Latest Post! Check it out!

TRN : Chapter 2 - The Beginning

“Dia nak buat apa dengan baju tu?” Bee turut sama tidak paus hati dengan tindakan Han membawa pulang baju badut lusuh itu ke Malaysi...

Thursday, December 12, 2013

Dendam Cinta 7

"Kau masak apa, doe?" Dyla bertinggung bersebelahan dengan Ikram. Lelaki itu menjeling Dyla. Tangannya laju mengacau isi kuali. Entah apa benda dalam kuali pun dah takde rupa sayur!
"Entah." 
"Eleh. Merajuk orang tak tolonglah tu." usik Dyla.
"Dyla, tolonglah." Faris buat muka kesian. Keempat-empat mereka bercangkung di hadapan kuali. 
Keempat-empat mereka teman sekuliah Dyla. Orang yang tak pernah dengki dan cari pasal dengannya. Dyla sengih.
"Ini kau masak apa?" tanya Dyla.
"Entah. K tumbuk bayam, lepastu goreng terus." ujar Haikal.
"Tumbuk? Gila kau orang. Memang tak pernah masuk dapur eh?" Dyla ketawa terkekek-kekek.
"Masuk. Aku nak cuba resepi barulah." K tutup malu.
"Macam ni lah. Aku tolong kau orang masak satu lauk, nanti kita tukar-tukar lauk. Okay?" cadang Dyla.
Keempat-empat mereka mengangguk tanda setuju.
"Khemah aku masak daging. So, aku ajar kau orang masak sayur lah eh? Nanti kita makan sama-sama." sambung Dyla. Mereka angguk lagi. Dyla ketawa. Macam budak-budak.
"Tadi aku ada nampak betik muda. Kau orang makan betik masak air tak?" 
"Pergh! Lauk kampung tu. Nenek aku selalu buat. Satu periuk boleh habis kat aku seorang." Semangat Haikal berkata.
"Kalau kat sini kau makan bagi habis satu periuk, kau tengok lah nanti malam. Jadi sundel bolong kita orang kerjakan kau!" ugut Ikram. Senduk disua ke wajah Haikal. Tersengih-sengih budak lelaki itu dibuatnya.
"Kau orang pergi ambil bawang, cili, betik." arah Dyla. Tak berapa lama kemudian, Adilah, Saadah dan Amani datang ke khemah Ikram.
"Ada apa yang kita orang boleh tolong?" tanya Amani.
"Jom kita tolong encik-encik abang kita ni memasak. Ni kalau kena tinggal dengan bini, mati kering kebulur!" perli Dyla.
"Mana ada. Silap-silap perut boroi makan fast food hari-hari." jawab Fariz.
"Tengoklah duit tu nak menimbun sampai bila kalau hari-hari dengan fast food!" bebel Adilah. 
Dah hampir habis semester baru mereka nak saling bertegur. Kalau tak, mana nak kenal? Setakat jumpa dalam perjumpaan kelab pun masing-masing diam. Takde maknanya nak pergi dari meja ke meja untuk berbual panjang.
Bila dah satu kumpulan macam ni, barulah masing-masing tunjuk belang. Mulut kepoh sini sana.
Ketawa mereka bergema. Ahli kumpulan lain hanya dengan teman sekhemah. Tak sama dengan mereka berlapan. Campur lelaki perempuan makan sama-sama dan bertukar cerita.
"UNTUK malam ni punya aktiviti, kita camp fire aje. Merapatkan ukhuwah antara ahli-ahli kelab yang lain. Para teruna, sila siapkan camp fire kita." Arah Amir.
"Oh my gosh! I dara okayyyy." Syahir berlagak lembut. Dengan gaya tangannya dilembutkan, membuatkan semua pelajar ketawa.
"Dara eh?" Amir mendekati.
"Kenapa you ni dekat-dekat? You jangan, I jerit nanti." Syahir silang tangan di dada.
"Tergoda dengan perfume you." usik Amir.
