Latest Post! Check it out!

TRN : Chapter 2 - The Beginning

“Dia nak buat apa dengan baju tu?” Bee turut sama tidak paus hati dengan tindakan Han membawa pulang baju badut lusuh itu ke Malaysi...

Monday, May 21, 2012

SASS 2

FATIN keluar dari kedai cuci gambar itu. Terkedu sebentar dia apabila melihat gambar-gambar yang baru dicuci. Sungguh dia tak percaya. Ni kalau bagi kat media ni, aku boleh untung lebih ni! Fatin menepuk-nepuk gambar yang dicuci. Tersengih dia.

Astaghfirullahalazim! Fatin! Sampai hati kau fikir macam tu. Tak baik tahu. Mengaibkan orang. Hilang senyuman nakal dari bibir Fatin.

Filem negatif yang dipegang, segera disimpan di dalam tas tangan. Benda ni perlu dipulangkan! Nekad sungguh Fatin.

Fatin? Apa ke bodohnya kau. Farhan Azman tu artis. Kau tahu artis? Orang yang ada nama. Memang tak lah kan kalau kau nak jumpa dia empat mata. Silap-silap bodyguard dia humban kau masuk longkang!

Tapi tak silap kalau kau cuba, Fatin. Mungkin dia akan berterima kasih kat kau. Lepas tu belanja kau makan kat restoran mahal-mahal! Angan Fatin.

“LEPASKAN saya! Lepaskan saya!!” jeritan Fatin tidak dipedulikan dua orang lelaki berbadan tegap yang mengangkat dirinya keluar dari kawasan pengambaran. Sah-sah angan kau tu cuma angan-angan, Fatin oi.

Kau tengok cara si mangkuk ayun tu pandang kau sebelah mata je? Dia buat macam kau ni parasit je. Artis baru tu! Baru nak cipta nama pun dah berlagak. Macam kau tu bagus sangat? Gumam Fatin dalam hati.

“Sakitlah!” marah Fatin apabila dua lelaki berbadan tegap tadi meletakkan dia secara kasar di luar lokasi pengambaran.

Fatin menggosok-gosok lengannya yang terasal sengal dipicit. Meluat sungguh dengan lelaki bernama Farhan Azman tu. Tiba-tiba ideanya muncul.

Dia mengeluarkan kertas dari beg tangannya dan mencatit sesuatu di kertas itu. Dia tak berani untuk menitipkan sekali filem negatif itu kepada Farhan. Takut jika orang lain mengambilnya dan dia akan dituduh mengaibkan lelaki itu ketika gambar itu terpapar di seluruh muka surat khabar.

Gambar Farhan bersama model terkenal, Qistina berpelukan pasti menjadi isu hangat di setiap akhbar. Selesai menulis nota, Fatin masuk kembali ke kawasan lokasi. Lelaki berbadan tegap tadi memandangnya bagai nak telan!

“Okay, sekarang saya datang bukan nak ceroboh okay? Saya nak minta tolong awak bagi nota ni kat si kerepeng Farhan Azman tu. Boleh?” takut-takut Fatin menghulurkan kertas kecil itu kepada lelaki berpakaian hitam.

“Baik.” Katanya ringkas. Fatin tersenyum dan segera beredar.

“SIAPA yang bagi nota ni?” tanya Farhan. Dia duduk sambil kaki bersilang. Lagak macam big bos sahaja!

“Perempuan yang ceroboh masuk kawasan lokasi tadi.” Lelaki berbadan tegap yang bernama Muaz itu menjawab.

“Okay. Awak boleh keluar.” Arah Farhan sambil menjeling. Sombong! Bongkak! Itulah yang boleh diterangkan melalui sikapnya.

Awak ada kehilangan barang? Check your bag. Maybe you ada jatuhkan FILEM NEGATIF you. Call me back, Atyn. 0134567890

Bulat mata Farhan membaca nota yang ditinggalkan. Segera Farhan mencapai beg sandangnya dan mencari-cari filem negatifnya. Tiada! Hanya tinggal satu koyakan pada beg galasnya yang tersimpan kemas filem negatif itu.

