Latest Post! Check it out!

Come and get your SPLIT

Hi Assalamualaikum. It's been awhile since the last update, aite. Sorry for that.  Ain cuma nak inform, sesiapa yang nak dapatk...

Thursday, November 28, 2013

Dendam Cinta 6

Dyla terjaga dari tidur bila lengannya terkena buku-buku yang tersusun di atas meja. Alfan yang masih duduk di hadapannya dipandang seketika. Masih separa sedar. Bila teringatkan assignmentnya, bagai terkena kejutan elektrik dia bangun dan membuka komputer ribanya yang sudah terkatup.
'Arghhh! Masih tak siap!' Dyla kelam-kabut. Kelas mula pukul 9 pagi! Dyla pantas kembali menaip. Bila dah panik, semua pun rasa macam berat, susah.
"Dah Subuh. Solat." Alfan bangun dari bangku. Dyla masih di atas kerusi. Bebola matanya kiri kanan. Jelas terpempan muka kusut Dyla. Alfan kembali ke meja. Komputer riba dikatup. 
Dyla mendongak. 'Dua kali dia buat! Dua kali juga fail aku hilang lah gila!!!'
"Sebelum nak marah, fikir dulu. Dah Subuh. Solat dulu. Bukan salah sesiapa kerja kau tak siap. Salah kau sendiri. Pergi tidur kenapa?" Lengan Dyla ditarik Alfan supaya bingkas bangkit dari kerusi. Dyla mati kata-kata. 'Tapi salah kau juga yang kacau aku tengah-tengah malam, bagi aku makan banyak-banyak.' 
USAI Subuh, Dyla berteleku di atas tikar sejadah. Pendingin hawa membuatkan tubuhnya menggigil sedikit. 'Kerja tak siap, habuanlah dalam kelas Encik Anuar nanti.' 
Lemah longlai langkah Dyla menuju ke kereta Alfan. Masing-masing senyap dalam kereta membiarkan radio yang menghiburkan hati yang gundah-gulana. 
Dyla tidak bersuara bila menolak pintu kereta Alfan. Entahlah. Dah takde apa yang boleh difikirkannya.
"Dyla." Alfan turut keluar kereta. Dyla menoleh. Tiba-tiba ada satu benda kecil dibaling kepadanya. Cepat-cepat dia menangkap.
"Assignment kau, aku save dalam thumbdrive." Alfan masuk kembali ke dalam perut kereta. Dyla terpinga-pinga. Tak faham maksud lelaki itu. Kereta Alfan terus pergi. Dyla masuk ke rumah. 
"Woi! Mana kau pergi? Overnight?" Adilah yang bertelekung turun ke bawah dek terkejut bunyi pintu rumah terkatup.
"Buat kerja kat McD."
"Dengan budak yang main hon semalam tu?"
"Hmm. Aku mengantuklah. Aku naik bilik dulu eh." 
Terus kaki Dyla menapak ke atas. Dia duduk di atas katil. Hampir jam 7 pagi. Komputer riba dibuka. Macam mana pun, kena cuba untuk siapkan assignment yang diberi. Itu tanggungjawab.
Sebelum Dyla memulakan kerjanya, dia mencucuk thumbdrive yang diberi Alfan. 'Dia memang bawa thumbdrive ke mana sahaja dia pergi ke?'
Fail nama Dyla dibuka. Bulat matanya merenung dokumen itu. Semua kerjanya. Semua... COMPLETE!
Dyla rujuk kembali kepada kertas biru yang dipanggil guideline itu. Semua ada. Teratur! Tersusun! Justify, Arial, spacing 1.5, font 12. Cermat!
Dyla hela nafas lega. Lega sangat kerjanya dah siap! Baru kini bibirnya mengukir senyuman. Tubuh dihempas ke katil. 'Leganya.'
'Tapi..' Dyla tak dapat nak cerna. 'Kenapa dia tolong?'
SELESAI semuanya. Dah print out, dah hantar. Dyla menggeliat dengan senyuman tak putus-putus. Kalau dia tak siap assignment tu, pasti dia pun turut sama didenda tambah lagi satu assignment yang boleh dikatakan MEGA! Bukan main leceh lagi nak buat. 
