Latest Post! Check it out!

TRN : Chapter 2 - The Beginning

“Dia nak buat apa dengan baju tu?” Bee turut sama tidak paus hati dengan tindakan Han membawa pulang baju badut lusuh itu ke Malaysi...

Thursday, March 24, 2016

Langkawi Bajet Day 2

Bangunnn Bangunnnn.

letih wehh. bangun subuh pukul 7! i know, tak elok. dah sampai 3 phone, 3 alarm bunyik tak bangun-bangun. ni pun alhamdulillah bangun. Allah suruh bangun subuh. satgi pukul 9 nak pergi island hopping. cepat2 la bangun amek wuduk and solat.

Bfast sikit, RM 2.50 nasi lemak biasa.

so semalam ktorg decide nak island hopping kan? RM 30 je sorang. island hopping ni dia bawak korg pegi 2 tempat. haa ye la yelaa. 3 tempat. 1 tempat tu i tak kira sebab tengok boat orang lain kasi makan helang je pun. bosan. T_T

okay island hopping ni patutnya pegi Tasik Dayang Bunting dulu. tapi pakcik tu bawak ktorang pegi Pulau Beras Basah dulu. sepanjang perjalanan tu punyalah sibuk "Haa tu Dayang BUnting! ni Dayang Bunting!' habis semua bukit aku tnjuk dayang bunting. hahaha alih-alih sampai kat beras basah.

dia kasi masa sejam untuk mandi. ktorg pun pegi la cepat-cepat sewa alatan snorkeling. ni first time aku cuba benda alah ni. kos RM 15 sorg. tapi kena bayar deposit 4 orang RM 150. nanti dia pulangkan balik RM90. haa kira betul2. 15x4 = 60.

time ni nak cepatkan. macam main race dah ha. mintak pakcik tu simpan kan beg ktorg kat kedai dia. tapi anak dia bebel2 kata takut brng hilang dorg tk tnggung. ayahnya kata, nak hilang apa, letak tang tu je pun. ktorg buat tak peduli hahahahaha. kalau hilang pun, sndri tnggung laa.

so mandi la ktorg. dalam weh. bila kaki aku tak jejak tanah, satu je aku fikir. nanti air tarik aku ke tempat lagi dalam. so time tu aku tk pk apa dah. aku grab je apa yang dekat dengan aku. memang anep la yang jadi mangsa. nasib baik dia pandai berenang. aku rasa kalau aku cuak gila-gila, memang aku panjat duduk atas kepala dia. dua tiga kali juga aku panik dalam air. bila panik, aku sedut nafas ikut hidung. alat snorkeling tu akan buatkan kawasan mata and hidung aku ter vacuum. time tu rasa sesak nafas and aku jadi buru-buru nak udara. so aku tarik anep sebab nak naik ke atas. lucky dia tak gelabah macam aku. rileks je tolak aku naik ke atas. dia tiga kali juga air masuk dalam kawasan hidung aku.

baru aku tau snorkeling ni kau kena nafas ikut mulut. sedut udara pun ikut hidung. tapi aku ni sedut udara kot hidung, hembus pun kot hidung. jadinya tak biasa. anep ajar slow2 kat aku, eyza ngn yana.
i finally did it! and berkat diajar berenang oleh si adik anep ni for the past few months, aku boleh la berenang sikit and bernafas pakai snorkeling. kalau kau nak tutor berenang yang takkan marah-marah kau but always and always support kau, kau cari anep ni. hahahaha. aku patah semangat banyak kali pun dia rileks je tak marah-marah. still ajar even aku ni jenis lembab nak paham. lembab nak cerna apa dia cakap. kakakak.

bila dh dapat tengok dasar air tu, kau tak tau betapa seronoknya aku sampai aku berenang ke tepi pantai air secoet. kau bayangkan air paras buku lali kau pun aku berenang. bahahahah. thats the best thing ever. aku suka duduk dalam air tpi sadly aku tak reti berenang. but now i do!
eyza berenang sampai lipstick dia terjatuh dalam air. hahahaha. bajet boleh pegi cari balik? memang tak laaa.

then lepas sejam ktorg pulangkan snorkeling and anep beli megi hotcup 1 cawan. mahal weh. 4 ringgit! len kali bawak makanan sendiri tau. lepastu pakcik tu bawak ktorg dengan bot laju dia. aku boleh menggigil jugak la dek kesejukan melampau.

pakcik berhenti kat tengah-tengah laut. dekat dengan zoo yang dah kena tinggal lama. tempat tu dah macam tempat tinggalan. ah aku nak google jugak pasal zoo tu. kenapa dia tinggalkan. jambatan dia nampak seram weh. oh ye, pakcik tu berhenti sbb nak kasi ktorg tengok helang tengah makan. nothing fun pun -.-

what is fun yang aku maksudkan is bila kau menapak kat pulau dayang bunting!

