Latest Post! Check it out!

Come and get your SPLIT

Hi Assalamualaikum. It's been awhile since the last update, aite. Sorry for that.  Ain cuma nak inform, sesiapa yang nak dapatk...

Thursday, August 17, 2017

TRN : Chapter 2 - The Beginning





“Dia nak buat apa dengan baju tu?” Bee turut sama tidak paus hati dengan tindakan Han membawa pulang baju badut lusuh itu ke Malaysia.
            “Aku tak tahulah, Bee. Suka hati dialah. Malas dah aku nak cakap. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.” Teeya menggalas begnya dan mereka menunggu giliran untuk keluar dari perut kapal terbang yang baru selamat mendarat di KLIA.
            “Kau ada ambil gambar lain dekat dalam Dreamland tu tak?” tanya Bee tiba-tiba. Kaki mereka baru sahaja melangkah keluar dari kawasan lapangan terbang dan menunggu teksi.
            “Ada. Aku nak edit dulu before upload dalam Insta.” Beritahu Teeya. Dia pun hampir lupa untuk melihat kembali gambar-gambar yang sudah dia ambil semalam.
            “Tengok kejap.” Bee mulai rasa menyesal kerana berkeras untuk tidak mengambil gambar. Telefon bimbit dikeluarkan dari poket seluar dan sementara mereka menunggu Wan dan Han menyimpan bagasi mereka dalam bonet teksi, mereka berdua membelek gambar-gambar itu.
            Senyuman mereka kian pudar bila semakin banyak gambar ditolak ke kanan, perasaan mereka semakin berdebar-debar. Teeya berhenti menyelak gambar. Dia angkat kepala dan memandang Bee.
            “I know there’s something kat sana.” Ujar Bee yang begitu yakin dengan tekaannya sejak mula lagi.
            Gambar yang diambil Han dari belakang ketika Teeya sedang mendekati Mirror Puzzle turut memaparkan separuh tubuh badut yang sedang berdiri di balik dinding bangunan.
            Mereka berdua senyap seketika.
            “Jom.” Ajak Han yang sudah selesai memasukkan bagasi mereka semua.

JARUM JAM sudah berganjak ke angka 5 petang. Han terjaga dari tidur petangnya apabila telefon bimbit berdering nyaring. Dia segera bangun dan penggera telefon dimatikan. Mata dipisat kasar. Asar. Kepalanya mengingatkan.
            Dengan malas, dia melangkah ke bilik air untuk mengambil wuduk. Letihnya masih belum hilang, tapi solat tidak dia ketepikan. Usai mandi dan solat, dia duduk semula di tepi katil. Bagasinya dipunggah. Banyak baju yang nak dicuci.
            Sedang dia leka memunggah pakaian, beg kertas yang disandarkan ke dinding tiba-tiba jatuh, membuatkan dia sedikit terkejut. Pandangannya beralih arah. Oh. Baju tu!
            Dia bangun dari katil dan mencapai beg kertas yang berisi baju badut itu. Dikeluarkan baju itu dari beg dan kedua belah tangannya diangkat tinggi. Bebola matanya bergerak atas bawah untuk ‘scan’ baju itu.
            “Aku try fix kau eh.” Sengih Han dan meletakkan baju itu di atas katil. Jarum dan benang dicarinya. ‘Rasanya mama ada letak barang-barang jahitan ni kat bilik bawah.’
            Apabila kelibat Han hilang dari bilik, terus beg kertas yang berisi bebola merah itu jatuh sekali lagi menyembah lantai. Bebola itu bergolek hingga ke bawah katil yang gelap. Meninggalkan ia sendirian di situ, minta ditemui.

SELESAI! Segala macam yang terkoyak, sudah dijahit. Walaupun jahitannya tidaklah kemas mana, nama pun anak bujang.. tapi Han cukup berpuas hati dengan hasilnya. Tanpa menunggu lama, Han terus mengangkat segala baju kotornya ke mesin basuh, termasuk baju badut itu untuk dicuci.
            Penutup mesin basuh automatik itu ditarik dan baju-bajunya dimasukkan ke dalam. Han ambil tempat di sofa rehat berdekatan dan mengeluarkan telefon bimbit dari poket seluar sementara menunggu bajunya selesai dibasuh.
            Malas fikirnya nak turun naik. Kejap lagi nak kena keringkan pula. Dah alang-alang ada di bawah, baik tunggu aje. Cuci baju pun berapa minit aje pun. Karang kalau tinggal, nampak kat mama, mau membebel setahun. ‘Ni kenapa baju cuci tapi tak reti nak sidai? Nak biar kering dalam mesin basuh ke? Nak tunggu berkulat baru nak keluarkan?’ ayat cliché mama.
            Jemari Han laju scroll laman Instagram ke atas. Keadaan sunyi sepi tiba-tiba. Sunyi yang pelik. Han angkat wajah dari  skrin telefon bimbit. Dari cermin mesin basuh yang berbentuk bulat itu, han terlihat kelibat wajah seseorang yang sedang senyum kepadanya.
            Dia mengerutkan dahi. Telefon ditinggalkan di sofa lantas dia bangun dan mendekati mesin itu. Kelibat itu hilang bila wajahnya menjengah ke dalam isi perut mesin basuh. Tiba-tiba mesin berhenti berpusing. Han tambah pelik.
            “Bang!” sergah Hanani dari belakang.
            “Cott!!” terperanjat Han dibuatnya. Dahlah keadaan sunyi sepi tadi, tiba-tiba kena sergah macam tu pula.
            “Aih? Melatah?” Hanani ketawa.
            Han merengus. Dia memandang adiknya yang baru pulang entah dari mana.
            “Kau dari mana?” tanya Han.
            “Mid. Abang dah kenapa dok belek mesin tu? Ralit betul telek dari tadi.” Hanani letak beg tangannya di atas meja makan dan terus ke sinki.
            “Mesin ni ha. Apahal entah. Tiba-tiba tak bergerak.” Rungut Han. Time aku nak basuh baju lah kau nak rosak pula.
            Hanani keluar dari dapur dengan segelas air sejuk. “Rosak apanya? Elok aje tu.” Jeling Hanani sebelum capai semula beg tangannya dan naik ke bilik.
            Han toleh kembali ke arah mesin basuh. Betul. Mesin itu elok aje berfungsi. Kepalanya rasa bercelaru. ‘Ergh, mungkin kau tak cukup rehat kot Han.’ Ujarnya menyedapkan hati.

