Latest Post! Check it out!

DTM 13

Plastik sampah besar itu diletakkan di tempat duduk belakang. Tali pinggang keledar ditarik. Alan turut sama menarik tali pinggang kele...

Thursday, March 24, 2016

Langkawi Bajet Day 1

Hi, Hello, Assalamualaikum.

Ni first time travel sendiri dengan kawan. so we tried to make it less budget sbb yela, mak ayah takde tau nak tolong support belikan itu ini. semua sendiri.

cerita dia macam ni. around 12-13/3/16, ktorg plan nak travel. back pack kononnya. tapi takdelah back pack sangat. generally, TRAVELLING. plan asal, 3 orang. me, anep dengan era. nak bercuti waktu mid break. tapi era tak dapat join, so it is impossible i nak kluaq dengan anep je kan?

ajak la eyza dengan yana. since yana teringin nak pergi langkawi, dia apply cuti on monday cz we are going to be in Langkawi 19-21/3/16.

3 hari 2 malam.  baca bagi habis dulu.

ni total bajet I dari KUALA PERLIS - LANGKAWI

Feri : RM 18 (sehala) x 2 = RM 36/person
Sewa kereta (VIVA): RM 30/day/person
Minyak : RM 9/person
MZ Motel : RM 60/person (further info will be discussed later)
Lunch 19/3 : RM 5
Air mineral 1.5 L : RM 2
Chocolate : RM 88 +15.90 + 64.50
Bfast (20/3) : RM 2.50
Island Hopping : RM 30/person
Sewa Snorkeling : RM 15/person
Maggie Cup (beras basah) : RM 4/cup
Entry Dayang Bunting : RM 3/person
Paddling (Dayang Bunting) : RM 20 inc life jacket utk mandi
Aiskrim roti : RM 3/bun
Pinggan (gmbr waktu nak naik boat island hopping) : RM 10
Lunch (20/3) : RM 9.50
Toilet Geopark Skycab : Rm 0.50
Tower Gunung Raya : RM 10/person
Cool Blog : RM 5
Subway : RM 10
Bfast (21/3) : RM 8
MAkam Mahsuri : RM 10/entry

total cost : RM 450.90
well this is how much i spend on langkawi. boleh lagi murah, kalau kau pandai tahan nafsu dari tak beli coklat. bahahaha. okay meh i cite dulu how i get this budget.

ktorg pegi empat orang. I, Anep, Yana, Eyza.

 
yana . anep. i . eyza


waktu tunggu feri pukul 12pm


ktorg tak book chalet. hanya kereta. again, HANYA KERETA! even waktu tu cuti sekolah. tapi dah nak habis cuti kan. kalau korg nak pegi waktu cuti sekolah, book dlu. and untuk student macam ktorg, pegi la waktu korg cuti break yang bukan waktu cuti sekolah. haa. sbb harga dorg mencanak naik weh!

okay, I mintak tolong kawan carikan kereta sewa. VIVA. memula dia kata 50, ttbe tukar RM 60. panas kan? yeh i know. i pun panas jugak. last min ttbe ubah harga. tapi tkpe. takut takde kereta pula nanti. dah ada kereta, takde hal nak pusing cari motel.

sampai je kat Kuala Perlis, I park kereta kat rumah nenek. well thats the good thing lah. takyah bayar parking fee. muehehe. rumah nenek 2 min je dari jeti Kuala Perlis. ktorg bfast kat kuala perlis kos sorang around RM 3-4 ringgit. roti canai dengan ayaq. kihkih. then mintak paksu hantar ke Jeti. arrived at jeti, tiket, pakcik dah belikan untuk 4 orang. cost RM 72. sorang RM 18 sehala. haa baik kan pakcik-pakcik i? hehe

then tunggu feri pukul 12. eksaited nih. debar2 jantung i. dah sampai masa naik feri, besar gila feri dia. feri ni macam bas jugak. ada PLUSLINER, ada KKKL, EAGLE dan sbgainya. tapi takdelah nama feri ni eagle la apa la. ada la nama dorg sendiri. i tak amek tau. haha. masuk-masuk then duduk. satu line kanan tu 3 kerusi je. so anep kena duduk belakang ktorg. hahaha.



perjalanan makan masa around 1 jam 15 min. haa orang bawak feri ni agaknya mcm org bawak bas kot. ada yang pecut tak hengat! ada yang bawak slow and steady. kot. hahaha. dalam 1.30 mcm tu ktorg sampai kat jeti Kuah.


 
ayah kata langkawi ni ada 99 pulau. yehhh bebeh. tpi kebanyakan pulau dia tk berpenghuni sbb batu2 mcm ni.

