Latest Post! Check it out!

Red in the White Dress (cerpen)

Prolog 14/12/2028 – 3.47am Clara heret kakinya lemah-longlai hingga ke katil bersaiz queen yang diletakkan di sebelah tingkap apar...

Sunday, March 4, 2018

It's convocations day.

Assalamualaikum. This day, is the day I’m gonna remember forever. It’s my bittersweet memories. And this is the day I made my promise.

I bangun awal gilaaa. Sesudah solat Subuh, terus gerak pergi PICC dengan Anep sebab kitorang dah pernah experience convo day dekat picc ni banyak kali. Parking memang susah kalau datang lambat. Abang kakak ktorang pun memang convo kat PICC pun. Haha. Since kereta Anep ni takdo sticker convo (as dia bagi parents dia, and I bagi parents I).. this car is sticker-less. Macam naked car masuk event bahahahahahahahahahahaha. Maigadd. Tapi time tu takde orang jaga parking. Sebab awal gila kott! Orang pun macam tak bangun tidur lagi. Hahaha.

Kenapa pergi sendiri-sendiri? Tak pergi dengan parents. Well, dulu convo dip dah ada experience. Dengan nak pulang jubahnya, settlekan itu ini.. so ktorang tak nak parents ktorang terpaksa tunggu sampai tengah hari untuk ktorang settlekan hal ktorang. Sebab banyak benda gak kau kena buat lepas convo senanya.

1.       Kau kena beratur like 30-45 mins untuk ambil gambar rasmi yang kau dah bayar 180 hinggit! (tu tak masuk cite students yang kurang oksigen kat otak, tak boleh nak fikir orang beratur lama, main suka hati jumping Q. waktu tu students medicine pharmacy tak silap I yang buat macam tu. Dalam hati dah maki kaw-kaw tapi senyum je wehh yang sis boleh buat. Sodehhh. I sampai tanggal kasut sebab lenguh gila dgn kasut tinggi) – sejenis yang tak gheti nak pkai heels@wedges.

2.       Pemulangan jubah. This is where segala mak nenek pin susuk yang kau sepit, kau tanam, kau kambus dan kau sorokkan, kau kena keluarkan. Perempuan memang pin dia, pergh. Boleh buat akupuntur satu badan. Bahahahahahahahah. Punyalah nak jubah tu duduk terletak baik je kat badan. Tak nak topi jatuh, ada la dalam 3 4 pin jugak sis bercucuk tanam. Nasib tak tercucuk flesh sendighii.

3.       Ambil transkrip. – I skip sebab time tu dah tengah hari do. Dah letih.

4.       Pengurangan Mara- sepatutnya boleh buat time tu. Tapi as I said, dah letih gila. Dengan kaki melecet lagi.

5.       And time ni la kau akan jumpa kawan-kawan kau. Hahaha. Waktu pre-convo tk jumpa. Sbb UNIKL ni besar. So bercampur aduk dengan students fakulti lain waktu ambil jubah and rehearsal.

So nak suruh parents tunggu lagi ke? Tanak laaaa! I made mess earlier kot.

Lepas habis dalam dewan, mama called and kata mama ayah tunggu dekat ‘Bawah’ tempat tadi. I ingat mama tunggu dekat tempat yang memula ktorang sampai PICC. Tempat waktu nak sarung jubah tu. So gigihlah turun 4-5 tingkat hingga ke bawah. Plus time mama call tu, orang ramai. Macam dalam konsert so memang suara tak dengar sangat.

Dah sampai bawah, tengok mama ayah takde. So I call balik. Mama kata mana? They were so mad bagitau yang dorang tunggu dalam dewan. As referred ‘bawah’ tu sebab tempat duduk dorang dekat bawah sekali untuk parents punya tempat. Misunderstanding there. But it cause bitterness.
Time tu rush nak naik balik dewan, tapi mama cakap tak payah. Mama ayah turun kat tempat tadi. So I calmly wait. And bila I nampak dia orang.. you know it was heartbreaking for me. Nak menangis, tapi I tahan.

“Adik tak dengar tadi. Adik ingat ma cakap bawah kat sini.” – I explained.
Ayah didn’t look at me at all. AT ALL. *clearing throats jap*
“Ayah dengan mama tunggu dalam dewan sampai orang tutup lampu dewan!”- ayah tetiba cakap. I know he was mad as hell.
And dalam kepala I time tu, kau bayangkan mak ayah kau tunggu kau patiently but you didn’t come. They wait, but you didn’t come. You know the waiting.. hmm. Kepala I crack time tu. Masih try untuk tahan nangis.
“Dahlah. Pergilah pulang baju. Ayah nak balik.” Ayah walk away to exit. Mama pandang I. Dia faham apa I rasa.
“Mama dah cakap dengan ayah. Sebab ramai orang.. so maybe adik tak dengar. Tapi he wont listen. You tau ayah you.” -mama.
“Ma, this is my degree. I said this earlier adik malas nak pergi convo tapi mama ayah force me to. Ayah siap beli lense kamera baru to get a good shot of me atas pentas kot. And he ended up nak balik?” mata I time tu dah merah. Ain, you’re so gonna remember this yr entire life.
“PErgilah cakap dengan ayah.” -mama.
So I pergi dekat ayah yang dah tunggu mama dekat exit.
I wont tell u guys what I said to ayah cz it’s so so so sad for me to remember. But I did minta maaf banyak kali. Banyak kali. Hugs and rayu untuk amek gmbar dengan ayah mama sebelum pulangkan jubah. Cz we didn’t get a chance to have a pic of me wearing jubah deg dgn mama ayah lagi. So I melted a bit. Heheh.

Ambil few shot gambar, and jumpa dengan family Anep, family Era je tak dapat jumpa.. entah mana dia pergii. Kalau tak we would have 3 best friends family picture! Hahah.
After that, I burst in tears. Really-really. I never, I repeat, I NEVER EVER EVER menangis depan ayah. Depan mama pernah, but once.. this year juga. 2017. It’s a very hard year for me. That I cried so hard to her sampai dia terkejut sebab tak pernah tengok anak dia can melt this way. It tooks me 3 hrs to calm myself. Hahaha. She asked me why, but my personal thingy, I tak cerita dengan my parents. Untuk jaga semua pihak. She gave me milo ais. “Sejukkan hati panas you tu.”- mama as always hard core -.- dalam lembut-lembut nak pujuk tu, ada juga perli, ada juga marahnya. Haha.
I anak bongsu of two. I ada abang, and me. Only. Orang selalu anggap I ni anak manja, spoil brat and so on so on. I don’t give a damn about that. Cz I deserve to be as manja as I want with my own parents. Tapi I’m not that kind of manja. Yang suka peluk mak, peluk ayah, cakap I love you, I miss you. No. I malu sendiri untuk buat macam tu. Hahaah. I don’t know why, tapi rasa malu. Haha. Okay back to story.

I peluk ayah and menangis as hard as I can. Minta maaf again and again.
One sentence, just one.. yang buat I sentap and so so so down.
“Ayah kalau mati ni, sebab adik la. Kasi ayah sakit jantung.”
It was a sad day for me. *wipe tears*  again, kau anak.. minta maaf. Minta maaf banyak kali yang kau boleh. Kalau I’m the one yang akan causes ayah heart attack, I rather die first ayah dari sakitkan hati ayah. Yeh.

Nangis sampai sedu-sedu tapi ayah gosok belakang badan. “Dah.. dah.. jangan buat macam ni lagi.” Ayah give up tocer kepala anak dia. Hahah.
And I made my promise. Adik takkan berhenti sampai degree. Master PHd, u name it. I’ll give it to you.

Besar do janji tu, ain. Tapi yeah.. besar lagi shayanggg adk kat ayah. Hahah. That’s my bittersweet memories. Balik dari konvo tu pun gaduh balik dengan ayah sebab tak puas hati cast star wars. Hahahahahahaha.

Selamat masuk 2018 ain. Assignments are waiting, thesis are waiting, classes and stress gonna be yr bestttt friend angat.


Anak-anak ibu, ni untuk atok nenek awak. And fr you guys jugak. Tak payah la pegi sekolah, kita home schooling je k. mihmihmih. Kbai.

No comments:

Post a Comment