Alfan : How za going?
Dyla : Apa?
Alfan : Semalam kata ada assignment. Siap tak?
Dyla : Alhamdulillah! :D siap. Thanks to that egoistic Alfan.
Alfan : Meaning?
Dyla : I was asleep waktu kerja half done. And he helped me out.
Alfan : Baik juga dia tu.
Dyla : Hmm. Tapi tak faham kenapa tiba-tiba dia baik.
Alfan : Ambil hati, maybe? He asked you to marry him, don't he?
Dyla : Hm.. After dia malukan orang kat satu taman semalam.. Maybe dia nak repay.
Alfan : Malukan? Malukan apa?
Dyla : Dia hon kuat-kuat depan rumah sampai neighbour pun keluar maki-maki. And he screamed out loud my name!
Alfan : Hahaha. Mesti ada sebab kenapa dia buat macam tu.
Dyla : Dyla tak angkat and tak reply call dia.
Alfan : No wonder. Padan muka.
Dyla : Heyyy! Yang awak back up dia kenapa?
Alfan : Orang pun marah kalau orang lain tak angkat phone call.
Dyla : Awak, the nearer i get into him, dia nampak much alike macam awak.
Alfan : Seriously? Tapi, siapa lagi hensem? Orang ke, dia?
Dyla : Back there waktu sekolah, awak macam nerdy. Dengan speck kotak besar, rambut baby jatuh kat dahi.. Hmm. Kalau nak banding dulu awak dengan sekarang dia.. Dia lagi hensem la. Hahaha. 
Alfan : How dare you! I'm your ex okayyy.
Dyla : Hahah. Yelah. Bila kita nak jumpa? Almost 8 years kita tak jumpa. Manalah ingat lagi awak macam mana.
Alfan : Projek ayah habis nanti, orang datang jumpa awak. :) 
Dyla : Haha. Btw, dah ada gf baru?
Alfan : Hahaha. Tunang. I'm getting married soon.
Dyla : Seriously?! 
Alfan : Yup. 
Dyla : Jemputlah!
Alfan : I will! :D nak kenalkan kat my future wife, 'ni la ex I dulu yang tinggalkan I untuk lelaki lain.'
Dyla : Pergh. Makan dalam!
Alfan : Hahah. Kidding. 
Dyla : Err, ada kelas kejap lagi. TTYL :)
Alfan : Bye :)
Dyla tersenyum. Bekas kekasih pun boleh jadi kawan baik. Dia seringkali buka profile Whatsapp Shah. Kerap! Boleh dikatakan setiap kali dia buka aplikasi itu. Tapi dia takut untuk menghantar pesanan. Takut pesanannya tidak dibalas. Malukan diri aje.
"Dyla." Adilah entah dari mana mendekati.
"Kau dah habis kelas ke?"
"Kejap lagi ada kelas lagi. Kau tak pergi kat lobi ke?" Adilah tarik kerusi.
"Lobi? Ada apa kat lobi?"
"Kelab kembara buat aktiviti. Ada camping untuk hujung minggu ni. Kau nak join tak?" Adilah tanya dengan penuh minat. Nampak sangat nak ajak orang lain.
"Hm? Malaslah. Aku ada banyak kerja lagi. Assignment aku bergunung lagi tunggu disiapkan."
"Aku dengan Adah nak pergi. Jomlah!" Adilah memeluk lengan Dyla. Gadis itu ketawa.
"Nanti eh? Lain kali."
"Nanti kau tinggal seorang dalam rumah. Kita orang nak pergi 3 hari 2 malam tau."
"Aku tak kisah lah tinggal seorang."
"Kau ni kan! Ei! Dah lah. Aku nak pergi daftar." Adilah bangun dan mengucup pipi Dyla sebelum melangkah laju ke lobi. 'Patutlah ramai orang.'
Telefon bimbitnya berdering. Alfan si ego. 'Karang tak angkat, dibuatnya menggila kat kampus pula.' 
"Ye kenapa?" malas suara Dyla.