"Well, ini perfume peluh campur bau kelelakian sikit. Wangi kan?" Syahir kunci kepala Amir. Mentang-mentang mereka teman rapat.
"Busuk ahhh ketiak kau!" Amir menolak jauh Syahir.
"How dare you. I pakai deodorant cap Pak Meon hokkay!" dengan lirih suara manja perempuan gedik, Dyla hampir terhambur tawanya.
"Kau tak mandi eh, Syahir?" serkap Amir.
"Kain batik I tertinggal kat rumah. I tak biasalah mandi pakai baju. I kan perempuan melayu terakhir." 
"Puihh! Loya tekak aku." Amir meluku kepala Syahir. Ketawa masih bersisa.
"Dah! Yang lain tu, siapa tak mandi lagi, pergi mandi. Jangan jadi macam sotong ni. Bau boleh kasi pengsan orang seminggu! Pukul 9.30 malam, kita berkumpul semula. Waktu tu, makesure unggun api dah siap. Kalau tak siap, jagalah kau orang. Semua kena denda." tegas Amir. 
"Dyla, kau nak pergi mandi ke?" tanya Saadah.
"Ha'ah. Melekit dah badan aku."
"Tak nak tunggu sampai habis program?"
"Tak naklah. Aku takut kejap lagi dah letih, terus terlena."
"Hmm. Nak ikut juga lah mandi."
"Jom." 
Amani dan Adilah turut sama mengekori hingga ke bilik air awam. Takkan nak mandi sungai malam-malam macam ni? Silap-silap pijak batu licin, boleh tergelincir. Bukan itu sahaja, dah la sejuk!
Selesai mandi dan bersiap, Dyla keluar dari bilik air dengan berpakaian lengkap. Berkain batik bersama T-shirt lengan panjang. Mereka tak ada pula menyatakan kod pakaian macam mana. Ada aje yang pakai baju tidur dari kepala hingga ke kaki!
Selepas berkemas sedikit khemah masing-masing, semua berkumpul berdekatan dengan unggun api. Ada dua unggun api dinyalakan. Dua kumpulan dibahagi. Setiap kumpulan terdiri dari 10 orang perempuan dan 10 orang lelaki. Satu kumpulan diketuai Amir, dan satu lagi Liyana.
"Kita camping ni pun tak ramai sangat. Satu bas aje. So boleh lah kita lenggang sikit nak buat aktiviti. Malam ni kita orang tak nak lah kau orang letih-letih. Kita orang nak kau orang rehat secukupnya untuk aktiviti esok. Qiamullai akan bermula pada jam 4 pagi. Kita masuk tidur pukul 11 ye." tutur Liyana.
"So, kita ice breaking untuk malam ni. Mula dengan belah kanan saya. Kenalkan diri. Nama, umur, kos, tinggal kat mana dan apa-apa ajelah yang awak nak tambah." Liyana toleh ke arah Fakriah. Jelingan Fakriah macam ada laser. Marah lagi pasal petang tadi kot. Hehe.
"Nama saya Fakriah. Umur saya 23. Saya tinggal kat Bangi. Boyfriend saya Amir." jujurnya. Kedengaran suaranya seperti menekan nama Amir. Dalam hati, Liyana mencebik. 'Aku tak terhegeh pun dekat laki kau lah.'
Masing-masing memperkenalkan diri hinggalah sampai giliran Dyla.
"Nama saya Nur Haidyla. Panggil Dyla. Umur 23, kos bisnes, tinggal di Johor." Tamat. Itu sahaja yang dia ingin orang tahu mengenainya.
"Tambah lagi satu pasal diri awak, Dyla." pinta Liyana.
"Hm? Hm.. Saya anak sulung daripada tiga adik-beradik." 
"Patutlah muka garang aje. Kak long rupanya." usik Fariz. Dyla sengih. 'Muka aku garang eh?'
Selesai Adilah memperkenalkan diri, Liyana dipanggil Amir.
"Kejap eh. Nanti kita sambung balik." Liyana bangun dari sebatang kayu tua yang sudah rebah.
Entah apa yang dibisik mereka, Dyla langsung tidak kalih ke belakang. Unggun api lebih menarik minatnya.
"Okay semua. Dengar sini." Amir menepuk-nepuk tangan minta perhatian. Bunyi cengkerik kedengaran bila semua pelajar diam dan berpaling ke belakang menghadap Amir. Mata Dyla tidak berkelip.
"Ini Alfan. Sepatutnya kita semua panggil dia abang Alfan. Sebab dia lagi tua dari kita. So, dia akan mewakili pihak dekan untuk pantau aktiviti kita selama 3 hari dua malam kita kat sini." ujar Amir. Dyla rasa macam nak pengsan bila Alfan memandangnya tepat.
'This's the worst nightmare I've ever get.' 
"Okay. Jom kita sambung sesi ice breaking kita." Liyana kembali duduk di tempatnya. Alfan yang berT-shirt hijau berseluar track turut menyertai kumpulan Liyana. Dyla tak tahu nak lari mana.
"Okay, disebabkan abang Alfan kita kat sini, apa kata abang Alfan join ice breaking juga. Perkenalkan diri." Liyana senyum ikhlas. Alfan sengih. Muka nakal terserlah. Bibir bawah digigit tapi tersenyum. 
"Nama, Alfan. Umur 25." Itu sahaja. Dyla tenung Alfan. 25? Hm.
"Abang Alfan kan orang special, ceritalah lebih sikit." Haikal mendesak.
"Lebih?" mata Alfan tertacap pada Dyla yang sudah pucat.
"Abang belajar kat mana sebelum ni?" Haikal membuka mulut lagi.
"Lepas SPM, ayah abang hantar abang ke Ireland. Sebab ayah pun ada projek dekat sana for about few years. So abang tinggal dengan ayah kat sana. Bila projek ayah siap, abang still duduk sana untuk habiskan my degree."
"Wuuu. Ireland. Abang ambil medic ke?" tanya Fariz pula.
"Tak lah. Abang ambil bisnes. Sebab ayah abang cuma ada dua orang anak which is me and my abang. So, abang kena sambung my ayah punya kerja." 
"Ohh. Abang dah kahwin?" Ikram menggedik. Dyla buntang mata. Dia menunduk. Alfan pandang Dyla.
"I'm planning to." jawab Alfan sambil matanya masih merenung Dyla.
"Bila?" Adilah pula bersuara. 'Aku rasa macam pernah nampaklah lelaki ni.' fikirnya.
"ASAP." mereka diam sebentar sebelum Alfan menyambung.
"Actually abang datang sini to get the answer." Dyla telan air liur. Makin ke bawah kepalanya menutup muka.
"Jawapan apa?" Liyana garu kepala.
Alfan bangun dari tempat duduknya. Kaki melangkah mendekati Dyla. Makin dekat dan makin dekat. Alfan berdiri tegak di hadapan Dyla. Saadah yang berada di sisi Dyla menyiku gadis itu. Baru Dyla nak angkat kepala. Terkejut melihat bayang kaki di hadapannya, Dyla mendongak. Bertambah terkejut bila Alfan kini berdiri tegak di hadapannya.
"I'm planning to marry her. And I need the answer now." lantang suara Alfan hingga membuatkan kumpulan Amir turut berpaling melihat apa yang berlaku. Dyla gigit bibir bawah sambil menunduk. Dahinya berkerut.
"Dyla ke tunang yang kita dengar tu?" bisik-bisik suara pelajar lain.
"Yelah kot. Takkan dia nak melamar perempuan lain pula?"
"Tak sangka kan."
"Untunglah dia."
"Macam mana dia kenal abang Alfan?"
"Anak sedara dekan pula. Patut la dapat perhatian lebih."
Dyla rimas. 
"I need your answer now." Alfan masih fokus pada Dyla. Terus Dyla berdiri. 
"Saya nak pergi toilet kejap." Dyla berpaling. Tiba-tiba telinganya terdengar bunyi-bunyi suara yang terkejut. Dyla menoleh kembali. Alfan melutut. Bukan melutut gaya melamar. Melutut macam dia tu pesalah! Kedua belah lutut di lantai. 