“I DAH cakap tempat tu pelik!” Bee peluk tubuh. Gambar yang ada di dalam telefon Teeya menjadi tatapan Han, dan Wan.
            Han berhenti menolak skrin. Satu gambar itu ditatap lama. Tanpa rasa takut, dia zoom gambar itu untuk lebih jelas.
            Jelas kelibat badan badut kelihatan di belakang pokok. Hampir kesemua gambar yang mereka ambil itu, pasti ada kelibat.
            “Mungkin memang ada orang kat sana. Cuba nak takut-takutkan kita. Rilekslah, nothing happened pun kan.” Han pulang semula telefon bimbit Teeya.
            “What if itu bukan orang?” Bee dengan paranoidnya.
            “Sayang, kita dekat Malaysia dah kan? Tempat tu jauh beribu batu dari sini. Rilekslah. Bukannya dia ikut kita naik flight.” Ketawa Wan lantas menghirup teh aisnya.
            Satu tamparan hinggap di bahu Wan. Geram betul Bee dibuatnya. Teeya ketawa kecil.
            “Dahlah. Jangan difikirkan sangat. Vacation is over. So sekarang kita dah kena start fikir macam mana nak cari duit.” Ujar Teeya.
            “Aku dah apply macam-macam kerja deka Jobstreet, satu pun tak sangkut lagi.” Wan bersandar di kerusinya.
            “Resume pun macam nak bagi ayam makan, macam mana orang nak ambil you bekerja?” perli Bee.
            Wan menjelir lidah.
            “Aku rasa macam nak buat part time dululah sementara nak dapat permanent job.” Kata Han.
            “You nak buat part time apa?” Teeya pandang Han.
            “I don’t know. Clown maybe?” Han ketawa. Wan hulur tangan minta high-five dan ketawa mereka bergabung.
            “Seriuslah?” Teeya kecilkan biji mata.
            “Seriuslah. Baju tu I dah cuci, dah jahit. Cantik dah. Boleh guna. I’m good with kids, I pandai buat tricks, and I boleh belajar how to twist balloons dari youtube.” Amboi senangnya dia fikir.
            “I tak suka la you guna benda yang you ambil dari sana untuk kerja. Berkat ke kerja you tu, pakai baju orang?” Teeya jelas tak puas hati.
            “Babe, orang takkan tinggal baju tu kalau dia still nak guna. Maybe dia rasa baju tu dah tak elok, and dia tinggal. I just umpama ambil sampah and use it.” Han bela diri.
            “Han, you nampak kan apa yang ada dalam gambar tu. And dalam banyak-banyak benda you boleh bawa balik, you nak juga bawa balik baju tu.”
            “Babe, rileks lah. Boleh tak you bertenang?” Han mulai rimas. Geram. Geram dengan girlfriend yang tak habis-habis dengan paranoidnya.
            “Perempuan, Han. Kepala dia takde lain. Semua benda simple nak di complicated kannya.” Sindir Wan khas buat kedua orang gadis yang ada di hadapan mereka.
            Teeya mengeluh berat. “I just cakap ni sekali eh. I tak suka.” Tegas Teeya.
            “And I pun akan cakap benda ni sekali, that this is my decision.” Wajah Han serius.
            Mata mereka berlaga. Bee dan Wan hanya berpandangan antara satu sama lain.

“SEJAK YOU bawa balik baju tu, you jadi lain.” Luah Teeya. Han garu kening dengan tangan kanan yang sikunya bersangkut di bingkai cermin kereta sementara tangan kirinya masih di atas stereng.
            “Apa yang you cuba nak sampaikan sebenarnya?”
            “Look at you, Han! You tak pernah argue dengan I benda-benda kecil macam ni. You selalu dengar apa cakap I.” Suara Teeya sedikit tinggi.
            “And you expect I untuk selalu dengar cakap you sampai mati? Sampai bila-bila la I tak boleh buat decision I sendiri? Macam tu? You siapa? You baru girlfriend I, belum lagi bini.” Han juga naik angin.
            Hati perempuan. Mendengarkan itu, mulutnya terus terkunci. Hatinya mula terkoyak. Suasana dalam kereta terus sepi hinggalah kereta Han berhenti di hadapan rumah Teeya.
            Teeya ambil dua tiga saat sebelum keluhan kecil keluar dari mulutnya.
            “I just nak ingatkan you.. don’t take anything that’s not ours. Kita tak tahu consequences dia. I love you. Hati-hati drive balik rumah. Text me as soon as you’ve arrived home.” Lembut aje kata Teeya sebelum pintu kereta ditolak dan kakinya terus melangkah masuk ke dalam perkarangan rumah tanpa toleh ke belakang.
            Han hela nafas berat. ‘Perempuan, what do you expect?’