"Not to forget. Jawapan kau expired Jumaat ni." talian terus dimatikan. 'Jawapan?' Dyla bingung. Jawapan apa? 'Ahhh! Jawapan!' Dyla terbangun dari kerusi. 'Ahhh! Habislah aku.' Dyla cuba cari idea. Macam mana dia nak mengelak. Lantas mentol lampu menyala di atas kepala.
Beg ditarik. Kaki Dyla menuju ke lobi. Kelibat Adilah dan Saadah dicari-cari dalam himpunan orang ramai. 'Ahhh! Pening kepala aku dengan orang ramai ni.' 
"Dilah!!" jerit Dyla. Suaranya sedikit tenggelam dalam keramaian pelajar. Mujur Saadah berpaling. Bahu Adilah dicuit Saadah.
"Kau nak join ke?" Adilah soal dengan riak muka bahagia. Dyla lantas mengangguk. 'Pedulilah assignment tu!'
Nama Dyla turut dimasukkan sama. Siap! Hanya tunggu masa untuk ke tapak perkhemahan jauh nun ke Kedah.
Dyla senyum lega.
MESEJ dari Alfan yang baru diterimanya dipandang sepi. 'Your ans expired esok.' Tak habis-habis nak mengingatkan pasal tu. 
'Aku tak peduli. Kalau tiga hari ni aku boleh lari, aku lari dulu. Tak nak fikir masalah kemudian.'
Dyla menyimpan baju ke dalam bag pack. Adilah dan Saadah masing-masing berada di bilik masing-masing. Berkemas untuk hari esok. 
Barang yang diperlukan disertakan sekali ke dalam beg. Walau macam mana pun, kena fikir juga macam mana nak lari selepas hari perkhemahan. 
Dyla rengus lagi. Bunyi Whatsapp bergema. Alfan si penyayang. Belum tengok mesej, bibir dah senyum sampai ke telinga.
Shah : Awak pergi kem esok?
Dyla jelas terperanjat. Shah Whatsapp? Shah Whatsapp!! Rasa macam nak melompat dari katil pun ada. Dengan tenang Dyla membalas.
Dyla : Pergi. Awak?
Shah : Tak dapat join. Sabtu nak kena pergi perkampungan. Ada aktiviti untuk kelab medik.
Dyla : Ye ke :( Hmm. 
Dyla silap. Shah tak macam Alfan yang akan balas benda macam tu. Benda tak penting padanya, dibiarkan sahaja.
Dyla : Hati-hati untuk aktiviti perkampungan awak nanti. 
Terpaksa Dyla memulakan perbualan semula. Kalau boleh dia nak berWhatsapp lagi dengan Shah. Tapi lelaki itu terlalu sibuk untuk melayannya.
Shah : Awak juga. Hati-hati dalam hutan tu. 
Dyla : Okay. :)
Bunyi Whatsapp terus senyap. Dyla muncung mulut. 'Aku nak kau reply Whatsapp aku lah gila. Tu pun tak faham ke?' Dyla bebel sendiri.
Selesai mengemas, beg pakaian diletak sebelah katil. Esok pagi-pagi lagi dah kena berkumpul dekat dataran. 
BEG PAKAIAN masing-masing dimasukkan ke dalam perut bas. Dimana tempat khas disediakan. Pelajar diambil nama sebelum naik ke dalam bas. Dyla duduk bersebelahan dengan Ikram. Kawan baik kampus!
Setengah jam yang pertama, masing-masing diam. Melayan diri. Nasib si pemandu terlebih sporting. Mikrofon dikeluarkan.
"Sesiapa yang terasa macam nak karoeke tu, boleh la duduk kat depan ni." Pakcik Mat cuba meriuhkan suasana. Ada dua tiga orang pelajar lelaki mula ke depan.
Lagu retro lama-lama dikeluarkan. Perghh! Zaman rock kapak ni! Ada suara merdu, tak kurang juga yang sumbangnya berkumandang di dalam bas sehingga membuatkan pelajar lain tidak berhenti-henti ketawa.
"Lagu ni, saya tujukan khas untuk Liyana." Amir buat tujuan. Liyana sudah tutup muka. 'Mangkuk punya lelaki. Girlfriend kau ada dalam bas ni juga. Tujukanlah dekat girlfriend kau!' omel Liyana sendirian. 