Damn! Farhan menghempas beg galasnya. Farhan cepat-cepat mencapai Samsung Galaxy dan mendail nombor Fatin.

“Hello, assalamualaikum.” Lembut suara Fatin di hujung talian.

“Hello! Bagi balik filem aku.” Keras sungguh kedengaran suara Farhan. Fatin mengerut dahi.

“Salam takde, apa pun takde, tiba-tiba minta filem? Awak ni siapa?” sengaja Fatin menduga kesabaran lelaki bongkak itu. Lelaki ni memang patut diajar macam mana nak hormat orang lain!

“Aku Farhan. Malas aku nak berbasi-basi dengan kau. Sekarang, bagi balik filem aku!”

“Farhan mana ye?” Fatin berbaring di atas katil. Seronok dia mengenakan artis itu. Bukan senang nak bercakap dengan artis tahu!

“Kau jangan main-main dengan aku boleh tak? Aku takde masa la nak layan perempuan macam kau. Banyak lagi kerja yang aku boleh buat dari berbual kosong dengan kau.” Bebelan Farhan tidak dipedulikan.

“I tanya, Farhan mana? Banyak sangat nama Farhan kat dunia ni. You ingat, nama you seorang je Farhan?” suara Fatin ditinggikan.

“Farhan Azman, seorang artis? Know me?” suara Farhan kedengaran kesal. Fatin menahan tawa.

“Sorry, I tak kenal lah artis Melayu yang baru-baru. P.Ramlee I kenal lah.” Fatin menjauhkan telefon bimbit daripada telinganya. Ketawanya tidak mampu ditahan.

“Kau ni kan! Aku nak filem aku balik!” marah Farhan.

“You, I bukan apa. Because of your behavior, I tak rasa macam nak pulangkan balik filem you dengan Qistina ni balik.” Fatin menimbang-nimbang filem di tangannya.

“What?! Kau tengok?!”

“What, what? Oh. Did I said Qistina? Sorry lah you. I ingat ni filem I waktu oversea dulu, tak sangka pula keluar gambar mangkuk tingkat dengan model Malaysia. By the way, you looks so buruk! I ingat certain artis sangat hensem bila luar dari televisyen. Tapi you? Totally not that handsome!” sengaja Fatin menyimbah minyak petrol pada api. Biar tahu rasa!

“Melebih dah ni! Kau bagi balik filem aku sebelum aku saman kau!”

“Saman? Takutnya I. Okay. You nak main ugut dengan I? Beres. Esok you jangan lupa tengok muka hadapan paper okay? Pastikan muka you sama dengan muka dalam picture yang I nak bagi kat media tu. Takut nanti peminat you tak kenal you pula.” Fatin berbalas ugutan. Tapi tak mungkin dia akan melakukan itu. Dia hanya ingin lelaki itu meminta maaf dengan apa yang telah lelaki itu buat ketika di kawasan lokasi.

“Damn! Kau nak apa sebenarnya?”

“Nak apa? I just nak dengar you minta maaf kat I sebab halau I macam kucing kurap tadi. Totally tak baik! You ni hati manusia ke hati beruk? Even beruk pun tak buat spesies dia macam tu tahu.”

“Maaf? Bukan salah aku. Buat apa aku nak minta maaf?” Farhan masih tak mahu mengaku kalah.

“So you tak nak admit salah you? Okay. Assalamualaikum.” Talian dimatikan. Fatin ketawa gembira. Berguling-guling dia di atas katil keseronokan.

“What the???” Farhan menghempas telefon bimbitnya. Tak guna! Setelah berfikir sejenak, dia kembali mendapatkan telefon bimbitnya dan mendail nombor Fatin.

