Latest Post! Check it out!

DTM 13

Plastik sampah besar itu diletakkan di tempat duduk belakang. Tali pinggang keledar ditarik. Alan turut sama menarik tali pinggang kele...

Friday, June 23, 2017

DTM 13



Plastik sampah besar itu diletakkan di tempat duduk belakang. Tali pinggang keledar ditarik. Alan turut sama menarik tali pinggang keledarnya sebelum kereta memecut laju menuju ke rumah Nunu.
            Sepanjang perjalanan, Nunu hanya tidur. Kepalanya dilentokkan ke cermin tingkap. Mulutnya sedikit ternganga.
            Sekali imbas, Nunu ini sebiji macam Alisya. Sebab itu dia nak sangat bantu Nunu. Dia seakan dapat merasakan kehadiran Alisya di dalam diri Nunu. Tapi dia tak sedar sebenarnya perasaan itu tidak seperti yang dia sangkakan.
            Sampai aje di apartment, Alan mengejut Nunu.
            “Nunu.” Panggil Alan. Terus mata Nunu terbuka luas. Bingkai matanya merah.
            “Dah sampai?”
            “Dah.”
            Nunu menggesek matanya sebelum membuka tali pinggang keledar.
            “Nah.” Pendrive putih bertukar tangan.
            “Apa ni?”
            “Dokumen tadilah. Tinggal print out aje. Instead you nak bazir masa rewrite balik, baik you guna masa tu untuk tampal kertas banyak-banyak tu. So one task done.”
            Nunu pandang Alan lama. ‘Kenapa dia ni baik sangat sedangkan aku bukan main kasar dengan dia?’
            “Thanks.” Nunu terus keluar dari perut kereta dan mengheret plastik sampah itu hingga ke lif.
            Sebaik sahaja jasad Nunu hilang ke dalam perut lif, Alan buka aplikasi Whatsapp.
            Alan    : Good luck finding the pieces and goodnight, Nunu.
            Nunu pandang mesej itu sebelah mata. Menyampah. Balqis terkejut dengan plastik hitam yang dijinjing Nunu.
            “Apa ni?” tanya Balqis.
            “Bala.” Jawab Nunu.
            “Ni mesti buat hal lagi kan?” Balqis menggeleng melihat Nunu yang hanya tersengih dan terus masuk ke dalam biliknya.

SEBELAS keping kertas A4 yang bertampal-tampal disusun bersebelahan dengan sebelas keping A4 yang baru di cetak di atas meja Puan Rozita.
            Nunu mengetuk-ngetuk meja di pantri dengan jemarinya. Dia cuba cari idea untuk dua syaitan tu pula.
            “Hmh.” Tersengih-sengih dia kemudiannya.
            Pekerja-pekerja yang baru sampai masing-masing mengambil tempat di meja mereka. Terkejut mereka apabila terdapat dua keping sandwich di atas meja.
            “Wow breakfast!” Kamal bukan main senang hati melihat makanan itu.
            Alin dan Joana turut mendapat sandwich yang sama.
            “Aina, kau belanja eh?” tanya Halim. Dia sedar hanya ada Nunu di pejabat sejak dia datang tadi. Nunu di pantri hanya senyum sambil membancuh air.
            Alin menjeling Nunu. ‘Nak bodek lah tu.’ Fikir Alin. Tapi disebabkan perutnya berkeroncong, dia dan Joana makan jua roti itu.
            Nunu senyum hingga ke telinga. 1..2..3..
            “Awww!!!” jerit Joana. Air matanya sudah bergenang. Alin pelik. Kenapa dengan Joana? Tiba-tiba lidah Alin dapat merasa satu rasa halus yang nipis menyengat.
            Terus Alin berlari ke pantri dengan muka merah padam.
            “Akak nak apa?” tanya Nunu.
            “Air. Air!” Alin buka peti ais. Rasa pedas itu buatkan rambutnya menegak di bawah tudung! Mana tidaknya, dia gigit cili hidup kot. Merah menyala pula tu.
            “Air sejuk dah habis. Ini ada la.” Beritahu Nunu lantas menghulurkan satu mug kepada Alin. Tanpa berfikir panjang, Alin terus meneguk air itu.
            “Ahhhh!!” jeritan Alin pula kedengaran. Air panas itu membuatkan lidahnya melecur.
            Nunu ternganga. “Saya baru nak bagi tahu yang tu air panas.”
            Dada Alin berombak. Yang si Joana terkena wasabi, dia pula dengan cili padi. Ha elok!
            “Kenapa tu?” Hairul dan Kamal bergegas ke pantri.
            “Kau!” Alin pandang Nunu dengan penuh rasa benci dan dendam. Nunu buat muka tak bersalah.
            “Kenapa Lin?” tanya Hairul.
            “Budak ni memang sengaja kenakan I!” tuduh Alin.
            “Lah.. kenakan apa pula?” Kamal pelik.
            “Kau memang sengaja letak cili padi dalam sandwich tu kan?”
            “Sandwich tu saya beli. Saya tak buat.” Memanglah dia tak buat. Tapi memang dia juga lah yang minta tiga batang cili padi daripada makcik kafe untuk diletakkan ke dalam roti Alin.
            “Air dalam peti ais ni.. mana semuanya? Kau yang keluarkan, kan?” Alin tak puas hati.
            “Lah.. siapa yang tak refill air dalam ni? Sepatutnya yang refill semalam, bukan you ke Lin?” Hairul rasa geram pula bila Alin menuduh Nunu.
            “Semalam ada lagi air dalam ni!” Alin berkeras.
            Yep. Ada sebotol. “Saya datang pagi tadi, memang takde air dalam peti ais ni.” Tipu Nunu.
            Terketar-ketar bibir Alin dibuatnya.
            “You ni tak baik menuduh orang aje. Jangan busuk hati sangat.” Sinis kata-kata Kamal sebelum dia dan Hairul berlalu ke meja mereka.
            Alin pandang tepat ke arah Nunu. Nunu senyum dan jungkit kening bila tiada siapa yang memerhati.
            “Anak syaitan!” getus Alin.
            Nunu tidak peduli. Lantaklah orang nak panggil dia apa. Yang penting dia puas hati. Ini namanya balasan tunai.

PUAN ROZITA kejap-kejap toleh ke arah Nunu yang sedang menaip sesuatu di komputer. Berkali-kali dia lihat kepingan kertas yang bertampal-tampal itu. Dia akui, gadis itu hebat dan bersungguh. Tapi dia masih marah dengan apa yang gadis itu katakan tempoh hari. Biadab!
            “Aina.” Panggil Puan Rozita. Nunu angkat kepala.
            “Ye.”
            “Awak buat kerja apa?”
            Nunu terdiam sebentar. “Audit.”
            Muka Puan Rozita tak payah ceritalah berkerut berapa juta. “Awak di department apa?”
            “HR.” Jawabnya.
            “Yang awak buat kerja department lain kenapa?”
            “Puan suruh saya cari kerja. So saya cari lah.”
            “I said within this department!”
            “Takde siapa nak kasi saya kerja dari sini. So saya minta dari department lain.” Selamba betul Nunu jawab.
            Puan Rozita picit kepala. “Tahu pula awak nak buat audit macam mana?”
            “Macam akaun aje. Cik Hawa ada ajar saya sikit tadi.”
            “Aina, awak rasa awak diambil kerja di sini untuk kami buang duit pada awak ke?”
            “Tak. Saya datang sini sebab saya nak kerja.”
            “Dah tu? Apa yang you buat?”
            “Buat kerjalah.” Nunu dengan beraninya.
            “Aina, you’re in HR department!”
            “Then give me something that I can do from this department. Saya tak boleh duduk aje buatkan teh, fotostet kertas, sapu sampah. Pftt. Sapu sampah kot. I’ve been paid for two thousands bukan untuk buat kerja ni. I need real job.” Tegas Nunu. Buat pertama kalinya Puan Rozita dapat rasa keunikan pekerjanya.
           
ALAN tarik keluar baju plastik berwarna biru keluar dan memasukkannya ke dalam tong sampah. Sisa darah hasil dari pembedahan tadi masih melekat di baju itu.
            Banyak yang dia belajar dari pakar pembedahan hari ini. Tak cukup dengan itu, panggilan dari Puan Rozita buatkan senyuman makin mekar.
            “She’s good.” Puji Puan Rozita
            “Told you.”
            “Cuma mulut tu ajelah biadab sikit.”
            Alan ketawa. “We’ll see for another 3 months. Tengok performance dia macam mana.” Beritahu Alan.
            “Kalau you tanya I, dia memang layak scholarship kita.”
            Okay itu memang bukan benda yang Alan jangka akan keluar dari mulut Puan Rozita sendiri. Bukan senang pekerja di dalam bangunan itu sendiri untuk mendapat bantuan kewangan dalam melanjutkan pelajaran.
            “Aik. Baru second day kot.”
            “She did audit. Can you believe that?”
            Alan menggeleng. Budak ni memang pelik.
           
“NU.” Suara riuh di belakang Ajda memaksanya untuk meninggikan suara supaya Nunu boleh mendengarnya.
            “Apa yang kecoh sangat tu?” tanya Nunu.
            “Kita orang baru habis satu paper ni.” Beritahu Ajda.
            “Macam mana? Okay tak?”
            “Boleh lah. Aku nak tanya kau ni.. kau nak tak jadi model tu? Kawan aku harap sangat kau sudi.” Pujuk Ajda.
            “Aku tak tahulah, Jeda.”
            “Satu hari aje. Tak sampai dua jam pun.”
            “Aku tak pandailah nak posing-posing ni.”
            “Kau diri macam tiang letrik pun dah cantik. Lagi nak suruh kau posing? Tak payah. Silap haribulan semua supermodel berhenti kerja.” Gurau Ajda. Melampau betul pujiannya.
            Nunu masih berfikir. “Sekali aje! Kau try sekali aje. Kalau kau rasa tak best, lepas ni kau tak payah datang dah.”
            “Hm.. bila?”
            “Weekend ni!”
            “Hmm yelah.”



Friday, June 16, 2017

Like the stars miss the Sun

Image result for dying heart tumblr gif 

Sept 21, 2009
Around 11- 12 pm.
The call was a nightmare. The news was disaster. An emotions that was un-describe-able. My heart sank to the deepest. For once in my whole life, it was the night I would never forget.
I thought 8 years passes, and I’m gonna be fine. Past is past. You won’t feel the same.

It’s June 16, 2017.
For the second time, with different situations, my heart sank again. Deeper than I thought. Hurting more than it should be. What’s hurting me most, I smiled for the pain I felt. It’s ripping me, slowly. I know I won’t forget how it feels.

Well then, hello feelings. It’s been ages. 

Friday, June 9, 2017

It's your turning table

 

Maybe it's the way you say my name,
Maybe it's the way you play your game.

A box will always give you surprises. You might get excited to open it but you'll get hurt on taking it as it was empty. Close it and reopened. It might filled, or not. 

It is always and always on what people say about you. It's always about what people judge about you. And it's always what people think about you. First impression are the hardest point to change. 

Murderer will always kill. 
Liars will always lie.
Sinners will always do sins.

They won't change. Aren't they? They're not worth giving time to repent, human just don't change. Aren't they?

No.

They will. They can change. How?

Easy. Remind them how bad they were. Remind them how sucks they were. Remind them that their smallest mistakes will always count. Their flaws will always be judged. And tell them, 'You don't deserve even the tiniest sins for your entire life as you've done enough.' 

Expect them to be great in a blink. Expect them to change on the spot. Expect them.. and always have the greater expectations on them. 

Why?

Because people tend to repeat their mistakes. Because we do great things to them, but they throw shit on us. Because we scared that they might turned out to be the same. Because we don't trust as the trust had been broken for multiple times. 

Don't educate them, but provoke. Don't show mercy, but hurt instead. Why? Because they don't deserve any of it. Don't forgive nor forget. It brings you nothing to forgive and forget. Let them conceal on their own. Why? Because they deserve it.

Dear sinners,
If they told you this, you tell yourself that you're good. You're a human with feelings. If they don't understand you, or if they don't even want to.. let them be. But be great. You might done it once, or twice or multiple uncountable times.. but you will always and always have time to repent. Take your time as much as you want and show them that they're wrong. You might screwed up several times, and you will always be better. 

Smile and always forgive. Be strong on your own because you had done enough. This is your turning table. Your card had been switched. You're not attackers. You're on the defense. Get hurt a lil, and repent. And if you're tired, be happy in any ways you can be. Because you deserve life. 


Wednesday, June 7, 2017

My Ladyboss

 

| will be updated soon |

Sinopsis

Khazqil (Haz) seorang anak yang datang dari golongan berada. Dia tak perlu risaukan duit sepanjang hidup dia. Jadinya dia memilih untuk goyang kaki dan menikmati hidup bujangnya. Zouk itu umpama rumah keduanya. Halal haram dia tolak ke tepi seolah Islam itu atas IC sahaja.
            Muak dengan perangai Haz yang sudah berada di hujung 20-an, Bakhtiar nekad untuk mengajar anak bujangnya itu erti kehidupan sebenar. Semua kemudahan disekat, termasuk wang di dalam banknya sendiri!
            Haz dipaksa untuk berpijak pada bumi yang nyata. Tanpa Wang poket, Haz terpaksa memulakan kehidupan sendirian tanpa bantuan orang tua. Dahlah kad kena tarik, rumah kena usir, duit takde pulak tu!
            Secara kebetulan, Haz dan Balqis bertemu membuka cerita enam tahun lepas ketika mereka berada di Scotland, UK.
            “Kau nak jadi girlfriend aku tak?”
            Angguk.
            “Kidding! Aku layak jadi bos kau aje.” Haz ketawa berdekah dengan rakan-rakannya membuatkan Balqis malu.
            Lihatlah kini. Mereka berdiri di hadapan satu sama lain. Tetapi dalam dua keadaan yang berbeza. Haz meminta bantuan Balqis atas dasar cerita silam mereka. Jenuh dipujuk, jenuh dirayu, Balqis akhirnya setuju.
            “I takkan kasi sesen pun kat you dengan sewenang-wenangnya. I boleh sediakan makan aje untuk you. You nak duit? Work hard for it. And I will only pay you hujung bulan. No advance payment.”
            Haz tiada pilihan. Sangkanya bila umur dah mula masuk 30-an, dia akan menjadi seorang bos. Siapa nak sangka, wanita yang dilekehkan ini pula ambil jawatan itu! Hah makan riak, Haz oi!
            Tapi sejauh mana Haz akan setia di bawah tapak kaki Balqis? Sanggup ke dia tahan dengan ladyboss itu?

Tuesday, June 6, 2017

DTM 12


“Dia datang kerja?” Alan senyum sampai ke telinga. Marah-marah Nunu pun kalau dia datang kerja juga tu kira baiklah. Talian dimatikan.
            “Are you seriously takkan pujuk I?” pintu bilik rehat Alan ditolak dari luar secara kasar.
            “Adeena? Apa you buat kat sini?” terkejut Alan bila disergah macam tu.
            “I tunggu you dekat dua minggu, you langsung tak pujuk I? Mesej takde, call takde.” Marah Adeena.
            “Hari tu kan you minta putus.” Perempuan merepek apa ni tiba-tiba datang nak serang aje.
            “And you ambil serius? El! You tahu I tengah marahkan waktu tu. Memanglah keluar semua benda. Tapi I tak maksudkan pun.” Selendang kuning air Adeena beralun lembut.
            “Deena, bilik ni bukan sembarangan orang boleh masuk.  Ini bilik rehat untuk kakitangan aje. Boleh tak you keluar?”
            “Oh sekarang you nak halau I pula? Sepatutnya I yang marah. Bukan you. Sekarang ni dah terbalik, kenapa pula?” Adeena cuba mendekati Alan.
            “Deen, please.” Alan bangun dari katil panjang itu dan mendekati pintu.
            “Alan! I just minta perhatian daripada you sikit aje. Itu pun susah ke?”
            “Perhatian you mean like text you everytime I ada masa lapang? Or you mean argue over small things pasal you berebut tempat makan dengan some other strangers and I have to back up you even you yang salah? Deen, I just don’t do this stuff.” Rengus Alan.
            “Salah ke I minta you text I bila you free?”
            “I need to rest too, Deen!”
            “A couple of messages aje kot!”
            “Yeah right. Your couple of messages took my 3 hours rest.”
            “Fine, lepas ni it will only take 2 hours.” Adeena masih mengharap. Alan menggeleng. Dia ni masih tak faham ni. Kepala otak dia ni bebal sangat ke?
            “Deen, I just can’t do this anymore. You tak faham I.”
            “I nak kena faham you? Sedangkan you pun tak faham I.”
            “Bahagian mana yang I tak faham you, huh?” Alan kejap-kejap pandang kaki lima hospital. Takut juga kalau ada doktor lain yang nak guna bilik rehat. Si Adeena ni pula masih degil tak nak keluar.
            “I minta you back up I pasal meja makan aje kot. Itu pun tak boleh ke?”
            “You know, you have this kind of attitude yang irritating and it’s all mengada.”
            “You kata I mengada?” terlopong mulut Adeena.
            “Yes. You spoiled. You nak everything goes to the way you want. Tapi you tak pernah fikir untuk orang lain. Sometimes, you’re being selfish.”
            “What?! I selfish?”
            “I’m sorry. Not sometimes, but all the time.”
            “Alan! You melampau tahu tak.”
            “Yes. And you don’t want to spend the rest of your life with me. So please, go.”
            “So you betul-betul nak break up?”
            “Yes.” ‘Hari tu kau sibuk sangat nak putus kan, Deen. Sekarang aku kasi kau betul-betul apa yang kau nak.’
            “El!” Adeena masih tak puas hati. Bila dilihat Adeena masih berdegil, Alan jadi malas nak layan. Terus dia keluar dari bilik rehat itu. ‘Baik aku pergi tidur kat surau lagi aman. Baru aje habis duty, dah kena tambah OT dengar naga ni membebel pula.’

NUNU meletakkan helaian demi helaian kertas yang tak digunakan ke dalam mesin pengisar kertas. Ini bukan skop kerja dia. Dia sepatutnya ditugaskan di bahagian sumber kemanusiaan. Tapi apa yang dia buat ini, tea girl pun boleh buat!
            Batang hidung Puan Rozita pula tak kelihatan setengah hari ni.
            “Aina, jom lah lunch.” Ajak Kamal.
            “Dah pukul berapa?”
            “12.40 dah.”
            “Alright.” Nunu berhenti mengisar kertas-kertas itu. Jenuh dia mencari kerja apa yang dia perlu lakukan hari ni. Semua orang dia tanya kalau-kalau ada kerja yang dia boleh tolong. Jawapannya apa? Tolong buat kopi, teh, fotostet itu ini, cop itu ini. Aduhai.
            “Kenapa meja kau dalam bilik Puan Ita?” tanya Hairul yang sebelum meneguk limau ais. Nunu jungkit bahu. Sempat matanya mengerling sekeliling kafe. Sekumpulan pekerja wanita sedang memandang ke arahnya dengan menjuih-juih mulut.
            Mungkin pelik kenapa dia duduk semeja dengan Kamal, Hairul dan Halim. Dah yang perempuan bukan main sombong lagi tak nak ajak dia makan. Setengah hari ni dia cuba buat kawan dengan yang perempuan. Tapi mereka cuma menjeling-jelingnya.
            “Kenapa dia orang pandang saya? Ada yang pelik ke kat muka saya?” Nunu tala muka kepada Halim yang duduk di hadapannya.
            “Ada. Cantik.” Gelak Halim. Nunu menjeling. ‘Aku tanya betul-betul, kau buat main-main pula.’
            “Ala biasalah tu. Kau aje yang mula-mula masuk dah dapat duduk sebilik dengan Puan Ita. Mulalah orang kata kau ni anak emas lah apa lah.” Ringkas jawapan Kamal.
            “Tapi Puan Rozita bukannya suka saya pun.” Beritahu Nunu.
            “Kenapa pula?”
            Mulalah Nunu bercerita tentang apa yang dia katakan pada Puan Rozita ketika di awal temu duga hari tu.
            Terbahak-bahak mereka bertiga ketawa.
            “Dah kenapa kau cakap macam tu kat dia?” Hairul tepuk dada. Rasa macam nasi tersekat dekat paru-paru.
            “Yelah waktu interview tu memang dah messed up. Tak terfikir pun akan dapat. Lagipun saya cakap apa yang betul.”
            “Sebab tu kot mekap dia dah tak tebal macam dulu.” Celah Kamal.
            “Baguslah ada orang tegur. Aku nak tegur, tapi takut pula.” Halim sengih.
            “Kau umur berapa sebenarnya Aina?”
            “21.”
            Ketiga-tiga mamat itu terlopong.
“SIAPA yang suruh awak shred kertas ni?!” tengking Puan Rozita. Walaupun pintu bilik sudah terkatup, tapi orang luar masih boleh dengar suara Puan Rozita.
            Alin ketawa kecil dengan Joana yang duduk bersebelahan. Memang sengaja mereka nak kenakan Nunu. Naik menyampah bila gadis baru itu tiba-tiba dapat duduk sebilik dengan Pun Rozita padahal dia itu sama aje dengan pekerja yang lain.
            Dari dalam pejabat Puan Rozita, Nunu pandang ke arah cermin yang menampakan Alin dan Joana. Cepat-cepat dua wanita itu memandang tempat lain dan senyuman disembunyikan.
            ‘Nak salahkan orang pun dah takde guna. Lagi pula Puan Ita ni tak suka kau, Nu.’
            “I tak peduli. You cari balik semua cebisan kertas ni and rewrite it.” Arah Puan Rozita.
            “Bukan ke dokumen macam ni ada dalam komputer? Kita just kena reprint lah kan?” Nunu tak bodoh. Ini bukan zaman batu.
            “You bos ke I bos? You buat apa yang I arahkan. Jangan nak memandai-mandai. I nak benda ni siap by tomorrow! And you have to prove to me cebisan kertas tu. I tak nak you main ambil aje dari komputer. Ini denda untuk perangai careless you.”
            Nunu ketap gigi. ‘Kau memang cari modal nak kenakan aku, kan? Ini memang peluang yang kau takkan lepaskan. Takpe. We’ll see.’ Nunu genggam penumbuk sebelum keluar dari bilik itu untuk mencari saki-baki cebisan kertas di dalam tong sampah yang berisi kertas.
            ‘This is stupid.’ Sudah hampir sejam dia menghadap tong sampah itu. Alin mendekati Nunu.
            “Aina. Sorrylah. I terletak dokumen tu dekat kotak kertas terpakai. Sorry eh.” Nunu tak buta. Dia tahu wanita itu cuba sembunyi tawa.
            “Akak ada soft copy dokumen tu kan?”
            “Ada. Tapi Puan Ita kan pesan kat you suruh cari balik kertas-kertas tu and rewrite.” Sengih Alin.
            ‘Kalau aku praktikkan Judo yang aku belajar kat kau, mau patah riuk badan kau tau tak.’
            “Takpelah.” Nunu senyum nipis dan terus mencari cebisan itu. Dari belakang, Alin ketawa dalam diam.

JARUM JAM SUDAH menunjukkan pukul 7 malam. Sekejap lagi dah nak Maghrib tapi Nunu masih belum berhempas pulas menampal cebisan halus itu. Pejabat sudah kosong.
            Puan Rozita sempat menjeling kelibat Nunu di bilik fotostet sebelum pulang ke rumah. ‘Padan muka kau.’ Gumam hati kecil wanita itu.
            Balqis pelik bila lampu ruang tamu tidak bernyala. Kelibat Nunu juga tidak kelihatan. Beberapa kali dia mendail nombor Nunu tapi tidak berangkat. Hatinya mula risau.
            Lantas nombor Alan didail.
            “Hello.” Sapa Alan.
            “Hello. El dapat contact Nunu tak?” tanya Balqis.
            “Nunu? Hari ni tak contact dia pun. Kenapa?”
            “Takdelah. Dah pukul 9 ni. Dia masih tak balik lagi. Bukan ke dia kerja office hour aje. Selalunya pukul 7 dah ada kat rumah.”
            “Dia buat overtime kot.”
            “Kak Bal call dia banyak kali, tak berjawab. Risaulah.”
            Alan garu kening. “Okay takpe. El baru nak balik ni. El singgah ofis kejap.”
            “Nanti kalau dah jumpa dia, inform kak Bal okay?”
            “Alright. Will do.”

“ADA ORANG  tak keluar lagi tak?” tanya Alan kepada pengawal keselamatan yang bertugas di lobi.
            “Tadi saya check, ada seorang di HR department tingkat 17. Saya dah inform dia untuk keluar sebelum pukul 11 malam.” Beritahu pengawal itu.
            “Alright thanks.” Senyum Alan sebelum berlalu naik ke tingkat 17.
            Kelihatan bilik fotostet sahaja yang bercahaya terang. Alan berjalan pantas menuju ke bilik itu. Dia terlihat Nunu sedang duduk bersila di lantai karpet biru tua sambil dikelilingi dengan cebisan-cebisan kertas merata!
            “You buat apa ni?”
            Terpelanting kertas dari tangan Nunu. ‘Kus semangat aku.’
            Nunu kemudiannya menjeling. “Kerjalah.”
            “Dengan sampah-sampah ni?”
            Kepala Nunu tidak bergerak, hanya bebola matanya aje yang memandang ke arah Alan.
            “Cik Ta tu lah suruh buat kerja bodoh ni. Sengaja nak kenakan saya.” Gumam Nunu.
            Alan mencangkung. “Whatever it is, dah nak midnight. You kena balik. Kak Bal dah risau kat rumah tu. Dia call you tak berjawab.”
            Nunu mencari-cari telefonnya. Baru dia teringat yang dia tinggalkan telefon di atas mejanya.
            “Macam mana saya nak balik kalau kerja ni tak siap lagi?”
            “Apa yang you kena buat ni?” tanya Alan.
            “Saya kena reattach balik dokumen yang saya dah masukkan dalam mesin ni and rewrite semua.”
            “Dokumen apa?”
            Nunu tunjuk beberapa keping yang telah sempurna dia tampal.
            Alan kerut dahi. “Dokumen macam ni kan ada dalam komputer.”
            “Itulah pasal! Dia memang sengaja nak cari gaduh dengan saya! Semua punca dari si kening lukis tu. Cik Ta tu pula ambil kesempatan. Dia sengaja nak susahkan saya. Katanya denda. Bullshit betul.” Cebik Nunu. Alan ketawa.
            Dia cari plastik hitam besar dan semua kerta itu dimasukkan ke dalam plastik itu. “Eh awak buat apa ni?” soal Nunu.
            “You buat benda ni kat rumah. Dah lewat ni.” Beritahu Alan. Nunu menggeliat. Sakit pinggang dibuatnya.

            “Masukkan semua kertas ni dalam plastik.” Alan bangun dan keluar dari bilik itu. ‘Mana pula mamat ni nak pergi?’

DTM 11


“Siapa tu Nu?” Ajda siku Nunu yang masih memandang mendongak ke arah Alan.
            “Entah.” Nunu kembali menyambung kunyahan dan tidak mempedulikan Alan yang berdiri dari tadi. Lelaki itu ketap gigi dan terus ambil tempat di sisi Nunu.
            “Hai. I Alan. Call me El.” Alan senyum ramah. Ajda dan Dalila hampir tersedak bila lelaki itu duduk dalam kalangan mereka.
            “Er.. hai.” Dalila sengih canggung.
            “Awak nak apa? Awak ikut saya ke?” jeling Nunu. ‘Eh geram pula aku dengan mamat ni. Psiko ke apa?’
            “I call you, kenapa you angkat and biar aje phone call tu tak bersahut?” kerut-kerut dahi Alan.
            “Hensem doh.” Bisik Ajda pada Dalila.
            “Aku rasa macam dah kenyang tengok muka dia aje. Kalau hari-hari dapat tengok muka ni, boleh kurus aku.” Tersengih-sengih Dalila dan Ajda. Padahal situasi Alan dan Nunu sedang dingin.
            “Suka hati sayalah nak jawab ke tak.” Nunu bangun dari lantai konkrit dan berlalu.
            “Nak pergi mana?” jantung Alan cepat aje berdebar bila Nunu pergi jauh darinya. Dia takut kalau Nunu ulang benda yang sama dekat tempat yang sama pula tu.
            Nunu tidak menjawab. Dalila dan Ajda jadi hairan. Drama apa pula dia orang buat ni. Nunu berjalan di sebelah tembok jambatan. Cepat-cepat Alan berlari mengejar Nunu.
            “Nak bunuh diri lagi?!” tempik Alan seraya menarik lengan Nunu. Lidah Nunu menjadi kelu. Ajda dan Dalila terkejut. ‘Apa maksud dia, bunuh diri.. LAGI?’
            “Awak ni dah kenapa?!” bentak Nunu. Geram bila dituduh yang bukan-bukan. Marah bila Alan cakap kuat-kuat beri Dalila dan Ajda dengar.
            “I tak nak you buat silap yang sama, Nunu.”
            “I’m not! Boleh tak awak berhenti judge saya? Awak ingat bila awak tolong saya dapatkan kerja tu, sediakan tempat tinggal untuk saya, then saya kena ikut semua telunjuk awak? Guess what, pergi mampus!” luah Nunu.
            “Dal.. kita ni silap timing ke?” Ajda tengok dari jauh aje Nunu dan Alan bertekak.
            “I cuma nak tolong. Susah ke untuk you faham?”
            “I don’t need your help!”
            “Tapi I perlu tahu yang you sentiasa okay.”
            “For what?! Saya tak perlukan orang untuk ambil berat pasal saya lagi dah.”
            “But I want to!” geram betul Alan dengan Nunu ni. Kepala dia lah kan. Keras macam besi padu yang jenis kalau ketuk seribu kali pun takkan meleding.
            “Uu. Aku rasa macam tengok cerita hindustan.” Dalila gigit biskut macadamia.
            “Pergi mampus dengan apa yang awak nak tu. Sebab saya tak peduli sikit pun!” Nunu berjalan menuju ke kereta Myvi milik Ajda.
            “Jeda!” panggil Nunu dari jauh menunjukkan isyarat supaya mereka pulang segera. Terkial-kial Dalila dan Ajda bangun dari lantai konkrit dan berlari mendapatkan Nunu. Sempat mereka lambat tangan kepada Alan dengan senyuman. Ada hati lagi tu nak pikat.
            Alan hela nafas berat. ‘Hari tu okay aje. Tiba-tiba takde puting beliung, takde gempa bumi, takde tsunami, terus nak mengamuk macam ni. Dapat kerja pun nak melenting ke?’

“BAIK KAU cerita kat kita orang sekarang, apa yang jadi sebenarnya. Siapa Alan tu, apa yang dia merepek kata kau nak bunuh diri lagi, and kenapa kau marah betul dengan dia?” Dalila pandang ke tempat duduk belakang.
            “Aku dah penatlah. Boleh tak tolong hantar aku balik?” Nunu bersandar di kerusi.
            “Selagi kau tak cerita, selagi tu aku takkan hantar kau balik.” Ugut Ajda.
            “Hey, kau orang ada exam kan lagi tiga hari. Daripada kau orang melepak dengan aku, baik kau balik belajar.” Bebel Nunu.
            “Esok pun boleh belajar.” Jawab Dalila.
            “Lepas tu mengadu kat aku tak boleh jawablah, apalah.” Nunu kecilkan mata.
            “Jangan nak lari, Nu. Kita orang nak kau cerita apa yang jadi.” Ajda naik geram.
            “Nantilah lepas kau orang habis exam, aku cerita.”
            “Kau nak cerita sekarang, atau kita orang hantar kau kat Alan hensem tu. Pilih.” Ajda lihat kereta Alan yang masih tidak berganjak di belakang mereka melalui cermin tengah kereta.
            Nunu mengeluh. “Fine. Tapi please, gerak sekarang.”
            “Sure.”

“KENAPA kau tak pernah cerita dekat kita orang?” Dalila kesat air mata yang jatuh. Nunu hanya senyum tawar.
            “Untuk apa?”
            “Yelah. Kalau kita orang tahu hidup kau susah macam ni, kita orang boleh tolonglah.”
            “18 tahun aku dah hidup senang. Ni baru tiga tahun aku belajar hidup susah.”
            “Tapi Auntie Ma kau pun, Ya Allah kalau aku jumpa dia.. aku cabut-cabut gigi dia guna playar. Kurang ajar gila.” Ajda genggam penumbuk.
            “Hari tu kau kata mak ayah kau kerja biasa-biasa aje.” Dalila kerut dahi. Nunu tergelak.
            “Buat apa aku bagi tahu orang yang mama ayah aku kerja besar, gaji berjuta? Aku tak bagi tahu orang pun, dah berderet orang benci aku. Lagi kalau aku cakap aku anak orang berada waktu tu, lagi la orang mengutuk belakang aku kata macam-macam.”
            “Kau ingat kita orang benci kau ke?” Dalila masam mencuka.
            “At least aku tahu kau orang ikhlas kawan dengan aku. Bukan sebab duit aku.” Nunu cubit pipi chubby Dalila.
            “Eh, boyfriend kau yang bawa BMW tu apa cerita? Dia tak ajak kau kahwin?” Ajda baru teringatkan lelaki itu.
            “Dia? Haha. Lepas mama ayah aku bankrap, aku tinggal sehelai sepinggang, dia pun blah. Dia konon cakap nak fokus belajarlah apalah. Dia ingat aku percaya pula.” Sengih Nunu.
            “Ei jahatnya lelaki tu! Ni lagi seekor kalau aku jumpa, aku cabut kuku kaki dia satu-satu.” Marah betul si Ajda ni.
            “Kau ni memang suka mencabut-cabut eh?” jeling Nunu.
            “Yang pasal Alan tu pula?” itu sebenarnya soalan yang tak sabar-sabar mereka dengar jawapannya.
            “Okay. Aku jumpa dia waktu kat jambatan Putrajaya minggu lepas. Kalau kau kat tempat aku pun, mesti kau tak boleh nak fikir jalan penyelesaian kan? Aku decide nak terjun dari jambatan aje time tu.”
            “Ya Allah, Nunu! Boleh aje kau call kita orang.” Dalila capai jemari Nunu. Hanya senyum nipis yang Nunu beri.
            “It turned out, dia nampak aku and tiba-tiba aku pengsan. Bangun-bangun aje aku kat hospital. Rupanya dia doktor dekat hospital tu. Dia buka mata aku betapa hidup itu penting. So aku rasa macam okay lah kan dengan dia. Memang niat dia nak tolong aku. Sebelum aku nak pergi bunuh diri tu, aku dah berhenti semua kerja aku. Jadi bila dah jadi macam ni, aku terpaksa cari kerja baru. Tambahan Auntie Ma halau aku keluar pula. So Alan yang tolong aku cari kerja.”
            “Baiknya dia. Habis tu yang kau marah dia sangat kenapa?” Ajda bersuara.
            “Tempat kerja yang dia bagi aku tu sebenarnya dulu syarikat ayah aku. Dan dia adalah salah seorang pemegang saham yang terbesar. Bapa dia rupanya partner ayah aku dulu yang buatkan ayah aku bankrap. Aku hilang kedua orang tua aku sebab bapa dia. Kau rasa?”
            “Oh my God. Kecilnya dunia. So sebab tu kau marah dia? Dia tak kenal kau ke?”
            “Tak. Lagipun kali terakhir aku pergi syarikat ayah aku waktu aku form 2. Waktu tu berhingus lagi. Bapa dia pun aku rasa tak cam aku.”
            “So kau nak buat apa sekarang?”
            “Waktu interview hari tu puas aku mengutuk panel. Aku ingat memang tak nak kerja kat situlah. Eh tiba-tiba dapat pula. Sekarang aku dah tahulah macam mana aku boleh dapat kerja sana walaupun perangai aku macam syaitan. So sekarang aku tak tahu nak buat apa.”
            “Hm.. kalau aku kat tempat kau. Aku kerja aje kat sana. Alan tu pun nampak macam suka kau. Waktu ni lah kau nak gunakan peluang kau untuk balas dendam. Rampas balik apa yang sepatutnya jadi milik kau.” Selamba ada Ajda meluahkan apa yang dia rasa tanpa berfikir kesan daripada ucapannya itu.
            Nunu jadi terdiam. Kenapa dia tak terfikirkan itu?

