Latest Post! Check it out!

Come and get your SPLIT

Hi Assalamualaikum. It's been awhile since the last update, aite. Sorry for that.  Ain cuma nak inform, sesiapa yang nak dapatk...

Thursday, November 14, 2013

Dendam Cinta 2

Kunci kereta dicampak ke atas meja. Malangnya tergelincir jatuh ke lantai dek kelajuan tahap maksima. Bibir merah menyala selepas terlepas dari ketapan kuat. Tudung dicabut lantas dibaling ke sofa.
"Balik balik terus mengamuk ni kenapa?" Adilah berkerut dahi melihat perubahan Dyla sejurus pulang dari kelas.
"Shit! Shit! Shit! Shit! Shit!!" luah Dyla. Adilah membulat mata. Dalam rumah ni, paling jarang sekali yang maki hamun adalah Dyla. Tapi kenapa hari ni?
"Kau kenapa Dyla?" 
Gigi diketap rapat. Keluhan keluar. Air mata cuba ditahan. "Takde apa." lantas kaki melangkah naik ke biliknya. Tubuh dihumban ke tilam. Mata dipejam rapat. Tidak mahu fikir. Tapi kejadian itu yang acap kali bermain dalam fikirannya. Tidak sampai beberapa saat, mata kembali terbuka.
'Gosh! What have I done?' bisiknya sendiri.
'Mana aku nak cari duit dua ribu? Macam dah pinjam dengan Along!' Lengan diletakkan di atas dahi.
"Dyla, kita orang nak masak ni. Kau nak join tak?" tanya Saadah.
"Hm? Kejap lagi aku turun. Aku nak mandi kejap." 
Saadah mengangguk dan menutup kembali pintu bilik Dyla. Dyla menghela nafas lemah. Telefon bimbitnya dicapai. Nombor ibu ditekan. 
Terlebih dahulu nama Ibu tertera di skrin sentuh. Memanggil.
"Assalamualaikum ibu, akak baru nak call ibu." sapa Dyla dengan suara lembut.
"Waalaikumussalam. Dah dua hari akak tak call ibu. Busy sangat ke?"
"Assignment banyak la ibu. Kalau akak free pun, pukul dua tiga pagi. Ibu dah tidur."
"Hm.. Duit ada lagi?" soal Puan Dalila.
"Ha? Kenapa bu?" Dyla pelik.
"Iyalah. Ibu takut akak takde duit. Aida pun baru minta duit dengan ibu. Habis dah duit ibu. Takde langsung simpanan. Gaji ayah lambat lagi." cerita Puan Dalila. Suara Dyla tersekat di kerongkong. 'Aku baru nak minta duit, adik aku lagi laju dah minta.'
"Ada aje. Cukup untuk sebulan." tipu sunat.
"Hm.. Akak berjimatlah guna duit tu sampai nanti gaji ayah."
"Iya bu." mengiakan aje.
"Ibu nak pergi surau ni. Nanti ibu call lain."
"Okay bu. Kirim salam dekat adik dengan ayah."
"Okay. Assalamualaikum."
"Waalaikumussalam, bu." talian dimatikan. Dyla terus terbaring. 
"Ahhhhhhh!!!" jerit Dyla. Stress! Tension!
"Kenapa?! Kenapa?!" Adilah dan Saadah berlari-lari dengan senduk di tangan menuju ke bilik Dyla. Terkejut Dyla dibuatnya.
"Erk. Takde apa. Kau orang dah start masak ke?" bulat mata Dyla melihat Saadah dengan senduk.
"Aku tengok kau macam tension aje. Tu yang kita orang masak dulu. Kau rest la eh." jawab Saadah.
Dyla hanya tersenyum sumbing.
"ADAH, DILAH." Dyla memulakan bicara. Nasi masih belum terusik di dalam pinggan. Saadah yang sedang mencedok kuah hanya mengangkat wajah tanda 'apa?'
"Kau orang boleh pinjamkan aku duit tak?" segan Dyla nak tanya. Tapi apa boleh buat? Dia pun takde pilihan.
"La, muka tension tegang macam orang nak makan orang dari tadi ni sebab masalah duit aje ke? Berapa kau nak?" tanya Adilah. Saadah menyuap nasi ke dalam mulut.
"Dua ribu." rendah suara Dyla. Saadah tersembur nasi ke muka Adilah. Adilah mengetap gigi sambil mengelap mukanya yang disembur nasi.
"Banyaknya!!!" kuat suara Saadah.
"Sebelum kau kata banyak tu, baik kau minta maaf kat aku. Sembur kat orang tak bagi salam! Apa punya anak dara ni!" bebel Adilah. Dyla tidak ada masa nak ketawa.
"Sorrylah. Terkejut sangat." Saadah tersipu.
"Apa kau buat, Dyla? Sampai dua ribu kau nak pinjam?" Adilah ingin tahu.
"Aku terlanggar kereta orang tadi. Mini Cooper pula. Kau tahu ajelah kalau nak repair kereta mahal berapa harganya."
"Memang salah kau ke yang langgar kereta dia?" soal Adilah.
"Aku tak perasan kereta Mr. Bean dia kat depan aku."
"Kau panggil Mini Cooper, kereta Mr. Bean? Gila apa?" Saadah ketawa terbahak-bahak.
"Well, it looks like Mr. Bean's car for me. Pandangan manusia lain-lain kan?" 
"Memanglah. Tapi aku takde thousand in my bank, Dyla." Adilah memandang redup mata Dyla.
"Me too." Saadah bersuara.
Huwarghhh! Dyla melentokkan kepala ke meja makan. Habislah aku.
MEJA berbunyi-bunyi dek Dyla dok menghentak kepalanya di atas meja. Tidak ada cara lain ke nak cari duit dengan cepat? Mana aku nak pinjam? Telefon bimbit dicapai Dyla. Dia mencari nombor Ikram. 'Nak call ke? Nak? Tak nak? Nak? Tak nak?' Dyla berbelah bahagi.
'Tak nak lah susahkan Ikram. Sendiri yang punca, menyusahkan orang lain pula.' Dyla merengus. Satu hari ni entah berapa kali dia merengus. 
Aplikasi Whatsapp dibuka. Nama Shah dicari. Lelaki itu online.
Dyla : Shah?
Beberapa minit Dyla menunggu. Lelaki itu masih belum membalasnya. Dyla hampa. 'Waktu aku perlukan kau, mana kau pergi?'
Dyla genggam penumbuk. Menahan perit menyukai seseorang sendirian, rasanya tak tertanggung. Kita asyik tengok dia dari jauh. Tanpa dia tahu apa yang kita rasa. Setiap kata-katanya berbaur harapan. Tapi itu hanya apa yang kita fikir. Bukan dia...
Telefon Dyla tercampak dek terkejut. Mengelamun sedap-sedap layan perasaan, tiba-tiba telefon berbunyi pula.
Nombor tidak dikenali.
"Hello?" jawab Dyla. Dingin.
"Hello?" 
"Ya. Nak cari siapa?" Dyla malas nak layan. Pensil diputarkan di jari.
"Dyla."
"Saya Dyla."
"Tadi takde cash. Rasanya sekarang dah balik rumah, mesti dah ada duit." 
Dyla fikir sejenak. Takde orang lain kalau asyik pasal duit aje.
"Hari ni belum esok."
"Kan aku dah cakap, aku bukan jenis penyabar."
Dyla menarik nafas dalam. Dia perlu berhadapan dengan lelaki ini. Kalau tidak, sampai bila nak lari?
"Saya perlu jumpa awak."
"Tak nak! Kenapa pula kena jumpa kau? Aku nak duit aku aje."
"Look, saya pun tak suka nak jumpa awak okay? Saya cuma nak selesaikan masalah ni aje."