“Hello, assalamualaikum.” Jawab Fatin selamba. Farhan menjulingkan mata.

“Waalaikumussalam.” Balas Farhan lebih lembut.

“Good.” Puji Fatin.

“Aku minta maaf sebab halau kau tadi kat tempat lokasi. Now, boleh aku dapatkan balik filem aku?” keluhan Farhan meniti di bibir. Fatin tersenyum kemenangan.

“Anda dimaafkan. Tahniah kerana menyedari silap anda.”

“Aku nak balik filem aku.”

“Iya. I bagi. Minggu depan. Okay? I busy la sekarang. Macam mana you busy, I pun busy juga. Just hari ni je I ada masa untuk jumpa you then pulangkan filem you. Tapi you yang sia-siakan peluang you. Sorry, bye.” Fatin menamatkan talian lantas mematikan telefon bimbitnya.

Farhan terlopong tidak percaya. Boleh pula budak ni main-main dengan aku. Farhan menepuk dahi. Mampus aku kalau budak tu bagi kat media. Dia ingin mendail nombor telefon Fatin sekali lagi.

Farhan tersentak apabila telefon bimbitnya berdering dahulu. Qis? Senyuman bahagia jelas terpampang di mukanya.

“Hello sayang?” Farhan mengunci pintu supaya tiada siapa yang masuk mengganggunya.

SEMINGGU berlalu. Seperti yang dijanjikan, Farhan Azman bertemu dengan Fatin Syuhada. Sengaja Fatin memilih untuk bertemu di tempat yang sesak dengan orang ramai. Kedai mamak!

Farhan berjalan masuk ke dalam kedai mamak itu. Dia berhenti seketika di hadapan pintu masuk. Topi yang dipakai ditarik ke depan sedikit. Cermin mata hitam dibetulkan. Dia risau kalau-kalau ada orang yang mengenalinya.

Fatin yang sudah lama menunggu mula bosan. Janji pukul sebelas. Sekarang dah pukul sebelah empat puluh lima! Fatin mengangkat punggung ingin pergi.

“Chopp!!” Farhan segera menahan Fatin yang sudah berkira-kira ingin keluar dari kedai makan itu. Terkejut dengan tindakan lelaki yang tidak dikenali itu, pantas Fatin menepis kasar.

“Awak ni siapa?” tanya Fatin agak kasar.

“Aku lah!” bisik Farhan perlahan. Mata disebalik cermin hitam yang dipakainya melilau melihat orang keliling yang mula memasang mata melihat mereka.

“Aku siapa?” Fatin buat-buat tak faham.

“Farhan Azman.” Semakin perlahan suara Farhan sambil menjatuhkan sedikit cermin matanya.

“Tak dengar. Apa?” Fatin mentadah telinga.

“Farhan Azman la bengong!” keras suara Farhan.

“Kuat lagi. I tak dengar.”

“Pekak betul.” gumam Farhan. Namun diturutkan jua keinginan Fatin. Takut juga dia juka filem itu disebarkan. “Farhan Azman!” kali ini, suara Farhan cukup menggegarkan satu kedai makan itu. Semua mata terus memandang tepat ke arah Farhan.

“Farhan!! Farhan!!” semua wanita yang berada di situ telahpun bangun dan cuba mendekati Farhan. Dengan segera Farhan menarik lengan Fatin supaya mengikutinya untuk lari.

Larian mereka dari peminat fanatik Farhan Azman membuatkan Fatin penat sungguh. Terburai juga tawanya ketika lari bersama Farhan sambil dikejar peminat-peminat itu.

“Yang kau gelak kenapa? Lari lah!!” gesa Farhan. Kaki mereka terus melangkah. Elok dari sedikit orang yang mengejar mereka, terus menjadi banyak. Mungkin orang yang di tepi jalan turut mengejar.

“Weh! I penat lah.” Rungut Fatin. Nafasnya turun naik.

