali kedua membuatkan jantung Ikram seakan terhenti seketika.
DAHI Dyla terasa perit dek terhantuk dengan stereng. Perlahan-lahan dia mengangkat kepalanya memandang ke depan. Kakinya mulai terasa getaran hebat. Jantungnya berdegup laju. Kereta di hadapan yang berwarna hitam krim membuatkan matanya terbuka luas.
Dyla pandang kiri kanan. Dalam kepalanya hanya ada satu benda yang dia ingin buat. Lari.
Tiba-tiba dirinya dikejutkan dengan ketukan di tingkap sisi. Dyla tidak mahu menoleh. Ketukan itu bertambah kuat hingga memaksa Dyla untuk menurunkan jua cermin keretanya.
"Dah buat salah pun tak reti nak keluar?" sinis suara Alfan.
Dyla telan air liur. Dia cuba bertenang. Lantas dia memberanikan diri untuk menoleh ke sebelah tanpa riak takut sedikit pun. Jelingan mata Dyla hanya direnung Alfan tidak beriak.
Dyla meloloskan diri dari tali pinggang keledar dan menolak pintu kereta sebelum keluar berdiri berhadapan dengan Alfan.
"Shall we look at your car?" Dyla berjalan menuju ke belakang Mini Cooper Alfan. Sempat bahu mereka berlanggar kasar. Alfan senyum sinis. Dah buat salah, boleh nak berlagak lagi?
"Saya rasa kalau repair kereta awak ni pun tak sampai 10 ribu kan?" Dyla memberanikan diri memandang tepat anak mata Alfan.
"Boleh bayar?" tanya Alfan mendatar.
Dyla diam sebentar. Mencongak simpanan yang ada.
"Saya ikut awak pergi workshop. Kita deal kat sana." Dyla sekali lagi melanggar bahu Alfan dan masuk ke dalam keretanya. Alfan sedikit terkejut dengan perlakuan Dyla. 
"NI kalau nak repair pun dalam tiga ribu lebih." macam terkena kejutan elektrik, terasa rambut dalam anak tudung Dyla nak tercacak. Tapi tetap.. Muka kena maintain selamba.
"See? I told you. It's not gonna be more than 10 thousands." bebola mata Dyla beralih arah ke pemilik bengkel pula.
"Ni nombor telefon saya. Hari ni saya takde cash banyak. I'll give you 250 for the deposit. The rest, I'll give you tomorrow. Take a good care of that new Mr. Bean car." Dyla menulis nombor telefonnya ke atas secebis kertas. Perlakuannya menjadi tatapan mata Alfan.
Dyla terus keluar dari bengkel dan mula menghidupkan enjin kereta. Pintu tempat duduk penumpang sisi terbuka kemudiannya.
Dahi Dyla berkerut melihat Alfan di sebelah. "What are you doing?" tanya Dyla.
"Apa? Kau hantar kereta aku masuk workshop, aku nak balik dengan apa?" Alfan menyandar sambil peluk tubuh. Matanya menala ke hadapan.
"Dia orang provide kereta sementara, I believe."
"Well, aku tak selesa pakai kereta murah macam tu."
"Same as well. Ini Viva aje. Bukan kereta mahal macam kereta Mr. Bean awak tu." 
"Inilah perempuan. Mini Cooper dengan kereta Mr. Bean pun tak reti nak bezakan."
Dyla menjeling. "Get out from my car. Now." arah Dyla.
"And if I insist?"
Dyla sekali lagi menoleh ke kirinya. Mukanya mula terisi riak benci. "I have class to attend. So please. Awak tak perlu risau bayaran kereta awak semua. I'm not gonna run. You've my number, I'll give you my address. I'll keep my promise." suara Dyla menahan getar geram.
"Ouh. Kau belajar lagi?" Alfan makin teruja.
Nafas Dyla turun naik. Dia menarik tali pinggang keledar dan terus memijak padel minyak secara mengejut membuatkan tubuh Alfan yang ke depan sedikit terus tersandar dalam keadaan terkejut.
Tidak ada sepatah pun yang keluar dari mulut Dyla mahupun Alfan. 
"Jalan nak pergi rumah aku bukan laluan ni." Alfan tiba-tiba bersuara. Sedikit pun Dyla tidak ambil peduli. 
"Aku kata rumah aku bukan lalu sini." ulang Alfan.
Dyla masih berkeras mendiamkan diri. Alfan ketap gigi. Telefon Dyla tiba-tiba berbunyi mengisi keadaan kereta yang tegang dan sunyi. 
"Hello?" sapa Dyla dengan sebelah tangan.
"Dyla, kau kat mana? Tadi talian terus mati macam tu aje. Kelas dah start. Kau kat mana?"
"Kau boleh tolong tangguhkan 20 minit lagi tak?"
"Gila kau? Mana aku boleh buat macam tu."
" So apa function kau call aku kalau kau tak boleh nak tangguh kelas tu?"
"Dyla..."
"Bye."
ENJIN kereta dimatikan. Tali pinggang keledar dilepaskan. Pintu kereta dibuka. "Mana kau nak pergi?" tanya Alfan.
"I told you. Saya ada kelas."
"Habis, aku macam mana?" 
Dyla tutup pintu keretanya. Alfan turut sama keluar dari kereta dan menutup pintu. "Nice." terus Dyla mengunci keretanya dan berlari ke bilik kuliah. Alfan terpinga-pinga. Jam tangan dikerling. Shit! Lantas dia turut sama mengekori Dyla.
DYLA perlahan-lahan masuk ke dalam bilik kuliah sesenyap yang boleh. Mana sahaja tempat duduk yang dia sempat capai, dia capai. 
"I'm glad to see you, Miss Dyla." tegur Encik Anuar. Dyla terkejut.
"Saya ada masa lebih hari ni. Mind to share your story with us, Miss Dyla?" Dyla tergamam. Tak pernah-pernah pensyarah sebaik ini untuk membazirkan beberapa minit masanya untuk mendengar cerita sampah dari pelajar yang sentiasa dikategorikan sebagai alasan.
"I'm sorry sir. I crashed into an accident." rendah suara Dyla.
Pintu bilik kuliah tiba-tiba terbuka luas. Dyla dan pelajar di dalam bilik kuliah semua menoleh. Alfan. Mencari-cari kelibat Dyla. 
"Alfan?" Encik Anuar terkejut melihat muka yang muncul.
"Uncle." Alfan tersenyum.
TELEFON bimbit Dyla berbunyi tiba-tiba melenyapkan kejadian beberapa jam lepas. Mana kau nak cari duit, Dyla? Mana?!
"Hello."
"Dyla, isn't?" 
Dyla pejam mata.
"Apa yang awak nak?"
"My money."
"Saya kata esok saya bayar, kan?"
"What to do? Aku bukan sebaik tu nak tunggu esok. Kau kata tadi kau takde cash waktu tadi. Sekarang dah balik rumah, I believe you do have the money."
Dyla senyap. "I'll call you back." terus talian dimatikan. Alfan merengus. Aku lagi yang kena. Berani dia letak telefon dulu dari aku?
Dyla terus mencari nombor ibunya. Siapa lagi yang boleh membantu kalau bukan keluarga sendiri? Tapi disaat dia mahu menekan butang telefon, dia menerima panggilan terlebih dahulu. Ibu.
"Assalamualaikum." ujar Puan Senah.
"Waalaikumussalam."
"Kakak buat apa tu?"
"Hm? Baru balik kelas. Ibu?"
"Baru habis mandi. Tak call ibu pun. Tu yang ibu call tu."
"Kakak baru nak call ibu."
"Kakak ada duit poket lagi tak?"
"Ha?" Dyla ragu-ragu. RM250 melayang macam tu aje. Itu duit poket untuk sebulan tu.
"Ada. Kenapa bu?"
"Hmm. Berjimatlah. Aida baru minta duit tadi kat ibu. Habis dah duit ibu. Nak tunggu gaji ayah awak, lambat lagi."
"Er.. Hm..Jangan risau kat kakak lah. Kakak ada duit lagi." tipu Dyla. Air mata cuba ditahan.
"Okay. Itu aje yang ibu nak pastikan. Ibu nak buat kemas rumah kejap. Kejap lagi tu ayah awak balik kerja lah tu."
"Okay. Kirim salam ayah dengan adik."
"Okay. Assalamualaikum."
"Waalaikumussalam."
Dyla gigit bibir. Badannya rebah kembali ke tilam. Mana aku nak cari duit beribu? Mana?!
Nombor Alfan didail semula. 
Alfan tersenyum sinis melihat nombor Dyla yang tertera di skrin telefon bimbitnya. 
"Well? Dah dapat duit aku?"
"Saya perlu jumpa awak."
Alfan tersenyum di hujung talian. "Ohh. To bad, aku takde kereta. I don't have time to discuss. Just bank in the money. I'll text you the account number." cepat-cepat Alfan mematikan talian dulu. Ketawanya meledak.
"Tuan." suara Hairul mengejutkan Alfan.
"Hairul, kau dah siasat latar belakang perempuan tu?" soal Alfan.
"Dah tuan."
"Tulis report. Salinan hantar kat meja saya nanti." arah Alfan. Bibirnya mengukir senyuman lagi. Permainan makin seronok. Fikirnya.
DYLA hentak kepala ke meja belajar. Jarum jam sudah menunjukkan pkul 8.56 malam. Dia masih belum ada duit untuk membayar hutang baiki kereta. Kereta orang aku sibuk-sibukkan bayar, kereta sendiri langsung aku tak sentuh. Dyla merengus entah ke berapa kali.