HARI PERTAMA. Nunu tarik nafas dalam sebelum melepaskanya semua dalam satu masa. Dia perlu balas dendam. Kalau dia tak mampu rampas balik pun apa yang sepatutnya jadi miliknya, buat hidup mereka caca-marba pun takpe.
            “Saya nak lapor diri.” Beritahu Nunu kepada kaunter di lobi.
            “Nur Aina?” suara lelaki separuh abad itu kedengaran. Pantas Nunu toleh ke belakang. Dia telan air liur.
            “Encik warna misai tak cukup rata tu. Encik buat sendiri ke?” Nunu tunjuk hujung misai Encik Zubir yang ada sedikit putihnya. Nak hitamkan macam orang muda, tapi tak pandai nak ratakan. Buat malu aje.
            Nunu jadi teringat teguran dia kepada lelaki itu minggu lepas. Merah padam muka lelaki itu dibuatnya.
            “Ikut saya.” Arah Encik Zubir. Nunu hanya membuntuti.
            “Dah sampai pun, cik Nur Aina kita.” Puan Rozita pandang Nunu atas bawah dengan mata slanted eyes dia. Weh pandang macam nak terkam. Mau tak terkam? Mulut kau hari tu macam longkang. Mendapat, Nunu.. mendapat!
            “Itu meja awak.” Puan Rozita tunjuk meja yang berada di sebelahnya. ‘Er.. kenapa meja aku dalam bilik dia?’
            “Er.. kenapa saya tak boleh duduk dengan pekerja yang kat sana?” Nunu tunjuk meja-meja yang bersusun di luar bilik pejabat Puan Rozita.
            “Kenapa? Sebab awak di bawah saya. Apa yang saya suruh awak buat, awak kena buat.”
            Nunu dah boleh agak. Dibayar gaji RM 2100, tapi kau akan kena kerja macam orang dibayar gaji RM 10,000. Goodluck lah Nunu.
            Memang gaji itu terlebih tinggi daripada apa yang patut dia dapat. Sepatutnya gaji dia hanya dalam lingkungan RM 1100. Itu pun gaji untuk diploma level tau.
            Tapi dah kalau Alan punya arahan, Puan Rozita siapa untuk menolaknya?
            Nunu letak beg di mejanya. Agak canggung kerana di dalam bilik itu hanya ada mereka berdua. Puan Rozita senyap memandang skrin komputer. Tiba-tiba wanita itu bangun dari tempatnya.
            “Er, Puan. Saya nak kena buat kerja apa ni?” tanya Nunu sebelum Puan Rozita keluar dari bilik itu.
            “Buat kerja awaklah. C’mon, you kan pelajar straight A’s. You can figure out on your own. Anyway, welcome to hell.” Senyum Puan Rozita sebelum berlalu pergi.
            ‘Hell.’ Nunu hantuk kepala ke meja.