Latest Post! Check it out!

TRN : Chapter 2 - The Beginning

“Dia nak buat apa dengan baju tu?” Bee turut sama tidak paus hati dengan tindakan Han membawa pulang baju badut lusuh itu ke Malaysi...

Wednesday, January 1, 2014

Dendam Cinta 10

"Menghilang macam tu aje, macam mana adik nak bawa company ayah ni?" Alif membebel. Kehilangan Alfan selama dua hari betul-betul membuat darahnya menyirap. Tapi disebabkan adik.. Dia lenturkan suaranya.
"Abang.." Alfan angkat kepala.
"Apa?" Alif kerut dahi.
"Abang ingat tak berapa lama abang duduk dekat sebelah rumah kak Murni dulu?" 
"Huh?" Alif terus terpinga-pinga.
"Abang sanggup tinggal dengan orang yang abang tak kenal, tebalkan muka minta tumpang dengan jiran kat kampung kat Murni semata-mata nak ambil hati mak ayah kak Murni. Abang ingat tak bila abang melutut tengah panas depan rumah kak Murni? Itu apa yang abang cerita dekat adik, benda yang abang tak cerita apatah lagi?" 
Murni tahan ketawa. Kalau nak diingat lagi kejadian beberapa tahun lepas memang kelakar. 
Alif ingat lagi. Tiga minggu dia di kampung Murni semata-mata nak meyakinkan kedua orang tua isterinya itu. Bila balik aje ke rumah, orang pertama yang dia cari adalah Alfan. Bukan main panjang lagi emel kepada adiknya. Menceritakan kisah cinta terlarang dia dan Murni. Konon hebatlah dia bila ayah Murni beri kebenaran untuk menikahi anaknya.
"Apa sebenarnya adik nak cakap ni?" 
"Mana tak tumpah kuah kalau tak ke nasi? I did the same thing." Alfan tarik segaris senyuman. Bulat mata Alif. Dia memandang isterinya yang sedang mengupas buah epal.
"Cuma adik tak lah sekuat abang nak berlutut dalam panas terik lama-lama. Tak juga tebal muka nak pergi tumpang khemah orang. Adik pergi as a gentleman." Alfan puji diri.
"Murni, tutup lampu." pinta Alif. Dia duduk di sofa bersebelahan dengan adiknya. Bibir sudah sengih.
"Cerita cepat! Mesti seronok ni." Alif teruja.
"Abang, Murni nak kupas epal tak nampaklah dalam gelap." keluh Murni.
"Tak payah kupas. Bagi aje abang makan sebiji." 
Murni jungkit kening. Alfan ketawa. Terasa hero.
SHAH mencari kelibat Dyla. Tak ketemu. Jenuh satu kampus dia pusing, Dyla tetap tak menampakkan batang hidungnya. Matanya tertacap pada Saadah yang sedang bercerita di kafe.
"Assalamualaikum." tegur Shah.
"Waalaikumussalam." Saadah terpinga-pinga. Siapa pula ni?
"Er.. Kawan Dyla kan?"
"Haah. Kenapa ye?"
"Dyla mana eh? Saya call dia, tak berangkat pun. Mesej pun tak balas."
"Ouh. Dyla tidur kot. Balik dari camping terus dia demam."
Shah muka terkejut. 'Kenapa dia tak bagi tahu?'
"Hm. Terima kasih eh." 
Saadah mengangguk.
"Hensem seh! Melting aku." Saadah pandang kelibat Shah tak berkelip. Cair! 
KALI ini Shah ke kampus Dyla sendirian. Tiada Hairul sebagai peneman. Jawapan Dyla sudah diperolehi. Macam mana pun, gadis itu perlu buat apa yang dijanjikan. Kahwin.
"Abang Alfan?" Amani terkejut melihat Alfan di kampus.
"Amani. Kak Dyla mana?"
"Hm? Tak tahu."
"Tak tahu? Hm.. Takpelah."
"Abang tak call kak Dyla ke?"
"Dah. Tapi tak angkat."
"Cuba abang tanya kak Adah atau kak Dilah. Dia orang kan housemate kak Dyla." cadang Amani. 
"Er. Ada nombor dia orang tak?"
"Abang nak nombor kak Adah atau kak Dilah?"
"Dua-dua."
"Kejap."
Selesai memberi nombor telefon, Amani pamit untuk ke kelas. Alfan pula menyambung misi mencari Dyla.
"Helo? Adilah?" sambil bercakap dengan telefon, sambil matanya meliar mencari susuk tubuh Dyla.