"Dyla, makan." kejut Saadah di muka pintu.
"Erm? Hmm. Kejap lagi aku turun."
"SORRY kau orang. Aku tak tolong masak tapi terus makan." Dyla rasa serba salah.
"Apanya? Kali ni aje kita orang lepaskan kau. Lain kali kau kena turun masak sekali tau!" gurau Adilah.
"Maaf."
"Aku gurau ajelah. Ni pun kali pertama kau tak tolong. Kau masak seorang diri takpe pula." 
"Hmm."
"Apa masalah kau sebenarnya, Dyla?" tanya Saadah sambil menyuap nasi.
"Hm?" Dyla berfikir sebentar. Boleh ke aku minta tolong dengan dia orang ni?
"Erm.. Adah, Dilah.. Kau orang boleh pinjamkan aku duit tak?" tanya Dyla teragak-agak.
"Oh nak pinjam duit. Cakap la awal-awal. Janganlah muka monyok aje. Kau nak berapa?" Adilah menyedok lauk ke pinggannya.
"Tiga ribu."
Makanan Saadah lantas tersembur mengena Adilah. Tegang muka Adilah mengelap mukanya dengan tisu dek terkena semburan nasi Saadah.
"Banyaknya! Kau nak buat apa?" tanya Saadah.
"Aku terlanggar kereta orang tadi. Mini Cooper pula. Kau tahu ajelah kalau nak repair kereta mahal berapa harganya."
"Memang salah kau ke yang langgar kereta dia?" soal Adilah.
"Aku tak perasan kereta Mr. Bean dia kat depan aku."
"Kau panggil Mini Cooper, kereta Mr. Bean? Gila apa?" Saadah ketawa terbahak-bahak.
"Well, it looks like Mr. Bean's car for me. Pandangan manusia lain-lain kan?" 
"Memanglah. Tapi aku takde thousand in my bank, Dyla." Adilah memandang redup mata Dyla.
"Me too." Saadah bersuara.
Huwarghhh! Dyla melentokkan kepala ke meja makan. Habislah aku.
"KENAPA dalam bank aku masih takde duit masuk?" suara Alfan menampar gegendang telinga Dyla. Naik rimas dibuatnya.
"Saya perlu jumpa awak."
"Tak nak! Kenapa pula kena jumpa kau? Aku nak duit aku aje."
"Look, saya pun tak suka nak jumpa awak okay? Saya cuma nak selesaikan masalah ni aje."
"Tak perlu jumpa. Bank in aje duit tu."
"Awak nak duit awak, awak kena jumpa saya." talian dimatikan. Dyla pejam mata. Mesej dihantar kemudian. Tempat dan masa untuk berjumpa.
"SO, mana duit aku?" lelaki di hadapan Dyla ini lain daripada siang tadi dia jumpa. Lelaki ini berkot hitam, dalamnya ada kemeja biru cair. Seluar slack yang melekat di kaki, berkasut formal hitam. Dyla cuba mencerna apa yang ada di hadapannya, tapi tak lumat juga!
"Hey!" meja diketuk kuat membuatkan Dyla mengangkat wajah dengan riak muka terkejut.
"To be truth, saya takde duit sebanyak tu." ibu kata berterus-terang adalah perkara yang terbaik.
"Kenapa kau janji nak bayar esok?" 
Dyla mati kata-kata. Tapi dengan ego yang berbaki dalam diri, dia tidak mahu mengalah.
"Duit awak tu, saya akan bayar. Saya percaya awak dari keluarga besar yang banyak duit. Tiga ribu tu apalah sangat untuk awak. Awak bayar dulu tiga ribu tu. Setiap bulan saya akan bayar hutang saya."
Alfan tenung wajah Dyla. 'Ego budak ni.' fikirnya sendiri.
"I'm not gonna leave you alone until you pay back every cents." Alfan bangkit dari kerusi dan keluar dari restoran. Dyla hembus nafas lega. Badannya disandar ke belakang. Air pepsi di hadapan diteguk kasar.
"Oh not to forget. Don't ever think to run." entah bila masa pula lelaki ni masuk semula. Dyla hampir tersedak. Terasa pedih tekaknya dek air karbonat itu.
"Don't act too shock. Coz I'm gonna appear like this. Always." ujar Alfan.
Dyla hilang kata-kata.
HAMPIR seminggu. Ye hampir seminggu. Dyla garu kepala. Memang apa yang dikatakan Alfan minggu lepas betul-betul terjadi. Dia suka muncul secara mengejut. Tak lama lagi memang kena heart attack aku dibuatnya.
Dyla ke kafe untuk makan tengah hari. Macam-macam juadah yang terhidang. Disaat tangannya hendak mencapai senduk, jarinya tersentuh tangan seseorang yang turut sama ingin mengambil senduk itu. Dyla menoleh. 
"Shah."