fee masuk RM 3. so sebelum kau pegi island hoping, pls bawak duit. jangan pegi lenggang je. sebab skrg sume dah kena byr tau. toilet dia pun kena caj singgit. eii.

ktorg menapak naik tangga sampai semput aku dibuatnya. even tak tinggi mana macam batu cave tu, tapi sebab tadi kat beras basah aku dah berenang macam atlet perenang terkemuka, aku jadi letih. ada pula monyet main acah-acah nak kejar. bersepah ktorg lari. as usual, anep je yang selamba. dia ni memang tak takut apa agaknya -.-

ktorg smpai ke tasik dayang bunting. tasik ni air dia tawar. memula aku ingat dia laut. tapi nope. dia tasik. unik kan ciptaan Allah? ktorg sampai kat bawah, dorang offer paddling. RM 20 sekali dengan life jacket. 20 tu untuk dua orang. so sorg 10 la. lepastu kau nak guna life jacket tu untuk berenang pun tkade hal.

ktorg pddling pusing tasik. well, kalau kau tanya pendapat aku, baik kau tkyah paddling. baik kau berenang je. serius. sebab berenang is so much fun tapi paddling sgtlah meletihkan! dah la diberi masa 1 jam 45 min je kat sini.

lepas paddling dengan anep, which is memamgn anep je yang banyak mengayuh, ktorg park ktorg punya boat tu and pi berenang.

aku cuak nak berenang sebabnyaaa kedalaman dia lebih 10 meter. kau ingat tinggi aku ni sampai ke semeter? tidak okayy! and aku tak percaya life jacket. tapi lepas dipujuk anep yana and eyza berkali2, aku try masuk jugak dalam air. berpaut la aku tepi tebing tu. asyik rasa nak kena sedut bawah platform je. tapi anep kata aku bengong sebab mana ada air tu akan sedut. ish. tak percaya pulak. yana pun rasa benda yang sama tau! grrr.

anep terel weh. berenang takyah life jacket. haa ni aku cite kemudian kesan dia berenang tanpa life jacket. yang penting, kau kau kau jangan berani berenang tanpa life jacket. pastu bila aku dah dalam air, life jacket aku asyik nak timbul naik ke atas meninggalkan aku di bawah. so sad. alih2 anep naik platform and tarik aku naik. betulkan life jacket aku. secure betul2. eiii ittew rasa ittew adik, dia abang sedangkan aku kakak dia adik -.- ah biarlah nak perasan muda. hmm

lepastu barulah aku berenang dengan jayanya tanpa peduli kedalaman air. aku tk fikir buaya ke ikan ke. yang penting aku boleh buat kuak lentang, kuak kambing kuak katak dan sebagainya. hahahahahahahahahah. aku rasa macam aku tengah terbang wehh. best gilaaaaa. sampaikan aku yang tk berapa nak pandai berenang ni boleh ajar yana yang tak reti berenang buat kuak lentang. kakakakaka. sama2lah kita melentangkan diri. kekekeke. berenang punya berenang sampailah kena balik. aku rasa mcm taknak naik atas. sebab best gila. tapi terpaksa jugak naik.

dah naik tu, ktorg terus heading to boat. ada orang jual makanan tapi ktorg tak beli sebab nak makan kat motel je nanti. letih tak terkata. haaa last post ktorang ckp nak pergi mangroove kan? haa memang tkpayah la. nak tercabut kaki aku dibuatnya. letih gila weh! rasa nak balik bilik and tdoq je!

so ktorg pun balik ke jeti apa tah. and abang van amek ktorg hantar ke motel. selesai island hopping. berapa bintang aku kasi? 10 juta juta jutaaaa sebab aku dah pandai berenang kakakakakakaka. eh kisah apa aku. sibuk.

balik je ke jeti, dorg kasi pinggan ada gmbr ktorg. kena caj 10 ringgit satu pinggan. gmbr tk cntik pun, tapi beli jugak. hahaha. kenangan kata orang. ahh nanti aku amek gmbr aku, aku lekat atas tu. kakakaka.

then then, anep belikan askem. omnomnoom. askem roti berharga 3 ringgit. kenyang sikit perut. balik bilik terus mandi and solat jamak. sebab kejap lagi nak keluar balik. bila dh siap sume, giliran aku drive. kaki gegor2 pun, aku drive jugak. bawak viva rasa heaven gila main pijak minyak laju jeeee jalan. kenapa aku bawak axia terasa berat T_T. no wonder abang suka kereta dia. sobs.