"Siapa ni?"
"Alfan."
"Alfan?" Adilah juling mata.
"Oh! Abang Alfan! Ha.. Kenapa?" baru teringat.
"Abang ada call Dyla, tapi tak berjawab. Dia kat mana eh?" sopan. Puih! Tak macam cakap dengan Dyla.
"Oh. Dyla kat rumah. Dia demam lepas balik camping. Mungkin dia tidur kot. Rasanya dari semalam dia silentkan phone dia." beritahu Adilah.
"Oh yeke? Boleh tak tolong inform dia yang abang nak pergi rumah sewa kau orang jumpa dia?"
"Er.. Kejap Dilah try call dia." Adilah garu kepala. 'Kalau kau tunang dia pun tak dapat call dia, apatah lagi aku? Krek-ko la orang tua ni.'
Beberapa kali mencuba, masih tak berjawab. Adilah lantas mendail nombor rumah. Nasib baik rumah pakai internet. Adalah nombornya.
Bunyi bingit membuatkan Dyla terjaga dari mimpi indah. 
"Ahh! Lagi sikit aje hammer besi nak landing kat kepala Alfan! Kacau betullah." Dyla bangun dengan lemah. Lutut yang luka dipandang sekilas bila lutut itu yang menjadi punca sakit terasa. Bandage merah penuh darah. 
'Bleeding macam period pula kau.' rengus Dyla. Dia menuruni anak tangga satu persatu dengan lambat. Bunyi berhenti. 
"Dah berhenti pula?" Dyla jungkit bahu. Dia melangkah naik semula. Bunyi telefon rumah berdering lagi. Juling matanya. Dia mendapatkan telefon rumah secepat mungkin.
"Hello?"
"Hello. Dyla? Lambatnya kau angkat phone!" bebel Adilah.
"Beragaklah. Aku demam. Kaki pula sakit. Telefon kat bawah. Nak turun tangga satu hal." geram juga Dyla dibuatnya. Adilah gigit lidah.
"Sorry. Lupa. Ni, tunang kau si Alfan tu cari kau kat kampus. Dia suruh inform kau yang dia nak jumpa kau."
"Kau tak bagi tahu dia, aku sakit?"
"Dah cakap."
"Dasar degil! Pentingkan diri sendiri." 
"Kau cakap pasal aku ke?"
"Bukanlah."
"Dah tu?"
"Takde apalah. Aku letak dulu. Bye." talian dimatikan. Dyla mengeluh. 'Aku sihat dia nak kacau, aku sakit pun dia kacau. Gila lah lelaki ni. Dia ingat aku ni mainan dia ke apa?'
SHAH mematikan enjin motor di hadapan rumah sewa Dyla. Nasi bungkus yang berada di raganya dikeluarkan. Dia menghampiri pagar rumah. Telefon dikeluarkan dari poket seluar. Nombor Dyla didail. Masih tidak berangkat.
Hon dari kanan mengejutkan Shah. Alfan keluar kereta. 
"Buat apa kat sini?" soal Alfan.
Shah ingat lelaki ini.
"Dyla demam. So saya just nak drop by bagi makanan dengan ubat kat dia."
"Oh ye ke? Meh la makanan tu. Nanti dia keluar, saya tolong bagi."
"Dia nak keluar ke?"
"Haah. Saya nak bawa dia pergi klinik."
"Er." Shah kerut dahi. 'Aku call tak angkat, tapi lelaki ni nak bawa pergi klinik dia boleh turun?'
"Erm. Takpelah. Tolong bagi kat dia eh. Saya ada kelas ni." Shah senyum tawar. Beg plastik makanan dan ubat-ubatan bertukar tangan. 
Shah bonceng motornya. Hanya beberapa saat, Shah hilang dari pandangan Alfan. 
'Hilang. Hilang macam tu lain kali.' getus hati Alfan. Bungkusan di tangan dipandang. 
'Tong sampah pun pandai lapar.' BAM! Masuk ke dalam tong sampah. Sama macam mana yang Dyla buat pada jagung pemberiannya.
Alfan masuk semula ke dalam kereta dan menekan hon kereta sekali lagi. Dyla selak langsir.
Telefon dicapai. Beberapa miscall dan mesej diterimanya. Shah? 
Terus Dyla menelefon Shah.
"Hello?"
"Shah. Tadi awak call orang eh?"
"Ha'ah. Kawan awak kata awak demam. Orang ada belikan makanan untuk awak dengan ubat. Orang ada kelas, so orang pass makanan tu kat lelaki yang datang kat kampus hari tu."
"Lelaki yang datang kampus?" Dyla selak sekali lagi langsir. Alfan sudah tunggu di bawah dengan kereta Mr. Bean barunya tu.
"Hmm. Thanks. Sorry tak angkat phone. Orang silentkan phone dari semalam."
"Lain kali jangan buat macam tu. Risau orang."
Dyla senyum. "Okay."
"Assalamualaikum."
"Waalaikumussalam." talian mati. Dyla capai tudung sarung. Stokin disarung. Lantaklah baju T-shirt biasa dengan kain batik aje. 'Aku nak pergi ambil bekalan cinta Shah aje.'
Pintu pagar ditolak. 
"Mana bungkusan makanan saya?" Dyla tadah tangan.
"Bungkusan apa? Nak pergi makan? Jomlah."
"Nasi yang Shah bagi. Mana dia?"
Alfan jeling. 
"Mana ada dia bagi."
"Ada. Saya baru call dia tadi."
"Kau call dia, tapi miscall aku kau tak balas?"
"Tak penting. Makanan saya mana?"
"Pergi siap. Kita pergi klinik." Alfan malas nak panjangkan isu.
"Nasi saya mana?" Dyla berkeras.
"Aku dah buang. Puas hati?"
"Apa?!" Dyla menggeleng. Tak percaya. Dyla melangkah ke tong sampah berdekatan. Alfan telan air liur. Bertambah sakit hatinya.
"Pergi siap. Kita pergi klinik." Ulangnya lagi. Dyla tidak peduli. Dia cuba capai plastik yang jauh ke dalam tong sampah. Tong sampah yang kosong membolehkan dia senang jumpa bekalan itu.
"Kau ni pengemis ke nak ambil makanan dari tong sampah?!" marah Alfan. Air mata Dyla gugur. Dia menoleh.
"Itu hak saya. Amanah awak. Macam mana awak boleh langgar amanah awak yang Shah bagi? Awak ni tak bertanggungjawablah!" Dyla sama naik.
"Aku boleh bagi kau makan lebih dari tu lah."
"Awak tak faham.." Dyla masuk semula ke dalam pagar. Lengannya direntap.
"By the way, luka kat lutut ni pun berpunca daripada awak. So jangan nak berlagak baik untuk hantar saya ke klinik. Demam sikit ni boleh kebah. Saya tak perlu bantuan awak." lengan direntap kasar.
Alfan mengepal penumbuk. 
Dyla tolak daun pintu dan menutupnya kasar. Keluh dilepaskan. 'Sampai bila? Sampai bila kau boleh bertahan dengan keadaan macam ni, Dyla?'
Badannya disandar ke pintu. Letih. Beberapa minit kemudian, terasa pintu ditolak kuat hingga tubuhnya ke depan sedikit. Lagi sikit nak tersungkur. 
Bibir Dyla hampir ternganga melihat susuk tubuh Alfan. Wajah lelaki itu tenang. Tanpa sepatah perkataan pun, Alfan meraih semula lengan Dyla dan menarik gadis itu hingga ke keretanya. Tidak dipeduli suara tinggi gadis itu. 
"Jangan berani buka pintu ni." keras suara Alfan. Pintu kereta dihempas kuat selepas itu. Dyla teragak-agak. Nak keluar ke tidak? 
Alfan tidak bersuara dan masuk ke dalam perut kereta. Tali pinggang keledar ditarik. Kakinya menekan padel minyak sekuat hati hingga tubuh Dyla terkebelakang.
"Saya pakai kain batik aje kot!" marah Dyla.
"Aku dah suruh kau tukar. Jangan salahkan aku, tapi degil kau tu. Tak reti nak dengar cakap orang." 
"Saya degil bersebab. Bukan sengaja."
"Sebabnya?"
"Awak! Semua sebab awak. Saya benci tengok muka awak, dengar suara awak, even nampak bayang-bayang awak pun saya tak suka!" Dyla melepaskan apa yang terbuku di hati.
Alfan tidak membalas. Malas nak bertekak. 
Kereta mengusur laju ke klinik berdekatan. 
MALU habis Dyla dibuatnya. Dahlah klinik 1 Malaysia. Memang sentiasa penuh la cerita dia.
"Kenapa mesti tempat yang ramai orang?" Dyla merengus sambil ambil tempat.
"Murah. Bayar seringgit aje. Buat apa aku nak kena habiskan duit untuk rawat sakit kau tu?" Alfan duduk di sebelah sambil memeluk tubuh. Orang kiri kanan, depan, belakang asyik memerhatikannya.
"Orang tengok saya pelik tau tak!" bisik Dyla pada Alfan. Alfan yang baru melelapkan mata kembali celik. Dia pandang sekeliling. Idea muncul.
