Latest Post! Check it out!

DTM 13

Plastik sampah besar itu diletakkan di tempat duduk belakang. Tali pinggang keledar ditarik. Alan turut sama menarik tali pinggang kele...

Monday, May 21, 2012

SASS END

“Seriously, I minta maaf sangat-sangat dengan apa yang dah jadi.” Fatin berharap agar Farhan sudi memaafkannya. Tiub yang bersambung di tubuh Farhan dipandang ngeri. Jarum? Huih! Minta simpang!

“Kan aku dah kata, keluar. Kau tak faham ke? Keluar!” jerit Farhan.

“I’m sorry okay!” Fatin masih tidak mahu mengalah.

“Weh perempuan sial! Keluar la! Kau tu menghancurkan hidup aku aje!” herdik Farhan. Darah Fatin turut mendidih.

“I minta maaf elok-elok, yang you nak sial-sial I kenapa?! You ingat you artis, you bagus sangat la? You ingat muka macho you tu boleh buat semua orang suka you? Hello encik artis, bukan orang lain takat tak suka dengan you, tapi cemuih! Menyampah!” terus Fatin berlalu meninggalkan Farhan yang dilanda taufan Katrina.

Fatin yang baru keluar dari perkarangan hospital, terus diserbu media. Terpinga-pinga sebentar gadis itu. Apa ni kecoh-kecoh?

“Cik, dengar khabar cik lah punca Farhan dengan Qistina break up. Betul ke?” tanya seorang wartawan. Belum sempat Fatin menjawab, seorang lagi bertanya, “Ini cinta tiga segi ke?”

Fatin berkerut dahi. “Cik tahu tak kesan menjadi orang yang ketiga?” sebiji lagi mikrofon ditalakan kepadanya. Fatin geram!

“Dengar eh. Saya bukan...” belum sempat Fatin menghabiskan kata-katanya, Farhan terlebih dahulu memintas, “Saya yakin dia boleh jadi teman hidup saya selamanya.” Fatin membulat sambil memandang Farhan. Apa dia ni? Gila dia ni! Gila! Gila!

Dan mereka diserang media bertubi-tubi. Fatin hanya mampu senyap. Pening pula kepalanya apabila dihujani dengan pelbagai soalan. Biarlah Farhan yang jawab. Biarlah Farhan yang uruskan semua. Mungkin ini aje yang aku boleh buat untuk bayar balik apa yang aku buat kat dia.

“Bila kalian akan berkahwin?” tanya seorang wartawan. Dan ketika itulah Fatin pengsan.

Berbulan sudah semua itu berlalu. Fatin masih lagi dengan perangainya. Tapi hubungan mereka kian membaik.

“Weh pirana, malam nanti aku ambil kau pergi dinner tau.” Ujar Farhan di hujung talian.

“Maaf. Tiada orang bernama pirana di sini. Dan setahu saya pirana tu sejenis ikan. Saya manusia. Bukan ikan.” Jawab Fatin.

“Sudah la pir, aku nak shooting ni. Malam kang aku jemput kau, tau!”

“Siapa kata I nak ikut you keluar dinner?” Fatin mencebik.

“Budak ni kan!”

Talian dimatikan oleh Fatin. Dia ketawa sendiri. Padan muka! Buli lagi.

Malam yang dijanjikan untuk mereka bertemu tiba jua. Fatin mengenakan sehelai blaus labuh berwarna putih, dipadankan dengan cardigan hitam labuh hingga ke paras betis. Dia memakai tudung bawal bidang 45’ dan itu cukup untuk menutup dadanya.

“Kenapa cantik sangat malam ni?” soalan bernada sinis itu dilontarkan Farhan. Lelaki ni memang mulut jahat eh?

“Haih, nak keluar dengan artis, takkan la nak pakai t-shirt bundle. Karang masuk paper, tak voke la!” balas Fatin. Farhan hanya ketawa. Mereka mengambil tempat di meja makan restoran itu.

“Aku ada benda nak cakap dengan kau ni.” Farhan memulakan bicara. Fatin hanya mendengar.

“Aku tahu benda ni macam tak tersusun. Punca daripada filem negatif tu, kita bergaduh. Saling maki-memaki. Tak bersefahaman. Tapi berberapa bulan yang terakhir ni, masa aku habiskan dengan kau, aku rasa kau bukannya teruk sangat.” Komen Farhan. Fatin menjungkit kening sebelah.