LAMPU bilik dihidupkan. Terus bilik yang gelap itu menjadi cerah. Baju badut yang beropol-ropol dileher, putih dan sedikit garisan hitam di hujung-hujung jahitan dipandang sekilas.
            Han ambil tempat di atas katil dan telefon bimbit menjadi tatapannya. Hatinya tergerak untuk mencari jenis-jenis badut. Mungkin baju itu dapat membantu dia untuk dapatkan sedikit wang poket sementara nak dapat kerja tetap.
            ‘Perempuan, faham apa? Orang nak cari duit, nak minang dia.. dia sibuk dengan paranoid dia.’ Han pandang kembali baju yang terlipat di hujung katil.
            Dia bangun dan capai pakaian itu lantas berdiri di hadapan cermin. ‘Macam cun-cun badan aku aje ni.’
            Buat kali pertamanya, dia menyarung pakaian itu ketubuhnya. Zip belakang ditarik dari parang pinggang hingga ke leher. Ngam.
            Han tarik nafas panjang sambil matanya terpejam menikmati rasa yang tidak pernah dia rasakan sebelum ini. Tenaganya seakan dicaj penuh. Dia rasa betul-betul bersemangat. Matanya dibuka. Bibirnya mengukir senyuman melihat pakaian itu cukup padan dengan tubuhnya.
            Tok! Tok! Tok! Bunyi pintu biliknya diketuk. Jarum jam menunjukkan pukul 2.34 pagi. Siapa pula ni?
            Han berjalan perlahan ke arah pintu bilik yang dikunci dari dalam. Perlahan-lahan dia tarik daun pintu. Kosong. Biliknya berhadapan dengan tangga. Dia dapat lihat ruangan tangga hingga ke ruang tamu sudah gelap.
            Pelik. Pintu ditutup semula. Beberapa saat kemudian, ketukan di pintu bilik berbunyi lagi. Han mula berdebar. Siapa pula yang main acilocak tengah-tengah malam ni. Dia telan air liur.
            Dalam cuaknya, dia beranikan diri juga. Kali ini pintu bilik dikuak laju. Kononnya nak tangkap siapa yang main ketuk-ketuk pintu.
            “Abang.” Hanani dengan seluar tidur monyetnya, bert-shirt lengan pendek muncul di hadapan pintu.
            “Kau. Abang ingat siapa tadi. Tadi kau ketuk lepas tu menghilang apahal?”
            “Oh. Lari nak perlahankan volume lagu tadi. Tak perasan pula adik buka lagu kuat gila boleh dengar sampai kat luar kalau pintu terbuka.”
            “Kau memang. Dengar lagu macam telinga tu pekak. Kau nak apa ni tengah-tengah malam?”
            Hanani pandang Han atas bawah. “Yang abang pakai baju ni tengah-tengah malam kenapa? Creepy la.” Berkerut dahi Hanani.
            “Try aje outfit ni. Kau nak apa ni?”
            “Kalau iye pun, try la esok pagi. Tak menyempat betul. Nak pinjam headphone untuk esok, boleh?”
            “Tak boleh ke minta esok pagi?”
            “Pukul 4.30 pagi kejap lagi orang nak pergi hiking la. Nak bawa headphone.”
            “Hiking mana?”
            “Broga aje.”
            “Kau kan ada earphone kau.”
            “Pinjamlah headphone! Earphone dengan headphone tak sama. Kedekut betul.” Hanani menjeling. Han mencebik. Dia masuk semula ke dalam bilik dan mencapai headphone yang bersangkut di tepi komputer lantas diserahkan kepada adiknya.
            “Kau jaga elok-elok. Rosak, kau ganti dua ketul.” Ugut Han.
            “Thank you!” sengih Hanani sebelum berlari masuk semula ke biliknya.
            Han kembali ke katil dan menukar semula pakaiannya. Dia tahu kerja sebagai badut ini akan membuahkan hasil. Lantas habis semua group whatsapp dia hebahkan iklan bagi sesiapa yang memerlukan khidmatnya di parti-parti mereka.

3.30 PAGI. Bunyi guli melantun mengejutkan Han dari tidur lenanya. Lantunan guli itu makin lama makin jauh. Han pisat matanya yang terasa kesat. Lampu tidur di kabinet kecil sebelah katil dihidupkan.
            Dia bangun perlahan mendekati pintu bilik dan daun pintu itu ditarik perlahan. Gelap. Koridor di hadapan biliknya juga sudah gelap. Mungkin Hanani sudah menutupnya sebelum masuk tidur tadi.
            “Hihihi…” suara tawa itu menangkap cuping telinga Han. Dia mula rasa tak sedap hati. Dia pandang ke arah ruang tamu di bawah. Gelap segelap-gelapnya!
            Entah apa yang buatkan dia betul-betul berani malam itu, kakinya perlahan-lahan melangkah menuruni anak tangga. ‘Ada orang nak merompak ke?’
            “Siapa tu?” sapa Han.
            “Hihihi…” tawa itu kedengaran lagi. Tapi kali ini lebih dekat bila Han sudah berada di ruang tamu.
            Han mencari suis lampu untuk dihidupkan. Malangnya keadaan gelap itu menghalang penglihatannya.
            “Hannn…” suara itu seakan berbisik memanggilnya.
            Han toleh ke belakang dengan kadar segera. Kosong.
            “Hannn… hihihi…” suara itu seakan mengejeknya.
            “Siapa yang nak main-main ni? Adik, tak kelakar la!” jerkah Han. Siapa lagi yang nak buat perangai macam ni selain Hanani? Mana ada orang lain dah. Takkan mama dengan ayah nak usiknya sampai macam ni.
            BAM! Bunyi pintu bilik di tingkat atas dikatup kuat. Han terus berlari naik ke biliknya tetapi malangnya pintu itu seakan dikunci dari dalam. Dia memulas tombol berkali-kali tetapi pintu masih tidak terbuka. Peluh mula merenik di dahi.
            “Hann…” kali ini suara itu betul-betul dekat. Seakan hanya beberapa meter daripadanya. Han memandang ke arah hujung tangga yang masih gelap. Dia perasan ada kelibat kain seperti baju badut yang diambilnya kerana ropol-ropol di lengan dan leher di hujung tangga.
            “Han!” suara itu menjerit kuat dan kelibat itu menghampiri dengan pantas!
            ZUPPP! Mata Han terbeliak. Jantungnya berdegup laju. Kelihatan kipas syiling berputar laju. Han toleh kiri kanan. Dia masih di katil. Mimpi rupanya. Dahinya sudah penuh dengan peluh.
            Tapak tangan diletakkan ke dada untuk merasa degupan jantung yang masih laju. Bagi menghilangkan rasa takutnya, Han capai telefon bimbit. Fikirnya mahu membuka Instagram. Tapi Whatsapp yang baru diterimanya sedikit sebanyak melegakan hatinya.
            Ahmed            : Bro, wa support lu. Gimme your price, minggu depan rumah aku nak buat birthday party untuk adik aku. Boleh datang? 

