Latest Post! Check it out!

Luth Ilyas : Bab 7

  “So macam mana rasa sekarang?” Luth senyum manis memandang tepat ke arah Mareeya yang buat mata separuh. Mukanya masam mencuka.   ...

Sunday, March 4, 2018

Pre-Convo


Assalamualaikum. My blog dah berhabuk same as my keyboard. Yeh well, I’m gonna talk about my pre-convo and convocation day! Yihh.
I’m sure gonna read this bila I’m getting older and remembered all these moments. Okay, journey I for degree start dekat Unikl Business School. Tapi sebelum tu, nak cerita dulu kenapa I pilih UNIKL.
Lepas habis diploma kat KPTM Bangi, dah sedap-sedap berhutang dengan sugar daddy I, yakni MARA.. rasa macam payahhhh sangat nak berpisah dengan this one sugar daddy. Hiks. Waktu kat KPTM, I study under UiTM so papers and books, yuran and exams semua UiTM punya. Dahlah yuran murah, duit sara diri banyak pulak tu. (Thanks MARA, yeh I’m paying you back currently. Jgn risau, this baby you raise aint forget to pay her debt. Mihmih) dibandingkan dengan kawan yang study kat UiTM induk, berhutang dengan PTPTN, (hutang memang sikit, tapi duit sara diri pun sikit so parents kena topup every month whereas, mine tak payah. RM620 tak silap I dapat montly. Takkan tak cukup lagi???!) habis belajar, takde potongan macam MARA untuk bayar balik. So silalah mohon loan dengan MARA kalau MARA still kasi pinjam. Haha.
So habis diploma, I dapat offer ke UiTM BERTAM for my degree under OM (operation management). Tapi I turned that down untuk sambung belajar kat UNiKL Business School (UBIS) sebab dua reason.
1.       Someone
2.       MARA
Bila kawan-kawan I yang lain seronok beronok-ronok nikmati cuti semester UiTM yang bapak panjang gilaaaaa, I kat UBIS sendu hujung katil siapkan dokumen untuk naik sem baru waktu cuti sem yang hanya 2 atau 1 minggu. Sodehhh.
First semester done, dengan yuran bernilai RM6,000 satu semester.. I gagah naik ke semester 2. MARA bayarkan dulu, sebab tu gagah kot. Kalau tak dah bergolek jatuh tangga dah. Kahkah. Mid sem 2, dapat offer sambung lagi yang jauhhh dari Malaysia. Course Finance. Time tu macam, what the hell ain.. finance kot. This is yr truly golden dayyy ever as kau nak gemuk  dalam salji, jadi ranting waktu autumn, kepala kau tumbuh bunga waktu spring dan sunburn bau ayam goreng waktu summer! I think tru a lot and lot lot lot lot. And I turned that down too. With reasons. Ya know I was so naïve that I thought if I let my hands go for what I have right now and go for this finance thingy, I’m gonna lose it forever. But I’m wrong. Kunfayakun. Kalau Allah kata jadi, maka jadilah. It’s all in the past ain.
Okay so gagah kaki naik ke sem 3 dan 4. With long and short semesters (this part yang bilamana kawan UiTM kau sedap berguling dalam selimut waktu cuti sem dan kau kena panjat tangga pergi kelas untuk 2 bulan short semester. Dang!!) , I’m done with bachelor of entrepreneurship and management thingy.

Ups and downs, (ade eh?) long and short, bukit dah panjat, laut dah selam, tanah je belum gali. I graduated dengan my two best friends. One, yang I bawa since diploma. One yang I treasured waktu second semester degree. Alhamdulillah sampai sekarang she’s one yang I boleh rely and she’s married! Yeay.
Pre-convo kita orang tak se-gah students lain. Dorang siap hire cameraman untuk photoshoot kot. Berbaring-baring abang cameraman tu nak amek gambar engkorang tetengah panas lit-lit lepas amek jubah konvo.
Kalau bukan sebab si Era sorang ni, memang aku takkan ada gambar pre-convo kot. Hahaha. Nak, tapi malas. Faham tak? malas nak panjat bukit tinggi untuk cari tempat yang cantik, malas nak sarung jubah yang nak kena atur itu ini, pin sana sini. Malas nak iron jubah yang baru dapat lagi. Ngihh. Dah gard ni, semua jadi malas. Bahahah.
So jadi juga atas rengekan budak ni, naik semula ke Taman Saujana apetah kat Putrajaya. Rasa nak tergelak bila Anep park kereta kat bawah. All the memories flushed back and flooded my benak kepala yang dah karat ni. Tetiba mata si rosnurul ain ni bersinar bak permata. Kechingg kechingg!
Kau ingat lagi Anep? Kau bawa aku pergi sini sebab nak picnic dengan tart kau tu. Beli mcd, makan atas bukit kot. Dengan tali kasut masing-masing sebelah putih, sebelah pink. Tak cukup tu, satu bukit tu kau bawa aku pusing semata nak cari pondok tapi semuaaa pondok unavailable. Banyak pula orang buat picnic waktu tu.
Alih-alih duduk bawah pokok rhu sampai dedaun kering dia jatuh atas makanan aku. Cerita panjang-panjang sampai nampak ada husband and wife bawak baby dengan troli kejadah dia tu >.< gigih nya habang hakak panjat bukit dengan menda tu. Hahah.
Lencun do. Okay so time tu I pun tak rajin nak meneroka sekali lagi taman tu macam 3 tahun lepas, kami pun just bergambar kat alley. Berbantukan kamera phone si Era ni. Hahahahah.

Okay done pre-convo. Selesai tu, ktorang balik untuk sejukkan badan dalam IOI Mall Putrajaya dan melayan dua kakak-kakak kesayangan ni yang baru nak masuk umur 24. Hahahahahaha. Happy belated birthday yana sado!


End. IT’S GONNA BE CONVOCATION DAY ON NEXT POST!

No comments:

Post a Comment