contact dengan brader yang sewakan kereta ni. waktu perjalanan nak ke kereta sewa tu, hanya Allah yang tahu betapa besarnya penyesalan booked kereta awal-awal. sampai ada yang offer RM 40 sehari! i boleh jimat 20 ringgit tau tak!!! boleh beli Daim sepeket. T_T true la apa orang kata, kat Langkawi tu, bersepah org nak kasi offer kat kau. jangan risau.

tapi takpe. redhakan. ktorg sewa kereta untuk dua malam. RM 120. bahagi 4. sebab empat orang. so jadinya, sewa kereta RM 30 seorang untuk dua malam.

masuk kereta, even bukan kereta kami, kami guna sebaik mungkin. jaga sebaik mungkin. jangan kata itu kereta orang, kau lanyak sesuka hati. jaga property orang sama nah. lesen jangan lupa bawak pulak. sbb waktu nak amek kereta tu, kena fill in borang and kasi lesen untuk reference.

first thing yang kau kena buat, is isi minyak. kau ingat dorang baik sangat nak isikan minyak kereta penuh? no! dorang tinggalkan kereta sampai E yang dah berkelip2 tunggu enjin nak mati je. so pergi cari stesen minyak and waktu ni lah WAZE sangat berguna!

isi minyak, ktorg mmintak sorang RM 5. jadinya isi RM 20. dengan kadar minyak RM 1.60 selitre skrg, adalah viva tu naik 3 bar. okaylah kan. 2 hari je pun.

pastu ktorang terus WAZE ke Chenang. yeh orang kata kawasan chenang memang mahal. memula kawan ktorg suggest ke AMZAR motel, (kau waze je, memang ada). sbb dia kasi bilik untuk dua orang, ada aircond RM 45. cool kan? tapi nasib ktorg tak baik, bilik dh full. yang tinggal family room. bila pulak i kawen dengan anep dan ada anak-anak yang bernama eyza dan yana yang membenarkan kami duduk sebilik? nak travel,travel jugak. tapi jangan sebab kau nak jimat, kau main asak je sebilik. no. ingat mak ayah, ingat tuhan. kau travel nak cari pengalaman and ilmu. and untuk kau bukak mata, Allah jadikan dunia ni macam mana.

so ktorg pun berhenti tepi jalan. kepala dah jammed. dengan kepanasan yang menjangkau 34-37 darjah celcius, i rasa asyik nak marah je ha. hahaha. syaitan betul. masing-masing surf internet untuk cari hotel yang murah. kami guna kunci kata seperti ini : motel chenang RM50 . sadis kan? hahaha.

dan kami jumpa few motel yang berharga around 70 mcm tu. sebab dah letih, kami call je. tanyakan bilik. and i ada booked untuk T cottage motel. booked je, dia suruh walk in tengok tempat dulu. ttbe eyza jumpa chenang inn yang berharga RM 55. apa lagi, terus waze, cari tempat. bila dah jumpa, ktorg dengan muka taktau malu mintak bilik yang RM 55. tapi malangnya, bilik tu dorg dah tak buat dah dgn harga tu. ada pulak makcik lalu depan ktorg, offer bilik RM 60. satu bilik boleh masuk 3 orang sbb dia tengok ktrog perempuan bertiga kan.


 
nampak tak laut kat belakang?

 
yeh dia ada dua tingkat

orait ni bilik gigirl. sbb langkawi ni panas gila, so ktorg lepas mandi terus cuci baju and sidai. kejap je dah kering. bawak la sabun pencuci baju satu paket kecik tu. ada je jual. dri kau nak bawak baju bebanyak. mana lagi berat?

that is MZ Motel. sebelah je dengan Chenang Inn tu. hahaha. and guess what, motel tu belakang dia pantai. apa kau nak lagi?? murah pun okay dah. belakang dia laut weh. and ada lagi yang exciting pasal motel ni.

ktorg amek dua bilik. dua2 bilik bawah. bilik gigirl, then diselangi dengan 3 bilik lagi, baru bilik anep. satu malam RM 60. ktorang amek dua bilik = RM 120. untuk dua malam =RM 240 then bhagi 4 orang, RM 60 seorang untuk dua malam. cool kan?
Kemudahan :
Aircond
Queen Bed
TV
Towel
Sabun
Selipar sepasang

water heater takde. ah tak payah, sbb air dia dah cukup suam. langkawi pulak. panas gila weh.

lepas dah check in, letak barang, ktorg keluar balik untuk cari makan. cari makan around Chenang. tapi jauh sikit dari pusat tumpuan. kedai makan biasa je. makan nasi lauk RM 5 sekali dengan air limau ais. pastu i beli mineral botol besaq sebotoi tambah RM 2. beli bungkuih, balik bilik. muntahkedarah.