Wednesday, August 16, 2017

DTM 14

Image result for alexandra daddario argue gif 

Alan cabut earphone dari telinga. Kasut sukan ditanggalkan. Peluh sudah membasahi baju dan seluarnya. Hari cutinya cuba dimanfaatkan sebaik mungkin dengan bersenam. Kalau sebelum ini bila hari cuti, dia terpaksa menemani Adeena, tapi kali ini dia bebas untuk melakukan apa yang dia nak.
            Dia gigit roti bakar kosong dan meneguk susu segar. Bosanlah pula. Usai sarapan pagi, Alan naik ke bilik. Tinggal berseorangan di rumah dan jauh dari ibu bapanya memaksa dia untuk berdikari. Semuanya buat sendiri.
            Tubuhnya menjadi segar selepas mandi. Terus dia melontar tubuh ke katil. Buku anatomi yang duduk di atas bantal ditarik dan dibaca. Dia tak pernah jemu untuk membaca benda-benda ini. The perk of being a genius kot.
            Selepas setengah jam, dia tutup buku. ‘Nunu buat apa eh weekend ni?’ Cepat-cepat dia Whatsapp Balqis.
            Alan    : Kak Bal, home?
            Balqis  : Hospital.
            Alan    : Oh. Nunu ajelah kat rumah?
            Balqis  : Taklah. Dia bagitahu akak tadi dia ada part time.
            Alan    : Part time apa?
            Balqis  : I don’t know.
            Tak cukup ke gaji yang diperuntukan sampai hujung minggu pun Nunu terpaksa buat kerja sambilan? Terus Alan mencari nama Nunu.
            Alan    : Where you at?
            Nunu   : Rooftop.
            Alan    : What? Where?
            Takde lain yang bermain di kepala Alan. Kalau dah sekali dia nampak Nunu nak bunuh diri, setiap kali itu jugalah kalau Nunu berada di tempat yang ada kemungkinan untuk peristiwa itu berulang buatkan dia risau.
            Nunu   : Tak tahu nama. Kenapa?
            Alan    : Gimme your location now.
            Nunu garu sedikit kening yang sudah dipekatkan. Nunu malas nak balas panjang-panjang apabila wajahnya sedang dimekap. Terus lokasi di hantar.
            Alan    : Tunggu sana and don’t do anything stupid!
            Nunu hanya menjeling mesej itu. Apa mamat ni merepek ni?
            “Aina, dongak sikit and tutup mata. Akak nak letak eye shadow.”

TERMENGAH-MENGAH Alan dibuatnya. Dah la pagi tadi dah berlari 5 pusingan tasik. Budak kecil ni memang buat dia kecut perut.
            Sampai aje ke tingkat paling atas yang memaksa dia untuk mendaki beberapa anak tangga, pintu itu ditolak kasar.
            Terpinga-pinga dia melihat beberapa orang lelaki dan perempuan di situ. Lagi terpana bila dia melihat Nunu bermekap dan gambarnya sedang diambil.
            ‘Oh. Ni ke part time dia?’ Alan ketawa sendiri. Kau betul-betul hampir buat aku hilang nyawa, Nunu.
            Alan hanya memerhati dari jauh. Sempat dia mengambil gambar Nunu yang sedang ralit memperagakan pakaian-pakaian itu. Sekejap dia seorang. Sekejap lagi dia beramai-ramai.
            Usai sesi bergambar itu, Nunu dapat menangkap susuk tubuh Alan yang sedang bersandar di dinding dengan tangan bersilang. ‘Eh dia duduk macam tu, macam dia pula model dok posing.’
            Selesai menukar pakaian, Nunu mendekati Alan.
            “Awak buat apa kat sini?”
            “You hampir nak kasi I sakit jantung.”
            “Kenapa pula?” berkerut dahi Nunu. Alan jungkit kening sebelah.
            “Oh. Awak ingat saya nak terjun bangunan ke?” teka Nunu.
            “Mana nak tahu. Stress kerja.”
            “Boleh tak awak stop fikir benda macam tu. Saya tak buat dah.” Geram juga Nunu kalau cakap banyak kali tapi tak dengar.
            Alan hanya tersenyum. “Ni dah sudah?”
            “Dah.”
            “Jom.”
            “Mana?”
            “Makanlah.”
            “Takpe saya makan sendiri.” Nunu menolak.
            “You nak bubuh racun dalam makanan you ke apa? Sebab tu tak nak ikut I makan?”
            “Jangan merepek boleh tak?”
            “Jom. I belanja makan.”
            Nunu tak tahu nak buat macam mana lagi dengan mamat ni. Dia macam tengok dalam cermin. Degilnya itu sama.
ALAMANDA sudah tidak sepadat dulu. Mungkin disebabkan IOI Mall dibuka berhampiran, semua orang lari ke sana.
            Bila difikirkan apa yang Ajda kata tempoh hari, dia tak sepatutnya menjauhkan diri dengan Alan. Sebaliknya dia perlu lelaki itu dekat dengannya. Baru senang untuk dia balas balik apa yang dia dendamkan.
            “Nak makan apa?” tanya Alan.
            “Tak kisah.”
            “Kat sini takde kedai ‘tak kisah’.” Alan loya buruk. Eh menyampah aku aih.
            “Makan ajelah kat mana-mana.”
            “Sushi nak?”
            “Okay.” Tanpa banyak bunyi, Nunu bersetuju. Ah dia bukan jenis memilih makan. Semua benda dia ngap aje.
            Mereka duduk bertentangan. Wajah Nunu sudah bersih daripada mekap. Habis semua mekap dia buang dari dalam kereta tadi. Bukan main jenuh dia sental mukanya dengan make up remover.
            “Kenapa tak biar aje mekap tadi?” soal Alan.
            “Eh, muka saya. Suka hati sayalah nak buang ke, nak biar ke.” Jawapan Nunu buatkan Alan ketawa.
            “Awak ni memang mudah terhiburkan? Sikit-sikit senyum, sikit-sikit gelak.”
            “Well, laugh is the best medicines.” Alan capai pinggan sushi.
            “But be careful, too much of it orang akan ingat awak psiko, ada mental issue.” Nunu capai salmon. Saat itu juga matanya disaji dengan benda yang memedihkan.
            Zulfathi duduk di sebelah meja mereka. Tapi lelaki itu sikit pun tidak memandang ke tempat lain. Hanya wajah wanita di hadapannya ditatap dengan senyuman lebar.
            Tekak Nunu terasa berpasir. Mati terus seleranya. Alan yang sedar akan perubahan riak muka Nunu turut sama memandang ke meja sebelah.
            “Kenal ke?” tanya Alan.
            “Tak.” Nunu terus suap sushi ke dalam mulutnya.
            “Bismillah mana?”
            “Dalam hati.”
            “Kan I dah cakap hari tu..”
            “Stop talking and start eating.” Kasar ujar Nunu. Alan pandang redup muka Nunu. Kemudian kepalanya ditoleh ke sebelah sekali lagi.

ALAN hanya mengikuti jejak Nunu yang dari tadi tidak buka mulut. Kelibat dua orang lelaki dan perempuan dari restoran Sushi King kini ada di hadapan mereka. Senang kata, sebenarnya Nunu ni mengekori mereka.
            Tanpa Nunu sedar, dia sudah berdiri di barisan GSC.
            “Nak tengok wayang ke?” Alan bersuara.
            Nunu pandang Alan sekilas. Angguk tidak, geleng pun tidak. ‘Dia masih pakai perfume yang sama bau dari dulu.’ Gumam Nunu.
            Minyak wangi itu dia yang beri pada Zulfathi sejak mereka mula kenal. Sampai ke sudah, Zulfathi masih menggunakan haruman yang sama.
            Ada lima kaunter yang dibuka. Zulfathi melangkah ke kaunter ke dua. Kemudiannya tiba giliran Nunu dan Alan di kaunter yang keempat. Nunu pandang belakangnya.
            “Pergilah dulu.” Senyumnya pada pasangan yang beratur di belakangnya. Alan pandang Nunu. Gadis itu senyum. Tapi matanya merah.
            Selesai membayar dan menerima tiket, Zulfathi dan wanita itu berlalu pergi. Terus Nunu mendekati kaunter ke dua.
            “Dia orang tengok cerita apa?” tanya Nunu. Gadis bernama Tina itu terkebil-kebil. Alan hanya membiarkan Nunu.
            “Haunted House on the Hill.”
            “We’ll take that. Waktu yang sama.” Nunu sikit pun tak tanya pendapat Alan.
            “Seat boleh pilih. Yang biru ada orang.” Tina ulang skrip yang sama.
            “Saya nak seat belakang couple tadi.”

WAYANG akan bermula dalam 30 minit aje lagi. Alan dan Nunu bergegas ke surau yang berada di dalam tempat bowling.
            Usai solat Zohor, mereka sama-sama masuk ke panggung wayang dengan popcorn dan secawan besar Pepsi.
            Alan sikit pun tidak buka mulut. Pawagam sudah mulai gelap. Kelibat dua orang itu baru kelihatan mengambil tempat di hadapan Nunu dan Alan. Mata Nunu bukan pada skrin, tapi pada dua ekor yang sibuk berbisik-bisik antara satu sama lain itu.
            Nunu sengaja melanggar kerusi depan beberapa kali, membuatkan gadis kecil bernama Athirah itu mulai tidak selesa.
            Tanpa Nunu sedar, semua perlakuannya diperhatikan Alan yang duduk bersandar menyilang tangan.
            Athirah melentokkan kepala di bahu Zulfathi. Bila adegan terkejut keluar, Athirah terjerit kecil dan terus menekap muka di bahu Zulfathi. Nunu ketap gigi.
             Sejam pertama, mata Nunu masih pada pasangan di hadapannya itu. Dada Nunu berombak kencang. Kotak popcorn dipegang. Kali ini dia bukan hanya memerhati dan memendam.
            Hantu keluar! Dan Nunu terus menggoncang kotak popcorn hingga berterabur di tempat duduk depan.
            “Woi!” Zulfathi bengang.
            Nunu sengih sendiri dengan senyum sumbing dia.
            “Sorry.” Ujar Alan cepat-cepat sebelum Zulfathi menoleh ke belakang. Nunu pandang Alan dengan mata terbeliak.
            “Sorry kenapa?” marah Nunu walaupun dia berbisik pada Alan.

