Latest Post! Check it out!

DTM 8

Kan dah kena garu kening. Semalam dia fikir nak bunuh diri. Habis semua kerja dia minta berhenti. Nunu scroll telefon bimbitnya. Mula m...

Thursday, April 26, 2012

beberapa perbezaan CINTA lelaki dan wanita


  • Kalau ada perempuan yang membenci lelaki setengah mati, itu kerana sebelum ini dia pernah mencintai lelaki itu setengah mati.
  • Kalau seorang lelaki berasa tak mampu untuk menyimpan rahsia daripada seseorang perempuan, bermakna dia mencintainya.
  • Dibalik kejayaan seseorang perempuan adalah kerana kegagalan dalam bercinta.
  • Cinta yang dianggap sekadar babak pertama bagi lelaki dalam hidup adalah hidup mati bagi seorang perempuan.
  • Cinta lelaki bagai menulis di atas air, atau paling besar, di atas pasir.
  • Pada perempuan, tiga tahap dalam percintaannya" mencintai, dikecewakan, bersedih.
  • Banyak orang lelaki bunuh diri kerana cinta, tapi perempuan jauh lebih ramai.
  • WANITA TERCANTIK ADALAH WANITA YANG MENGGETARKAN KATA CINTA DI ANTARA DUA BIBIRNYA.
  • Tidak ada orang yang mampu mencabut cinta dari hati seorang perempuan, kecuali cinta yang baru. (soooo true!)
  • Cinta seorang lelaki tidak lebih daripada selembar sampul depan, tapi cinta seorang perempuan bagai lembaran-lembaran yang tidak pernah habis.
  • Kala perempuan jatuh cinta, dia mulakannya dengan kekhuatiran, ketakutan dan prasangka.


# cinta mungkin boleh berakhir dalam sehari, tapi cinta hakiki tidak akan pernah.


sumber : Ya Allah, Diakah Jodohku (Kemilau Publika)

rujukan : Ahmad Salim, Cinta di Otak atau di Hati

dtm 7

Aiman hanya memerhati memeluk tubuh melihat Farhana dan Dania yang sibuk mengangkut beg masuk ke dalam rumahnya. Sebenarnya dia juga tidak setuju dengan tindakan adiknya yang mengambil langkah mudah keluar dari rumah tiba-tiba macam tu. Nasib baik hari ini, hari cuti. Dalam pada masa yang sama, dia juga seronok. Seronok dapat sebilik dengan isterinya. Penat tubuhnya tak hilang lagi dari semalam apabila dia dipaksa Farhana untuk memindahkan barang-barang kecil dari bilik Aiman ke dalam biliknya.

“Ni apa cerita sampai lari rumah ni? Mama tahu tak Nia datang sini?” soal Aiman yang berlagak macam inspektor.

“Tahu. Abang ni, tunggu la kejap. Nia tengah angkut barang ni. Penat tahu tak. Bukan reti nak tolong. Membebel pula dia.” Marah Dania. Orang tengah penat-penat punggah barang, boleh pula dia menyoal macam aku ni pekerja asing.

“Yang sibuk sangat nak datang sini kenapa? Padan muka. Punggah la barang tu sendiri.” Aiman terus mengambil tempat di sofa panjang. Farhana hanya diam. Penat bertikam lidah dengan Aiman semalaman kerana masalah Dania.

“Berapa lama nak duduk sini?” tanya Aiman. Matanya tepat memandang skrin televisyen.

“Daripada abang banyak menyoal, kan elok kalau abang membantu kita orang ni angkat beg Nia ni? Dapat la juga pahala pagi-pagi ni.” Farhana bersuara akhirnya. Aiman mengeluh. Penat tahu tak! Penat!! Amukan Aiman hanya dapat dipendamkan di dalam hati.

“Meh sini!” Aiman mengambil bagasi Dania dan dibawanya ke bilik bawah. “Nia duduk bilik bawah aje. Jangan mengada nak naik atas.” Keras suara Aiman. Dania mencebik. Ingat aku heran sangat nak naik atas? Lagi bagus duduk bawah. Takde la penat kaki nak menapak ke tingkat atas.

“Abang Nia tu memang macam tu. Bila datang angin dia, memang gaya dia macam tu. Duduklah dulu. Kak Far buat air kejap.” Farhana bergerak menuju ke dapur.

Seketika kemudian Aiman muncul di ruang tamu. Punggung dihenyakkan di atas sofa bersebelahan dengan Dania.

“Cerita. Apa pula dah jadi sampai keluar rumah macam ni?” Aiman menukar siaran yang dari tadi ditonton Dania. Berkerut dahi gadis itu apabila rancangan televisyen kegemarannya dialihkan.

“Abang memang sengaja, kan?”

“TV abang. Kau tu yang menyibuk.” Muncung Dania panjang. “Kak Far! Tengok abang ni!” jerit Dania.

“Kau dah kenapa? Bising pula! Basib baik Kak Far kau ada. Kalau tak, dah lama benjol kepala kau.” Aiman menukar kembali siaran tadi. Dania tersenyum gembira.

“Nia, jom minum dulu. Kak Far dah siapkan breakfast.” Aju Farhana. Dania terus bangun dari duduknya dan menuju ke dapur. Tengok tu, Nia dah ada, dia lupa suami dia.

“Nia aje ke?” kuat suara Aiman dari ruang tamu.

“Nak makan, meh sini cepat!” jeritan Farhana kedengaran dari dapur. Tengok tu lagi! Dengan aku dia main pakai jerit-jerit aje. Dengan Nia, sempat jemput sampai ke sini. Rungut Aiman dalam hati.