Dyla tahan tawa melihat Fakriah yang duduk sebelah kanan bas sudah berasap. 'Pakwe buat tuju lagu kat orang lain depan-depan, makwe mana tak mengamuk? Ini mesti berani mati nak tunjuk bini kedua depan wife pertama ni nanti.' Fikir Dyla.
Perjalanan kira-kira 8 jam berakhir pada jam 4.05 petang. 
"Sakit pinggang aku duduk lama-lama." Ikram menggeliat.
"Nasib baik dia bagi kau duduk, boleh tidur sampai air liur menitis kat bahu aku. Kalau dia suruh kau diri? Mau patah kaki kau." Dyla menarik begnya.
"Aku tidur sampai air liur menitis ke?" Ikram lap mulut.
"Gurau aje." sengih Dyla. Ikram buat muka menyampah.
Bunyi air sungai mengalir sangat indah. Dyla sempat mengambil beberapa keping gambar bersama Saadah dan Adilah. Nak masukkan dalam blog nanti!
"Okay. Lepas Asar kita berkumpul dekat situ." Amir tunjuk tempat. Dia selaku pengerusi kelab bertanggungjawab untuk kesemuanya. Liyana berdiri di sebelah Amir.
"Ini assistant saya, merangkap bini kedua. So, jangan berani melawan atau kacau dia." Amir bagi amaran. Lagilah merah padam muka si Fakriah.
Pelajar lain sudah boo sana sini. Kelab kembara ni, yang aktif pun berapa kerat aje. Itu yang berkhemah pun, saling mengenali sebab selalu berjumpa dalam perjumpaan. 
"Sila dirikan khemah masing-masing. Kau orang pun dah besar. Tak payah la saya nak kena bahagikan kumpulan pula. Dalam satu khemah, kena ada sekurang-kurangnya empat atau lima orang." lantang suara Amir.
"Kau, aku, dia. Baru tiga orang." Adilah mengira.
"Aku join kau orang boleh tak?" Ikram buat muka gatal.
"Aku sepak kau karang." sergah Dyla. Ikram monyok.
"Gurau pun tak boleh."
"Dah! Pergi dirikan khemah kau." Dyla tarik satu beg khemah. Bersama-sama Adilah dan Saadah, khemah terbentuk. 
"Kau orang ada ruang lagi tak?" Amani gigit bibir bawah.
"Ada. Joinlah." senyuman diberikan Saadah.
"Sorrylah kalau kacau kau orang. Saya pun memang takde kumpulan." Amani malu.
"Ala.. Takde apalah. Join aje. Kita orang okay aje." Dyla simpan beg dalam khemah.
"Terima kasih." 
"Umur berapa ni?" Adilah pula menyoal.
"Dua puluh dua." jawab Amani lembut.
"Oh! Junior lah ni? Patutlah tak pernah nampak." Saadah memeluk bahu Amani.
"Selamat join kakak-kakak." Dyla bersuara.
"Dan abang juga!" Ikram menyibuk.
"Pergi sanalah gila!" Dyla baling ranting kayu kepada Ikram. Berkerut dahi lelaki itu. Sempat dia menjelir lidah.
USAI solat Asar berjemaah, mereka berhimpun di satu dataran. Telefon Dyla ditukar ke mode SILENT! Ala, kalau ada panggilan masuk pun, tak sampai. Line takde. Nak tenangkan hati dari gangguan mental si egoistic Alfan.
"Telefon pastikan silent. Jangan ada yang sibuk nak main Facebook, Twitter, Wechat, Whatsapp dan sebagainya." jelas Liyana.
"Dayre boleh tak?" jerit satu suara sumbang dari belakang.
"Dayre tu apa?" bisik Liyana pada Amir.
"Sejenis Instagram juga. Upload gambar, letak caption. More to diary." terang Amir seakan berbisik. Fakriah pandang dengan mata tajam dari jauh.
"Kan saya kata, sebagainya. Tolonglah beri perhatian! Jangan nak main-main. Dalam hutan ni, macam-macam boleh jadi. So saya harap, awak jaga diri masing-masing. Selalu perhatikan kawan-kawan terdekat." Suara Liyana lantang.
