Latest Post! Check it out!

Luth Ilyas

Luth Ilyas |  Bab 1 |  Sinopsis Selama kau hidup, kau boleh tengok masa depan kau. Apa yang akan jadi kalau kau pilih A. apa aka...

Sunday, March 4, 2018

Changes

13/1/2018

Assalamualaikum. Cloudy day as today. Hari ni nak share with you guys a lil thing I’ve been experienced. A serious matter, its gonna be boring.

I’m serious. It’s boring. You can click that X button above if you’re not here for this. Haha.

Okay. Here we go. Pernah tak you rasa apa yang you usahakan tak menjana apa-apa? I don’t care, samada ianya physically or emotionally. Well, I do.

Lately I’ve been trying to make a change in myself. That changes I made bersebab. For people to accept me. Again, FOR PEOPLE TO ACCEPT ME. It was exhausting. I tak happy for the changes I made in the beginning di mana I perlu buang my ego, kurangkan marah.. that is just not me. But then slowly I discover yang sebenarnya it’s good for me.

WHAT’S GOOD FOR ME?

I jadi lemah. I jadi lemah di mana I senang terasa, I’ve been sensitive, cepat menangis, and insecure. Dari situ, I found that it is good for me. Selama ni I keras, I ignore most of the things, most of my feelings, I didn’t even say I love you to my dearest friends. Hahah.

Bila I lemah, I called one of my best friend. I tanya, kenapa I jadi macam ni? Kenapa rasa berat ni tak tertanggung. I’ve been away from Allah. I tak rasa sedih yang I lalui ni mendekatkan I dengan Allah. I mean, I didn’t ask Allah to repair this. I didn’t beg. I solat macam biasa like nothing happened. I didn’t ask Him to heal this pain. Tapi I’ve been dragging these feelings for a while.

She said,

‘I bagi you satu video, you tengok.’ She tagged me dekat FB pada video yang titlenya, BEZA HUKUMAN DAN UJIAN DARI ALLAH.

After habis video I can conclude the differences. Apabila Allah turunkan hukuman kepada kamu, kamu akan berada jauh dari Allah. Masalah yang kamu hadapi itu membuatkan kamu jauh dari Allah. Tapi, kalau Allah turunkan ujian buat kamu, yakinlah bahawa Allah menyayangi kamu. Kerana bila ujian itu turun kepada kamu, maka kamu akan lebih dekat kepadaNya.

Butthurt. Setepek kena.

She said again,

‘Jangan tengok apa yang buatkan you jadi macam ni, tapi tengok kenapa you jadi macam ni. Tengok balik hubungan you dengan Allah, tengok balik hubungan you dengan mak ayah you, dengan kawan-kawan you. Repair itu.’

I found these. Solat bila I rasa I don’t have anything to do dah. Maksudnya, cth kalau zohor mula 1.30pm sampai 4.30pm. In the mean time, I akan siapkan kerja-kerja I sampai settle, baru solat. Kalau kerja habis pukul 4, then 4 la solat.

Second, it’s a family matter I don’t need to discuss it here. Tapi you know your relationship dengan parents.. how was it going.. if you tak repair itu even untuk benda renyah ya rabb, you wont feel at ease.

Third, quran. This is the most yang buatkan I terkilan. Dulu waktu kecil, berlumba nak khatam quran sebab nak mama buat kenduri khatam quran dengan pulut kuningnya. Haha. Sekarang, sentuh bila sedih je. Sentuh bila rasa perlukan je. Sentuh bila ingat je. Dia tak menjadi rutin.

Dari situ, I cuba ubah. If I tak boleh paksa orang untuk terima I. Tapi I boleh buat Allah sayangkan I. di mana Allah tu pegang kunci-kunci hati kita. (macam ceramah bunyiknya hahah) it’s all happened sebab Allah. Lillahitaala. Sepatutnya niat I dari awal bukan untuk manusia terima I, tapi untuk Allah terima I. cmonlah, hidup dah suku abad, dosa dah bertimbun but you still sibuk kejar dunia? You wont be happy kalau Allah tak redha.

You buatlah usahalah macam mana pun, kalau Allah kata LA, maka LA. Ia takkan terjadi sampai bila-bila. Macam you nak pinang anak dara orang, you akan amek hati mak paknya dulu, ye dak? Kalau mak pak setuju, maka anak pun amboi kemain panjang lebaq senyum sampai telinga haaa. Hahaha. It’s the same thing here.

Mula-mula tu yelah, benda kena paksa buat. Memang susah. Tapi lama-lama hati akan ikhlas. Dan you akan jumpa banyak benda yang you sendiri tak jangka hasil daripada apa yang you ubah tu. Alhamdulillah, I cant say yang I tak dapat apa-apa daripada few changes I made. I dapat banyak. Mostly, strength untuk redha, strength untuk ikhlas.

Doa I hari-hari, Allah ikhlaskan aku. Allah, sayang aku. Allah, jangan tinggalkan aku. And menangis like you really mean in. Slowly, I get the strength untuk minta, kalau bukan rezeki yang ni.. kalau bukan rezeki aku yang tu, takpe aku redha. Asalkan Kau jangan tinggalkan aku. Asalkan rezeki aku tu jatuh pada orang yang selayaknya dapat. And I pray hard for those I love much. Untuk Allah jaga, untuk Allah dekatkan dengan Dia. Untuk dia nampak yang Allah itu sentiasa ada untuk dia orang. Allah tu sentiasa tunggu untuk dia orang balik pada Dia.

I never quit usaha actually. Sebab doa itu juga usaha. Usaha untuk tawakal kot. Hahaha. Sometimes hati pun tak tenang. Tapi you kena yakin, Allah buat mcam tu bersebab. Allah itu adil. You akan dapat yang setimpal dengan apa yang you usahakan. Allah lebih tahu, benda itu baik atau buruk untuk you. Allah boleh ambil apa yang you ada sekarang, gantikan dengan benda yang lebih baik atau buruk. Depends on you.

Sometimes Allah holds you back temporarily until the road is safe and clear to continue. Be thankful for the stall.

After all these happened, I can see changes in myself. I was so eager to show everyone hw good I can be. Hw much I’ve changed. Hw deep my ego have sank. But I knw, Allah stall it for something good to happen. I hope for istiqamah.

These are the lil changes I get. I sayang diri  I yang sekarang. More outspoken like, hey iloveyou, hey imissyou, hey you look gorgeous, yang sebelum ni kalau dengan kawan2 baik, ihateyou, idontmissyou, you look fugly. Hahahah. I spend most of my night talking to atyn about life, and half of it about anime. Kbai.

No comments:

Post a Comment