“MEMANG Kak Far dengan abang makan macam ni tiap-tiap pagi ke?” tanya Dania sambil menyuapkan roti bersapu Nuttella ke dalam mulut. Farhana hanya mengiakan.

“Kenapa?” tanya Aiman.

“Kalau kat rumah, mama selalunya buat nasi goreng ke, mee goreng ke.”

“Ni rumah abang. Bukan rumah mama. So ikut aje apa yang kita orang makan. Kau yang sibuk nak datang sini.” Aiman menjeling adiknya. Dania tersentap.

“Erk.. kalau Nia tak biasa makan roti, dalam peti ais ada susu dengan cereal. Nak ke? Kalau nak, Kak Far tolong ambilkan.”

“Tak payah. Kalau dia nak, pandai la dia ambil sendiri. Ada kaki, ada tangan, kan?” Aiman menghalang Farhana dari bangun. Dania tersentap lagi.

“Takpelah Kak Far. Kat rumah pun Nia memang makan roti aje even mama goreng nasi. Pagi-pagi tak berselera sangat.” Ujar Dania perlahan. Aiman memandang adiknya tidak puas hati.

“Macam mana dengan sekolah nanti?” Aiman tidak membiarkan meja makan itu sepi. Dania nak makan dengan tenang pun sentiasa terganggu dengan soalan-soalan dari abangnya.

“Biar la dia makan dulu. Nak soal pun, kejap lagi boleh, kan? Hari ni hari Sabtu. Satu hari awak boleh soal dia.” Farhana berkata.

“Jawab abang sekarang.” Tegas Aiman. Baru hari ini Farhana lihat berang Aiman.

“Nia ambil bas la nanti.” Senang betul jawapan Dania.

“Duit belanja makan kau? Abang nak kena tanggung?”

“Nia ada duit.”

“Duit tu akan habis juga nanti.”

Dania berhenti menyuap. Dia merenung abangnya..dalam! “Abang memang tak suka Nia tinggal kat sini, kan?” serkap Dania.

“Bukan abang tak suka. Kau kena fikir. Abang dengan kakak kau ni kerja. Siapa nak jaga kau? Kita orang bukan kerja fixed time. Kena panggil, memang kita orang tidur kat hospital aje. Takkan abang nak biarkan kau seorang dalam rumah ni. Kalau apa-apa jadi? Kau nak mama salahkan Kak Far kau ni? Takkan kau tak tahu mama macam mana? Semua pada mata dia, Kak Far yang salah.” Farhana terkesima.

“Habis, abang nak adik duduk kat rumah tu dengan semua orang tak berpihak pada adik? Dalam rumah tu, adik seorang yang bela Kak Far tahu tak? Semua kondem adik. Mana adik nak tahan duduk kat situ. Wujud dibuatnya macam tak wujud.” Sekali lagi Farhana terdiam.

“Tapi kau masih di bawah tanggungan mama dengan papa. Abang dulu pun macam tu. Semua yang abang nak buat, semua dia orang bantah. Semua nak kena ikut telunjuk dia orang. Kalau abang ikutkan sangat kata-kata mama dengan papa, entah-entah sampai sekarang abang masih dok ulang semester kursus yang abang tak minat.”

“Abang ingat abang seorang? Habis Nia ni? Bukan minat sangat dengan akaun tu. Dipaksanya juga ambil bidang tu. Apa yang adik nak suarakan pun semua tak dapat.”

“Kau yang tak berani nak suarakan. Habis kau minat apa, dik? Abang ingat kau memang suka dengan akaun. Elok aje result.” Suasana yang tegang sedari tadi kini makin luntur.

“Nia nak jadi macam abang dengan Kak Far. Tapi Nia nak ambil bahagian lab. Tapi mama takkan pernah setuju. Akaun juga yang dia paksa. Nak suruh jalankan bisnes papa la tu.”

“Adik takde plan ke?” Farhana mencelah.

“Sebab adik baru lagi masuk Form 4, adik ada tanya cikgu. Boleh tambah subjek ke tidak.”

“Dah tu cikgu cakap apa?” serentak Farhana dan Aiman bertanya. Dania tersenyum seraya mengangguk.

“Sekarang pun sekolah dah tawarkan akaun campur dengan chemistry. Adik mohon tambah physics dengan bio aje.”

“Dapat?” Farhana makin tertarik dengan bual bicara pagi ini.

“Dapat. Tapi kena belajar sendiri la. Sebab nak masuk kelas sains, jadual banyak bertembung. Kalau nak belajar dengan cikgu kat sekolah, lepas habis waktu sekolah boleh la.”

“Nia tak nak pergi tuisyen?” tanya Farhana.

“Buat apa pergi tuisyen kalau awak dengan saya boleh ajar?” Aiman mengajukan soalan pada Farhana. Bulat mata Dania.

“Maknanya Dania akan tinggal sini dalam jangka masa yang lama la?” sudah bersinar-sinar mata adiknya itu.

“Itu nanti abang bincang dengan mama.”

“Lagipun sekolah Nia lagi dekat dengan rumah abang dibandingkan rumah mama.” Dania masih mencuba nasib untuk meyakini abangnya.

“Kenapa Nia tak masuk asrama aje? Sekolah Nia kan ada asrama.” Soalan Aiman membuatkan Dania terdiam.

“Takut.”

“Nak takut apa? Dulu Kak Far dengan abang pun duduk asrama.” Balas Aiman.

“Tak nak lah.” Masam muka Dania.

“Hmm.. nanti abang bincang dengan mama pasal ni.” putus Aiman akhirnya.

“Okay.” Lemah betul suara Dania.

“Dania suka masak tak?” tanya Farhana tiba-tiba.

“Suka! Suka sangat!”

“Kejap lagi Nia tolong Kak Far masak, eh?”

“Bereh!”

Aiman yang baru selesai makan terus membawa pinggan ke dapur dan mencucinya. “Kak Far, abang memang akan cuci pinggan sendiri ke kat sini?” tanya Dania pelik. Farhana mengangguk.

“Kenapa?”

“Sebab dulu kat rumah, lepas makan, kita orang tinggal aje atas meja. Semua nanti bibik yang buat.”

“Kalau kat sini, siapa yang makan, dia kena cuci pinggan sendiri. Nia pun kena buat macam tu tahu.” Pesan Farhana sebelum membawa pinggannya ke sinki. Dania sempat mengangguk.

“Abang nak pergi rumah mama kejap lagi. Awak nak ikut?” bisik Aiman yang berselisih dengan Farhana ketika wanita itu ingin mencuci pinggannya.

“Far jaga Nia.” Jawab Farhana. Aiman mengangguk faham.

“MA, mama ke yang benarkan Nia tinggal dengan Aiman?” Aiman merenung Puan Sri Diana. Wanita tua itu seakan malas mengambil tahu. “Dia yang nak sangat tinggal dengan perempuan tu.”

“Macam mana Aiman nak sara dia kalau Aiman dengan Far sendiri pun busy?”

“Itu terpulang pada kamu lah. Adik kamu yang nak sangat tinggal kat sana.”

“Tak boleh ke mama dengar dulu apa yang Nia nak katakan? Kesian kat dia.”

“Dengar apa? Dari mulut dia tu, semua pasal isteri kamu. Farhana itu, Farhana ini.” Puan Sri Diana naik muak.

“Tapikan dia still di bawah jagaan mama. Bawah tanggungan mama.” Aiman tidak puas hati dengan kata-kata mamanya.

Puan Sri Diana kembali memandang anak lelakinya. “ So?”

Aiman mengeluh. Kenapa mama tak nak faham? “Kenapa mama nak atur hidup adik? Hidup dia, biar dia yang atur. Mama jangan arah dia itu ini ikut kehendak mama aje.”

“Ni apa kena mengena pula ni dengan atur-atur hidup ni?” Puan Sri Diana memeluk tubuh.

“Pasal bidang yang dia ambil sekarang. Dia tak minat akaun, ma. Dia nak sains. Tapi apa yang mama bagi kat dia? Macam mana dia nak teruskan kalau dia takde minat dalam bidang tu?” suara Aiman sedikit meninggi.

“Apa kena mengena dengan dia duduk di rumah kamu? Mama tak nampak connection pun.” Puan Sri Diana menjeling.

Aiman mendengus. “Macam ni lah mama. Kita settle satu-satu. First thing pasal tinggal dekat rumah Aiman. Aiman tak kisah pun sebenarnya. Tapi dia masih under tanggungan mama, can you help me a little bit? Belanja dia..” Aiman merenung anak mata mamanya. Wanita tua itu tiba-tiba berkerut dahi. Terserlah kerisauan dari wajahnya.

“Mama dah tua. Sepatutnya waktu senja mama macam ni, kau orang dengar apa yang mama nak cakap. Teman mama kat sini. Tapi kamu, Man... Kamu mana ada dengar cakap mama. Mama larang kahwin dengan Farhana, kamu nak juga. Lagi mama larang, lagi kamu nak buat. Mama bagi kamu ambil jurusan yang kamu nak, itu tak cukup lagi ke mama dah ikut kehendak kamu? Mama nak Nia masuk bidang yang sama macam papa kamu supaya dia boleh jaga syarikat papa kamu bila papa dah tak larat nanti. Siapa lagi yang nak jaga kalau bukan salah seorang dari kamu? Titik peluh papa yang dah bertahun-tahun dia usahakan tu, takkan nak tinggal macam tu aje?” Puan Sri Diana menggenggam jemari Aiman.

“Mama tak berkenan dengan Farhana. Tak pernah berkenan pun. Tengok la, sampai sekarang pun dia belum boleh bagi zuriat untuk kamu. Apa lagi yang kamu nak kat dia? Lepaskan dia aje, Man.” Pujuk Puan Sri Diana. Aiman tergamam.

Lantas lelaki itu menarik tangannya kembali dari genggaman tua mamanya. “Supposely, mama sokong Aiman. Bukan minta benda macam ni. Zuriat tu rezeki Allah. Belum ada rezeki lagi, takde la. Mama pun tahu, bercerai tu tak dilarang tapi Allah tak suka.”

“Mama tak tahu kenapa hati mama keras sangat untuk terima Farhana. Mama tak boleh terima dia.” Bidas Puan Sri Diana.

“Sebenarnya mama bukan tak boleh terima dia, tapi mama tak boleh terima latar belakang dia. Mentang-mentang dia anak yatim piatu, membesar dekat rumah kebajikan, mama pandang rendah kat dia.” Aiman tidak puas hati. Memang itu yang mamanya tak puas hati! Bukan dia tak tahu.

“Bukan macam tu..” Puan Sri Diana masih menyangkal. Aiman memandang tepat anak mata mamanya, “Dah tu?”

Puan Sri Diana mengeluh kecil, “Hal adik kamu macam mana pula?” wanita itu mengubah topik.