"Tak perlu jumpa. Bank in aje duit tu."
"Awak nak duit awak, awak kena jumpa saya." talian dimatikan. Dyla pejam mata. Mesej dihantar kemudian. Tempat dan masa untuk berjumpa.
"SO, mana duit aku?" lelaki di hadapan Dyla ini lain daripada siang tadi dia jumpa. Lelaki ini berkot hitam, dalamnya ada kemeja biru cair. Seluar slack yang melekat di kaki, berkasut formal hitam. Dyla cuba mencerna apa yang ada di hadapannya, tapi tak lumat juga!
"Hey!" meja diketuk kuat membuatkan Dyla mengangkat wajah dengan riak muka terkejut.
"To be truth, saya takde duit sebanyak tu." ibu kata berterus-terang adalah perkara yang terbaik.
"Kenapa kau janji nak bayar esok?" 
Dyla mati kata-kata. Tapi dengan ego yang berbaki dalam diri, dia tidak mahu mengalah.
"Duit awak tu, saya akan bayar. Saya percaya awak dari keluarga besar yang banyak duit. Dua ribu tu apalah sangat untuk awak. Awak bayar dulu dua ribu tu. Setiap bulan saya akan bayar hutang saya."
Alfan tenung wajah Dyla. 'Ego budak ni.' fikirnya sendiri.
"I'm not gonna leave you alone until you pay back every cents." Alfan bangkit dari kerusi dan keluar dari restoran. Dyla hembus nafas lega. Badannya disandar ke belakang. Air pepsi di hadapan diteguk kasar.
"Oh not to forget. Don't ever think to run." entah bila masa pula lelaki ni masuk semula. Dyla hampir tersedak. Terasa pedih tekaknya dek air karbonat itu.
"Don't act too shock. Coz I'm gonna appear like this. Always." ujar Alfan.
Dyla hilang kata-kata.
HAMPIR seminggu. Ye hampir seminggu. Dyla garu kepala. Memang apa yang dikatakan Alfan minggu lepas betul-betul terjadi. Dia suka muncul secara mengejut. 'Tak lama lagi memang kena heart attack aku dibuatnya.'
Dyla ke kafe untuk makan tengah hari. Macam-macam juadah yang terhidang. Disaat tangannya hendak mencapai senduk, jarinya tersentuh tangan seseorang yang turut sama ingin mengambil senduk itu. Dyla menoleh. 
"Shah."
Lelaki itu tersenyum. "Nak ambil ni juga ke? Orang tolong ambilkan eh?" laju aje tangan Shah mencedok kuah ke pinggan Dyla. Dyla tersengih.
"Thanks."
"Jom makan sekali?" ajak Shah. Dyla mengangguk.
Perkenalan sejak dari sekolah menengah nyata membuatkan hati Dyla muncul satu perasaan aneh. Disimpan lama perasaan itu tanpa ketahuan sesiapa. Biar hanya dia yang tahu.
"Macam mana study?" soal Dyla memecah sunyi. 
"Stress jugalah. Banyak pula nak kena handle aktiviti."
"Jangan aktif terlebih, nanti letih sangat. Study pun payah nak fokus."
Shah senyum. "Risau?" jantung Dyla berdegup laju dari biasa.
"Risaulah. Awakkan kawan saya." 
"Kawan aje?" Shah menduga. Dyla jadi tak tentu arah.
"Tak." Dyla merenung anak mata Shah. Jemarinya digenggam kuat. Shah menunggu jawapan.
"Kawan baik." lantas bibir Dyla mengukir senyuman plastik. 
"I'm your best man what ever it takes, tau." ujar Shah. Dyla mengangguk.
"When are you getting married, Shah?" 
"Hm.. Tunggulah habis study dulu."
"Lagi berapa tahun?"
"Setahun."
"Samalah."
"Nak kahwin after grad juga ke?"
"Ha? Erm. Calon pun takde."
"Boleh cari."
"Tengoklah nanti macam mana. Kerja dulu lah." Dyla ketap gigi. Jantung kian kuat debarannya.
"Hi." Sapa satu suara. Dyla menoleh perlahan-lahan. Jantung bagai nak tercopot (gugur) dari tangkai.
Shah blur. Dyla ketap bibir.
"Mind me to join you guys?" tanya Alfan.
"Tempat lain banyak lagi." jawab Dyla.
"Dyla..." tegur Shah.
"Duduklah." senyuman Shah ikhlas. Dyla berkerut dahi merenung Shah. Perubahan riak muka Dyla dapat dibaca Alfan.
"Saya mengganggu ke?" soal Alfan buat-buat tak bersalah.
"Eh takdelah. Dyla, orang ada kelas ni. Orang gerak dulu eh. Nanti kita jumpa lagi." segera Shah bangkit dari kerusi sejurus bersalaman dengan Alfan. Alfan hanya menghantar kelibat Shah dengan ekor matanya. Manakala Dyla sibuk menyorokkan muka. Tidak mahu bertatapan dengan Alfan.
"Boyfriend?" tanya Alfan.
"Mind your own business." Dyla kemudiannya bangun dari kerusi.
"Bila nak bayar hutang?" lagi-lagi soalan yang sama.
"Kan saya dah kata, setiap bulan. Ni baru seminggu."
"Kan aku dah kata, don't try to run. And I'll keep coming like this too, aite?" 
Dyla kembali mendaratkan matanya ke arah Alfan. Bencinya membuak-buak.
"Awak memang takde life eh? Asyik kacau saya ke hulu ke hilir. Everytime, every hours, every minutes! Gosh please! Saya kata saya akan bayar duit awak tu. Awak jangan risau. Saya akan bayar sampai ke syiling yang terakhir. Takkan tertinggal sesen pun!" lantang suara Dyla membuatkan pelajar sekeliling mula memandangnya.
"Aku tak claim on the spot pun dah kira baiklah. In return, aku akan kacau kau hari-hari sampai kau bayar duit aku. Kalau kau tak ada duit nak bayar lagi, endure. Aku akan jumpa kau setiap hari, kat mana pun kau ada." Alfan bangun.
"Jumpa esok." kenyitan mata Alfan menambah geram Dyla.
JARI telunjuk Dyla diketuk-ketuk di atas meja belajar. Matanya kembali menatap skrin komputer riba. Tepu dengan assignment yang menimbun, dia beralih kepada Facebook. Orang pertama yang dia cari, Shah. Sayangnya takde apa pada 'dinding' Facebook lelaki itu. Sibuk barangkali.
Matanya tiba-tiba tertacap pada status seseorang yang dia kenali. Alfan. Kawan lamanya ketika sekolah dahulu.
'It hurts me the most when you didn't recognize me.' 
Bezanya Alfan ini dengan Alfan yang baru dia jumpa minggu lepas. Lelaki yang pernah menjadi seseorang yang istimewa buat dirinya begitu lembut bual bicaranya. Tak macam anak sedara Encik Anuar tu!
Dyla meringankan tangan memberi komen pada status lelaki itu.
'Dibandingkan dengan tidak dihiraukan oleh orang yang kita rapat, lagi menyakitkan.' 
Seminit kemudian, komen Dyla dibalas.
Alfan : 'i Dyla. Long time no see.
Dyla : Haha. Busy study.
Alfan : So how was it?
Dyla : Okay so far.
Alfan : Mind me to get your number?
Dyla : I'll PM you.
Tidak berapa lama kemudian, bunyi Whatsapp kedengaran. Ikonnya hanya sebuah gitar. 
Alfan : It's me. Alfan.
Dyla : Ouh. Hi Alfan.
Alfan : Haha. Hi Dyla.
Dyla  : Ada mana sekarang?
Alfan  : Rumah.
Dyla : Dah kerja?