“Penat tak penat! Lari juga.” Desak Farhan. Hampir terjatuh gadis itu dek berlari terlalu laju. Farhan dengan cepat menarik lengan Fatin supaya bangun dari jalan tar.

“Bangun la! Dia orang dah dekat tu!”

“I penat lah. You pergi la lari seorang. Kenapa ajak I lari pula? I bukan artis. You yang...” tak sempat Fatin membebel lagi, terus sahaja Farhan mencempung Fatin dan membawa lari gadis itu ke belakang blok.

Terkesima sebentar Fatin dibuatnya.

“Beratnya kau! Macam anak gajah.” Rungutan Farhan hanya membuatkan Fatin ketawa terbahak-bahak. Farhan menyelinap disebalik deretan kereta yang diparkir. Fatin diturunkan daripada dukungan. Mereka menunduk.

Wanita, gadis, adik-adik yang mengejar mereka meneruskan kejaran meskipun mereka sendiri tak tahu di mana keberadaan Farhan. Nafas Fatin dan Farhan berombak kencang.

“Kau la mangkuk, pandai sangat pilih tempat macam tu.” Tajam pandangan Farhan pada Fatin. Fatin buat muka tak tahu.

“Daripada I pilih shopping mall. You sanggup ke kena kejar dengan satu isi mall tu?” perli Fatin.

“Lain kali pilih la tempat macam kat taman ke, apa ke. Ni tak. Kedai mamak juga tempat kau. Kau suka sangat ke kedai mamak tu?”

“Dah lama I tak makan roti canai tahu. I ingat kalau pergi situ boleh la mencekik roti sekeping. You lah punya pasal ni, sampai kita kena lari.” Fatin duduk mencangkung.

“Apa pula aku? Kau yang buat masalah. Aku rasa kalau kau tak pekak, takdenya aku kena menjerit kuat-kuat nama aku sampai seluruh kedai tu dengar nama aku.” Farhan membela diri.

“Salah you juga. Siapa suruh menjerit? I suruh kuatkan suara je, bukan menjerit. Teringin sangat nak jadi Tarzan ke?”

“Banyak cakap la kau ni! Bak sini balik filem aku.” Farhan menadah tangan meminta filemnya balik. Fatin memuncung. Dia menarik beg sandangnya ke depan. Akibat terlalu letih, dia terus duduk bersila di celah kereta itu. Farhan hanya menggeleng melihat gadis itu dengan selambanya duduk di atas jalan tar.

“Mana dia, eh?” Fatin mencari-cari filem itu. Dia menyeluk kiri dan kanan begnya. Farhan bosan menunggu.

“Cepat la. Aku ada kerja lagi ni.” gesa Farhan.

“Sabar la. Itu pun tak boleh nak sabar.” Fatin mencari lagi. Mana aku letak ni?

“Kau ni cari pakai mata ke pakai kepala lutut?” getus Farhan.

“Mata la! Banyak mulut la you ni. Bila masa pula you boleh jadi artis ni? Mulut tak berhenti mengomel.” Geram sungguh Fatin dengan mulut lelaki itu.

“Kau.. erm..” Farhan serba salah ingin menyoal. “Kau memang tak kenal aku ke?” terkeluar juga soalan.

Fatin melangut sebentar memandang mata Farhan. Cermin matanya telah dibuka sejak lari tadi.

“Tak.” Jawapan Fatin membuatkan Farhan pelik.

“Macam mana kau tak kenal? Setiap hari drama aku ditayang kat TV. Takkan kau tak tengok?”

“I baru je balik dari oversea. Mana I tengok TV. I mengadap buku je.” Fatin mencari lagi. Mana ni, mana ni?!!

“Kau sambung belajar ke?”

“Iye la. Takkan merenyam kot.”

“Kau...” belum sempat Farhan menghabiskan soalan, Fatin terlebih dahulu menjerit gembira. “Dah jumpa!” Fatin terus menyerahkan filem itu kepada Farhan.