“Aiman rasa, buat masa ni, biar dia duduk dengan Aiman dululah. Tapi tu la, wang saku dia..” Aiman mengharap mamanya mengerti. Wanita tua itu tahu, jika anak daranya itu berkeras, susah juga nak ubah pendirian gadis itu. Kalau diubahnya juga, akan jadi punca pula. Sama sahaja sewaktu Dania dipaksa mengambil aliran akaun. Seminggu dia tidak pergi ke kelas akaun. Waktu belajar akaun, dia lari ke kelas sains. Puas cikgunya mengambil tindakan, tetapi dia tetap berkeras.

“Nanti mama bank in dalam akaun kamu. Berapa lama pula minah tu nak duduk dengan kau orang?” Puan Sri Diana mengalah.

“Tak tahu dia. Ikut kepala angin dia la. Bukannya boleh diubah budak tu. Kang muncung sedepa, buat perangai pula kang.”

“Tapi mama nak Sabtu Ahad, dia balik rumah. Jumaat malam lagi, dia dah kena ada dalam rumah ni.” pinta Puan Sri Diana. Aiman mengangguk. Menyusahkan betul budak bertuah tu.

“Hmm.. tinggallah mama seorang dalam rumah ni. Ada anak, macam takde aje.” Keluh Puan Sri Diana. Sengaja dia berkata begitu supaya Aiman rasa serba salah.

“Rumah kita bukan jauh pun ma. Mama boring, datang la rumah Man.” Pelawa Aiman.

“Nanti mama datang, dua-dua kat hospital. Malas mama.”

“Nia ada.”

“Mama masih tak boleh terima isteri kamu.” Tegas mamanya. Aiman terdiam. “Kalaupun mama tak boleh terima dia, at least mama respect dia as my wife. Kalau dia ada buat salah, mama sepatutnya tegur, bukan tengking.” Lembut kata-kata Aiman, namun cukup tajam di pendengaran mamanya.

“Tak kerja hari ini?” mamanya mengubah topik.

“Cuti.”

“Lunch kat sini dengan mama eh?” Puan Sri Diana mengharap.

Aiman senyum nipis. “Maaf ma, tak dapat join. Far dah pulun masak dengan Nia. Kang kalau Man tak makan, ada juga yang merajuk.” Aiman ketawa kecil. Puan Sri Diana menjungkit kening. Sinis.

“Hmm.. yelah.” Balas wanita tua itu.

“KAK, nak masak apa ni?” tanya Nia. Matanya melilau melihat lauk mentah yang berada di dalam sinki. Sayur-sayur sudah bersusun di atas meja makan, bersedia untuk dipotong.

“Disebabkan hari ini Kak Far dengan abang cuti, akak nak buat special sikit. Sebab Nia pun ada boleh tolong akak, kita masak banyak lauk sikit hari ni. Okay?” cadang Farhana. Nia menelan air liur.

“Kecur air liur kak..” Nia dah terbayang-bayang hidangan sampingan. Sedapnya!

“Akak ada beli asparagus haritu. Cuba tengok atas meja tu, ada lagi tak? Akak dah keluarkan semua sayur dari peti ais.”

Setelah melilau mencari sayur yang namanya asparagus, Nia segera menjerit, “Ada!”

“Nia, tolong call abang. Minta tolong dia belikan biskut oreo dengan cheese. Nak cream cheese tahu. Pesan kat dia.” Pinta Farhana yang sibuk memotong daging.

“Kak Far nak buat apa?”

“Oreo cheese cake. Nia suka, kan?” telahan Farhana membuatkan Nia berbunga-bunga.

“Sangat!!!!” segera Nia berlari mendapatkan telefon bimbitnya dan mendail nombor Aiman.

AIMAN balik dengan menjinjit beg plastik. Ada-ada aje. Pantang orang keluar rumah, ada aje yang nak dipesannya. Tapi lagi teruk kalau dia yang pergi shopping. Kalau boleh, semua dalam supermarket tu dia nak beli. Sekali masak macam nak makan sepuluh orang. Agaknya kalau ada periuk kawah dalam rumah ni, hari-hari dia masak guna periuk kawah. Gumam Aiman sendirian.

“Tu muka berkerut tu, tension sebab orang suruh pergi supermarket seorang diri la tu.” Teka Farhana sambil memeluk tubuh di ruang tamu.

“Main tuduh aje. Ni barang-barang yang awak pesan.” Aiman menghulur plastik dengan muka cemberut.

Setelah mencapai plastik berisi, Farhana membelek isinya. Dia kembali memandang suaminya. “Pandai awak cari cheese.” Puji Farhana. Aiman merapat. Dia merangkul pinggang Farhana.

“Tengok la suami siapa.” Bisik Aiman dekat dengan telinga Farhana. Cair dibuatnya. Dania yang baru keluar dari dapur terkejut seraya berdehem. “Kak Far, nak goreng sayur sekarang ke?” tanya Nia. Segera Farhana menolak kasar tubuh suaminya.

“Er... Kejap lagi Kak Far goreng. Nia tolong akak sediakan barang nak buat cheese cake dulu.” Kata Farhana. Aiman dengan selamba tidak beriak menggaru kening yang tidak gatal dan mengambil tempat di sofa. Remote control televisyen dicapai. Nia mengangguk.

“KAK, muka Nia berminyak la. Dah banyak kali cuci muka pun still sama juga. Bila jadi macam ni, akak tahu aje la, rajin sangat pakcik jerawat tu naik. Menyampah!” rungut Dania sambil memeluk kaki di atas karpet.