Lelaki itu tersenyum. "Nak ambil ni juga ke? Orang tolong ambilkan eh?" laju aje tangan Shah mencedok kuah ke pinggan Dyla. Dyla tersengih.
"Thanks."
"Jom makan sekali?" ajak Shah. Dyla mengangguk.
Perkenalan sejak dari sekolah menengah nyata membuatkan hati Dyla muncul satu perasaan aneh. Disimpan lama perasaan itu tanpa ketahuan sesiapa. Biar hanya dia yang tahu.
"Macam mana study?" soal Dyla memecah sunyi. 
"Stress jugalah. Banyak pula nak kena handle aktiviti."
"Jangan aktif terlebih, nanti letih sangat. Study pun payah nak fokus."
Shah senyum. "Risau?" jantung Dyla berdegup laju dari biasa.
"Risaulah. Awakkan kawan saya." 
"Kawan aje?" Shah menduga. Dyla jadi tak tentu arah.
"Tak." Dyla merenung anak mata Shah. Jemarinya digenggam kuat. Shah menunggu jawapan.
"Kawan baik." lantas bibir Dyla mengukir senyuman plastik. 
"I'm your best man what ever it takes, tau." ujar Shah. Dyla mengangguk.
"When are you getting married, Shah?" 
"Hm.. Tunggulah habis study dulu."
"Lagi berapa tahun?"
"Setahun."
"Samalah."
"Nak kahwin after grad juga ke?"
"Ha? Erm. Calon pun takde."
"Boleh cari."
"Tengoklah nanti macam mana. Kerja dulu lah." Dyla ketap gigi. Jantung kian kuat debarannya.
"Hi." Sapa satu suara. Dyla menoleh perlahan-lahan. Jantung bagai nak tercopot (gugur) dari tangkai.
Shah blur. Dyla ketap bibir.
"Mind me to join you guys?" tanya Alfan.
"Tempat lain banyak lagi." jawab Dyla.
"Dyla..." tegur Shah.
"Duduklah." senyuman Shah ikhlas. Dyla berkerut dahi merenung Shah. Perubahan riak muka Dyla dapat dibaca Alfan.
"Saya mengganggu ke?" soal Alfan buat-buat tak bersalah.
"Eh takdelah. Dyla, orang ada kelas ni. Orang gerak dulu eh. Nanti kita jumpa lagi." segera Shah bangkit dari kerusi sejurus bersalaman dengan Alfan. Alfan hanya menghantar kelibat Shah dengan ekor matanya. Manakala Dyla sibuk menyorokkan muka. Tidak mahu bertatapan dengan Alfan.
"Boyfriend?" tanya Alfan.
"Mind your own business." Dyla kemudiannya bangun dari kerusi.
"Bila nak bayar hutang?" lagi-lagi soalan yang sama.
"Kan saya dah kata, setiap bulan. Ni baru seminggu."
"Kan aku dah kata, don't try to run. And I'll keep coming like this too, aite?" 
Dyla kembali mendaratkan matanya ke arah Alfan. Bencinya membuak-buak.
"Awak memang takde life eh? Asyik kacau saya ke hulu ke hilir. Everytime, every hours, every minutes! Gosh please! Saya kata saya akan bayar duit awak tu. Awak jangan risau. Saya akan bayar sampai ke syiling yang terakhir. Takkan tertinggal sesen pun!" lantang suara Dyla membuatkan pelajar sekeliling mula memandangnya.
"Aku tak claim on the spot pun dah kira baiklah. In return, aku akan kacau kau hari-hari sampai kau bayar duit aku. Kalau kau tak ada duit nak bayar lagi, endure. Aku akan jumpa kau setiap hari, kat mana pun kau ada." Alfan bangun.
"Jumpa esok." kenyitan mata Alfan menambah geram Dyla.
"SHAH." Dyla memanggil dari belakang. Shah memandang belakang. Senyuman terukir. Kakinya berhenti melangkah. Kot putih di tubuh dibetulkan sedikit. Sebuah buku tebal berada di dalam pegangan.
"Kenapa, Dyla?"
"Sorry pasal semalam."
"Kenapa dengan semalam?"
"Yelah. Tiba-tiba lelaki tu appear and buatkan awak pergi."
"Eh. Takde apalah. Memang ada kelas waktu tu."
"Oh ye ke? Hm.. Takpelah."
"Dyla.. Dia siapa?" Shah ingin tahu.
"Dia?" Dyla terkejut. Kenapa tiba-tiba Shah nak ambil tahu? Tak pernah-pernah lelaki tu nak ambil tahu hal peribadinya.
"Bakal isteri." entah dari planet mana lelaki ni tiba, lengannya diletakkan di atas bahu Dyla dengan sengaja. Gigi tersusun rapi dihadiahkan buat Shah. Shah terkedu sebentar. Dyla kerut dahi. Masih mencerna apa yang dikatakan Alfan.