“So?” Fatin masih belum dapat poinnya.

“Aku rasa.. erm.. aku rasa..” Farhan tiba-tiba gagap. Fatin mencebik. “You rasa apa? You nak kata you dah terjatuh hati dengan I?” serkap Fatin. Farhan memandang Fatin dengan mata membeliak.

“You jangan nak buat mata macam tu la. Macam ikan mas tau tak! Ingat lawa sangat la tu?” Marah Fatin yang tidak senang ditenung begitu.

“Dah tu, kau nak aku bereaksi macam mana?”

“Dah la. Malas I nak layan you. Makan lagi bagus. Ni mana waiter ni? I dah lapar ni.” Fatin melilaukan matanya mencari pelayan.

“Ish! Pasal benda tadi tak selesai lagi.” Farhan tak puas hati.

“Apa dia yang you nak cakap?”

“Apa yang kau cakap tadi tu la.” Farhan masih tidak mahu menyatakan apa yang dia rasa.

“Apa yang I kata? You tu je yang banyak cakap. Mulut macam machine gun.” Fatin terasa menyampah pula.

“Aku nak cakap, kau menyampuk! Memang ini la jadiknya.” Farhan mula yang naik angin.

“Apa? Pasal statement I yang kata you jatuh hati dengan I tu? Pfft.. semua tu takkan jadi, kan? You still sayang Qis, kan?”

“Kalau aku kata aku dah tak sayang dia, macam mana?”

“So? Live your life la.”

“Kalau aku nak life aku dengan kau?”

Dan kali ini memang mulut Fatin terkunci. Dia benar-benar terkejut dengan soalan Farhan. Seketika kemudian, Farhan menolak sehelai kertas A4 yang berlipat empat. Fatin pelik.

“Apa ni?” tanya Fatin.

“Kertas la. Buka.” Arah Farhan. Fatin menyambut huluran kertas Farhan lantas membukanya. Hanya Allah sahaja yang tahu degup jantungnya ketika itu.

JADI ISTERI SAYA, FOREVER AND EVER?

Fatin memandang Farhan meminta penjelasan. Farhan berlagak tenang. sedangkan dalam hati, dia sendiri takut jika perempuan itu menolak cintanya. Perangai Fatin yang gila-gila membuatkan Farhan tertarik dengan gadis itu.

“Betul la macam yang kau kata tadi. Aku, terjatuh hati kat kau..” kata Farhan. Mukanya merah padam. Atototo, comel! Fatin tidak tahu apa yang perlu dia jawab.

“Kenapa kau diam? Jawab la.”

“Kalau itu yang you rasa bagus untuk you, untuk I.. erm .. okay kot.”

Jawapan Fatin membuatkan Farhan tersenyum lega.

“Tapi dengan syarat.” Fatin menyambung.

“Syarat apa?”

“I tak nak life saya terganggu dengan media. Nanti pengsan lagi macam hari tu!” kata-kata Fatin membawa tawa dari Farhan.

Hidup Farhan dan Fatin, begitulah ceritanya. Okey fine. Ending dia laju. Actually cerita dah sangat-sangat sangatttt lama. Berapa tahun pun tak tahu. Dah berhabuk pun. harap2 sikit sebanyak, boleh bagi korang enjoy. Ain tahu banyak cacat celanya cite ni. ain takde edit langsung pun. hahah. Malas! Ok, saya pemalas. Haishh. Kalau dah settle semua, ain akan cuba perbaiki cerita ni. ;) tengs to all yang baca. ^_^

4 comments:

  1. atoto..............sweeeeettttttttt...hek2..uikks sempat lagik wat citer baru....mtg2 cuti ;) haha

    ReplyDelete
  2. hahah ,, sarah ,, actually ni cite lame la .. ahaha .. tu yang post balek :) ahax

    ReplyDelete
  3. ske cter ni... nasib baik la Fatin jumpe negative film tu... kalau x, alamatnya kawen la kot Qis dgn Farhan...

    ReplyDelete
  4. Sekadar pendapat saya, maybe kena tukar tajuk cerpen kot.
    BAKAL suami aku superstar.
    Sebab cerpen ni overall cerita pasal hubungan diorang sebelum kahwin.
    Not after kahwin.

    ReplyDelete