Farhana terdiam sebentar. Aiman menyibuk, “Tu jerawat gatal! Gatal sangat, tu la jadinya.” Segera lengan Aiman dicubit Dania. Geram!

“Dulu pun akak ada masalah macam tu. Ibu selalu blend epal kat akak. Lepastu bubuh kat muka lima belas ke dua puluh minit. Then, basuh dengan air suam. Ibu suruh akak buat 3 kali seminggu. Tapi sebab akak malas, akak buat sekali seminggu aje. Tapi alhamdulillah la, hilang juga. Makan masa la juga. Bukan waktu buat tu terus hilang.” Cerita Farhana.

“Oh yeke? Nanti boleh buat!” balas Dania ceria.

Farhana mengambil telefon bimbitnya. “Abang, suis wifi buka tak?” tanya Farhana sambil mengerling ke belakang. Dia sedikit mendongak kerana Aiman berada di atas sofa, sedangkan dia di lantai. Sedap pula duduk atas karpet.

“Buka. Abang tengah guna la ni.” jawab lelaki itu. “Okay.” Suasana sepi. Mata Aiman kejap di telefon bimbit, kejap pada skrin televisyen. Yang si Dania pula sibuk dengan BB dia. Kadang-kadang dia tersenyum, kadang-kadang kening bertaut.

“Nia cuba la Google lagi cara lain. Akak pun dah lupa tips yang ibu bagi kat akak.” Farhana bersuara memecah hening. Dania menurunkan telefon bimbitnya daripada paras dada.

“Kak, ibu tu siapa?” tanya Dania pelik. Setahu aku, Kak Far mana ada mak ayah.

“Oh, Nia lupa kot. Ibu tu orang yang jaga akak waktu kat rumah kebajikan. Dia yang tolong Kak Far sambung study. Lagipun dia memang takde anak. Akak dah dianggap macam anak dia sendiri. Dulu waktu study pun, ibu yang banyak tolong akak. Nia ada jumpa dia waktu wedding akak.”

“Ada jumpa kot. Tapi tak perasan.”

“Mana kau nak perasan, mata tu sibuk melilau tengok budak lelaki. Itu la, gatal!” usik Aiman.

“Abang yang gatal. Nia ada kat rumah ni pun, abang sibuk menggatal-lisme dengan Kak Far kat ruang tamu.” Selamba Dania berkata. Dia mencebik ke arah abangnya. Aiman teringat kembali kejadian tengah hari tadi.

“Kau tu yang menyibuk. Kalau kau takde, memang kat mana-mana aje abang boleh menggatal-lisme dengan akak kau ni. Lagipun, dia isteri abang. Suka hati abang la nak buat apa.” Aiman juga selamba-dog menjawab.

“Sudah la tu. Pantang dekat la dua manusia ni. Kerat lapan belas kang baru tahu.” Bebel Farhana. Nak tengok TV pun tak senang! Bertikam lidah aje. Masing-masing senyap.

Dania teringat sesuatu, “Cheese cake dah boleh makan ke kak?”

“Makan aje kau ni.” Aiman mencelah. Mata Dania dibulatkan. Farhana menggeleng.

“BAGUS juga Nia duduk sini.” Aiman meletakkan tangannya di atas pinggang Farhana. Wanita itu menggigit bibir menahan geram. Ambil kesempatan betul dia ni tau!

“Bukan ke awak juga yang bermati-matian bertekak dengan saya sangkal idea nak bagi Nia duduk sini, dulu?”

Aiman tersengih. “Itu dulu. Sekarang ni, sekarang la.” Dia mengeratkan pelukan.

“Makin ditegur makin ligat dia.” Farhana hanya membiarkan. Aiman tersenyum. Makin mengada dia.

“Suami awak juga.”

“Manja!”

“Pendek.” Aiman melawan.

“Cakap dengan cermin ke dik oi? Bagus la kalau tahu cermin diri.” Farhana ketawa terkekek-kekek. Aiman memusingkan tubuh Farhana supaya menghadapnya.

“Awak tu yang pendek. Tak cukup calcium.” Perli Aiman.

“Pen-takut pula tu.” Farhana tidak mahu mengalah.

“Takut apa pula?” Aiman pelik. Aku takut? Pfftt! Takut dengan Allah, iya la.

“Dengan sayur. Nama aje doktor. Tapi hampeh. Agaknya macam mana awak nasihat budak-budak supaya dia orang makan sayur eh? Sedangkan awak sendiri tak sentuh sayur.”

Aiman menjulingkan mata. Farhana ketawa. “Buat la juling macam tu, jadi betul-betul nanti baru tahu.” Farhana meletakkan hujung jari telunjuknya pada dahi Aiman. Aiman menepis lembut.

Mereka menyepi seketika. Aiman mengambil sepenuh peluang ini untuk merenung isterinya secara dekat. “Susah tak kahwin dengan saya? Hidup dengan saya?” soal Aiman.

Farhana tidak menjawab lagi. Diam sahaja. Aiman terus-terusan merenung wajah itu. Keluhan akhirnya keluar dari bibir Farhana.

“Kehidupan, tak seindah yang kita impikan. Tak secantik yang kita idamkan. Macam mana pun, mesti ada cacat celanya. Far terima tu semua. Susah payah macam mana pun, sekarang ni Far dah jadi wife awak. Apa sahaja yang berkaitan dengan awak, Far kena terima. Rela atau tidak, itu bukan persoalan. Tapi Far ikhlas. Masalah awak, masalah Far juga. Susah senang kita hadapi sama-sama, okay?” Farhana meletakkan jemarinya pada pipi Aiman.

