Latest Post! Check it out!

Come and get your SPLIT

Hi Assalamualaikum. It's been awhile since the last update, aite. Sorry for that.  Ain cuma nak inform, sesiapa yang nak dapatk...

Tuesday, February 12, 2013

(cerpen) Wedding Dress



Segala yang kita lalui bersama, ianya sangat menggembirakan. Semua tentang kita, semua memori kita. Aku akan ingat sampai bila-bila. Syard merenung cincin di hadapannya. Cincin emas putih itu dimasukkan ke jari kelingkingnya. Muat. Senyumannya melebar.
                Perkenalan pertama kita.. sewaktu aku mula melihat senyuman kau. Senyuman itu yang membuatkan aku terngiang-ngiang teringatkan kau. Kau mempersonakan ketika itu.
                Syard bangun dari sofa plastik itu. Cincin itu masih melekat di jari kelingkingnya. Dia terus masuk ke dalam bilik dan menyarung baju melayu. Songkok dicapai dan diletakkan kemas ke kepala. Sampin tidak lupa untuk disarung bersama.
                Kunci kereta direntap kuat dari meja kecil di ruang tamu. Kotak cincin baldu dibawa bersama. Hanya cincin yang tidak diletakkan ke dalam bekas berwarna hitam itu. Enjin kereta dihidupkan. Sambil menunggu enjin kereta nak panas, Syard merenung cincin di jarinya. Terukir sekali lagi senyuman.
***
                “Syard! Bangunlah!” kejut Nia. Jeritan dari dalam corong telefon bimbit membuatkan Syard terbangun.
                “Sorry. Saya tertidur.” Syard memisat matanya yang terasa berat sekali untuk dibuka.
                “Awak ni kalau saya bercerita, mesti tidur! Selalu sangat macam ni tau.” Rajuk Nia.
                “Sorry. Kerja saya banyak sangat hari ni.” Syard berkata jujur.
                “Awak nak terus tidur ke?” tanya Nia. Takut jika jawapan Syard adalah ya.
                “Hmm. Tak lah. Cerita balik apa yang awak nak cerita tadi. Saya tak dengar tadi.” Pujuk Syard. Nia menghela nafas lega. Dalam pada masa yang sama, dia geram. Penat-penat dia berleter punya panjang, tiba-tiba dia terdengar dengkuran halus Syard. Nampak sangat tidur! Ingat aku ni story teller ke apa?
                “Esoklah saya cerita. Esok awak cuti, kan? jom keluar!” ajak Nia.
                “Hmm. Okay. Saya ambil awak.”
                “Sekarang kita nak cerita apa?”
                “Apa kata awak cerita pasal snow white ke, sleeping beauty ke, kura-kura dengan arnab ke...”
                “Ha’ah. Semuanya pasal karakter tu tidur kan? awak mengantuk sangat ke?”
                “Eh tak lah. Awak yang tanya saya nak cerita apa. Saya Cuma jawab.” Syard menampar diri banyak kali. Namun rasa mengantuk itu tetap tidak mahu hilang. Entah macam mana nak tipu Nia lagi.
                “Apa bunyi tu?” Nia pelik dengan bunyi yang terhasil dari tamparan Syard pada pipinya sendiri.
                “Eh. Takde apalah. Ada benda jatuh ni.” Tipu Syard.
                “Oh okay. Macam mana dengan kerja awak hari ni?” Nia memancing niat untuk berbual dengan Syard.
                “Okay je. Cuma ada lagi kerja yang belum settle.” Kata Syard sambil bangun dan menuju ke bilik air. Dia menakung air di dalam besen. Sempat dia menjawab apa yang dipersoalkan Nia.
                “Nia, kejap eh.” Syard menjauhkan telefon bimbit dari telinga dan terus memasukkan mukanya ke dalam besen besar itu. Terus segar!
                “Bunyi apa tu Syard?” Nia jadi penasaran dengan bunyi yang terhasil dari percikan air dari pili.
                “Bunyi air aje. Cuci tangan sikit.” Jawab Syard apabila dia mengeluarkan kepalanya dari besen. Habis dengan rambutnya sekali basah.
                “Macam-macam bunyi peliklah awak ni.”
                Syard hanya tersengih. Jam di dinding sudah menunjukkan pukul dua pagi. Biarlah.
***
                Syard memulakan pemanduan. Indah sungguh mengenang kisah lampau. Tak pernah sekalipun dia terlepas panggilan daripada Nia. Walaupun tengah malam! Dia ingat lagi.. sewaktu itu..
                “Hello?” suara Nia kedengaran di hujung corong telefon bimbit. Syard bangun dari pembaringannya.
                “Jyeah.” Suara serak cuba dikawal.
                “Tengah tidur ke?” tanya Nia.
                “Eh tak lah. Mana ada.” Syard menipu lagi. Sedangkan sudah nyenyak dia ke alam mimpi. Bukan Cuma itu. Bahkan mimpinya yang indah tadi baru dikacau oleh Nia. Kalau ikutkan hati, mahu ditempik sahaja si pemanggil itu. Tapi mengenangkan girlfriend sendiri, dia tidak mahu perempuan itu takut akannya.
                “Bunyi suara serak aje.”
                “Ha? Suara ni? Oh. Baru tengok cerita Titanic. Menangis sikit. Tu yang serak.” Jawab Syard. Tidak jujur. Sedangkan air liur hampir meleleh.
                “Cute nya! Tengok Titanic pun menangis? Awak ni kelakarlah Syard.”
                Tayar kereta berdecit apabila Syard membrek secara mengejut. Itulah. Berangan sangat. Ada jugak yang tak sampai ke masjid nanti.
                Syard beristighfar berkali-kali. Ada tiga jam lagi sebelum majlis akad nikah berlangsung. Entah kenapa kepalanya masih tidak mahu melepaskan memori dengan Nia. Terasa begitu istimewa.
                Dia berhenti di bahu jalan dan bersandar. Dia berkeras untuk mengulang tayang sekali lagi memori lama. Memori yang mampu membuatkan dia tersenyum. Terlambat sedikit ke majlis akad nikah tidak mengapa. Mereka pasti menunggu.
***
                “Syard, kita nak ke mana ni?” tanya Nia. Teruja!
                “Adalah. Tempat rahsia.” Syard menghadiahkan jelingan buat Nia. Gadis itu bertambah teruja. Tidak sabar rasanya.
                Sesampainya mereka di sebuah tasik, Nia terus keluar dari kereta apabila gear kereta sudah masuk ke parkir.
                “Cantiknyaaa!!” jerit Nia. Dengan pokok kiri kanan jalan. Sebuah pondok kecil dan tasik yang terbentang luas di hadapan mata. Nia menoleh ke belakang.
                “Thanks.” Ucap Nia.
                Syard menghadiahkan kenyitan mata. Dia tahu Nia sudah lama teringin untuk pergi ke tempat seperti ini. Syard melangkah dan berdiri di sebelah Nia.
                “Macam mana awak boleh cari tempat ni?”
                “Dengan kuasa cinta.” Jawab Syard. Nia ketawa dan mencuit sikit bahu Syard.
                “Jom.” Ajak Syard ke pondok kecil itu. Nia mengekori.
                Gitar yang dari tadi tergantung di belakang badan Syard ditarik keluar dari tergantung. Jari kiri memainkan kord, manakala jari kanan hanya strum. Sememangnya Syard sangat pandai memainkan lagu-lagu korea. Liriknya, iramanya.. semuanya!
You’re so pretty, I want you
You’re so nice, I want you
I usually don’t look at girls but why am I acting this way, like a fool?

Every single day, I only think of you
Even when I close my eyes, I only think of you
Each time I see you, my heart trembles and I can’t breathe

Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh my love
I wish your love was me uh uh uh uh uh uh
Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh, love me
I don’t wanna be alone anymore uh uh uh I love you

Even when I’m meeting someone else, I only see you
Even when I’m thinking about something else, I only see you
Even when I see someone else, I have no interest
Why am I acting this way, like a fool?

I guess it’s love – I can’t catch a wink of sleep
I guess I love you – I keep thinking of you
When I meet you, I get happy like a kid

Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh my love
I wish your love was me uh uh uh uh uh uh
Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh, love me
I don’t wanna be alone anymore uh uh uh I love you

I love you, love me – believe me, believe me
I can do anything for you uh uh uh
No matter how much you try to find someone special
No matter how much you try to find someone like me, there won’t be anyone else

Can you see my heart? Can you hear my heart?
Please accept my pure love oh
I’m here, waiting and waiting for you
I only love you alone

Baby, I wish it was you, I wish it was so
Love me love me, oh look at me
I wish my other half was you uh uh uh uh uh uh
Baby, I wish it was you, I wish it was so
Love me love me, oh I love you
If it’s not you, I don’t wanna be in love uh uh uh I love you

Baby, I wish it was me, I wish it was so
Lonely lonely oh, love me
I don’t wanna be alone anymore uh uh uh I love you

                Nia hanya tersenyum mendengar apa yang dinyanyikan oleh Syard. Dua kali lelaki itu menyanyikan lagu itu. Satu versi korea, dan kemudianya translation. Supaya Nia faham. Merah muka Nia.  
***
                Telefon bimbit Syard beberapa kali berbunyi. Dia tersedar dari lamunan. Segera dia menjawab panggilan itu. Dari Nia!
                “Hello. Syard! Awak kat mana? Awak okay ke tak ni? Bila nak sampai?” berpusu soalan dari Nia. Syard tersenyum. Risaulah tu.
                “Saya okay je lah. Kejap lagi saya sampai. Bagi saya lagi sepuluh minit. Majlis nak mula dah ke?”
                “Aah. Lagi lima minit. Risau saya, awak tak sampai lagi.”
                “Takpe. Jangan risau sangatlah. Kejap lagi saya sampai okay.”
                Talian dimatikan. Segera Syard memandu keretanya menuju ke masjid. Tak sangka. Angannya memakan masa hingga berjam-jam! Banyak yang perlu diimbas kembali.
                Sesampainya dia di masjid, beberapa orang lelaki segera mendekatinya.
                “Apa kau ni lambat sangat? Cincin mana?” tanya salah seorang lelaki. Syard terlupa! Cincin itu di jari kelingkingnya.
                “Masuk dulu. Cincin dalam kereta. Aku lupa nak keluarkan dari dashboard!” kata Syard. Menipu lagi. Lelaki-lelaki itu yang merangkap sahabatnya terus masuk ke masjid. Lega juga Syard sudah tiba.
                Syard masuk semula ke dalam kereta dan mengeluarkan kotak baldu hitam di dalam dashboard. Sebelum dia mencabut cincin dari jari kelingkingnya, dia mencium cincin itu.
                Syard segera berlari ke dalam masjid. Matanya ternampak Nia. Gadis itu tersenyum melihat Syard sudah tiba. Lega hatinya.
                Syard menunjukkan isyarat cantik kepada Nia. Nia tersenyum lagi. Lelaki itu sungguh gembira melihat senyuman Nia.
                Segera Syard mengambil tempat yang sepatutnya. Tok imam sudah mahu memulakan majlis.
                “Aku nikah dan aku kahwinkan dikau dengan Niara Insyira Bt Mazlan dengan mas kahwin sebanyak lima ratus tunai.” Goncangan tangan tok imam menyedarkan Hakim. Segera lelaki itu menjawab akad itu. Hanya dengan sekali nafas, Nia sah menjadi milik Hakim.
                “Syard, thanks.” Hakim memeluk Syard. Syard hanya tersenyum. Perit. Air mata yang tidak dapat ditafsirkan oleh Syard, mengalir di pipi Nia.
                Selesai upacara menyarung cincin yang disaksikan Syard, Nia membuat isyarat mulut menyatakan dia berterima kasih kerana sudi menghantar cincin kahwinnya ke masjid.
                Cincin yang ditempah ada masalah di minit terakhir. Nia dan Hakim terlalu sibuk hingga tidak mampu untuk mengambil tempahan cincin itu. Hanya Syard yang mampu diharapkan.
                “Semoga awak bahagia.” Kata Syard kepada Nia.
                “Kenangan kita, awak simpanlah elok-elok.” Jawab Nia.
                “Maafkan saya. Tapi kalau awak rasa awak kepunyaan Hakim, berjanji dengan saya yang awak takkan biarkan sesiapa pun menyakiti awak lagi seperti mana yang saya pernah lakukan.”
                Nia hanya mengangguk.
                “Ingat. Saya sentiasa ada untuk awak bila awak perlukan saya. Walaupun ianya membunuh saya untuk berjumpa dengan awak lagi. Sayangnya ketika itu awak bukan lagi milik saya.”
                Nia menunduk.
                “Saya ada lagu untuk awak. Dengarlah.” Syard menghulur sekeping CD kepada Nia.
***
                Nia memasukkan CD itu ke dalam CD player. Headphone dipasang di telinga. Sambil mengemas rumah barunya bersama Hakim, dia mendengar lagu yang dimainkan Syard untuknya.
Never should've let you go
Never found myself at home
Ever since that day that you walked
Right out the door

You were like my beating heart
That I, I can't control
Even though we’ve grown apart
My brain cant seem to let you go

Thinking back to the old times
When you kept me up late at night
We use to mess around
Laugh and play, fuss and fight

I guess its too late, Im dancing this dance alone
This chapters done, the story goes on

Baby
Can't believe that you are not with me
'Cause you should be my lady
All I want is to set your heart free

But if you believe that you belong with him
Promise me, you wont let anyone hurt you
Remember, I will always be here for you
Even if it kills me to see you

In that wedding dress, dress
Oh see you in that wedding dress, dress
See you in that wedding dress, dress
Oh see you in that wedding dress, oh no

Snappin out this misery
Depression this aint me
But I always turn around
180 degrees

You got control of me
And I, I cant explain
Somebody call 911 Emergency
Before I go insane

Since you’ve moved on
You took a piece of me give it back
So much pain in my chest
Blacking out, heart attack
I guess its too late, Im dancing this dance alone
It's too late

Baby
Can't believe that you are my big me
'Cause you should be my lady
All I want is to set your heart free

But if you believe that you belong with him
Promise me, you wont let anyone hurt you
Remember, I will always be here for you
Even if it kills me to see you

In that wedding dress, dress
Oh see you in that wedding dress, dress
See you in that wedding dress, dress
Oh see you in that wedding dress, oh no

And I see you with your man
and it's hard to understand
If we belong, if I did you wrong,
where we even began
We would always fuss and fight
and it seems nothing was right
But I loved you girl and you were
my world but you'd never trust this guy
'Cause the things I do when
I'm on the stage,
they say I'm a superstar
You couldn't understand all
the female fans
and then we grew apart
And I just don't get when
you're acting like some other person
But I try my best to hold on
at the times when it ain't working
And everytime that you say
it's over it breaks my heart
and I don't know why
'Cause you've done it a lot
of times in the past
but I get back up and try
You said we could work it out,
how could you hurt me now
And you moved on to the next,
I'm left with an imperfect smile

But if you believe that you belong with him
Promise me, you wont let anyone hurt you
Remember, I will always be here for you
Even if it kills me to see you

In that wedding dress, dress
Oh see you in that wedding dress, dress
See you in that wedding dress, dress
Oh see you in that wedding dress, oh no
                Nia jatuh terjelepok. Hakim yang terkejut dengan bunyi itu terus mendapatkan Nia. Cinta yang telah pergi, tiada guna untuk sesali.
*BERDASARKAN LAGU WEDDING DRESS BY TAE-YANG(BIGBANG) DAN DISELIT LAGU DARI ft ISLAND – I WISH
THE END

9 comments:

  1. Kak Syud tak paham lah cerita diaa :( Kenapa dengan Syard sebenarnya ? Cerita dia sedihlah :'(

    ReplyDelete
  2. lor ingatkan Syard tu pengantin n something jadi dgn dia.. sungguh x sangka.. Sedih wooooo

    ReplyDelete
  3. I Wish x prnh dgr lg... I Hope pernah.. hoho~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada la lgu ft.island i wish

      Delete
  4. bercinta dgn org lain, berkahwin dgn org lain..cinta x slalunyer indah..sad ending..:(

    ReplyDelete
  5. Memang macam MV wedding dress cerita ni :'( ex kawen dengan bestfriend sendiri :(

    ReplyDelete
  6. Kakak yang baik, bila ada waktu mampirlah ke ibufabina.blogspot.com, saya nak minta saran dan kritik. Kerana saya ini penulis pemula. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  7. akak, sy nk tahu tjuk lagu yg akak prnah ltak kat blog akak ni dulu. lgu tu akak prnah ltak skali dngn lagu navi incurable disease.

    ReplyDelete
  8. kenapa hakim yang kahwin dengan nia? apa yang pernah syard buat sebelum nih? kenapa mesti hakim. kenapa... tulis novel plis... saya tak puas dengan cerita nih... T_T

    ReplyDelete