"Waktu nak tidur pun, boleh tak saya nak perhatikan girlfriend saya? Takut dia hilanglah." entah siapa yang mulut capoi sangat.
"Jangan nak menggatal ye. Saya dapat tahu, saya rendam awak dalam sungai tengah-tengah malam, biar membeku dalam sungai!" tegas Amir.
Dyla tersengih-sengih. Mesti kelakar nanti.
"Hari ni kita takkan mulakan aktiviti kita sebab hari pun dah lewat. So, saya nak setiap khemah masak untuk diri masing-masing. Kami akan sediakan beberapa bahan mentah atas meja sana. Ambil mana yang awak nak guna sahaja. Jangan membazir. Kreativiti masakan dan teamwork akan diambil kira markahnya." Amir menggantikan Liyana yang hampir kehabisan suara.
Dyla jeling kiri kanan. Kalau bab memasak, memang jaguhlah ceritanya. Ikram menebeng buat muka kesian.
"Satu khemah aku tak reti masak. Dyla, tolonglah aku!" sebek muka Ikram.
"Minta Dilah ajar kau." Dyla sengih.
"Aku pula? Dia kawan kau!" Adilah muka terkejut.
"Kau tak anggap aku kawan kau lah ni?" Ikram kecil hati.
"Aku kenal kau pun macam tu macam tu aje." jeling Adilah.
"Waktu ni lah kita nak merapatkan hubungan, ye dak?" Ikram kenyit mata.
"Sempat pula nak mengayat haa!" Saadah iri hati.
"Kau nak kat si Ikram ni ke? Pergilah tolong dia." Adilah menolak tubuh Saadah mendekati Ikram.
"Apa pula tak nak? Kau kaya kan, Ikram? Boleh lah aku jadi bini nombor empat pun takpe." gurau Saadah diambil serius Ikram. Muka Ikram merah. 'Saadah suka aku?'
"Dah sengih muka merah tu, aku faham sangat dah. Kau jangan nak percaya sangat kata-kata Saadah ni. Dia dah diambil orang, okay. Sampai masa, bertunanglah dia." Dyla menghancurkan angan-angan Ikram. 
"Baru nak berangan beristeri empat." 
Masing-masing ketawa. Ya. Hilang rasa letih buat sementara. Malas nak fikir apa jawapan yang perlu diberikan. Malas nak fikir akibat jawapan yang bakal diberikan. Semuanya malas!
ALFAN mundar-mandir. Bangun aje Subuh tadi, dia memeriksa telefon bimbitnya. Kosong. Tiada mesej mahupun panggilan masuk.
Dia membiarkan. Mungkin Dyla belum bangun tidur. Mungkin dia tidak solat Subuh ini. Mungkin itu, mungkin ini. Tapi bila dah sampai ke tengah hari telefonnya masih belum berdering, dia mula panas hati. 
Selesai solat Jumaat, Alfan cuba dail nombor Dyla. Tapi tak masuk line nya. Berbelas kali dia cuba sampai telefon itu hampir melayang ke dinding. 
"Hairul!" nama lelaki itu dijerit. Panas pula hati ni.
"Ya Tuan." Hairul masuk ke pejabat Alfan.
"Aku nak kau cari Dyla. Kalau sampai ke rumah mak ayah dia pun, aku tak peduli."
"Tuan, dia ke Kedah." jawab Hairul pantas. Alfan menoleh. Mukanya pelik.
"Kedah? Macam mana kau tahu?" 
"Tuan suruh saya selalu perhatikan dia. Tak pernah pula tuan suruh saya berhenti perhatikan dia." Hairul lurus.
"Kedah? Hmm." Alfan berfikir sejenak.
"Untuk apa?" tambahnya.
"Camping."
"Camping? Berapa lama?"
"Tiga hari dua malam."
"Ti..Tiga hari?!" Alfan makin panas. Pandai kau nak lari dari aku kan. Masuk hutan, line takde, boleh lah lari!
"Hairul, tempah flight secepatnya hari ni ke Kedah." Alfan tarik kot di kerusi dan terus keluar dari biliknya. Puhh. Ganas!
Hairul jungkit bahu. Matanya terkedip-kedip. 'Bos aku angau gila ni.' Bisiknya sendiri.

3 comments: