Latest Post! Check it out!

DTM 8

Kan dah kena garu kening. Semalam dia fikir nak bunuh diri. Habis semua kerja dia minta berhenti. Nunu scroll telefon bimbitnya. Mula m...

Saturday, May 20, 2017

DTM 8

Image result for alexandra daddario tumblr gif

Kan dah kena garu kening. Semalam dia fikir nak bunuh diri. Habis semua kerja dia minta berhenti. Nunu scroll telefon bimbitnya. Mula mencari kerja baru. Nak balik ke tempat kerja lama? Kau tak tahu berapa bakul maki aku dapat semalam sebab berhenti serta-merta tanpa sempat mereka cari orang ganti.
            “How do you feel?” Alan datang memeriksa Nunu yang masih di katil pesakit.
            “I’m fine.” Jeling Nunu.
            Alan periksa kuantiti air.
            “Bila saya boleh discharge?”
            “You’re good to go hari ni.” Beritahu Alan.
            Nunu jilat bibir bawah yang terasa kering. “Kat mana saya nak bayar semua kos?”
            “No worries. Dah settle. Just kasi I check few things and you can go.”
            “Hospital ni awak punya ke?” Nunu duduk bersila. Mukanya lebih berseri hari ni berbanding semalam.
            “No.” Alan ketawa kecil.
            “Tapi gaya awak macam hospital ni bapa awak punya aje.” Cebik Nunu.
            “Good to see you like this, Nunu.” Alan pandang Nunu dengan senyuman manis.
            “Aina. Nama saya Aina.” Tegas Nunu.
            “I prefer panggil Nunu.” Alan berdegil.
            “Bukan semua orang boleh panggil saya Nunu.”
            “Eh? Okay Nunu.” Alan masih menyakat sebelum berlalu pegi. Nunu ketap gigi.

‘NUNU, macam mana kau nak cari kerja ni?’ Nunu melangkah lemah keluar dari hospital. Akaun bank cuma tinggal seribu sahaja. Insurans kedua orang tuanya sudah diambil Auntie Ma.
            “Kau betul-betul money-less, Nunu.” Keluh Nunu.
            “Going home?”
            YA TOHAN! Terperanjat pancreas gigirl.
            “Al.”
            “El.” Alan membetulkan.
            “Al.” Kau ingat kau seorang kepala batu?
            “El.”
            “Whatever Al.”
            Nunu jalan terus. “I boleh hantarkan you balik. Kebetulan I dah habis oncall.”
            “No thank you. Public transport ada.”
            “C’mon. Putrajaya ni kecil aje. Presint berapa?”
            “Awak dah baca IC saya kan?” ‘Doktor ni bebal ke tak pandai baca?’
            “Yeah memang alamat IC you Damansara. Tapi you mesti duduk dekat-dekat sini dengan auntie Ma you tu. Kalau tak, how on Earth you possibly here semalam?”
            Nunu sengih. “Doktor baliklah ikut jalan doktor. Saya ikut jalan saya.”
            “I berniat baik. I won’t harm you.”
            “I know. Awak dah buat kerja awak and thank you untuk semalam.”
            “Nunu..” Alan panggil meleret. Lelaki itu letih, tapi wajahnya tak lekang dengan senyuman.
            “Saya tak tinggal kat sini. Saya dari TTDI.”
            “Seriously?”
            Nunu malas nak layan dan terus pasang ‘eagle eye’ mencari bas yang boleh dia naik.
            “Fine. Jom I hantar ke TTDI.” Lengan Nunu ditarik hingga ke keretanya yang tidak jauh dari tempat mereka berdiri.
            “Tak payahlah!”
            “I don’t care.” Sengih Alan.

SIARAN Mix fm berkumandang di dalam kereta Alan. Renault Rs16 Clio membelah lebuh raya menuju ke TTDI.
            “Ancient betul umur awak dengar mix fm.” Suara Nunu. ‘Ancient eh?’
            “Sesuailah. You budak muda, I dah tua. Mix fm is a mix of old and new songs anyway.”
            Nunu mencebik. “How old are you?” Nunu tekan perkataan old.
            “You rasa?”
            “40?”
            “Seriously?” Alan toleh sekilas kepada Nunu yang duduk di sebelahnya.
            “You don’t give me the number. Salah ke kalau saya teka nombor berapa pun yang saya nak?”
            Alan ketawa. “27.”
            “Seriously? And awak already dalam surgery?”
            “Assist aje. Baru MO. Belum betul-betul surgeon. Normallah tu. I SPM umur 16. Dulu waktu I, boleh lompat kelas.”
            “So you like genius lah ni?”
            “No. I just... lebih sikit dari orang lain.” Sengih Alan. Keretanya berhenti di hadapan kedai makan.
            “Ni bukan rumah saya.”
            “I know. I’m not that stupid.” Alan melepaskan tali pinggang keledar.
            “Memanglah. SPM umur 16 kot. Siapa kata bodoh?” Nunu turut sama melepaskan tali pinggang keledar.
            “Then you sepatutnya dah boleh agak yang kita ke sini untuk makan.” Pintu kereta ditolak dari dalam.
            Nunu hanya membuntuti. Sarapan pagi dengan roti canai kosong satu keping, roti telur satu keping, kuah banjirrrrr!
            Mata Nunu macam berlian yang bergemerlapan bila makanan sampai di mejanya.
            “As if I takde semalam, pagi ni you bukan hadap roti banjir tau. You hadap seksa kubur.” Sindir Alan. Nunu ketap gigi dan hela nafas pada waktu yang sama.
            “Perlu ke matikan selera saya sekarang?” beliak mata Nunu.
            Alan muncung. “Jangan buka mata besar-besar sangat. Pernah ada kes mata dia tak dapat katup lepas buka luas macam you tau. Bila-bila aje bebola mata tu boleh terkeluar.”
            Nunu cepat-cepat kelip mata. ‘Bodoh kalau kau percaya, Nunu.’
            Baru dia nak cubit roti yang sedang berasap, Alan terlebih dahulu berdehem. “Baca doa dulu.”
            “Saya dah baca la dalam hati.”
            “Kalau makan seorang it’s okay baca dalam hati. Tapi kalau ada orang lain makan dengan you, it’s called etique untuk doa sama-sama.” Ya Allah pedasnya mulut mamat ni.
            Tahan sabar aje Nunu dengar bebelan doktor genius ni.

“WOW.” Itu yang terkeluar dari mulut Alan melihatkan rumah yang tersergam indah di hadapannya ini.
            “Whatever your wow sounds to, it’s not mine. Anyway, thank you Al.” Nunu hempas pintu kereta Alan sederhana kuat.
            ‘Al lagi.’ Alan senyum tampak gigi. Budak ni memang kepala batu macam dia.
            “Nunu!” cermin tingkap diturunkan. Jelingan Nunu tajam.
            “You’re currently jobless kan?”
            “Kan dah bagitahu tadi. Kata genius. Takkan cepat lupa apa yang saya cakap.”
            ‘Hey mulut dia ni la.’
            “I boleh tolong you cari kerja. And new place.”
            Nunu berfikir sejenak.
            “You mesti perlukan kerja secepat mungkin kan?”
            “Kenapa awak beriya nak tolong saya eh?”
            “Sebab I tahu you perlukannya.”
            “Hah.” Nunu jeling Alan dan berkira-kira untuk masuk ke dalam rumah.
            “Numerous benefits too!” jerit Alan. Kaki Nunu berhenti lagi.
            “Benefits?”

BARU hari ini selepas 3 tahun dia dapat merasa tidur yang panjang dan betul-betul berehat. Seronok juga rumah kosong. Nunu mengemas barang-barangnya. Tidak banyak barang yang dia akan bawa keluar pun.
            Tapi sebelum dia keluar dari rumah itu, dia menyediakan hadiah kecil untuk keluarga yang pernah menjaganya. Tanda berterima kasih kerana memberi tempat dia berteduh selama ini.
            Hon kereta kedengaran. Nunu tutup semua elektrik dan mengunci rapat pintu rumah. Kelibat Alan kelihatan di luar pagar.
            “Ni aje ke barang you?”
            Nunu buat muka. Alan ketawa dan menggeleng. Satu bagasi disimpan di bonet kereta. Nunu ambil tempat di tempat duduk sebelah pemandu.
            “Ready?”
            Dia mengangguk. ‘Goodbye hell!’
            Dua hari lagi keluarga makciknya akan pulang ke tanah air. Dia berdoa banyak-banyak agar hadiah yang dia tinggalkan itu akan membuatkan keluarga itu akan sentiasa mengingatinya.
            “Awak ni dah kahwin ke belum?” baru Nunu terfikir untuk tanya.
            “Kalau I dah kahwin, you ingat I boleh tolong you macam ni ke? Balik rumah bini dah tunggu depan pintu dengan parang. Tinggal nak penggal aje.”
            “Manalah nak tahu. Baik semacam dengan saya. Jangan mengharapkan balasan pula.”
            Alan ketawa.
            “Apa aje yang you boleh kasi as return? Ayat pedas you?”
            Nunu menjeling. “Any girlfriend?”
            “Baru aje break.”
            Nunu jungkit kedua-dua belah keningnya. “Why?” teruja nak tahu.
            Alan gosok kepala Nunu. “Budak kecil tak payah tahu hal orang dewasa.”
            “Hello. Saya dah 21 tahun. Macam awak cakap, I’m old enough to make my own decision.”
            “Fine so-called-grown-up-kid.” ‘Dia gelar aku so called grown up kid?! Oh biadab.’
            “Perempuan. Biasalah. Nakkan perhatian lebih. Nak kita lebihkan masa untuk dia. They just don’t understand how we work.”

            “You won’t understand how it works sampailah orang tu mati.” Nunu sengih dan buang pandang ke luar tingkap. 

DTM 7

Image result for TOM CRUISE WINK GIF 

Nunu kejap toleh kiri. Kejap toleh kanan. Tidak selesa. Sedangkan lelaki yang bernama Alan ini sedang duduk memandang komputer ribanya menaip entah apa-apa.
            “Macam mana saya boleh ada kat sini?” tanya Nunu.
            “Tak ingat?” matanya masih fokus di komputer riba.
            “Kalau saya ingat, saya tak tanya.”
            Alan sengih. ‘Betul juga.’
            “Kejap. Bagi I lima minit.” Ujar Alan.
            Nunu silang tangan dan bersandar di kerusi itu. Dia buat bunyi dengan mulutnya. Tik-tok-tik-tok. Sedikit mengganggu konsentrasi Alan, tapi dia sikitpun tidak mengendahkannya hingga kerjanya siap.
            “Alright. Done.” Alan tarik skrin komputer riba rapat ke papan kekunci.
            “Finally.” Perlahan suara Nunu mengeluh tapi cukup untuk lelaki itu dengar. Alan sengih sedikit.
            “So, Aina.”
            Nunu pandang tepat anak mata Alan. “Macam mana awak tahu nama saya?”
            Alan jungkit kening. ‘Obviously, IC. License.” Jawab Alan ringkas.
            “Awak selongkar barang saya?” sedikit tinggi suara Nunu pada jam 2 pagi itu.
            “It’s the right thing to do lepas you pengsan. Takkan I nak goncang you sampai bangun just untuk tanya nama you?” pedas.
            “Macam mana saya boleh pengsan?”
            Alan garu hidung. Nunu masih menanti jawapan dengan kening jungkit sebelah.
            “Still tak ingat? I thought I give you 5 mins to recall your memory.”
            “Er no. Awak cakap, kejap. Bagi I lima minit.” Ajuk Nunu dengan muka meluat.
            “Habis you buat apa lima minit tu?”
            “Nothing.”
            Alan ketawa.
            ‘What the heck mamat ni? Kelakar sangat ke jawapan aku?’
            “Time is precious. Don’t waste your time for nothing.” Nasihat Alan. Nunu menjeling dan senyum sinis.
            “You don’t know me. Saya lebih tahu menghargai masa daripada awak.”
            Alan tarik nafas dalam dan membaca kertas A4 di mejanya. “Nur Aina Bt Hussin. 21 years old. IC kata you tinggal dekat Damansara?” dia baca apa yang ditulisnya.
            “Lagi?”
            Alan angkat kepala memandang Nunu. “That’s all.”
            “Siapa awak sebenarnya?”
            “Doktor.”
            “Then I demand an explaination. Why am I here?” cukup terus-terang.
            “Because you passed out tepi jalan.”
            “When?”
            “Malam tadi.”
            “Why?”
            “Due to stress and over work.”
            “Maksudnya nothing serious lah kan?”
            “Yeah. Kinda.”
            “Alright. Thank you.” Nunu bangun dari kerusi dan tarik tiang besi itu untuk keluar dari bilik rehat itu. ‘Buat macam ofis sendiri pula mamat ni.’
            “Nak pergi mana?” Alan turut sama bangun.
            “Balik. Saya takde masa nak habiskan duit untuk duduk kat sini.”
            Cepat Alan menghalang. “You still need to rest.”
            “Kat rumah pun boleh rehat.” Nunu tepis lengan doktor itu.
            “You don’t have one. Don’t you?”
            Terkesima Nunu dibuatnya. Alan telan air liur.
            “Apa maksud awak?”
            “Sorry tapi you kena stay sini malam ni.”
            “No! Saya tanya awak apa maksud awak?” muka Nunu sudah merah padam.
            “Okay. Sorry I terbaca Whatsapp you dengan Auntie Ma..?”
            “Terbaca?!” potong Nunu. Dia ketap gigi.
            “I tried to call your last call. I tried to call your parents tapi talian semua dah takde dalam perkhidmatan..” cuba telefon ibu bapa? Kaep-pul (bulshit). Kau langsung tak telefon ibu bapa dia, Alan.
            “Yes because they died 3 years ago!” bentak Nunu.
            Alan cuba bertenang. Yes. Memang kepakaran dia untuk bertenang. “Alright I orang luar. So I know nothing about you. I kena cari orang yang boleh I call untuk contact dia bagi pihak you.”
            “That doesn’t give you permission to read my conversation!”
            “I’m sorry! But I have to.”
            Nunu genggam penumbuk. Terketar-ketar tangannya menahan marah. Tanpa berfikir panjang, terus dia mencabut I.V canulla yang melekat di tangannya dan dicampak jarum kecil itu dibiar tergantung di tiang. Sedikit darah mengalir keluar dari luka kecil itu.
            Nunu beredar dari bilik itu tanpa menoleh ke belakang. Laju dia menuju ke katilnya untuk mengutip semua barang peribadi.
            “Aina! Aina!” Alan cuba menyaingi langkah Nunu.
            Di laluan kaki lima hospital, Nunu menghentikan langkah dan berpaling. Alan sudah berdiri di belakangnya.
            “Jangan cuba nak masuk campur dengan hidup saya.” Ugut Nunu.
            “I’m trying to help.”
            “I don’t need it!”
            “Cik.. perlahankan suara. Pesakit lain nak berehat.” Ujar jururawat yang kebetulan ada di situ.
            “I don’t care! I don’t give a fuck about it!” jerit Nunu lagi kuat. Dua tiga pesakit yang terkejut dengan jeritan itu terus terjaga. Berkerut-kerut muka mereka.
            “Aina, please.” Alan masih cuba memujuk Nunu.
            Gadis itu hanya menjeling dan mencapai telefon bimbit dan begnya sebelum keluar dari hospital itu. Peduli apa dia dengan kos. Dia tak minta dihantar ke situ!
            Dengan kot putih, Alan berlari mengejar Nunu tanpa jemu. Lengan gadis itu direntap kuat sehingga tubuh kurus itu terkebelakang.
            “You nak pergi mana pagi-pagi buta ni?”
            “Awak siapa nak ambil tahu mana saya nak pergi? Saya tak kenal awak, awak tak kenal saya.”
            “Okay fine. You duduk mana? I hantar.”
            “Saya boleh balik sendiri.”
            “Aina, it’s 2.30 a.m! Mana ada public transport dah.”
            “Macam mana saya nak balik, itu terpulang pada saya. Awak siapa hah yang nak sibuk dengan hidup saya?”
            “I’m trying to help!” tegas Alan.
            “You’ve done enough.”
            “You ingat I boleh biarkan you macam tu aje lepas tahu apa yang jadi dengan you? For God sake, you try to kill yourself, Aina! And I’m not gonna let it happen again.”
            Nunu terdiam sejenak.
            “Ini hidup saya. Awak jangan masuk campur.”
            “I tahu, you’ve been through a lot. Tapi bunuh diri bukan jalan pintas, Aina.”
            “Awak tak duduk kat tempat saya. Jangan cakap macam awak faham semuanya.”
            “You tahu tak betapa nyawa itu penting?”
            Nunu ketawa sinis. “I’ve lost four already. You wanna talk about how important life to me? Jeez. Try to lose one.” Cabar Nunu.
            “Aina, I’m a doctor. I dah tempuh banyak benda. Jangan hanya tengok kehidupan dalam comfort zone you.”
            “Saya tak nak cakap dengan orang yang takkan pernah faham apa yang saya rasa. Buang masa tahu tak.” Nunu terus melangkah. Sekali lagi lengannya dicapai. Pegangan itu kuat.
            “Fine. Spend just one day here. I’ll show you how’s life precious to everyone.”
            Nunu pandang Alan tidak berkedip. ‘Kenapa dia beriya?’


JARUM JAM sudah merangkak ke angka 5 pagi. Sunyi sepi hospital. Hampir dua jam dia di unit kecemasan. Ada beberapa pesakit yang masuk ditolak menggunakan katil beroda. Pantas betul kaki ahli-ahli paramedik berlari.
            Alan memintanya untuk berehat di bilik rehatnya apabila dia lihat Nunu sudah tersengguk-sengguk di kerusi. Diikutkan, bilik itu cuma untuk kakitangan sahaja, tapi entah.. lelaki itu buat macam bilik itu dia yang punya.
            5.45 pagi. Nunu tersedar dari tidur bila pintu bilik ditolak. Kelibat Alan kelihatan. Dia terduduk di birai katil bertentangan dengan Nunu. Barangkali keletihan. Baru sahaja lelaki itu ingin melelapkan mata, telefonnya berdering. Dengan pantas dia bergegas keluar.
            Nunu bangun dan mengekori langkah Alan secara perlahan. Teragak-agak juga dia untuk mengikuti lelaki itu.
            Bau hanyir darah kuat menyengat hidungnya. Katil itu menderu laju lalu di sebelahnya. Jantung Nunu seakan berhenti berdegup.
            Mangsa kemalangan jalan raya. Berumur 45 tahun. Seorang duda beranak satu. Anaknya kecil lagi berumur sekitar 10 tahun. Kecederaan tidak separah bapanya.
            Alan sempat memandang Nunu yang kaku di tepi dinding. Lelaki itu hanya menolehnya sekilas sebelum bergegas masuk ke dalam dewan bedah.
           
SELESAI SOLAT Subuh, Nunu kembali duduk di sebelah kanak-kanak kecil yang sedang tidur di katil pesakit. Jemari itu diusap perlahan.
            “Aina.” Namanya dipanggil suara yang dia kenali itu.
            “Macam mana dengan ayah dia?” merujuk kepada si kecil yang masih tidur itu.
            Alan menggeleng.
            Automatik air mata jatuh dari empangan mata. Seakan berulang sejarah lama aje.
            “You see, budak tu baru sepuluh tahun. Terlalu muda untuk hadam apa yang terjadi. But you.. you’re 21. Cukup tua untuk decide what type of life yang you nak create. Kalau you rasa you tak kuat untuk semua ujian ni, you fikirkan dia. 10 years old.. Try to walk by the ICU. Kami doktor tak belajar lebih 5 tahun untuk sia-siakan walaupun satu nyawa. Kami berhabis tenaga, berhabis duit, just untuk selamatkan one precious life. And you think ending it is the final solution? Fikir semula.” Alan senyum nipis. Nunu terdiam beberapa saat sambil matanya menangkap reaksi anak kecil yang meronta-ronta minta dilepaskan oleh jururawat yang cuba menenangkannya.
            “Hey.” Panggil Nunu.
            “Nama awak apa?”
            “Alan.” Jawab Alan.
            “So do I call you Al?”
            “El.”
            “El? Than your name is suppose to be pronounced as Elan.” Nunu jungkit kening.
            “It’s Alan. You can call me El, Nunu.” Alan kenyit mata sebelum berlalu pergi.