            “Enough, Nunu.” Dia geram lihat Nunu begitu. Dia marah. Dia benci. Dia tak suka!

Remain

Image result for sad tumblr gif 

You can't be right all the time. Sometimes you're just wrong. You're a human being with flaws and you made mistakes. Haih. I don't wanna be wrong this time. I don't wanna be wrong for what I chose. For what I've started. And I know I'm right for this.

I don't know how on earth I should prove that I mean what I've said. I don't wanna be greedy. I should be grateful for what I have. I know. I just can't help myself for being 'not enough'. I've been trying to ignore every single things I have in mind. And it led me to this. 


Thursday, August 10, 2017

TRN : Chapter 1 - The Ending of Beginning

Chapter 1 : The Ending of Beginning

 


Han pandang jam tangan sekali imbas. Adrenaline melonjak tinggi. Tak sabar rasanya nak masuk ke dalam perut ‘burung besi gergasi’ ini. Passport dan tiket sudah berada di tangan.
            “Babe.” Cawan tinggi lutsinar yang bercop Starbuck dihulur kepada Han.
            “I nak Frap..” rengek Han manja.
            “Mengadalah you ni.” Frappuchino di tangan Teeya bertukar tangan. Han akhirnya tersengih menang. Sayang betul dekat girlfriend seorang ni.
            “Weh!” Wan cuit bahu Han dari kerusi menunggu di belakang.
            Baru aje air nak masuk ke dalam tekak, sudahnya dia terpaksa menoleh ke belakang.
            “Amenda?” Han kerut dahi. Kacau betul.
            “Kau tengok ni.” Wan hulur telefon bimbit pintarnya. Gambar yang terpampang di skrin telefon bimbit itu menarik minat Han dan Teeya.
            “Kita pergi sini nak?” ajak Wan. Semangatnya bukan main.
            “Tapi theme park tu kan dah lama kena tinggal. You ni..” Nabiha atau lebih mesra dipanggil Bee bersandar dan kedua belah tangannya memeluk tubuh. Tak bersetuju dengan teman lelaki yang terlebih aktif ni.
            “You tengok gambar-gambar ni. Boleh aje dia orang ambil kat sana. Rileks la. Dah pernah orang masuk kot even dah lama kena tinggal.” Wan pertahankan rancangannya.
            “Sayang, tempat tu dah lama kena tinggal. You faham tak? Dah lama kena tinggal. Dah naik semak bagai semua. Yang you nak pergi sana juga buat apa? Nak cari apa?” geram betul Bee dengan Wan.
            Teeya dan Han berpandangan sesama sendiri. Masing-masing seakan berborak melalui telepati aje. Siap main isyarat mata.
            “You nak takut apa? Lagipun theme park ni tutup tahun 2006. Baru aje lagi. Takdelah semak mana. You see this. Mana ada semak. Bukan macam Mimaland, Gombak tu.” Wan sua skrin telefon kepada Bee pula. Tapi sedikit pun gadis itu tidak menjeling.
            ‘Eh lelaki ni, kalau aku skru kepala dia karang dekat sayap kapal terbang baru tahu ada akal.’ Gumam Bee.
            “I tak nak pergi. Takkan!” nekad Bee.
            Wan mengeluh. Payahlah ada girlfriend macam ni. Tak thrill langsung!
            “Jomlah.” Han tiba-tiba bersuara membuatkan Teeya buka mata bulat memandang Han. Mata Han turut sama memandang Teeya.
            “What? Come on, babe. Berapa tahun sekali kita nak pergi Jepun? Like once in ten or twenty years kot. You suka benda yang advanterous, thrilling.. so why not? Come on..” pujuk Han.
            “I don’t know, babe.” Teeya tarik nafas dalam.
            “Takde apa pun kat sana. Dia orang ambil gambar pun rileks aje. They said nothing about ghost or something. So takde hal kan?” Han mencuba.
            Teeya pandang Han, Wan dan Bee bergilir. Kepalanya masih tidak memutuskan apa-apa.
            “Panggilan untuk penerbangan ke Osaka..” suara wanita yang memenuhi ruang menunggu berlegar di udara.
            “Babe..” Han masih merayu.
            “I’ll think of that.” Teeya bangun dari kerusi dan merenggangkan badannya yang sudah berjam-jam menunggu di lapangan terbang kuala lumpur itu.
            “Please say yes.” Han turut sama bangun dan menggalas beg galas besarnya.
            “Not yet.” Senyum Teeya nipis sebelum mengorak langkah untuk masuk ke dalam perut kapal terbang.
            Han sempat memandang Wan yang juga mengharap persetujuan dari Teeya. Bee menyaingi langkah Teeya.
            “Kau nak pergi ke?” tanya Bee.
            “I don’t know.” Mudah jawapan dari Teeya. Bee mengeluh.

HOTEL HANSHIN, OSAKA.
            Beg galas besar diletakkan di tepi dinding dan Teeya terus merebahkan diri di atas katil. Dari semester satu mereka berempat mengumpul duit. Ditambah dengan kerja sambilan sana sini hinggalah tamat ijazah semata untuk percutian ke Jepun ini.
            Teeya sempat memerhati Bee yang sibuk memunggah bagasinya sebelum menarik telefon bimbit keluar dari poket seluar Voir berwarna hitam.
            Nara Dreamland ditaip. Matanya laju membaca sejarah tempat itu. Satu gambar dari Google menarik perhatiannya. Gambar yang ditunjukkan Wan tadi rupanya diambil oleh Victor Habchy, seorang jurugambar  dari Perancis. Beberapa keping gambar lagi ditatap.
            Dari posisi berbaring, dia kini meniarap. Cantik. Cantik dan cantik. Semua gambar-gambar dari beliau, cantik!
            “Bee, why not kita cuba aje pergi? Macam best aje. Tak rugi pun. We might get the best Instagram photos.” Teeya terus duduk bersila di atas katil. Matanya masih melekat dengan telefon bimbit.
            Bee berhenti mencari baju. Dia toleh ke belakang.
            “Kau gila ke apa? Aku tak suka la tempat-tempat macam tu. Aku datang sini nak have fun. Bukan nak cari hantu.” Getus Bee.
            “Lah.. tak cakap pun nak cari hantu. Kita just nak pergi sana tengok tempat and ambil few photos macam dia ni ambil.” Teeya tunjuk skrin telefon bimbit.
            Bee menjeling sekilas sebelum memandang untuk kali kedua. Ha baru tahu nak jatuh cinta dengan gambar tu!
            “I know you’re gonna like it.” Sengih Teeya bila Bee merengus dan ambil tempat di sisi Teeya untuk turut serta melihat gambar-gambar itu.
            “Cantik.” Perkataan itu meluncur keluar dari mulut Bee.
            “Jomlah..” ajak Teeya.
            “Nur Zateeya, tempat-tempat macam ni kalau ditinggal lama mustahil takde yang duduk. Kat Malaysia berlambak tempat jin bertendang macam ni. Tapi aku tak faham kenapa dekat Jepun juga yang kau orang nak lawat.” Bee urut dahi.
            “Ya Allah, Bee! Kita bukan nak cari hantu, Nur Nabiha! Kita just nak ambil gambar.” Tekan Teeya.
            “Haih. Entahlah. Mulut becok betul si mangkuk ayun tu.” Geram pula Bee dibuatnya. Teeya ketawa.
            “Boyfriend kau juga. So you’re in?” Teeya jungkit kening. Bee yang baru bangun dari katil kembali menoleh melihat Teeya di atas katil sedang menunggu jawapan darinya.
            “No.” ringkas.
            “Ala Bee!”
            “No kalau kau tak belanja aku makan malam ni.”
            Teeya akhirnya senyum lebar. Terus dia bangun dari katil dan memeluk tubuh Bee.
            “Sure aku belanja kau! Kau cakap belanja aje kan. Tak specific kan? Jom dinner aku belanja maggie hot cup!” ketawa Teeya meledak.

NARA DREAMLAND, JEPUN.
            “Dari apa yang aku baca, Dreamland ni dibina since 1961. Konon nak tiru Disneyland. Tapi sebabkan visitors tak ramai so they closed permanently in 2006. So, theme park ni beroperasi selama 45 tahun weh!” rajin pula si Teeya ni menceritakan hasil bacaannya 3 malam yang lepas.
            Memandangkan esok mereka akan pulang semula ke Malaysia, jadinya mereka merancang untuk melawat Nara Dreamland ini pada hari terakhir di Jepun.
            Bee urut dada. Jantungnya jadi tak tentu arah. Sedangkan Wan dan Han sudah bersedia untuk menapak masuk ke dalam taman tema yang ditinggal lama ini.
            “Jom!” ajak Han yang sudah mula melangkah masuk.
            Teeya turut sama buka langkah namun terhenti bila lengannya ditarik kuat oleh Bee.
            “Kenapa?” Teeya pelik.
            “Aku tak sedap hati.” Ujar Bee.
            “Kau setiap kali masuk rumah hantu memang tak sedap hati. Memanjang aje tak sedap hati. Padahal bila dah keluar, bukan main berlagak lagi kau.” Usik Teeya.
            “Babe, kali ni betul aku tak sedap hati. Tak sama dengan rasa-rasa sebelum ni.”
            “Bee, nothing’s gonna happen. Okay? Chill.” Teeya genggam jemari Bee sebelum menariknya untuk masuk ke taman tema itu.
            “Aku nak ambil gambar sebiji macam Victor tu ambil depan entry!” tekad Han.
            “Babe, jom!” ajak Han dan mereka berdiri di hadapan pintu masuk berdepan dengan nama Dreamland.
            Gambar mereka diambil Wan dari bermacam sudut. Orang yang memang minat kamera memang perangai macam ni eh? Kalau ambil gambar satu tempat tu, tak cukup dengan sekeping!
            “Done!” jerit Wan. Mentang-mentang kawasan itu kosong.
            “Meh aku ambil gambar kau dengan Bee pula.” Ujar Han.
            “Tak nak.” Bee menolak.
            “Ala sayang, jomlah.” Wan buat muka sedih.
            “I dah ikut ni pun cukup baiklah.” Tegas Bee sebelum melintasi jasad Wan dan terus masuk ke dalam taman tema. Han jungkit bahu ke arah Wan. Lelaki itu cuma mencebik.
            ‘Time ni pula la dia nak ajak gaduh.’ Gumamnya sendirinya. Jadinya, hanya gambar dia seorang di hadapan taman teman itu.
            Hanya mereka berempat yang berada di situ. Cuaca tiba-tiba menjadi mendung. Nak kata nak hujan, tapi sudah 30 minit, masih belum hujan.
            Merata mereka pergi. Setiap sudut gambar diambil oleh Wan dan Han. Manakala Teeya sering menjadi model mereka.
            Bee tarik lengan Wan bila lelaki itu menapak ke arah satu kawasan yang penuh dengan bangunan ala Perancis. Tepat dari arah mereka berdiri, ada satu bangunan dua tingkat yang mempunyai cermin loteng.
            “Kenapa lagi ni?” Wan mulai bosan dengan perangai paranoid Bee.
            “Tingkap tu.” Bee tidak pandang ke arah cermin tingkap itu.
            “Kenapa?”
            “I rasa I nampak orang.” Beritahu Bee dengan nada perlahan. Wan pandang semula ke arah tingkap itu. Putih aje seakan ada kertas putih yang dilekat menutupi cermin tingkap itu.
            “Mana ada. You ni, dalam kepala tu fikir macam-macam. Memanglah nampak bukan-bukan. Semua tu dalam imaginasi you aje. Cuba rileks.” Nasihat Wan.
            Bee geram. Tapi dia simpan sendiri. “Fine, tapi tak payah la masuk sini. Kita pergi tempat lain.” Bee mengalah.
            “Janji dengan I yang you takkan perangai macam ni dulu, baru kita pergi tempat lain.” Wan hulur jari manis konon nak pinky swear.
            Bee menjeling. “Janji!” dengan nada geram. Tapi jari mereka tidak bertaut.
            “Good. Jom pergi tempat lain.” Wan ubah arah. Bee sempat menoleh ke belakang semula. Mungkin betul dia silap tengok. Tapi dia dua kali silap. Ada seseorang yang berdiri di balik cermin tingkap itu! Gulp.