dari chenang ke kuah, cari makan. tak jumpa. kedai asyik terlepas sbb aku bawak laju, pastu patah ke chenang, chenang ke airport. dekat bulatan airport tu ktorg jumpa AIRPORT CORNER. kedai makan. yeehhhh. kau waze je airport corner, jumpa punya. betul2 dekat airport.
aku makan :
nasi putih : RM 1
tomyam udang b : RM 6 (udang besar 5-6 ekor)
tembikai jus : RM 2.50
aku rasa murah. kau rasa? tomyam udang galah RM 7 je kot. murah la tu! tapi sayang time tu takde stok udang galah. sobs.

so total lunch aku RM 9.50. tahap kesedapan? eatable. and kenyang. worth it.

lepastu ktorg gerak ke skycab. tnpa waze. aku yang drive so aku tk kisah sesat. aku ikut je signboard. ke mana pun dia tuju. kakakaka. aku tak suka suruh org drive kalau aku nak melilau. melainkan aku ada arah tuju, aku bgtau aku nak pegi mana, kau bawak. tpi ni sbb aku malas nak waze, aku melilau. kalau jumpa alhamdulillah, tak jumpa, pusing je la pulau. kau kat langkawi pun. sesat pun tk jauh. takkan sampai ke US aih. hahahahaa. ktorg berhenti kat petronas and sorg kasi RM 4 untuk isi minyak. ktorg isi minyak RM 15.

naik ke skycab tapi tak beli tiket naik atas pun. sekadar nak pegi toilet ke geopark je . kakakak. sadis kan? toilet kena caj 50 sen tauu.

then anep yang tunggu dalam kereta whatsapp aku kata nak gerak gunung raya. aku tak tanya banyak sbb aku pun tkade hala tuju. so ktorg pun ikut je sampai ke gunung raya.

macam nak naik cameron haa. yeh. gunung raya kat puncak!

ktorg bergmbar kat bawah memula, pastu anep ajak naik tower. kena caj RM 10 sorang. tapi ada air teh panas kat atas yang open tab. so ktorg pun okay. dari naik skycab byr 35, baik naik tower ni. tapi still nmpk keliling. best. maybe aku ni dh tua agaknya, taste pun mcm org tua. nk tempat rileks2 yang takde orang tak suka bersesak-sesak.
lucky time tu takde orang. so kat tower tu ktorg berempat je. D'Hill Coconut tu ada servis hotel jugak. RM 250 satu malam. kalau agak nak jauh dari orang, honeymoon, kau gi la situ. romantik gittew. bahahahaha. duduk atas tu tengok sunset je. and nampak la vietnam and beberapa gugusan pulau. nampak jugak Kilim.

around 7.30 mcm tu ktorg turun balik untuk balik ke Kuah. nak pegi lagi Haji Ismail Group. tambah lagi coklat. bahahahahaha. tu la aku kata, kalau kau kuat boleh tahan nafsu nak coklat tu, kau boleh je berjimat sepanjang masa kat langkawi ni.

aku habis another 79.90 kat HIG ni. kakakakak. then ktorg balik ke motel tapi singgah beli cool blog dengan subway utk bawak makan kat pantai sambil tengok orang main api. kemengantukan yang tahap dewa membuatkan aku sampai tertdo kat tepi pantai. bahahahahaha. punyalah ngntuk.
aku surrender. 11.30 aku bangun and terus nak balik bilik. yang tiga orang lagi ni nak sembang, kau sembang la. aku tdo sampai dh termimpi2 dah. baik aku balik bilik. hahahahaahah.

so end there.

esok pagi check out pkul 9 lebih after having bfast cost me RM 8 sebab aku amek nasi lemak ayam -.- dengan milo ais. then pack brg masuk kereta and hntr yana dengan eyza ke airport. flight pkul 11.25.

whereas ktorg dua ni nak habiskan minyak, pegi makam mahsuri kejap. aku ni jiwa sejarah sikit yang suka nak amek tau benda2 lama ni. so aku paksa anep bawak aku gi makam mahsuri. entry fee RM 10 sorg . tengok la apa yang ada. aku tktau la rumah tu rumah betul dia or dorg dh bina balik atas tapak yang sama. i'll check it out later. kalau rumah tu mmg rumah yang dia pijak, kayu tu yang ada kesan tapak kaki dia, best wehhhh.

so lepastu ktorg terus ke jeti Kuah. hntr kunci kereta. and beli tiket balik. tunggu feri pkul 1 ptg and smpai kuala perlis around 2 something. pastu aku punyalah taknak menyusahkan pakcik2 aku, aku naik teksi ke rumah nenek yang dua minit dari jeti. kena caj 10 ringgit! taubat aku pegi langkawi taknak naik teksi dah. dia kata memang kalau balik trip kena caj 10. kalau mcm tu len kali aku nak suh hntr ke penang ah. caj 10 ringgit jugak kan kalau balik trip -.- pakai la meter lain kali. ish.
aku pun satu begok. -.-

okay tu je. cukup langkawi-perlis.

next trip? TERENGGANU.

No comments:

Post a Comment