Shah senyum. "Dyla, Shah masuk kelas dulu." kelibat Shah dipandang kosong. Seketika.. Baru dia sedar. Di saat kakinya melangkah cuba mengejar Shah, terlebih dahulu lengannya dikunci dengan tangan kuat Alfan.
"Awak kenapa?!" jerit Dyla geram.
"Hey, rileks la. Yang kau marah sangat kenapa?"
"Awak nak apa? Tak boleh ke awak tak kacau saya sehari?" turun naik nafas Dyla.
"Oh. Too bad. Tak boleh. Sebab.."
"Sebab saya tak bayar hutang awak lagi? Awak keep on cakap benda yang sama hari-hari. Tak bosan ke? Awak memang takde life eh? Awak siap ada P.A (Personal Assistant), tak mungkin awak ni orang miskin yang desperate nak duit tu kan? Tak boleh ke awak tolonglah... Sehari aje jangan kacau saya?"
"Tak boleh." jawab Alfan pendek. 
Entah kenapa tiba-tiba mulut Dyla menjadi lancang. "Orang kedekut mata duitan macam awak ni, mesti takde siapa yang nak kan? Atau, ada. Tapi selalu kena tinggal. Kekurangan kasih sayang. Sebab tu awak takde benda lain nak buat selain ganggu saya, kan?" 
Melihatkan perubahan mimik muka Alfan membuatkan Dyla tersenyum puas. Mesti memang selalu kena tinggal.
Alfan hanya merenung Dyla. Tenungannya macam nak tembus.
"Tenung saya sampai tembus pun, I will never regret what I've said." 
"Hairul." panggil Alfan.
"Ya Tuan."
"Siasat siapa Shah. Jangan tinggal sebesar kuman pun information." ujar Alfan dengan sedang matanya menikam anak mata Dyla. Kata-kata Alfan sedikit sebanyak membuatkan Dyla terkejut.
"Apa awak nak buat?" Dyla ingin tahu.
"Memberi kau peluang untuk merasa." jawab Alfan. Dyla tidak faham.
"Apa maksud awak?"
Alfan tidak mempedulikan lantas meninggalkn Dyla yang terpinga-pinga.
HAMPIR dua minggu juga Alfan tidak menganggu. Baru Dyla dapat peluang untuk bernafas. Selesai kuliah, Dyla berjalan riang keluar dari kampusnya. Dia menghirup udara segar seakan baru pertama kali keluar melihat dunia.
"Cik Dyla." Hairul muncul.
Dyla mencari kelibat Alfan. Tapi tiada.
"Kenapa?"
"Tuan Alfan nak jumpa dengan Cik."
"Dia takde kaki ke nak datang sini sendiri?" sindir Dyla. Hairul hanya senyap.
Dyla diam berfikir.
"Saya tak nak."
"Tapi Tuan suruh saya paksa Cik macam mana pun."
Dyla memandang Hairul dengan dahi berkerut.
"NAK apa lagi?" Dyla letak kasar beg silangnya ke kerusi sebelah. Alfan memandang atas bawah Dyla. Tak pernah sekali pun dia nampak Dyla pakai T-shirt dengan seluar.
"Dah pergi kursus kahwin?" soal Alfan. 
Dyla ketawa sinis. "Untuk apa awak tahu?"
"Well.. Aku nak cari seorang calon buat isteri."
"So? Apa kena mengena dengan saya?"
"I might choose you."
Dyla ketawa lagi. "And for what reason I've to accept your proposal?"
"Hutang." jawab Alfan.
"Sebab hutang, I've to put my life happiness on the line?" Dyla ketawa. 
"Jangan cuba nak buat lawak dengan saya boleh tak? Saya tak takut sikit pun. Nak saman saya? Dipersilakan. Lebih rela dari tengok muka awak hari-hari." cabar Dyla. Alfan senyum. Sinis.
"Kau student Encik Anuar kan? And you even know that guy is my uncle."
"So what? Nak ugut saya melalui dia? What? Bar saya dari exam? Dipersilakan."
Alfan senyum lagi.
"Hairul, this woman is the toughest one." Hairul hanya mengangguk sekali tanpa riak.
"What about Shah?"
Serta merta air muka Dyla berubah.
"See? I got you now." Alfan bangun dari kerusi besarnya. 
"Awak nak apa?" Dyla menahan getaran suara.
"Your voice. A bit shaking. Kenapa eh? Sebab aku sebut nama Shah?" Alfan berdiri di belakang tubuh Dyla. Sikit pun Dyla tidak menoleh.
"Simple. Agree to marry me. I'll leave that kid alone." sambung Alfan.
"Kenapa saya kena setuju? Saya takde kaitan dengan dia. Kalau setakat nak ugut saya macam ni, tak payah. Saya ada banyak lagi kerja nak kena buat. Saya balik dulu." 
"Hairul. Minta pihak universiti untuk berhentikan budak tu serta merta." Kaki Dyla beku. Dia memandang ke belakang.
"Apa yang awak cuba buat ni?!" 
"Kawan? Tak mungkin takde perasaan dekat dia, kan?" Alfan menduga.
"Apa yang awak nak sebenarnya!" jerit Dyla. 
"Agree to marry me."
"Awak jangan ingat semua perempuan senang."
"Tapi pelik. Kau memang senang." Alfan menikam anak mata Dyla dengan pandangannya. 
Alfan merapati Dyla. Bibirnya didekatkan dengan telinga Dyla. "Macam mana perasaannya ditinggalkan? Kau tak faham. Tapi sakitnya sama dengan meninggalkan orang yang kau sayang. Dalam keterpaksaan." bisik Alfan. Dyla terkedu.
SEBOLEHNYA Dyla menyembunyikan berita pernikahannya daripada pengetahuan rakan-rakannya. Hanya kerana tidak mahu sampai kepada Shah. Tapi ada yang lebih bijak...
"Shah!" bibir Dyla terbuka sedikit. Matanya bulat. Senyuman Shah menambah perit hatinya.
"Orang kawan awak, kan? Kenapa majlis besar macam ni tak ajak? I want to be next to you and always the one who'll support you.. Even during your wedding day." tulus betul kata-kata Shah.
"Macam mana Shah tahu pasal majlis ni?" jemari Dyla yang merah menyala dengan inai daun digenggam-genggam. Cuma menyorokkan merah itu. Mata Shah perasan apa yang cuba Dyla sembunyikan. Namun senyuman tetap dihadiahkan.
"Your future husband yang ajak." 
'Mulut capoi!' getus hati Dyla.
"Masuklah. Majlis nak mula kejap lagi." tegur Shah. Eh, macam dia pula yang nak kahwin. Tapi kaki ini betul-betul berat untuk melangkah masuk ke dalam masjid. 
Lelaki bersongkok hitam, berbaju melayu putih bersampin krim yang sedang bersalaman dengan hadirin mencuri pandangan dirinya. Senyuman sinis meniti. 
Bahagianya jadi orang yang berpengaruh. Jadi orang yang ada duit.
"Duit mampu beli kebahagiaan. Sekaligus boleh meragut kebahagiaan orang lain. Lucky me, I have that power and you don't."
Kata-kata Alfan dua bulan lepas betul-betul menjadi kenyataan. Kebahagiaan Dyla kian hilang. Hilang bersama kuasa yang lelaki muda itu miliki. Kebahagiaan yang diragut...
"Dyla, duduklah cepat. Majlis nak mula dah." gesa ibu Dyla.
Dia hanya menurut sedang mata memerhati tingkah bakal suami yang kini merasakan kejayaan miliknya.
Selangkah dia mendekati bantal berbentuk segi empat tepat itu, seinci terasa jantungnya ditikam. 
"Okay. Semua dah ada.. Bolehlah kita mulakan majlis." bicara tok kadi.
Bebola mata Dyla hanya dialihkan diantara dua lelaki. Shah dan Alfan. Disaat tangan Alfan bersalaman dengan tok kadi, tubir mata Dyla mula terisi dengan air. 
Pandangan Dyla kini tidak lepas dari merenung Shah yang menjadi saksi. Kenapa harus Shah? Kenapa kena Shah yang menjadi saksi? Alfan lebih pandai menyakitkan hati. 
Air mata akhirnya jatuh ke pipi biarpun belum keluar perkataan sah dari mereka yang terlibat. Shah memandang Dyla dengan pandangan redup. Tidak merelakan...
Tapi Shah sedar, dia silap membiarkan Dyla pergi ke dakapan orang lain. Penyesalan yang tiada kesudahan hanya boleh ditebus dengan membiarkan Dyla mendapatkan kebahagiaannya dengan orang lain. Bukan dirinya.
Shah mengangguk ke arah Dyla meminta gadis itu kuat biarpun dia sendiri hampir menitiskan air mata. Melihatkan riak muka Shah, Dyla kelu. Kenapa baru sekarang dia sedar? Kenapa baru sekarang dia tahu perasaan lelaki itu. Hanya tahu perasaannya setelah dia sah menjadi isteri orang.
Dyla menggenggam bantal di bawah dudukannya. Dia mengetap gigi menahan hati yang cuba meronta. Terasa ingin menjerit. 
Kertas dihulurkan kepadanya. "Tandatangan." ibu tersenyum. 
"Jangan la menangis macam ni. Kahwin aje, masih boleh balik rumah ibu." kata ibu mententeramkan.
'Ibu, bukan itu.. Bukan itu yang Dyla risaukan. Bukan itu yang Dyla sedihkan. Perasaan Dyla, bu. Perasaan Dyla yang bertahun lamanya tersimpan kemas tanpa ada orang tahu.. Hari ni terkubur macam tu aje. Meskipun Dyla baru tahu yang hati Dyla tak bertepuk sebelah tangan.'
Gigil tangannya mencapai pen. Alfan hanya menjadi pemerhati. Bibir diketap. Kepalanya diangkat. Wajah Shah dicari. Namun lelaki itu hanya tersenyum. Menambah luka hatinya. 
"Macam mana perasaannya ditinggalkan? Kau tak faham. Tapi sakitnya sama dengan meninggalkan orang yang kau sayang. Dalam keterpaksaan." 
Air mata Dyla menitis. Peritnya tidak terkira. Kerana kelancangan mulutnya, dia menerima padah. Tapi apa yang cuba lelaki itu sampaikan? Hanya kerana dendam itu, dia mempertaruhkan kebahagiaan seseorang?
Air mata menitis lagi.
"SEMOGA BAHAGIA." ucapan Shah untuknya ketika berdampingan dengan Alfan seringkali bermain dalam kepala. Baju kurung krim masih terlekat ditubuhnya. Sikitpun solekan dan pakaiannya tidak diusik. Dyla duduk di birai katil dengan hanya merenung kosong lantai.
Pintu bilik terbuka tanpa ketukan.
"Dah jadi isteri orang, jangan pula nak teringat lelaki lain." Alfan meletakkan songkok di atas almari solek. Mukanya dibelek kiri kanan di hadapan cermin.
Dyla tidak membalas. Dia terus melayan perasaan. Alfan toleh ke belakang. "Aku cakap dengan tunggul ke?" soal Alfan.
"Apa perasaan awak sekarang?" tanya Dyla dengan pandangan masih merenung lantai.
"Perasaan?" Alfan mula mengorak langkah mendekati katil. Lantas tubuhnya dihumbankan ke katil.
"Seronok. Seronok sangat." Alfan baring dengan kedua belah tangannya menjadi alas kepala. Pandangannya ke syiling.
"Hidup seseorang tu, hanya mainan untuk awak?" 
"Hmm. Tak juga. Tapi hidup kau, yes." jawab Alfan. Menitis air mata Dyla. Lantas dia bangkit dari katil.
"Enjoy." kata Dyla sebelum keluar meninggalkan bilik. Alfan hanya menghantar Dyla dengan ekor matanya. 
"AWAK nak breakfast apa?" Dyla ikat tinggi rambutnya. 'Hairbun.' Alfan merenung isterinya lama.
"Awak nak breakfast apa?" tanya Dyla sekali lagi. Mendatar. Tiada minat untuk ambil tahu kenapa suaminya merenungnya sebegitu.
"Aku buat breakfast aku sendiri. Kau buat kau punya. We might be married, but live our life on our own." Alfan ambil tempat di meja makan. Dyla diam. 
"Completely our own?" tanya Dyla. Ingin memastikan.
"Yes." Alfan tarik roti.
"Assalamualaikum." Dyla terus meletakkan cawan air yang sudah dibancuh ke dalam sinki. Air itu mulanya dibancuh untuk Alfan, tapi dah lelaki tu kata hidup sendiri-sendiri, buang ajelah.
Dyla keluar dari dapur dan mencapai kunci keretanya.
"Pergi kelas ke?" jerit Alfan dari dapur.
Hanya kedengaran bunyi pintu utama tertutup selepas itu. Alfan menjeling. 
LEBIH sebulan mereka hidup dalam satu bumbung yang sama, tapi berlagak macam hanya teman serumah. Bukan suami isteri.
Dyla pulang dengan keadaan muka pucat. Kunci kereta disangkut di tempat yang sepatutnya. Dia masuk ke bilik dan merebahkan tubuh ke atas katil. Malas nak salin baju. Biar dengan berbaju kurung. Hanya tudung yang dibuka. 
Dyla menarik komputer riba yang terletak di hujung kaki katil. Memang kerjanya setiap malam melayan K-drama. Tapi disebabkan malam semalam dia terlena awal dek penat, dia jadi ingin tahu apa seterusnya berlaku. 
Setengah jam dia melayan K-drama, tiba-tiba pintu bilik terkuak. Alfan melonggarkan tali leher. Dyla sikit pun tak ambil port.
"Korea lagi?" tanya Alfan.
"Hm." jawab Dyla pendek. 
Kot hitam dicampak ke kerusi meja solek, butang lengan baju dibuka, begitu juga dengan yang berada di kolar leher. Lengan disentengkan. Terus Alfan mencampakkan diri ke atas katil. Dyla mengerut dahi. 'Mengacau ketenteraman orang.' bisiknya dalam diam.
"Cerita semalam ke?" soal Alfan.
"Hm."
Alfan menjengah kepala sedikit untuk melihat. Dyla yang tadinya baring kini beralih mengiring. Komputer riba dirapatkan sedikit di sisi. 
Alfan menarik bahu Dyla. "Tepi la sikit. Nak tengok juga." Alfan mencelah. Dyla menjeling. Namun dia membiarkan. Makin lama, kepala Alfan makin hampir dan hampir. Hinggakan lelaki itu meletakkan kepalanya ke atas bahu kanan Dyla.
"Awak kan tak tengok cerita-cerita Korea ni?" geram pula Dyla. Dah lah mengutuk drama Korea, ni sibuk nak tengok pula. Kepala atas bahu orang pula tu. Dah hampir ke dada dah haa.
"Kenapa perempuan tu buat macam tu?" tanya Alfan, tidak mengendahkan soalan Dyla.
Dyla mengeluh sedikit. "Sebab dia nak balas dendam." jawab juga Dyla.
"Balas dendam apa?"
"Lelaki tu pernah buat boyfriend dia masuk penjara."
"Kenapa boyfriend dia masuk penjara?"
"Sebab lelaki tu perangkap."
"Kenapa dia nak perangkap pula?"
"Sebab dia tak dapat perempuan tu."
"Kenapa perempuan tu tak nak dekat dia?" 
Dyla menoleh memandang kepala Alfan. Nak tengok muka, tak nampak. Nampak rambut belah atas aje ha. Bukan main seronok lagi dia baring atas sisi aku.
"Kalau nak tahu, kena tengok dari awal. Letih la nak cerita satu-satu."
"Nanti copy cerita ni masuk dalam hard disk." mata Alfan masih lagi di skrin komputer riba.
"Hm." jawab Dyla. Tapi dia hanya membiarkan lelaki itu hingga tetidur di atas bahu belah kanannya. 
Terasa basah bahunya setengah jam kemudian. Mak ai! Tidur dengan air liur meleleh! Dyla merengus.
DUA tahun. Dua tahun mengenali lelaki aneh ini. Pada mulanya aku ingat dia memang nak gantung hidup aku sebab kelancangan mulut aku. Rupanya.. Ada maksud lain yang tersirat.
Mungkin dulu aku silap. Tapi aku lega. Lega sebab dia cari aku balik. Dan cuba bahagiakan aku macam mana aku nak bahagiakan orang yang aku sayang. Hari demi hari, cinta tak mungkin tak berputik kalau setiap hari menghadap orang yang sama.
Hari ini aku bahagia. Mampu menghela nafas lega berjumpa dengan lelaki yang bergelar suami ini. 
"Tengok apa lagi?" Alfan menghampiri.
"Tengok pun salah." Dyla mencebik.
"Jalan la cepat sikit mak buyong oi." usik Alfan.
"Tengok la nanti awak tua, jalan pun ketar-ketar, saya suruh awak lari cepat-cepat."
"Waktu tu pun awak dah tua, okay." Alfan tak mahu kalah.
"At least muda 4 tahun dari awak."
"Melawan! Melawan!"
"Bukan nak tolong, lagi dibebelnya." jeling Dyla.
"Jeling-jeling, turun kat anak tu karang, baru tahu."
Ketawa mereka bersatu. 
#Cerpen ni mungkin macam cepat or ada tersangkut bagai lah kan. Tapi I'm planning to make a novel. Versi cetak. But i need your comment. Okay tak kalau nak buat versi novel? Ada persoalan yang timbul dalam cerpen ni actually. Soalan yang just akan terjawab dalam novel. Hikhok. 

17 comments:

  1. yes to novel. coz ending tu abrupt sgt

    ReplyDelete
  2. yes .... novel please... and i think it just like that k drama... hehehe.. whatever but i love it :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup yup. inspired by k-drama, Secret. tapi mmg tak lah nak buat sama :) hahaha.

      Delete
  3. Best
    Bace cerpen ni, bagus jgk kalau dijadikan novel

    ReplyDelete
  4. buat jd novel...plz

    ReplyDelete
  5. best and i like it.. mesti buat novel versi cetak..

    ReplyDelete
  6. Alah. Kena bt versi novel ni. Confirm best!

    ReplyDelete
  7. Buat novel!! =)=)
    Kalau boleh pnjgkn la ending die huhu..mesti sweet biler dorg da b'baek.. oh ya, mcm mne alfan terus terang at dyla ye?
    Hope ad dlm novel nnt, tak sabar =)=)=)

    ReplyDelete
  8. buat novel tau!sebab sweet sangat!!!

    ReplyDelete
  9. Novel! Its really interesting. Banyak giloss persoalan merewang dalam kepala ni.. Novel! >_<

    ReplyDelete
  10. Rasa comel pulak this story. Kipidap kak!

    ReplyDelete
  11. Sya dah Baca novel ni...not bad..best..tapi Alfan Tu kejap..huhuhuhuhi..meleleh air mata...��

    ReplyDelete