lepak dalam bilik sampai 4.30. lepastu anep bosan, sbb dia sorang, dia ajak mandi laut. haaaa. laut tu belakang bilik je. hahaha. i pun kluaq pi mandi. yana dengan eyza datang kemudian sbb dorang nak mandi kasi bersih dulu. i tknak buat kerja dua kali. so i pi mandi laut dulu. waktu ni last day period, alhamdulillah! kalau tak jenuh i nak tunggu orang lain solat while im doing nothing. tunggu orang solat pun boleh bosan tau.

then lepak dengan anep. berjalan sampai ke hujung pantai. ada la jumpa 2 3 ekor ikan buntal yang terdampar kat laut. kat chenang ni banyak gila orang putih yang menjemurkan diri. mata i sampai berpinar tengok body dorang. T_T. ktorg mandi jap. then eyza dengan yana datang and join the club. dekat pantai tu, kau nak main jetski, parasailing, banana boat, sume ada.
jetski : Rm 90-120
Parasailing : RM 120
Banana boat : RM 60 (kot satu banana tu)
yang lain i tatau. hahaha











 
pyung tiger?
alright. belakang ni ada cafe yang serve arak. as i said, bhya perempuan keluar malam sorg2. sbb ada orang2 mabuk ni. so be careful. siang2 takdela dia jual kan. semua omputih bersidai je. waktu ni ktorg dduk since abang tu tolong tarikkan kerusi utk terang apa tu island hopping and so on,


 
asalnya nak tanam si anep ni. tapi letih dia perghh wehperghhh

 
23,24,25 bajet nak jadi 12,13,14






lepas lepak2 berempat, ktorg plan nak buat apa esok. pastu abang Din suggest ktorg itu ini. ada island hopping, mangroove, snorkeling etc.
Snorkeling kat pulau payar RM 140 seorang paling rendah dorang kasi. katanya lah.
Mangroove : RM 80-90. pusing 5 pulau. boleh masuk cave kelawar, kasi ikan makan and etc.
Island hopping : RM 30-35

so ktorg decide pergi island hoping dengan mangroove. ah. jangan berhenti baca takat ni. baca lagi.

7.30 ktorg solat maghrib lepas tgk sunset and keluar bilik pukul 8.30 mcm tu pegi HAJI ISMAIL GROUP kat Pekan Kuah. kau duduk sini, dua tempat ni mmg famous. Kuah-Chenang. i sampai dah hafal jalan dia takyah tengok waze pun takpe. well kedai ni banyak betul tempatnya. so memana kau pegi pun sama je. kau taip je kat waze, nanti dia bawak kau. waze tu penting. bawak lah power bank eh. haha

ktorg shopping chocolate, cost RM 88.20. then dah ngantuk gila tapi lapar. ktorg gerak balik ke chenang. dalam perjalanan, jumpa satu kedai makan atas bukit tepi jalan. tepi2 dia hutan. hahahahah. tapi dia punya karoeke, anep kata syaitan pun blah. tak tahan. kuat gila. sampai nak order pun terjerit2. ktorg makan kena caj RM 46. i menyesal tanpa henti. seribu penyesalan. udang besar 3 ekor je pun. tomyam dia caj RM 18. sumpah i tanak datang dah kedai tu. so makan ni, kira silap besar ktorg la. hahaha. kalau berbajet, mmg tkboleh ke kedai ni.
 
yeh kedai dia bukan restoran besar pun. hahaha
is it normal makan 4 org 46ringgit? maybe kot. tapi still i tkley cernaaa


bila dah balik, ktorg even ngntuk, decide nak jalan kat chenang. JALAN KAKI. sepanjang kawasan motel tu ktorg jalan kaki. motel ktorg sederet dengan underwaterworld tapi tak masuk pun situ. time pegi, ktorg lalu kat kedai2. bila balik, ktorg lalu pntai. haa this is the best part.

 
yep ni dorg buat pertnjukan api tu. every night ada. 

berangan nak candle light dinner? pacak lah lilin kau kat pantai. belakang motel tu ada orang buat tarian api. so kau nak chill tengok dorang main api pun boleh. lantern pun ada. kalaulah i tak ngntuk time tu. wuwuwuwu. dah berguling kat pasir dah. cumanya kawasan situ a bit bahaya sebab dorg serve arak. so akan ada orang mabuk. gigirl, takyah la keluar kalau takde boboy. ktorg ada adik sador sorg ni. so rasa selamat sikit. lgipun beach boy yang main api tu kebanyakannya melayu. hikhokk.

ah letih aih. cukuplah day 1. nanti sambung day 2. lepas balik bilik apa lagi? mandi dan krohkroh la kami berempat.







No comments:

Post a Comment