"Apa awak buat ni?" bisik Dyla.
"Jadi isteri saya?" Alfan mendongak. 'Saya? Bila masa dia sopan ni?'
"Bangunlah." Dyla serba salah. Mata-mata yang memandang mereka menakutkan.
"Jadi isteri saya?" tanya Alfan buat kali kedua.
"Bangun dulu. Nanti kita bincang." suara Dyla masih berbisik.
"Jadi isteri saya?" kali ketiga. Suara Alfan sikit pun tak turun. Masih biasa dan boleh didengari oleh orang lain.
Dyla pejam mata. Bibir bawah digigit. Hampir menitis air mata. 'Apa aku nak jawab?' Dengan mata-mata yang memerhati.. Dyla bingung.
"Saya takkan bangun selagi awak tak jawab jawapan yang saya nak." 
"Kita bincang lagi sekali. Okay?" Dyla cuba memujuk.
"Awak putuskan pertunangan kita untuk lelaki lain. Ni tak adil." Alfan bersuara. Mimik muka pelajar lain berubah. 
"Dia ada lelaki lain?"
"Tak baiknya buat orang macam tu! Kena kat dia nanti baru tahu."
"Putuskan? Sedihnya!"
Bermacam-macam lagi yang keluar dari mulut rakan-rakannya. Adilah dan Saadah hanya mampu ternganga. Drama apa ni?
Dyla juga ingin jaga nama baiknya. Dahlah sememangnya dia tidak disukai teman sekuliah kerana keakraban dia dengan pensyarah. Dia perlu jaga nama baik dia! Dia perlu!
"Saya tak putuskan pertunangan kita sebab lelaki lain. Saya cuma.. Cuma.. Cuma belum bersedia." 
"Dyla, kau pernah bertunang?" Adilah goyang lengan Dyla. 
'Crap! Lelaki ni disasterlah!'
"Terima ajelah. Belum bersedia tu bukan alasan. Kalau kau tak sedia, takdenya kau setuju nak ikat tali pertunangan." suara sumbang menyakitkan hati. 'Kau tak tahu cerita sebenar lah gila!'
"We work this out together. Trust me." Bicara Alfan.
Dyla memandang redup mata Alfan minta belas kasihan. Tetapi lelaki itu langsung tidak mengendahkan dan hanya mementingkan diri sendiri.
"Okay." rendah suara Dyla. Alfan senyum. Baru dia bangkit dari melutut. 
Pelajar lain siap bertepuk-tepuk tangan. Tiada satu pun yang tahu apa yang sedang dia rasakan sekarang. Tiada siapa yang tahu.
DYLA tidak dapat melelapkan mata. Dalam kepalanya asyik terfikirkan Shah. Lengan diletakkan di atas dahi. Alfan menginap di chalet berhadapan dengan khemah mereka. 
Air mata tak guna menitis. Tapi air itu tetap tidak mahu berhenti dari mengalir keluar. Dyla bangun perlahan-lahan untuk keluar dari khemah. Udara segar di luar menenangkan jiwanya.
"Hebat tak drama aku." bisik Alfan dari belakang. Dyla segera menjarakkan diri.
"Kenapa tak tidur lagi?" rendah suara Dyla.
"Tak boleh tidur. Sebab seronok sangat." Alfan peluk tubuh sambil menghadap ke arah sungai.
"Seronok permainkan hati orang? Hidup orang?" pedas soalan Dyla. Tapi dia berlagak tenang.
"Seronok. Kau patut tengok muka kau tadi. Kelakar gila. Aku tahan aje ketawa tadi. Mesti susah kan nak jawab? Let me guess, kau tak boleh tidur sebab risaukan Shah?" Alfan senyum sambil menoleh ke kanannya. Dyla tarik senyum sinis.
"Congrats. Awak menang award dalam meneka."
"Thanks." berlagak.
"May you enjoy toying with people's feelings and life." Dyla berkira-kira untuk pergi.
"Chill lah. Macam kau tak pernah buat benda yang sama." kaki Dyla terhenti melangkah. 
"Memang pernah. Tapi beza saya dengan awak, saya cuma mainkan perasaan orang. Saya tak letak hidup dia orang sebagai permainan untuk saya." 
Alfan diam. 'Memang dia ada mainkan hati oranglah, ye?' 
Dyla masuk kembali ke dalam khemahnya.
TEPAT jam 3.30 pagi, Dyla bangun sendiri untuk bersiap ke surau. Berqiamullai. Dia berjalan seorang diri dek yang lain masih belum bangun. Letih barangkali. Sewaktu lalu di hadapan chalet Alfan, pintu bilik lelaki itu terbuka. Lelaki itu bersongkok dengan kain palekat. 'Untuk ke surau juga ke?'
Dyla buat tak nampak. Alfan juga tidak menegur. Masing-masing ke surau. Walaupun jalan bersebelahan, tiada sedikit suara pun yang berbunyi. 
Selesai mengambil wuduk, Dyla duduk berteleku. Sempat dia solat Tahajjud dan Istikharah. Dia cuba tahan diri, tapi air mata tak mahu berhenti. Empangan pecah barangkali. Pecah hancur berderai bersama hatinya, mungkin?
Angin yang meniup langsir tempat pembahagi ruangan lelaki dan perempuan mengizinkan Dyla untuk melihat kelibat Alfan yang sedang manadah tangan berdoa. Entah khusyuk entah tidak. 
Dyla pelik bila terlihat bahu lelaki itu mengelap matanya. 'Kenapa dengan dia? Menangis ke?'
Hanya sekali itu dia nampak kelibat Alfan. Kemudiannya ada beberapa pelajar mulai masuk ke dalam surau. Makin lama makin ramai.
"LEPAS ni, kita breakfast. Habis breakfast, pinggan cawan minta tolong cuci sendiri. Makanan jangan tak habis. Jangan ada pembaziran. Kalau saya nampak ada sisa, siap kau orang. Sampah! Jangan buang merata." suara Amir kuat bergema di kantin. 
Masing-masing ada yang meletakkan pipi ke atas meja. Mengantuk! Ada yang menahan kepala dengan tangan, ada yang menguap entah berapa kali.
Dyla hanya merenung makanannya. Teh O panas diletak sebelah pinggan. Alfan yang duduk berdepan dengannya sesekali menjeling.
Rasa mengantuk yang teramat baru terasa. Dyla sumbat nasi goreng ke dalam mulut. Dirinya hampir separa sedar. Dah lah tidur lima belas minit aje. Mata Alfan memandangan Dyla tajam. Adilah dan Saadah yang berada di kiri kanan Dyla, seram tengok Alfan. Tenung orang macam nak telan!
Dyla capai cawan kertas. Terus dihirupnya tanpa melihat. 
"Ahh!" cawan terlepas dari tangan. Air teh tersimbah di baju dan tangannya. Lidahnya perit. Alfan bingkas bangun.
"Mata tu ada, boleh tak guna?" keras suara Alfan. Dia mendekati Dyla. Tisu ditarik kasar dari kotak. Tangan Dyla dilap dengan tisu disaat lututnya mencecah lantai bersebelahan dengan Dyla. Lantas gadis itu menarik tangannya.
"Tangan tak kena kulit awak pun lah." sisa marah masih jelas dalam suara Alfan.
"Sakit tak Dyla? Kau nak pergi klinik." tanya Saadah yang risau.
Alfan bangun dari melutut. Lengan Dyla ditarik supaya bangun dari kerusi. Dyla yang lemah terikut bangun. Entah ke mana lelaki itu melangkah, Dyla hanya mengekor. Adilah dan Saadah jungkit bahu.
Alfan membuka pintu kereta tempat duduk penumpang.
"Duduk!" perintah Alfan. Dyla duduk. Kaki dilunjur ke luar. Alfan buka pintu tempat duduk belakang. Mencari kotak peti kecemasan yang sentiasa dibawa ke hulur ke hilir.
Alfan melutut sekali lagi di hadapan Dyla. Dyla tenung lelaki itu.
"Awak ni apa? Doraemon? Tumbdrive ada, first aid box ada." Dyla bersuara.
"Keperluan. Kalau kau belajar dekat luar, kau sendiri-sendiri. Apa-apa kemungkinan nak jadi kena fikir. Dari menyusahkan orang, baik kau simpan sikit kepandaian untuk bersedia dalam apa jua keadaan. Be prepared." Alfan berkata tanpa memandang muka Dyla. Dia mencari-cari ubat.
Alfan menghulurkan krim kepada Dyla. Tangan Dyla yang sudah merah dipandang. Gigi diketap. 'Boleh tak kau jangan sakit depan aku?!'
Dyla mengusap perlahan ubat yang diberikan. Kadang-kadang dahinya berkerut menahan perit.
"Macam mana kau nak buat aktiviti kalau tersentuh sikit pun dah sakit?" suara Alfan macam marah. Tapi sebenarnya lelaki itu lebih bernada risau.
"Okay aje ni." Dyla puls penutup krim. Dia cuba bangun. Alfan cepat-cepat berdiri dan menolak bahu Dyla untuk kembali duduk.
"Aku ada bandage. Balut tangan tu. Kejap lagi pergi tukar baju. Bau teh aje kat kau! Aku pergi inform ketua kau." Alfan terus pergi. Dyla hanya pandang belakang tubuh lelaki itu dengan pandangan redup. Air matanya menitis. 
'Shah..' nak dipanggil nama itu, tapi tak kesampaian. Air mata dilap dengan belakang tangan. Selesai membalut kesan curahan air panas, dia bangun dan menutup pintu.
"Kawan-kawan kau akan buat flying fox kejap lagi. Aku dah bagi tahu dia orang, kau tak boleh buat." Alfan yang berada di belakang tubuh mengejutkan Dyla. Tapi Dyla lebih terkejut dengan penyataan Alfan. 'Aku tak boleh buat?!'
"Mind your own business boleh tak? Jangan sibukkan hal orang lain." Dyla terus ke khemahnya untuk mencari baju ganti. Alfan mengekor.
"Aku tolong pun dah kira cukup baiklah."
"Well , saya tak minta awak tolong saya pun!" beg baju Dyla dihempas-hempas dek marah.
"Tak reti nak ucap terima kasih? Berat sangat mulut tu nak ucap terima kasih?" 
Dyla keluar dari khemah dengan mata merah tak berkelip memandang Alfan. 
"Terima kasih! Tapi saya lebih berterima kasih kalau awak langsung tak ganggu saya. You have nothing to do with me!" Dyla melangkah pergi. Alfan ketap gigi.
Kakinya menyadung kaki Dyla hingga gadis itu terjatuh. Dyla terjerit kecil.
Tangan Dyla menggenggam pasir. Sakit hatinya.
"I'm not gonna help this time. But dear, you have nothing to do with me? You're wrong. You're my fiance. Act like one." Alfan terus berlalu pergi. 'Tak guna! Tak guna! Memanglah kau takkan tolong sebab kau yang buat aku jatuh! Takde sebab kau nak tolong kalau kau yang punca!'
"Dan bila pula saya tunang awak?!" jerit Dyla. Alfan tidak menghiraukan dirinya. Dyla gagah bangun sendiri. Terasa sakit dilututnya. Tak cukup dengan kena simbah dengan air panas, lutut pula luka.

4 comments:

  1. waaaaa... Alfan gentleman walaupun nampak cm a bit anoying bile kacau Dyla kat camp..

    ReplyDelete
  2. ouuhh!!! sambung lagi~ tak sabar nk bce. kalau dibukukan mesti style ni.

    ReplyDelete
  3. suka suka suka.....suka alfan......

    ReplyDelete
  4. Xnak smbg lg ke.. suka kat alfan dgn dyla..

    ReplyDelete