            Nunu terpinga-pinga. Dia panggil aku apa?

Thursday, May 18, 2017

DTM 6

Image result for tom cruise doctor coat tumblr gif

Nunu tarik apron McDonald dari pinggangnya. Dia tersenyum melihat mesej Dalila dan Ajda di group Whatsapp.
            Dalila   : Aku rindu kau ajar aku. Aku dah tepu gila ni!
            Ajda    : Aku perlukan kau, Nu!!
            Nunu   : Hahaha. Kau orang boleh punya. Goodluck babies.
            Ajda    : Kau boleh tolong teman kita orang belajar tak?
            Nunu   : Aku kena kerjalah babe. Tapi aku try tengah malam bila aku free.
            Dalila   : Tak payah la macam tu. Kau pun kena rehat juga.
            Ajda    : Sorry Nu. Tapi aku rindu gila kau!
            Nunu   : Kejap aje kau orang dah last semester.
            Ajda    : Hm. Kalau tak, kita dah boleh grad sama.
            Nunu   : Hehe. Takpe. Takde rezeki aku. Study smart. Love u.
            Dalila   : We love you more baby girl!
            Nunu   : Aku nak pergi kerja ni. Bye!
            Sudah jam 11 malam. Dia segera menuju ke 7 Eleven dan menukar uniform. Dia terus ke bilik belakang dan meminta kawannya tolong ‘cover’ dia untuk beberapa minit.
            Dia tarik tudung hitam untuk mengambil wuduk. Sejak berhenti dari universiti, dia berjinak sendiri membeli tudung dengan saki baki duit simpanannya. Dengan duit itu juga dia pergi mencari kerja.
            Susah betul budak lepasan SPM nak dapat kerja yang lebih elok dari part timer. Ke dia yang tak pandai cari?
            7 pagi baru dia pulang ke rumah. Tubuhnya sudah letih dan lesu. Tapi dia masih belum boleh rehat. Dia menyediakan sarapan pagi untuk Auntie Ma, Uncle Adam dan anak-anak mereka.
            Pelik bila tiada suara pun kedengaran di dalam rumah itu. Masih belum bangun ke? Nunu menghidang nasi goreng, telur goreng, hot dog, roti bakar, sos cili, mayonis dan beberapa potongan timun dan tomato.
            Jarum jam sudah berganjak ke angka 8 pagi. Tapi masih tiada tanda-tanda mereka hendak turun.
            Nunu panjat tangga ke tingkat atas. Dia ketuk beberapa kali pintu bilik Auntie Ma dan Uncle Adam, tapi tidak bersahut. Dia beranikan diri untuk membuka pintu itu.
            KOSONG!
            Nunu pergi ke bilik Jojo (abang sepupu pertama yang berusia 26). Kosong juga. Pintu bilik Ekal (abang sepupu kedua berusia 24 tahun). Sama. Bilik Adlin juga tidak berpenghuni.
            Ke mana mereka pergi?
            Nunu langkah lemah ke meja makan. Dia menunggu hingga jam 9 pagi. Takde orang balik pun. Jam 12 pula dia kena pergi kerja. Akhirnya Nunu tertidur di meja makan.
            Jam 11 dia dikejutkan dengan getaran dari telefon bimbitnya. Sempat dia sapu air liur yang meleleh.
            Auntie Ma       : Tolong tengok pintu belakang, dah kunci ke belum.
            Nunu               : Nunu dah siapkan breakfast.
            Auntie Ma       : Oh god. I lupa nak bagitau you. Kita orang dah berangkat ke Budapest malam tadi. We’ll be home next week.
            Nunu genggam kuat telefon bimbitnya. Air matanya bertakung. Merah bingkai matanya. Menggeletar tubuhnya menahan amarah yang teramat.
            Tak nak ajak, takpe. Tapi tak boleh ke beritahu awal-awal?