KAWASAN roller coaster sudah dipenuhi dengan daun menjalar yang kering. Menjadikan tempat itu kelihatan muram dan lusuh. Ranting kayu dan besi-besi karat seakan satu warna sahaja.
            “Kenapalah dia orang tinggalkan tempat ni. Tempat ni cantik kot.” Keluh Teeya. Tangannya laju mengambil gambar sana sini. Ada jujga dua tiga keping gambar yang dia minta Han ambilkan untuk dimasukkan ke dalam laman Instagramnya.
            “Swimming pool!” Han menjerit riang melihat kolam itu bertakung dengan air kotor. Tidak dapat dikenal pasti seberapa dalam kolam itu kerana air yang berwarna gelap.
            “Berenanglah.” Usik Teeya.
            “Jom. You jump, I jump.” Konon nak Titanic sangatlah tu?
            “Ei takde makna. You jump, I see aje.” Ketawa Teeya.
            “Siot punya girlfriend.” Han kembali memandang ke arah kolam. Tapi matanya terpandang ke arah satu sudut di mana ranting pokok bergoyang seakan ada orang yang melanggarnya.
            “Babe!” ini kali ketiga Teeya memanggil Han lantas memecah lamunan Han.
            “Apa?”
            “I panggil you tiga kali. You tengok apa?” Teeya pelik.
            “Er.. nothing.” Han tidak mahu memikirkan sangat apa yang baru dilihatnya. Mungkin itu cuma perasaan.
            “Jom pergi sana.” Teeya sudah bergerak dulu ke arah bangunan yang jelas terbentang perkataan MIRROR-PUZZLE.
            Tiba-tiba kaki Teeya berhenti melangkah. Dari jauh dia ternampak kelibat pakaian merah tetapi cepat aje kelibat itu hilang. Dia pisat mata. Niat untuk mendekati Mirror Puzzle terbantut apabila jasad Han tidak kelihatan mengekorinya. Mana pula perginya budak ni?
            Tiga langkah dia menapak, bunyi hon dari belakang mengejutkannya. Dia pantas menoleh. Kosong. Suara badut ketawa pula kedengaran. Bulu roma Teeya menegak. Jantungnya berdegup laju tiba-tiba.
            PAP! Bahunya disentuh. Terus dia menjerit kuat.
            “Hey.” Han sengih sumbing dan ketawa kecil.
            “You dah kenapa?” pelik dengan reaksi Teeya.
            “Babe, jom balik. Hati I tak sedaplah.” Ajak Teeya. Dahinya sudah berkerut. Jantungnya tidak mahu bertenang.
            “Lah.. kenapa pula ni?”
            “Jomlah balik.” Rayu Teeya. Matanya sudah berair. Tunggu masa nak menangis aje.
            “Fine. Fine. Jom.” Melihatkan riak muka Teeya, Han mengalah. Girlfriend nak menangis, siapa boleh tolak oi?
            Batang hidung Wan dan Bee masih tidak kelihatan.
            “You call la Wan tanya dia kat mana.” Gesa Teeya.
            “Takpe. Kita keluar dulu. Nanti dah keluar and kalau still tak nampak dia orang, baru I call. Okay?” jawab Han.
            Teeya dia membangkang. Bagus juga. Lagi cepat keluar dari tempat ini.
            “Babe. Kejap.” Han berhenti. Dia menukar arah mendekati rumah hantu yang sudah dipenuhi dengan daun-daun semak.
            “You nak buat apa lagi ni? Tak payahlah.” Teeya mulai takut.
            “Kejap aje.” Han mendekati pondok kecil di sebelah bangunan usang rumah hantu itu. Teeya hanya memandang dari jauh. Tidak mahu lagi dia dekati mana-mana tempat permainan. Dia lihat kiri kanan.
            Han mendekati Teeya dengan kain lusuh di tangan.
            “Apa ni?” tanya Teeya.
            “Baju clown. It sure looks old, tapi tak macam 11 tahun kena tinggallah.” Han membelek pakaian itu yang sedikit lusuh, kotor dan koyak. Tapi masih boleh digunakan.
            “You buat apa ambil?” eh mamat ni main kutip aje benda merepek ni.
            “Souvenir dari Nara Dreamland, boy!” sengih Han.
            “Jangan kutip benda sembaranganlah, Han.”
            “It’s just a piece of clothes, babe. And I got the red nose too.” Han tunjuk bebola merah di tangan kanannya.
            Entah kenapa, Teeya sedar yang mereka berdua sedang diperhatikan. Dia hanya mahu keluar dari tempat itu dengan kadar segera!