“Puas hati, Encik artis?” sinis suara Fatin.

“Kau ingat ni. Jangan sesekali kau bocorkan rahsia ni. Kalau media dapat tahu, nahas kau!” ancaman Farhan langsung tidak menggentarkan Fatin.

“Kenapa? You nak buat apa? Nak bunuh I? Buatlah kalau berani. Mungkin you boleh terlepas kat dunia, tapi akhirat, takkan!” Fatin bangun dari cangkungan. Letih pula menyangkung. Sakit kaki!

“I balik dulu. Bye encik artis.” Fatin melangkah meninggalkan Farhan yang masih menyangkung.

Farhan menyarung semula cermin matanya. Filem negatif itu dimasukkan ke dalam poket seluar. Farhan sempat mengeluarkan telefon bimbit dan menghantar pesanan ringkas kepada Fatin.

Ingat! Jangan bocorkan!

Fatin hanya menggeleng memandang pesanan daripada Farhan. Takut betul pakcik tu. Fatin teringat sesuatu! Yeah! Gambar yang dia cuci hari tu masih ada di dalam beg sandangnya. Fatin menoleh untuk mendapatkan Farhan semula bagi memulangkan gambar tersebut.

Lesap. Hilang terus bayangan Farhan. Fatin mematikan niat untuk menyerahkan gambar itu. Simpan je la. Putus Fatin. Kaki yang sedikit sakit membuatkan dia berjalan bagai kaki patah!

FATIN membelek beberapa keping gambar di dalam LRT. Lengang pula LRT hari ni. melihat gambar Farhan bersama Qistina, Fatin tersengih sendiri. Nama je Islam. Peluk sana sini tak kisah pun. Yang perempuan pun sama, tak malu ke pakai baju tak cukup kain? Rambut siap berkaler-kaler lagi. Ingat lawa sangat lah tu? Macam karat je.

Kutuk Fatin sendirian. Apa la yang ada dalam fikiran masyarakat sekarang? Rambut dah elok hitam, diwarnakan pula merah. Macam traffic light tahu tak! Ada pula yang nak warnakan putih. Nak cepat tua ke?

Fatin menyandarkan kepalanya ke tingkap LRT. Mengantuk pula. Hanya beberapa minit selepas itu, matanya terlelap. Kepingan gambar itu jatuh ke tempat duduk belah kanannya.

TERKOCOH-KOCOH Fatin keluar dari perut LRT. Nasib baik tak terlepas stesen. Kalau tak, jenuh aku nak menapak balik rumah. Fatin menepuk-nepuk bahu kiri dan kanannya. Setelah itu, tepukan itu lari pula pada pahanya. Lenguh masih tak hilang.

“Assalamualaikum.” Laung Fatin apabila tiba di hadapan pintu rumah. Salamnya disambut abahnya.

“Eh abah? Tak pergi kerja ke?” Fatin membuka kasut dan stokin.

“Abah cuti hari ni.”

“Oh..” Fatin terus naik ke bilik selepas menyalam tangan abahnya. Beg galas dicampak ke atas kerusi. Dia menelentang di atas katil. Matanya dilelapkan sebentar. Tiba-tiba matanya terbuka luas!

Dia bangun mencapai beg sandangnya. Zip dibuka. Isi beg dikeluarkan. Ya Allah!! Gambar-gambar Farhan! Mana dia? Mana dia?!! LRT!!

Fatin bangun mencapai telefon bimbitnya. Terketar-ketar tangannya cuba menaip mesej kepada Farhan. Namun mesej itu dipadam semula. Orang tak perasan kot. Terjatuh kat landasan LRT kot. Fatin cuba menyedapkan hatinya.

Dia duduk di atas kerusi. Jantungnya berdegup laju. Ya Allah! Hilangkanlah gambar tu daripada sesiapa. Jangan sesiapa pun jumpa gambar tu. Biar gambar tu koyak atau kena air ke, atau apa je la! Fatin meramas-ramas jari jemarinya. Tiada apa akan berlaku, Insya Allah.