"Maaflah kalau encik-encik, puan-puan tengok isteri saya macam tak sopan. Tapi dia berkain batik aje sebab baru habis dari pantang." laju penjelasan Alfan. Dyla buntang mata. Barulah pesakit lain mengangguk-angguk dan berhenti merenung pelik ke arah Dyla.
"Awak gila apa ni?!" bisik Dyla. Geram.
"Apa? Aku cuba tolong kau."
"Kan saya dah kata, I don't need your help!"
"Dah tu, yang pergi bagi tahu aku pasal orang tenung pelik kat kau kenapa? Kalau aku tak boleh buat apa, takde guna kau nak bagi tahu aku, kan?" 
Dyla ketap gigi. 'Kalau lelaki tu, lelaki juga. Memang payah nak faham perempuan.'
"Bila bersalin?" tanya pakcik di sebelah Alfan. Pakcik itu keseorangan.
"Ouh. Baru minggu lepas." Alfan jawab selamba. 
'Ish budak ni. Kalau aku humban masuk gaung pun aci ni.' dalam hati Dyla, nama Alfan sudah dipijak-pijak, dimaki-hamun dah.
"Perempuan ke lelaki?" teruja pakcik itu.
"Perempuan." Alfan menjawab. Dyla cebik dalam diam. Bina angan-angan melampau.
"Alhamdulillah. Apa namanya?" 
"Apa nama dia, sayang?" Alfan membiarkan Dyla menjawab. Membuntang mata gadis itu. 'Dah start buat penipuan, suruh aku sambung pula. Kau nak aku kongsi dosa menipu bersama ke apa?'
"Er.." mata Dyla jelas kelam-kabut. Tak tahu nak jawab apa. Alfan seronok melihat Dyla dengan keadaan begitu. Lucu padanya.
"Dalila." 
'Urgh! Taram aje nama apa pun.' 
"Ohh. Sedap namanya. Dah lama kahwin ke?" sambung pakcik itu. Kebosanan agaknya. Itu yang banyak betul soalan.
"Baru aje." Alfan kalih kepala menghadap pakcik itu semula. Dahi lelaki separuh abad itu berkerut.
"Tak pakai tanda ke?" soal pakcik.
"Tanda?" Dyla bersuara. Tidak faham.
"Selalunya orang muda sekarang ni, kalau kahwin jarinya merah menyala ha. Cincin permata bukan main besar." jawab pakcik itu.
Dyla lihat jari. Bibirnya diketap. Alfan turut sama memandang jemari Dyla. Tiada cincin, tiada inai.
"Oh. Isteri saya rimas pakai cincin. So saya bagi rantai aje. Dia ni macam tomboy sikit. Tak suka berinai. Eloklah, saya pun tak suka berinai. Jadinya dua-dua tak nak pakai inai." jelas Alfan.
'Pergh! Ni mesti dari kecil kuat menipu mak ni.' bisik hati kecil Dyla. Muka menipu dengan muka cakap betul sama aje! Langsung tak berubah. Selamba!
"Oh.." pakcik itu senyum. Namanya dipanggil kemudiannya.
"Pakcik masuk dulu ye." 
"Assalamualaikum." tegur Alfan.
"Waalaikumussalam warah matullahhiwabarakatuh." panjang jawab pakcik itu. 
Dyla jeling Alfan.
"Awak memang pandai menipu, kan? Awak boleh jatuhkan seseorang dengan penipuan awak, awak boleh ikat seseorang dengan penipuan awak..." Dyla berhenti sebentar.
"Dengan orang tua pun awak boleh menipu. Tak susah kan nak menipu, pada awak?" sinis.
"Kadang-kadang menipu tu untuk kepentingan kita juga. Kalau aku tak tipu, kau nak pakcik tu pandang jelik kat kau?" 
"Apa sekalipun pandangan dia pada saya, itu terpulang kat dia. Kalau dia tahu awak menipu dia, tak ke awak sekali terlibat dan dipandang jelik?"
"So terpulang juga la kalau dia nak pandang aku sebagai penipu. Macam kau kata, itu pandangan dia." Alfan masuk tangan ke dalam poket seluar. 
Dyla tidak tahu apa lagi yang boleh dibalasnya. Kalau dengan lelaki ini, memang dia akan sentiasa kalah. 
UBAT-ubatan diletakkan di atas riba. Dyla hanya pandang jalan raya yang lengang. Jalan raya kurang sesak. Mungkin kerana semua orang sudah masuk pejabat. 
"Kita pergi makan dulu." Alfan bersuara.
"Saya pakai kain batik. Cukuplah awak malukan saya tadi." 
"Aku dah suruh, kau yang degil."
"Hantar saya balik." 
"Kita pergi makan." tegas Alfan. Dyla ketap gigi. Lama-lama macam ni, boleh patah gigi dibuatnya. Sepanjang dengan Alfan ni, hari-hati gigi nak diketap menahan geram.
Genggaman tangan sudah dikepal kuat hingga mengigil. Alfan sedar akan itu. Tapi dia sengaja buat tak tahu. 'Jangan dilayan baran perempuan ni.'
Kereta masuk parking. "Keluar." Arah Alfan. Dyla masih membatu. Bibirnya masih pucat.
Pintu Dyla dibuka dari luar. "Keluar." 
Tanpa bersuara, Dyla melepaskan tali pinggang keledar. Ubat ditinggalkan di tempat duduk. Alfan menutup kembali pintu keretanya. Dia melangkah masuk ke dalam kedai makan meninggalkan Dyla di belakang. Terik matahari memancar ke atas tubuh Dyla. 
Kaki Dyla turut melangkah. Tapi bukan ke dalam kedai makan. 
'Kau ikut degil kau, tapi kau lupa aku pun manusia yang ada degil dan ego.' bisik Dyla. 
Alfan mencari tempat duduk. Kerusi ditarik ke belakang. Bila dia menoleh, Dyla tiada. Berkerut dahinya.
"Makan apa, bang?" tanya seorang pelayan.
"Mana perempuan belakang saya tadi?" 
"Perempuan? Mana ada orang belakang abang."
Alfan mengeluh. 'Degil!'
Kaki Dyla terasa perit dek lutut yang masih lagi belum sembuh sepenuhnya. Sebentar tadi doktor ada memberitahu tentang jangkitan kuman yang berkemungkinan berlaku pada lukanya. Dia diarah untuk berhati-hati.
Peluh merenik di dahi. Mencari teksi tak muncul tiba. Kereta lain yang berhenti di hadapannya. Tingkap cermin diturunkan.
"Being too stubborn gonna make your lutut more sakit. Naik!" ini namanya omputih celup tak cukup grad. Bercampur rojak pasembur!
"Berhenti paksa saya makan." tegas Dyla.
"Ya. Naik cepat." Alfan mengalah. Dyla kerling kiri kanan. Teksi masih tak ada. Peluh dah banyak. Kaki pula sakit. Tiada pilihan lain.
"I'M gonna make this easier for you. Hujung minggu ni, kita balik rumah kau untuk sampaikan berita nikah kita. And then, kita pergi kursus kahwin, settlekan itu ini..." 
"Wait.. What?!" Dyla korek telinga. Terasa macam silap dengar pula. Balik rumah untuk bagi tahu pasal nikah ni?
"Apa?" Alfan jungkit kening.
"Apa awak cakap tadi? Balik rumah saya?"
"Ha lah. Takkan kau nak kahwin senyap-senyap dengan aku?"
"Bila masa pula saya kata saya nak kahwin dengan awak?"
Alfan merengus. "Kau boleh tak jangan twist cerita? Aku tak kisah kalau kau tak nak kahwin dengan aku. Hadaplah Shah yang menangis tak tentu hala nanti."
"Awak takde hak nak atur hidup orang lain."
"Aku ada hak untuk atur hidup kau sebab kau dah jadi tunang aku!"
Dyla geleng. "Awak takkan pernah faham. Saya tak tarik balik kata-kata saya. Memang awak kekurangan kasih sayang sampai desperate untuk dapatkannya. No wonder everyone's leaving you." 
Alfan ketap bibir.
"Hujung minggu aku ambil kau. Get out." Alfan tenung stereng kereta. Dyla melepaskan tali pinggang keledar dengan kasar. "Tak suruh saya keluar pun, tak apa. Saya pun tak teringin nak duduk dalam kereta Mr.Bean awak ni."

6 comments:

  1. Besstttt... Alfan ni sayang kat Dyla tapi dengan cara dia sendiri la..
    #akak, yang minta no phone kat amani tu sepatutnya alfan kan?

    ReplyDelete
  2. bestnya.... x sbr nk bca smbngn.. :)

    ReplyDelete
  3. bila nak sambung............. huhuuu seyez best..

    ReplyDelete
  4. alfan ni dgn alfan ex nya dyla org yg sama ker???conpius btol

    ReplyDelete