11 MALAM. Nunu turun dari teksi di tepi jambatan Putrajaya. Jambatan itu kelihatan lengang. Mungkin sebab bukan malam minggu, orang tak ramai melepak.
            Pandangan Nunu hilang jauh ditenggelami air tasik. Di bawah separa sedar, Nunu panjat tebing itu.
            “Aku takde nanti, kau kena kuat. Macam mana pun, kau tak boleh mengalah. Kalau kau mengalah, kau bukan adik aku.”
            Pesan Ashraf bermain di dalam kepala.
            “Apa guna aku kuat kalau kau takde kat sini? Aku dah sehabis kuat, abang! Bukan aku tak cuba, aku cuba! Tapi takde orang hargai apa yang aku buat! Kau patut hidup lagi tujuh bulan, tapi kau pergi lepas sehari! Itu ke yang kau kata kau tak mengalah?!” jerit Nunu.
            Peliknya sebiji kereta pun tidak lalu di situ. Lengang dan sepi.
            Alan yang mendengar suara teriakan dari atas terus mendongak ke atas. Memekik pula tengah-tengah malam ni.
            Bulat matanya melihat kelibat seorang wanita yang berdiri di atas tembok jambatan. Dia baru nak layan perasaan, dah kena kacau!
            Tanpa berfikir panjang, Alan terus berlari naik ke tingkat atas. Perlahan-lahan dia menghampiri Nunu.           
            “Cik.” Panggil Alan dari belakang.
            Nunu terkejut dengan sergahan dari belakang itu. Dia bingkas menoleh.
            “Kau nak apa?” mata Nunu sudah bengkak dek menangis tidak berhenti.
            “Aaa.. boleh pinjam phone?” tanya Alan. Nunu kerut dahi. Orang mati tak perlukan telefon.
            Dia terus campak telefon bimbitnya ke arah Alan. Terpinga-pinga lelaki itu dibuatnya. Dikutip jua telefon itu.
            Nunu kembali memandang ke arah tasik.
            “Cik!” dia dipanggil lagi.
            “Apa dia lagi?!”
            “Boleh saya pinjam untuk call?”
            “Guna ajelah! Aku dah bagi tu, kau buatlah suka hati kau dengan phone tu.” Nunu naik geram.
            Jantung Alan berdegup laju. Dia cuba buka telefon bimbit Nunu. Sampai satu masa, kepala Nunu kosong. Kosong sekosong-kosongnya. Kalau ditanya namanya ketika ini pun dia boleh tak ingat.
            “Cik, phone ni ada password. Boleh tolong tunjukkan password?” Alan mendekati Nunu apabila wanita itu langsung tidak menangis atas berbunyi sedikit pun.
            Nunu pandang Alan untuk kali ketiga. Lelaki itu tidak jauh darinya. “Awak percaya Tuhan tak?” Nunu acu soalan.
            “Hah? Mestilah. Kalau takde Tuhan, kita tak wujud.” Alan melangkah setapak lagi.
            “Kenapa Dia wujudkan kita just untuk seksa kita?”
            “Dia bukan seksa kita. Itu ujian yang Dia kasi. Nak tengok sama ada kita beriman atau tidak. Awak beriman tak?” satu langkah lagi.
            “Sampai bila Dia nak uji?”
            “Dia tahu limit kita apa. Dia takkan uji kalau kita tak boleh hadapinya.”
            “Well.. I’ve reached my limit.” Nunu pandang ke bawah. Kaki diangkat sebelah. Alan terkejut tetapi dia lebih pantas menarik baju Nunu dari belakang membuatkan gadis itu terjatuh ke lantai konkrit yang hanya beberapa sentimeter dari tembok jambatan.
            Darah dari wajah Alan hilang! Pucat terus mukanya. Kali pertama dia berdepan dengan orang yang nak bunuh diri. Dilihatnya Nunu tidak menyedarkan diri.
            Selepas beberapa saat baru dia teringat sesuatu. Dia letak ibu jari Nunu ditelefon bimbit. Unlock!
            Dia lihat panggilan terakhir yang dibuat Nunu. Lebih kurang 15 panggilan dibuat kepada penama ASHRAF. Alan merengus lemah. Teragak-agak dia mendail nombor itu.
            “Nombor yang anda dail tiada di dalam perkhidmatan.” Dia lihat wajah Nunu yang terkulai layu di lantai konkrit yang sejuk. Dia tarik nafas sedalam-dalamnya. Dia buka aplikasi Whatsapp. Nama yang paling atas ialah Auntie Ma.
            Apabila dia membaca mesej terakhir Nunu, hatinya sayu.
            Nunu   : Apa salah Nunu? Nunu tak minta abang Ash dengan abang Afgan mati dulu dari Nunu! Jauh sekali nak minta mama dengan ayah pergi dalam masa yang sama! Nunu tak minta jadi yatim piatu. Nunu tak minta lebih dari auntie Ma, Nunu cuma minta dihargai! Disayangi macam orang lain! Apa yang Nunu buat sampai auntie Ma benci Nunu? Sebab Nunu bagitahu auntie Ma yang abang Jo dengan Ekal raba Nunu? Nunu bukan budak-budak lagi auntie Ma, nak mengadu benda-benda merepek. Nunu cuma nak kasih sayang..
            Auntie Ma       : Baru sekarang kau tunjuk belang kau? Kau ingat aku bela kau sebab aku nak? No way, Aina. Kalau bukan sebab insurans mak ayah kau, aku takkan terhingin nak ambil kaulah. And jangan kau ingat suami aku akan bela kau walaupun dia tu bapa sedara kandung kau. Hampir 3 tahun aku bela kau sebab suami aku fikir, kita orang dah bolot semua insurans nyawa abang ipar dengan kakak ipar aku, so kita orang kena jaga kau! But enough is enough. Aku ingat nak buat baiklah sikit, tapi bila kau dah tunjukkan belang kau macam ni.. jangan harap aku nak menyara kau lagi. Sekarang, kau boleh berambus dari rumah aku! Yang aku tahu, aku balik dari Budapest nanti, batang hidung kau dah lenyap! Lagi bagus kalau kau mati ikut mak ayah kau!
            Alan terus mencempung tubuh kurus Nunu masuk ke dalam keretanya. Sempat dia membelek jemari Nunu. Kasar. Dengan parut sana sini. Mungkin kesan dari besi atau minyak.

“AKU SAYANG KAU.” Nunu terus terjaga dari tidurnya. Suara Ashraf begitu dekat dengan telinganya. Tapi sayangnya, ungkapan itu hanya dalam mimpi.
            Dia lihat syiling plaster yang dihiasi dengan lampu neon. Kelilingnya ada rel yang digantung langsir hijau. Sejuk penghawa dingin menggigit dagingnya.
            Nunu cepat-cepat bangun dari baringnya. Dia selak langsir yang menutupi keliling katil.
            Dua orang wanita yang sedang berjalan memakai pakaian berwarna putih dengan topi perawat dipandang sepi. Jarum nipis yang tercucuk di bawah kulit tangannya menyambungkan sumber air.
            Nunu bangun dan menolak langsir yang menutupi katilnya. Tiang besi berisi beg air itu ditarik hingga ke kaunter.
            “Cik.” Suara Nunu sedar.
            Terkejut jururawat itu melihat muka pucat Nunu.
            “Eh, cik dah sedar? Kejap saya panggil doktor Alan ye.” Telefon terus ditekap ke telinga.

            ‘Siapa doktor Alan?’