SELESAI tahiyat terakhir solat Isyak, Fatin memberi salam kiri dan kanan. Dia berdoa supaya gambar-gambar Farhan tidak dijumpai media. Bersungguh-sungguh dia berdoa. Seketika kemudian, doanya diganggu dengan deringan telefon bimbitnya.

Fatin segera mengakhiri doanya dan mencapai telefon bimbitnya. Farhan?! Terketar-ketar Fatin ketika cuba menekan butang menerima.

“Assalamualaikum.” Lembut suara Fatin menyapa.

“Apa kau dah buat?! Aku dah bagitahu kau supaya jangan sebarkan kat media, kan? Kau ni perempuan jenis apa ha?! Suka sangat jaga tepi kain orang.”

Fatin terkesima. Pada masa yang sama, hatinya turut panas dituduh sebegitu.

“Salam takde, apa takde, tiba-tiba nak serang I kenapa?” suara Fatin meninggi. Air mata bertakung. “I bukan sengaja okay.” Suaranya mengendur.

“Apa yang tak sengaja?! Jelas masuk media ni, apa kau nak jelaskan?” Farhan masih berasap.

“I.. I..” tergagap-gagap Fatin.

“I apa?!” tengking Farhan.

“Waktu balik tadi, I tertidur dalam LRT. I rasa gambar you terjatuh dari tangan I waktu I tidur. Then I keluar dari LRT cepat-cepat bila tersedar dari tidur supaya tak terlepas stesen. Sungguh I tak ingat langsung pasal gambar tu! I’m so sorry!” Fatin diserbu rasa bersalah.

“What gambar?” Farhan pelik.

“Waktu I jumpa filem tu, I pergi cuci gambar tu. Tadi I bagi you filem negatif je. Gambar yang I cuci, I lupa nak bagi balik. Tapi I memang nak pulangkan gambar tu balik. Bila I toleh belakang, you dah takde.” Terang Fatin.

“Apa hak kau cuci gambar aku?! Yang kau pergi cuci kenapa? Sial lah perempuan ni!” amarah Farhan tidak lagi dapat dibendung.

“I tahu I silap! I’m sorry, okay.” Fatin meraup wajahnya. Masalah betul dengan lelaki ni. Minta maaf pun tak reti nak terima.

“Maaf kau tu dah takde guna la. Sebab kau, Qistina putus dengan aku. Sebab kau, media kejar aku sampai depan pintu rumah aku. Sebab kau, kontrak kerja aku hancur! Sebab kau juga, karier aku boleh jatuh.” Jeritan Farhan dicorong telefon membuatkan Fatin menjarakkan telinga dengan telefon bimbitnya.

“Dah tu, you nak I buat apa? Benda dah jadi.” Selamba Fatin berkata. Penat dah dia nak berbasi-basi dengan lelaki bongkak itu.

“Benda dah jadi kau kata? Kalau bukan sebab kau, benda ni takkan jadi! Aku nak kau bertanggungjawab bersihkan nama aku balik. Dapatkan Qistina balik, dapatkan kontrak kerja aku, jaga karier aku!” tegas sungguh Farhan. Mukanya sudah merah menahan marah.

“Macam mana I nak buat semua tu?” Fatin menengking. Gila apa?

“Yang kau tengking aku kenapa? Kau yang salah.” Farhan menyelak sedikit langsir tingkap. Pihak media berada merata-rata!

“Look, I akan fikir cara somehow, okay? And I am so sorry. I call you nanti.” Talian dimatikan Fatin. Think Fatin! Fikir!! Macam mana kau nak selesaikan masalah yang kau sendiri wujudkan?

Argh!! Blur! Fatin menangis sendiri. Kenapa kau selalu buat masalah, Fatin Syuhada?

3 comments: