Latest Post! Check it out!

Come and get your SPLIT

Hi Assalamualaikum. It's been awhile since the last update, aite. Sorry for that.  Ain cuma nak inform, sesiapa yang nak dapatk...

Monday, February 29, 2016

IKAN KUKUS



I tak guna dapur gas. Kenapa? Sebab I duduk asrama. Mihmih. So peneman sejati I is my DAPOQ LETRIK. And i found out that dapur letrik yang cost me 90 ringgit ni susah sangat nak menggelegakkan air dalam periuk. Like hell, setahun tunggu pun tak nak menggelegak. Sebab bila dia dah panas sampai tahap dia, dia akan turn of. Ala konsep macam strika. Lampu on off kan. 

So I pi DIY, I beli kuali leper yang ada penutup. Takde la leper mana. Tinggi sikit la. Cost me around 60 below. Oh yea dia tak melekat hokkay. *blessed*

So, I masak that thing kat dalam bilik. Haaa. Nasib duduk sorang, kalau tak dah kena perambat dengan roommate. Mih mih.

The simplest thing I can do is IKAN KUKUS.

BAHAN-BAHAN :
Ikan Siakap ( 1 ekor )  = RM 10.06 (kecik sudeh. Makan dua orang pun boleh)

Hiris :
Bawang besar ( 1 biji )
Bawang putih ( 3 ulas )
Cili padi ( 5 biji ) p/s : My mum orang Melaka, so it’s a must utk pedas
Halia tua/muda ( 1 inci / 2 inci) tak kisah la nak boh banyak mana pun

Tomato ( 1 biji )
Cendawan ( optional. Nak boh any sayoq pun boleh. I malas nak bukak tutup kuali, so i boh benda yang takkan lunyai . Mih mih )
Daun ketumbar
Limau nipis (3 biji )
Air ( 1@2 cawan )
Serbuk perasa Maggie

CARA-CARA :
1. Cuci ikan, toskan. Lumur dengan garam. Kasi rata. Then lumur dengan serbuk kiub maggie kasi rata. Letak tepi.
2. Letak air dalam kuali dengan barang hirisan tu. 
3. Letak ikan dengan cendawan.
4. Tabur serbuk perasa maggie lagi sikit. Dalam satu sudu. Then tutup periuk. Biar dia masak dalam 30-45 min.
5. Kemudian masukkan air limau nipis, daun ketumbar dengan tomato yang dah potong. 
6. Done. 

This can’t never go wrong. Serius. I start buat ikan kukus ni since form 2@3 rasanya. Tapi kalau my mum punya resepi, dia bubuh bunga kantan. And then panaskan olive oil dalam periuk lain and bila ikan dah masak, dia tabur atas ikan yang dah bubuh daun ketumbar. Nanti dia bunyi macam goreng keropok. Hahaha. Tapi i tak serajin tu. And my mum buat double boiling punya method. Ittew ni duduk asrama. Tak daya nak angkut periuk kukus haa.

Kos untuk ikan kukus ni around 15 ringgit. Ikan je 10 ringgit. Barang lain pi beli kat pasar yang boleh amek sikit-sikit. Bawak 5 ringgit la bajet dia.

So, janganlah bazir duit pi absolute thai, bayaq 50 ringgit untuk this kinda meal when you boleh jimat a lot. Tapi kalau malas tahap agung tu, pi je la. Hahaha.

So that should be it. Enjoy you meal :D 



No comments:

Post a Comment