Alfan : Belum. Esok baru start.
Dyla : Nervous?
Alfan : Agaklah..
Dyla : Baca doa banyak2.
Alfan : Alright :)
Dyla : Where were you waktu Dyla form 3?
Alfan : I've been dumped. Takkan nak stay kat sekolah tu lagi? Malu kot.
Dyla : Sorry. :(
Rasa serba salah Dyla menepu. Lama menunggu jawapan Alfan, tapi tidak berbalas. Akhirnya Dyla mengalah. 
Dyla : I met someone like you. 
Alfan : Really?
Dyla : Nama sama. Tapi rupa.. Tah la. Cz it's been ages tak jumpa awak.
Alfan : Interesting.. 
Dyla : Tapi perangai, jauh langit dari bumi! 
Alfan : Haha. Kenapa? Which one is better?
Dyla : I guess you. Dia tu, eii! Kedekut. 
Alfan : Terasa macam nak jumpa the other me. Agak-agak muka kitorang sama tak?
Dyla : Tak kot.
Alfan : Which one lagi hensem?
Dyla : You. 
Alfan : #Blushed.
Dyla : Hahah. Alfan, Dyla nak kena siapkan assignment. Later kita Whatsapp lagi.
Alfan : Alrigh. Kalau jumpa lagi Alfan tak hensem tu, tolong kirimkan salam.
Dyla : Ahhh! Please. Tak nak dah jumpa dia. Annoying tau tak? Sila tarik balik salam awak. Nanti dia tahu yang Dyla cite pasal dia kat awak.
Alfan : Hahah. Alright then.
Dyla : By the way. I'm sorry for the past.
Alfan : It's okay. Kalau berjodoh, tak lari ke mana, aite?
Dyla : Hmm.. :) May Allah bless.
Alfan : Just satu hal. Dyla, no more fighting.
Dyla : Bahahah. That old Dyla takde dah :) now, the cute miut lembut sotong Dyla.
Alfan  : Hahah. Pergilah buat kerja tu.
Dyla : Aok aok! (Ya ya)
Dyla tersenyum. Mulanya memang rasa malu. Tapi bila dah bersembang macam ni, terasa rapat pula. Dah lama tak bertegur sapa, malam ni bertegur pula.
"MAAF." Dyla menghulurkan kotak besar kepada Alfan. Alfan memandang Dyla dengan pandangan suram.
"Perlu ke sekarang?" soal Alfan.
"Dyla tak boleh tipu diri Dyla. Dyla tak suka dengan Alfan pun waktu mula-mula."
"Dah tu, kenapa terima?" 
"Suka-suka." jawab Dyla jujur.
"Kenapa baru sekarang bagitahu?"
Dyla yang tadi menunduk terus mengangkat kepala. "Sebab Dyla suka dekat orang lain." 
"Sincerely?" duga Alfan.
"Ya."
"Dyla tahu Alfan tak pernah pandang perempuan lain selain Dyla, kan? You're my first love!" tegas Alfan.
"Tapi Alfan bukan first love Dyla. Manusia berubah. Hati ni mudah berubah."
"Tapi hati Alfan tak pernah berubah! Tak sikit pun berubah!"
"Itu awak. Bukan saya." dingin Dyla menjawab.
"Waktu Alfan nak SPM, kenapa baru sekarang bagitahu? Dyla tak pernah nak fikir pasal Alfan kan?"
"Waktu sekolah kan cinta monyet. Alfan sepatutnya dah boleh agak. Benda macam ni tak kekal lama."
"At least kesianlah sikit. Alfan nak exam. Tak boleh ke kita hold dulu sampai Alfan habis SPM. Baru kita bincang balik."
Dyla hembus nafas kasar.
"Alfan dengan Dyla dah habis. Maaflah. Dyla memang tak pernah suka kat Alfan pun sebelum ni. Maaf bagi harapan."
Alfan masih belum mengambil kotak yang diberikan. Lantas Dyla meninggalkannya di atas rumput yang menghijau sebelum masuk semula ke kelas.
Air mata lelaki menitis. Tak pernah sekali pun dia jatuh cinta. Hanya kali ni.. Kali ni betul-betul membuatkan hatinya terluka. Kotak yang berada di atas rumput dibuka penutupnya. 
Barang yang pernah diberikan buat Dyla semuanya ada di dalam kotak itu. Baru dia sedar sesuatu. Dia hanya pernah menerima satu barang sahaja dari Dyla. Syiling lima puluh sen.
DYLA sedar salahnya. Memberi harapan kepada orang lain, sedangkan hati tidak merelakan.. Satu tindakan bodoh yang hanya melukakan. Dia hanya menerima, dan tidak pernah memberi. Menerima cinta, tapi tidak memberi. 
Perit Alfan dulu, kini dirasakannya. Memberi cinta kepada Shah. Tapi dia tidak pernah menerima. Karma, mungkin.
"HAIRUL." Alfan memanggil pembantunya. Lelaki itu seperti robot. Patuh apa sahaja arahan yang diterima.
"Ya Tuan." jawabnya hormat meskipun mereka sebaya.
Alfan termenung sebentar. "Tolong siasat latar belakang Dyla. Semuanya. Termasuk dengan Shah." 
"Baik Tuan."
Alfan mengetuk meja dengan jarinya. Shah kelihatan istimewa. Dia ingin tahu, siapa lelaki itu pada mata Dyla.
"Alfan." panggil Murni.
"Kenapa?" Alfan bangun dari sandarnya di kepala katil dan duduk bersila.
"Abang panggil." 
Alfan diam. "Kejap lagi Alfan turun." Murni mengerti dan menutup kembali pintu bilik anak teruna itu. Alfan bingkas bangun dan menyarung cardigan ke tubuhnya.
Langkahnya laju menuju ke arah anak tangga.
"Kenapa bang?" 
"Duduk kejap." Alif memanggil adiknya supaya duduk sekali dengannya.
"Esok abang nak perkenalkan adik dengan semua pemegang share. Tadi adik dah jumpa half of it waktu dinner. Tapi esok, semua akan ada. Are you ready?"
"Hm. Insya Allah."
"Lagi satu, arwah ayah ada pesan something kat abang." 
"Apa dia?" 
"He told me to guide you and.. find you a wife." Alif tenung anak mata adiknya. Alfan ketawa.
"Perhaps, adik dah ada calon waktu duduk dekat Ireland?" lelaki itu ingin kepastian.
"Dah ada." bibir Alfan mengukir senyuman.
"Surprise surprise. Tak pernah cerita dekat abang pun. Siapa?" Alif duduk bersila menghadap adiknya. Teruja!
"Someone yang adik baru jumpa seminggu lepas." 
"Love at the first sight, huh?"
"Maybe." 
"Bila boleh abang boleh hantar rombongan?"
"Nanti adik bagi tahu abang when the time comes."
"I don't care dia dari keluarga mana sekalipun. It's not about darjat or so on. Abang pun kahwin dengan orang biasa macam kak Murni aje." Alif tersengih mengingati kembali betapa besarnya perang antara dia dengan keluarga Murni. 
Pelik. Selalunya orang yang berstatus tinggi yang tak boleh menerima mereka yang berada dalam golongan kurang kemampuan. Tapi lain pula jadinya. Ahli keluarga Murni sekeras-kerasnya membantah percintaan mereka berdua. Terlalu banyak makan habuan dari drama televisyen barangkali. Takut anaknya diseksa kemudian hari kerana harta.
"Nanti adik bawa dia datang rumah." Alfan sengih penuh agenda.

2 comments:

  1. Kenapalah Dyla buat macam tu.. ?? kesian Alfan.. Huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. puppy love gitu.. saling sakit mensakiti tu biasa. :D

      Delete