“Thanks.” Aiman mengambil jemari Farhana dan mengucupnya lama. Dia merapatkan tubuh Farhana pada dirinya. Saya janji akan beri kebahagiaan yang sepatutnya awak dapat. Saya akan bagi kasih sayang mama saya pada awak, sama macam mana yang mama sayangkan saya dan Nia. Saya akan ubah pandangan papa pada awak. Saya janji. Janji!

Saturday, April 21, 2012

cinta sebelum kahwin


Cinta sebelum kahwin.. hmm.. lebih dan kurang jadi sama rata. -.-''
  • Lebih sayang
  • Lebih suka
  • Lebih banyak mesej
  • Lebih banyak call
  • Lebih banyak duit keluar nak reload
  • Lebih banyak dosa
  • Lebih banyak sakit hati
  • Lebih banyak cemburu
  • Lebih banyak air mata
  • Lebih banyak bersendiri
  • Lebih banyak masalah
  • Lebih banyak tumpukan pada dia
  • Lebih banyak kawan yang benci perubahan diri
  • Lebih banyak rindu
  • Lebih banyak berkhayal
  • Lebih banyak berangan (erk,, same je la berkhayal)
  • Lebih banyak terluka dari melukai


  • Kurang perhatian dalam kelas
  • Kurang pahala
  • Kurang tidur dek calling/messaging 24/7
  • Kurang interact dengan kawan
  • Kurang study
  • Kurang call mak ayah
  • Kurang alert dengan plan kampus
  • Kurang ambil tahu dengan hal sekeliling
  • Kurang kredit -.-''
  • Kurang makan (selalunya waktu frust) haha
  • Kurang .. aishh .. ade la yang kurangnye lagi.. malas nak fikir dah.

Sayang bila zaman remaja disia-siakan. Waktu orang tengah berlumba-lumba study nak final, dia sibuklah dengan phone. Mesej sikit,, kejap lagi dah rindu,, call pulak. haalllaahh~ macam la tak pernah buat. Pernah sehh.

Bila orang lain sibuk keluar ramai-ramai, dia tak. berkepit dengan sorang tu je. (takbuat! -.-' rasanya kalau buat ,, kena penggal dengan ayah kot.)

Bila member ajak makan sembang-sembang, dia ikut. tapi tak pernah fokus dengan apa yang member dorang katakan.

Bila orang pergi riadah, gelak sana sini, dia gelak mengekek tepi telefon -.-''

Dia lebih banyak luangkan masa dengan yang seorang tu dibandingkan dengan kami yang ramai :'(

Bila dia susah,, ada orang tu nak tolong?

Bila difikir3kan..~ tak guna kejar orang yang kita nak. berkepit la 24/7/12/setahun pun. kalau bukan yang namanya JODOH tu takde, takkan dapat jugak.

mama ayah pun,, kenal waktu sekolah. tapi dah lama tak contact, bertahun-tahun lamanya. at last jumpa balik jugak dalam supermarket. -.-'' aisehh,, supermarket jugak.. ikan ayam jadik saksi. ahaha.. kawen jugakk .. itu la namanye jodoh. jauhh ke mana pun berlari, kalau sudah tertulis dia jodoh kita,, terima je :)

so skang ni,, dunia remaja saya, dunia saya sendiri. takde yang namanya lelaki boleh barging in. azam tahun baru -.-'' even agak lembab. aishh .. awak awak awak,, kalau kita ada jodoh,, kita jumpa lagi yea :) ^_^

Wednesday, April 18, 2012

dtm 6

Farhana menanggalkan sepatunya dan diletakkan di rak yang tersedia. Aiman di belakang hanya mengeluh. Farhana mencari kunci pintu utama di dalam banyak-banyak gugusan kunci yang berada di dalam genggamannya. Setelah pintu dibuka luas, dia mencari suis lampu. Terus sahaja ruang tamu menjadi terang-benderang.

“Awak kecil hati dengan mama?” soal Aiman dari belakang.

“Takde lah. Sikit pun tak. Far naik dulu.” Kata Farhana tanpa menoleh. Aiman mengunci semula pintu rumah selepas selesai mengunci gril.

Farhana berjalan menuju ke almari pakaiannya. Dia membuka almari itu dan mengeluarkan sepasang baju tidur. Selepas keluar dari rumah mertuanya sebentar tadi, Aiman terus membawanya berjalan melalui jalan-jalan di Kuala Lumpur. Niat suaminya hanya satu, supaya Farhana tidak sedih dengan tindakan mamanya.

Tuala yang tersidai di penyidai diambil dan disangkut di bahu. Pintu bilik dibiarkan terbuka sedikit. Biliknya langsung tidak dinyalakan lampu. Hanya lampu bilik air sahaja yang terpasang. Kaki yang lemah melangkah masuk ke dalam bilik air sebelum pintu itu terkatup rapat.

Pili shower dipusing. Berpusu-pusu air keluar dari kepala shower itu menyimbah ke tubuh Farhana. Tanpa sedar air mata turut mengalir dari hujung matanya. Ditahan rasa sebak yang menjengah. Cubanya dilagak cool and steady. Namun hati perempuan cukup halus. Farhana terduduk di atas lantai. Air matanya tidak dapat ditahan.

“FAR, lepas kau habis study ni apa plan hidup kau?” soal Maryam yang sedang menyalin nota-nota embryology milik Farhana.

“Plan aku? Hidup macam orang normal.” Farhana terus melompat ke atas katilnya dengan keadaan menelentang. Indahnya hidup macam manusia normal.

“Aku setuju!” Shakira yang masih pulun baca nota ringkasnya tanpa sedikitpun mengangkat kepala turut bersuara.

“Hidup kita ni tak normal, tahu tak?” Shakira menyambung. Kini nota-nota itu dibaling ke atas meja yang semak dengan buku-buku tebal. Cermin matanya dilempar sama. “Dulu aku tak bermata empat, sekarang tengok! Bukan main tebal lagi lense aku. Prof kita pun boleh kalah. Mata aku ni haa, dah macam panda dibuatnya.” Bebel Shakira menyatakan ketidakpuashatiannya. Farhana ketawa kuat.

“Itu sebab kau suka study last minute! Memang tak tidur la jawabnya. Kau ingat buku setebal macam tu, kau boleh hafal dalam satu dua minggu aje ke? Jangan mimpi la!” Farhana ketawa kuat lagi.

“Yang kau seronok sangat ni kenapa?” tanya Maryam.

“Seronok la tengok kau orang terseksa.” Balas Farhana.

“Kau ni kawan ke apa? Ada ke cakap macam tu. Tak lulus nanti baru tahu. Confident sangat.” Maryam masih menulis nota.

“Choiii! Mulut kau.. jaga sikit eh. Salah kau orang juga, aku ajak study awal-awal kau orang tak nak join.” Farhana kini duduk bersila sambil kedua tangannya berada di celah pehanya. Muncungnya panjang sedepa.

“Mana tidaknya, kau study awal sangat. Kau jenis yang boleh simpan ilmu lama-lama takpe la juga. Aku ni jenis yang cepat hilang ilmu tu. Sia-sia aku belajar awal-awal kalau lama-lama nanti hilang juga.” Shakira membela diri.

“Itu bukan belajar. Itu kau paksa diri telan semua tu. Memang la muntah balik. Cuba kau belajar macam kau enjoy minum Starbuck yang kau minat sangat tu. Sikit-sikit. Sambil ketawa. Menikmati. Feel sayang, feel!” Farhana dengan mimik mukanya yang menunjukkan seakan-akan dia sedang menikmati perasaan cukup untuk membuatkan tiga orang di dalam kamar itu ketawa. Nurul yang dari tadi senyap tidak bersuara kini lantang ketawa.

“La, aku ingat si Nurul ni takde dalam bilik. Tup-tup dengar pontianak mengilai kat hujung katil pula.” perli Farhana. Macam-macam perangai budak bilik ni. Punya nak belajar bagi masuk, sampai menyorok bawah penjuru katil pula.

“Ada la. Tengah menghafal.” Sengih Nurul.

“Kau dah habis baca semua ke Far?” tanya Maryam.

“Dah. Tiap-tiap malam aku refresh balik aje tak nak bagi lupa.” Farhana kembali berbaring. Suasana bilik sepi. Farhana yang mula bosan, memandang setiap makhluk yang sedang pulun belajar.

“Aku tahu, kau orang belajar pun tetap tak masuk-masuk juga, kan?” Farhana bersuara. Shakira meletakkan kembali buku ke atas meja. “Otak aku dah cramp.” Adu Shakira.

“Tangan aku dah sakit menyalin.” Maryam turut sama mengadu.

“Mata aku dah juling.” Nurul memandang ketiga-tiga sahabat seperjuangannya dengan mata yang juling. Tawa mereka meledak bersama.

“Dah la. Jangan force sangat. Nanti satu pun tak masuk. Lagipun exam minggu depan. Kita rileks dulu. Jom, riadah.” Farhana bangun dan mencapai cardigan untuk menutup lengan T-shirtnya yang pendek. Tudung bawal hitam berkerawang putih disarung ke kepalanya.

“Nak pergi mana ni?” Maryam terkocoh-kocoh menutup bukunya. Dia sempat meninggalkan pen di dalam buku nota Farhana. Senang nak sambung tulis nanti.

“Taman Belia.”

“Hui! Jauh sampai ke Tanjung Bungah tu. Sekarang dah pukul lima lebih. Balik aje nanti dah Maghrib. Kau tahu aje la kalau Penang jammed macam mana. Langsung tak berjalan.” Bidas Nurul.

“Kita singgah Masjid Negeri la nanti. Dah lama tak solat kat sana.” Cadang Shakira.

“Hmm.. betul-betul!” Farhana segera menarik Nurul yang masih diceruk penjuru katil dengan buku pathology.

“Sudah la dengan buku tu. Jom!” Nurul turut bangun dengan bantuan Farhana. Naik cramp punggung ni!

“Nak pergi ni naik apa?” tanya Maryam.

“Hehe.. antara kita orang ni, kau seorang aje yang ada kenderaan. Naik kau lah.” Tersipu-sipu Farhana.

“Dah tahu sangat dah. Macam biasa. Kau drive. Tak hingin aku drive dalam jammed. Sakit jiwa aku.” Maryam menyerahkan kunci kereta kepada Farhana.

“Nasib baik aku ada lesen. Kalau aku takde? Jenuh kau yang kena drive. Nak harapkan si Nurul dengan Kira tu, memang ke longkang la jawabnya kereta kau. Bangga sikit dengan kawan kau yang suka tolong kau ni.” Farhana mendabik dada.

“Kau tu bagi perabih aku punya minyak aje kerja!”

“Berkira la tu.”

“Aku gurau la! Duit minyak pun duit kita semua kan.” Maryam memeluk bahu Farhana yang sudah memuncung.

“Boleh tak aku bawak buku?” Nurul memegang buku.

“Tak boleh!” serentak ketiga-tiga mereka yang lain membantah. “Kenapa?” macam mencuka wajah Nurul.

“Kita nak release tension, dia sibuk nak study pula.” cebik Shakira.

“Ala Kira, cuak ni.”

“Dah! Jangan mengada. Aku blend buku tu bagi kau minum kang baru tahu. Jom! Time riadah, riadahlah. Jangan mengada-ngada.” Farhana terus menarik lengan Nurul dan mencampakkan buku yang berada di dalam pegangan Nurul ke atas katil.

“Iye la. Iye la.” Hanya keluhan yang meniti di bibir Nurul.

“FAR, awak belum selesai mandi ke?” ketukan pintu dari luar menghilangkan terus lamunan Farhana. Soalan dari Maryam masih tak berjawab. Katanya aku nak hidup dengan kehidupan yang normal. Adakah ini normal? Dibenci mertua sendiri? Air mata dilap perlahan dengan belakang tangan.

“Kejap.” Farhana menutup pili air. Tuala diambil dan dibalutkan ke tubuhnya. Rambut yang basah dipintal seakan diperah sebelum membiarkan ia tersadai di atas bahu dengan air yang masih menitik.

Pintu bilik air dibuka perlahan. “Nak mandi ke?” tanya Farhana. Aiman menelan air liurnya. Lantas mengangguk.

“Jangan tengok macam tu. Mata tu buta saya kerjakan kang.” Selamba Farhana berlalu hingga ke birai katil di mana terletaknya baju tidur yang dia baru keluarkan tadi dari almari.

“Towel saya kat mana?” soal Aiman yang masih merenung Farhana.

“Jangan tanya soalan pelik boleh tak? Awak yang letak towel awak merata tempat. Kat penyidai takde ke?” Farhana sempat mencapai tuala kecil untuk mengelap rambutnya yang basah.

“Lupa.” Segera Aiman mengambil tuala yang tergantung di penyidai.

“Lupakan apa yang ada dalam kepala awak tu. Saya tengah cuti ni.” Farhana menyalin pakaian dia. Apabila dia terasa seperti diperhatikan, lantas dia pusing.

“Pergi la mandi! Jangan nak jadi patung cendana pula kat situ.” Farhana menolak tubuh Aiman hingga ke dalam bilik air. Aiman hanya ketawa kecil. Entah apa yang kelakar, dia sendiri tak tahu.

“NAK makan?” tanya Farhana apabila Aiman selesai mandi. Aiman menggeleng. Jam sudahpun bergerak ke pukul sepuluh malam. Selesai Isyak, Aiman terus merebahkan diri ke atas katil. Farhana hanya memerhati. Dia membawa dirinya ke meja belajar yang menempatkan komputer ribanya di situ.

“Tu nak buat apa lagi? Awak tak penat ke berjalan satu hari? Sempat lagi nak online.” Bebelan Aiman tidak dihiraukan Farhana.

“Saya nak buat kerja sekejap.”

“Kerja apa?”

“Ada la.”

“Apa dia?”

“Ada la. Awak tidur la dulu.” Mata Aiman bulat. “Saya boleh tidur kat sini?” tanyanya pelik. Farhana tidak menjawab, tapi hanya mengangguk.

“Saya tidur dulu. Nanti awak dah sudah, awak tidur. Jangan tidur lambat sangat.” Pesan Aiman. Farhana mengangguk lagi.

Don't take anything you read or hear today at face value, Gemini. It's possible that you'll receive some rather distressing news, but before you react in frustration, read the fine print. The news may not really be so bad. In fact, it may not even be true! Take a deep breath and heave a sigh of relief, then get back to your normal routine.

Hasil horoskop Gemini Farhana dipandang sepi. Bukan ingin percaya dengan benda-benda macam ini. Tapi dia suka. Kadang-kadang benda tidak menjadi seperti yang diperkatakan, dan ketika itulah dia akan ketawa membaca hasil itu. Tapi entah kenapa kali ini, mengena batang hidungnya. Memang acap kali dia melawati my.horoscope. Sejak dari zaman belajar dahulu. Mereka berempat pasti ketawa melihat horoskop masing-masing. Terutama sekali soal cinta.

Tiba-tiba telefon bimbit Farhana bergetar. Silent mode masih belum ditukarkan kepada general mode. Dilihatnya Dania menanti di talian. Farhana pelik.

“Hello. Assalamualaikum.” Sapa Farhana.

“Waalaikumussalam, Kak Far. Kak Far, boleh Nia minta tolong something tak?” tanya Dania.

“Boleh. Ada apa?”

“Boleh tak Dania nak tinggal dengan Kak Far for a while? Nia ada masalah sikit dengan mama.”

“Ha? Serius ke masalah Nia? Takkan sampai nak keluar rumah?” risau Farhana dibuatnya. Kenapa tiba-tiba macam ni?

“Em.. nanti Nia cerita. Boleh tak ni?”

“Kak Far kena bincang dulu dengan abang Aiman. Nanti Kak Far call balik. Okey?”

“Okey kak.” Lemah suara Dania. Talian terputus. Farhana menghela nafas.

“Abang..” panggilan Farhana dari meja belajarnya ternyata tidak mampu membangunkan Aiman dari tidur. Cepatnya dia tidur. Farhana pantas meninggalkan komputer ribanya dan duduk di sisi katil.

“Abang.” Farhana menggerak kaki Aiman. Kali ini baru Aiman terjaga.

“Em? Kenapa?” suara Aiman serak.

“Nia. Dia nak tinggal dengan kita.” Kata Farhana. Mata Aiman terus membuntang. “What?!”